Пет месеца след масовото измиране на делфинчета, екоминистерството ще търси причините с аутопсия

Пет месеца след масовото измиране на делфинчета, екоминистерството ще търси причините с аутопсия

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"Пет месеца след масовото измиране на делфини по цялото българско Черноморие, в средата на ноември от Министерство на околната среда и водите са разпоредили да се извърши аутопсия, която да установи причините за безпрецедентното измиране на този защитен вид бозайници през лятото.


Като причина за аутопсията се посочва това, че през лятото имаше спорове между рибарите и еколозите кой точно е виновен за смъртта на тези животни.


"Целта на аутопсията е да се установят причините за смъртта на делфините, тъй като през лятото имаше спорове между рибарите и еколозите кой точно е виновен за смъртта на тези животни", казва пред агенция "Фокус" д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас и част от екипа, който ще направи аутопсията.
Манипулацията ще се извърши на два дълбоко замразени трупа на делфини, които са били намерени през лятото изхвърлени на плажа с нулева степен на разлагане. Митев изтъква, че в България за първи път ще се прави подобна аутопсия.


От "Да запазим Корал" организираха свое проучване на тези причини и с помощта на румънски експерти с мобилна лаборатория правиха аутопсии и установиха като най-вероятна причина за безпрецедентния брой изхвърлени умрели малки делфинчета бракониерство на калкан.


Представители на МОСВ ще присъстват, както и представители на три Областни дирекции по безопасност на храните, които ще направят проби за заразни заболявания при този вид бозайници. Манипулацията е планирана за края на месец ноември в катедра на Университета в Стара Загора. В екипа от специалисти ще се включи и специалистът проф. д-р Назарио от Университет в Падуа, Италия.


Защо сега, питат от "Да запазим Корал"


"Новината" звучи гротескно трагично на фона на смъртта на хилядите делфинчета през това лято," коментира Атанас Русев от "Да запазим Корал" пред "Дневник". Той припомня, че това не е "първата аутопсия" на делфини в България, защото през последните две години румънският специалист и изследовател Разван Попеску – с неговия екип от OCEANIC-Club и с помощта на "Да запазим Корал", е извършил стотици некропсии на мъртви делфини по бреговете на Черно море, (в периода 2008-2016 е извършил 512 некропсии на делфини от Черно море), при които смъртта на делфинчета беше еднозначно установена като удавяне.


Атанас Русев постави въпроса защо чак сега ще се извършва подобна дейност и как резултатите от некропсията на едва два делфина ще дадат еднозначен отговор на въпроса за смъртта на хилядите мъртви делфинчета.


"Новината за аутопсията прилича на симулиране на излишна дейност от безотговорните държавни институции, които до момента с бездействието си доказаха, че не са съпричастни с ужасната трагедия," каза още Русев. Той припомни, че лично Бойко Борисов през юли обеща да се вземат строги мерки срещу международната незаконна бракониерска дейност в Черно море, пряка причина за смъртта на хиляди бебета делфинчета през последните две години.


"Това обещание изобщо не беше изпълнено и бракониерите безпрепятствено продължиха да избиват делфинчета, косвена жертва на незаконния бракониерски улов на калкан в особено големи размери. Ресорните министри и министерства също не взеха никакви мерки, въпреки че причината беше ясно определена и посочена."


Русев допусна, че сегашните действия вероятно са с единствената цел да се оформят нови проекти, по които да се кандидатства за милиони евро, които да бъдат откраднати с оправданието, че причините за смъртта трябва да се установят, а "делфинчетата ще бъдат избивани непрекъснато през това време, докато след 10-15 години цялата популация на Phocoena phocoena не бъде унищожена напълно в Черно море."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Добре че са се сетили. Таман навреме.

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  5 месеца за да се разпореди аутопсия на делфинчето?Това е умопомрачително!

 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  По бързи са и от нашенската прокуратура и съд

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Те и комунистите педи 26 години смятаха, че екологията и природата са празно харчене на пари.

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1152 Гневно

  Да бяха изчакали 5 години !

 6. 6 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Много ефективни няма 6то...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#4] от "Роси":

  кумунистите , лейди , засадиха горите които от 26 години насам "демократите" полагат мощни усилия да изсекат до дупки и все още не са успели
  кумунистите ,лейди , не допуснаха фирми, които никоя нормална държава не допуска на територията си , а сегашните "демократи" дадоха на тези фирми да изнасят за жълти стотинки национално богаство и да съсипват екологията ... и нещата все повече влошават ... полезни изкопаеми, злато какво ли не .. а наоколо, в природа, срещаш зайци големи колкото агнета кои са тези фирми ли? ами четем за тях и в дневник например
  та ако нямаш кво да правиш дай да те водя след малко на нощен бар и не драскай глупусти

 8. 8 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара ))

  toni
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  И кога е имало МАСОВО измиране на делфини по ЦЯЛОТО българско черноморие!?

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  [quote#9:"svoboden"]
  И кога е имало МАСОВО измиране на делфини по ЦЯЛОТО българско черноморие!? [/quote]

  Лично аз, миналата година изнесох 5 умрели делфина от един малък плаж на южното черноморие (плажа е дълъг само няколкостотин метра).

  За 2 други случая подадохме сигнал до каналния ред до РИОСВ Бургас - в продължение на повече от месец никой не дойде да провери каква е причината за смъртта, така си и изгниха в единия край на плажа.

  От други посетители на същия този плаж знам за още доста случаи на открити (и погребани) делфини, както миналата, така и тази година.

  Явно е че има проблем, последните две години съм чувал от познати за подобни случки по цялото черноморие (от Дуранкулак до Силистар).

  За съжаление на никоя държавна институция не и пука, единствено Атанас Русев се опита да вдигне тревога - стигна до Бойко Борисов който лично му обеща да се погрижи ... ама делфините явно са по-маловажни от чистачките на летището ...

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  И още няколко бележки:

  1. делфините са едни от най-интелигентните животни - според някои изследователи са по-интелигентни от маймуните и прасетата (тоест само човека ги води);

  2. масово измиране на какъвто и да било вид е индикатор за сериозни проблеми в околната среда (особено на бозайници);

  3. според законодателството, ако забележиш умрял делфин, нямаш право дори да го преместиш - трябва да сигнализираш на съответните институции, които се очаква в максимално бърз срок да дойдат, да приберат останките и да анализират причините за смъртта (за да не се окаже че има някакво заболяване от което са застрашени и хората)

  По точка 3 - познайте как българските институции си изпълняват задълженията вменени им по закон ...

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Ето това е извода до който е стигнал Атанас Русев преди няколко месеца:

  http://www.koralbeach.com/node/421

  [quote#0:"koralbeach"] ... Вероятно не осъзнавате, но това в което живеем не е държава. Това наистина е една страшна кочина, създадена и поддържана от едни напълно безсмислени държавни институции ... [/quote]

  Повече информация за причините за този извод може да бъде намерна на горния сайт.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Ето това е извода до който е стигнал Атанас Русев преди няколко месеца:

  http://www.koralbeach.com/node/421

  [quote#0:"koralbeach"] ... Вероятно не осъзнавате, но това в което живеем не е държава. Това наистина е една страшна кочина, създадена и поддържана от едни напълно безсмислени държавни институции ... [/quote]

  Повече информация за причините за този извод може да бъде намерна на горния сайт.

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#10:"Ан Он"]Лично аз, миналата година изнесох 5 умрели делфина от един малък плаж на южното черноморие (плажа е дълъг само няколкостотин метра). [/quote]

  И 5 делфина са МАСОВО измиране!? А малък плаж от няколкостотин метра е ЦЯЛОТО българско черноморие!?

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#14] от "svoboden":

  [quote#14:"svoboden"]И 5 делфина са МАСОВО измиране!? [/quote]

  Хайде да пробваме с една проста математическа задача.

  1. Ако за една година на 300 метра от плажната ивица са забелязани повече от 5 умрели делфина изхвърлени от морето

  2. То статистически колко умрели делфина можем да очакваме да бъдат изхвърлени от морето на цялото българско черноморие ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#14] от "svoboden":

  А ако наистина имате нужда от повече информация за измирането на делфини в черно море последните няколко години - в Интернет има достатъчно информация по темата. (Можете да започнете от линковете които дадох в предишните си постове.)

  કટાક્ષ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK