Европейската комисия реши да не променя екологичните закони

Европейската комисия реши да не променя екологичните закони

© БДЗПЕвропейската комисия няма да преразглежда европейските природозащитни закони – Директивите за птиците и местообитанията. Това е решила Комисията на заседанието си в сряда.


Това означава, че Брюксел няма да променя или да намалява природозащитната тежест на двете основополагащи директиви за защита на природата на Европа.


Най-значимите инструменти на Европа за опазване на природата бяха застрашени от промяна през последните две години, което създаде несигурност за тяхното бъдеще. Днес председателят Юнкер и Европейската комисия призовават за по-добро изпълнение и прилагане на двете директиви.
До решението се стигна след безпрецедентна кампания на над 200 природозащитни неправителствени организации, продължила почти две години. Сред тях е и WWF, която го определя като историческо решение.

Според еколозите публичната консултация, отворена от комисията на Жан Клод Юнкер, е довела до най-мащабната обществена мобилизация в историята на съюза. Над 500 000 души от цяла Европа, а сред тях и 10 000 българи, изразиха своята воля директивите, които съставляват гръбнака на "Натура 2000", да бъдат запазени, а прилагането им да се подсили, подчертават от WWF.


"Комисията Юнкер сега трябва да предложи силен план, с който да се справи с недостатъчното прилагане на тези закони, да осигури подсилването им и да вземе ефективни мерки срещу неустойчивото развитие. И най-добрият закон не струва колкото хартията, върху която е написан, ако не се прилага достатъчно добре!" посочи Андреас Баумюлер от Европейския офис на WWF.


Неправителствените организации предлагат да се следи по-строго за прилагането на двете директиви и да се въведат мерки за справянето с един от най-големите отрасли, водещи до загуба на природа, а именно интензивно селско стопанство, напомнят от БДЗП.


"Мрежата "Натура 2000" е уникален за света инструмент, предназначен да опазва природата на наднационално ниво. Ключово за нас като европейци е да показваме максимално отговорно отношение към собствената си природа и да демонстрираме, че е възможно загубата на местообитания и видове да бъде спряна на територията на континента", коментира Веселина Кавръкова, ръководител на WWF-България.


България е сред най-заинтересованите страни от доброто функциониране на мрежата. Тя е на трето място в Европа по процент от територията, попадаща под закрилата на "Натура 2000". Това е така, тъй като все още разполагаме със зони със запазена дива природа.


В момента WWF провежда световна кампания в подкрепа на нашия Национален парк "Пирин", който също е под защитата на "Натура 2000". Всеки може да даде гласа си на wwf.bg/pirin.


Сега неправителствените природозащитни организации очакват Комисарят Вела да предложи до
пролетта на 2017 г. следващи действия под формата на план за действие, така че да се постигне целта на ЕС за спиране загубата на биоразнообразие до 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Забрана за всички#зелени# НПО-та . И разследване , разбира се

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Една хилядна от населението на ЕС дирижира ЕК...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Тролчетата на Георгиус първи на барикадата

 4. 4 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Двамцата контра еколози на амбразурата отпред, сигурно с*р%т и пи&аят навсякъде из тях, но не им пречи, понеже не им се налага да се разкарват до кен&ф@ и им се вдига икономическата ефективност.

  Що да пазим околната среда, то замърсяването е толкова хубаво нещо... Дишайте сажди, яжте ГМО домати и се кефете на % ръст на икономиката.

 5. 5 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Натура 2000 е уникален инструмент, но за съжаление у нас се ползва за користни цели. Товавинаги ще е проблем.

 6. 6 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Според мен това е по-скоро крачка назад и не разбирам защо се радват хората. Реално от времето когато са ги писали тези закони нещата са се променили много. Ако искаме да се справим със съвременните проблеми няма как да действаме и да се подчиняваме на закони изработени преди повече от век.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK