Заради прашния въздух в Европа умират около 470 хил. души годишно

Заради прашния въздух в Европа умират около 470 хил. души годишно

© Associated PressМръсният въздух в Европа е причина за преждевременната смърт на около 467 хил. души годишно, сочат новопубликувани данни. Те показва лек ръст на тези случаи само за последните няколко години.


Смогът влошава и качеството на живот заради заболяванията, които причинява. Замърсяването на въздуха остава най-големият екологичен риск за здравето на хората в Европа, особено в градовете. Това са някои от основните изводи в последния доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикуван днес.


Изследването "Качеството на въздуха в Европа - 2016 г." представя анализ на качеството на въздуха в ЕС за периода 2000 - 2014 г. Той се базира на последните данни от официалните мониторингови станции в държавите в цяла Европа (включват измервания в над 400 града). Докладът публикува нови оценки за ефекта върху здравето на най-вредните замърсители на въздуха на базата на данни от 2013 г.
Излагането на фините прахови частици (PM2.5) е причинило около 467 000 случая на преждевременна смърт в общо 41 страни, а по данните от предходния доклад от 2012 г. – тези случаи са малко над 430 хил. годишно.


Замърсяването с азотен диоксид (NO2) и приземен озон (O3) са причина за приблизително 71 000 и 17 000 случая на преждевременна смърт за същия период от време.


Изследването показва още, че през 2014 г. около 85% от градското население в ЕС е било изложено на фини прахови частици (PM 2.5) при нива, които се считат за вредни за здравето от Световната здравна организация (СЗО). Фините прахови частици могат да предизвикат или да влошат сърдечно-съдовите заболявания, астма и рак на белия дроб.


Измервания от последните години отчитат лек спад в емисиите, довели до бавно подобряване качеството на въздуха в Европа. Но анализът показва, че тази тенденция не е достатъчна, за да се избегне вредата за човешкото здраве и околната среда. Средното годишно ниво ФПЧ10 е паднало на 75% през периода 2000 - 2014. Концентрациите на ФПЧ 2.5 средно са намалели в периода между 2006 и 2014 г., отчитат всички типове станция (градски, трафик, фонови станции, и т.н.).


"Трябва да се справим с основните причини за замърсяването на въздуха, което значи да променим фундаментално и иновативно начина, по който се придвижваме, енергията, която използваме, и продуктите, с които се храним," коментира изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Брюнинкс. По думите му тази промяна изисква действия от всички – публичните органи, бизнеса, граждани и изследователска общност.


Европейският комисар по околна среда, рибарство и морско дело Кармено Вела коментира доклада, като наблегна на това, че местните и регионалните власти играят централна роля в намирането на решения на проблема с мръсния въздух. Вела изрази надежда, че Европейският парламент ще одобри нови ангажименти за намаляване вредните емисии в Директива за национални тавани за емисии – замърсители на въздуха.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  ...Заради прашния въздух в Европа умират около 470 хил. души годишно...

  А дали е точно така...???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 578 Любопитно

  Цифрата ми се струва нереална.

 3. 3 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 888 Гневно

  Ако имахме адекватни данни и статистика, щяхме да знаем, че тук сме номер 1!

 4. 4 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Направо забранявайте дървата и въглищата за огрев, затваряйте всички ТЕЦ - ове и АЕЦ-и, забрана на всички коли с двигатели с вътрешно горене и т.н. Какво си играем с лобистки статии за "чисти" енергии?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 5. 5 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тази статия няма как да стане достояние на отопляващите се с въглища, поради перманентно насълзените им очи от собствените им комини...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  [quote#5:"noshtnik"]Тази статия няма как да стане достояние на отопляващите се с въглища, поради перманентно насълзените им очи от собствените им комини... [/quote]
  Не сравнявай всички все едно са еднакви.
  Горя висококачествени въглища с почти нулево съдържание на сяра, като ги горя с ретортна горелка, а резлутата е че несамо падна консумацията им зимата, ами през комина излиза само топлина без грам пушек. Всъщност големия проблем на България освен мръсните улици и много стари автомобили е използването намокри дърва и долнокачествени въглища и двете горени по най-примитивния способ в камини, печки и ръчно правени котли. В нормалните страни местните власти вървят с уреди и мерят по комините кой какво изхвърля и на базата на това определят данъците. Тук кога ще стане така, че тези инвестирали в това да не замърсяват да плащат по-малко от тези дето вечно са социално слаби, нямат пари за модерни отоплителни уреди, но от колите цял ден не слизат...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#6:"traveler1"]В нормалните страни местните власти вървят с уреди и мерят по комините кой какво изхвърля и на базата на това определят данъците[/quote]
  Именно! Отделно се измерва какво бълва автопарка със съответните стимули и санкции.
  Колко години вече не може да се въведе методика за заплащане на такса смет според количеството реално изхвърляни отпадъци...Не мога да съм оптимист, че близките 20-на години ще се започне измерване на изхвърляното от комините или МПС-тата. Дотогава ентусиастите, които влагат средства в модерни горелки и по-качествени въглища ще са единици за съжаление.
  Поздравления за направения избор.
  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 8. 8 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  Много интересно как няма ми един еколког да протестира за чист въздух и за здравето на хората,живеещи в градовете.Търси ги само,където има проекти за милиони. Я,където ще се строи писта,я където ще минава път,я където ще се строи курорт,я където ще има грант за спасяването на някой вид скакалец...

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1140 Неутрално


  "Трябва да се справим с основните причини за замърсяването на въздуха, което значи да променим фундаментално и иновативно начина, по който се придвижваме, енергията, която използваме,"

  Ами хайде да престанем да използваме бензин и да минем да други източници на енергия. Ползата от това ще е двояка, Първо, ще подобрим състоянието на атмосферата и второ, ще спрем кранчето на онези, които живеят само от нефт и газ, без да си мръднат пръста. Но петролното лоби е силно и няма кой да го пребори, поне засега.

 10. 10 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 521 Гневно

  Да бяха мислили като наливаха пари за "свръх ефективни" дизелови двигатели... Сега всички ще си шмъркаме сажди...

  Stef
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#6:"traveler1"]Горя висококачествени въглища с почти нулево съдържание на сяра, като ги горя с ретортна горелка, а резлутата е че несамо падна консумацията им зимата, ами през комина излиза само топлина без грам пушек.[/quote]
  Браво.И аз се отоплявам на пелети.Но живея на село и надвечер зимата не мога да изляза от вкъщи,без да се нагълтам с отровни сажди от изгорелите въглища.Даже трудно се диша.Защото масово хората се отопляват на печки с въглища.За съжаление това е положението в България.

 12. 12 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  От която и да е тема да започнем, накрая все до въглеродните емисии стигаме. Които са съвсем друг въпрос, който даже не е проблем. Пропаганда за тъпаци е това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK