Запрашаването на въздуха скочи два пъти над допустимото в части на София

Запрашаването на въздуха скочи два пъти над допустимото в части на София

© Надежда Чипева, 1000Balkan.comПовече от два пъти над допустимото е било прахово замърсяване на въздуха снощи в квартал "Дружба". Това показват измерванията на фини прахови частици в столицата, публикувани на сайта на Столична община за сряда – 7 декември 2016 г., когато и целият град е бил покрит с опасен за здравето смог, надскачащ допустимите нива.


Пикът на запрашаване в тази част на София е бил в 22 часа, когато ФПЧ е надминал 150 µg/m3. Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3.


Праговите нива на фини прахови частици в София са били превишени в целия град в сряда вечер като най-мръсен въздухът е бил към 22 часа.
В "Надежда" замърсяването с прах също е било сериозно – 140 µg/m3. В "Красно село" и "Павлово" прахът е стигнал до 120 µg/m3. А в "Младост" се е задържал на около 100 µg/m3.

Прахът (ФПЧ10 и ФПЧ2,5) е основен атмосферен замърсител, който е особено опасен за здравето на хората. Основни източници на прах са транспортът и битово отопление на дърва и въглища, както и промишлеността.


През зимния сезон на локално ниво основен източник на замърсяване с прахови частици е изгарянето на твърди и течни горива в бита. Причина за това са и ниските комини и специфичните метеорологични условия през този сезон, при които се намалява възможността за разсейване на атмосферните замърсители.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1190 Неутрално
 2. 2 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Битово отопление на дърва и въглища + ресторанти (от типа на La bottega, които горят ли горят дърва!) - това е българската столица 21 век. Няма контрол, няма забрана - има само подкупи и беднотия.

 3. 3 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Важното е да сме социални, да не забраняваме старите брички, щото хората нямат парички да си купят по-нови. Да не забраняваме греенето на твърдо гориво в милионен град, защото е важно да сме социални и либерални. И това ми било дясна политика на управление в общината.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Печки на твърдо гориво. Не само въглища, но и дърва. И Дизелите. Убийците на България- хората с дизелови автомобили. Не случайно , най- трудно се диша по Витошката яка, където са къщите на уж по- богатите.

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  "Основни източници на прах са транспорта и битово отопление на дърва и въглища, както и промишлеността."

  Квартал "Дружба" специално е топлофициран. Така че там запрашаването вероятно не е заради отоплението, а поради други причини. Транспортът там също не е по-голям в сравнение с други софийски квартали. Остава промишлеността - или може би някоя друга специфична причина точно за този квартал?

 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1190 Весело

  Кюмюрът е вечен. В багажното на първия заселнически кораб до Марс със сигурност ще има поне една печка Циганска любов. Там е доста студено.

  Акъл галактика, глава кюмбе.

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Особености на мястото и климата са това. Реката е ниско и мръсният въздух пада там, има течения и т.н.
  Аз съм на Лъвов мост и пак вечер и сутрин мирише на гаден пушек от печки, а едва ли е от сградите в нашия квартал.

 8. 8 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#5] от "ijj":

  Не колега. Просто там се намира една от малкото станции в София за измерването на въздуха. Което съвсем не означава, че там е бил най-мръсен по това време. Точно защото имат централен ТЕЦ в Дружба, съм сигурен, че въздухът им е бил по-чист от този в Драгалевци, където масово са на комини. Просто в Драгалевци няма измерване на замърсяването и не знаем как е било там.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#3:"Компетентен"] защото е важно да сме социални и либерални. [/quote]

  Либералите не ги замесвай изобщо в този вид политика. При тях индивидът е над социото и щом социото няма пари за екологичен двигател, гараж или газова печка, малцинството не е длъжно да му диша отровите и бърше бричките по тротоарите с дрехите си.

  Но на битово ниво нещата са доста по-прости и далеч от всякакви идеологии. Събират се на една партийна сбирка, гледат демоскопските разрези и заключението почти винаги гласи "Есач' сложнеме разни умни и красиви, къе искат здраослоен джиот ън ената везничка - пИши ги 50 000, еса слааме теа педеруги сос колите ън друата - пИши ги 800 000. Кфо стана, бате? Ентелегентите излетеха као катапулт! Начи ноу сори, есно е кой че лапа патката, ние изори заради неккфффи дзелени полиики неъ ъ гуиме!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 944 Неутрално

  На близо до Дружба са кварталите Абдовица и Димитър Миленков известни с етническият състав на населението си, които по исторически причини и културни особености се отопляват на стари автмобилни гуми, шпертплатови плочи, дървените части на пейките и дърветата от от кварталните градинки. Ето една теоритична, само разбира се, причина за праха в Длружба.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#5] от "ijj":

  "Дружба" е в ниското на Софийското поле и магистралата, и там пада цялата мръсотия от града и околностите. Погледнете летище София, локацията е една от най-неуместните като метеорология - мъгли, смог и т.н.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#10:"пустиняк"]до Дружба са кварталите Абдовица и Димитър Миленков известни с етническият състав на населението си,[/quote]

  За Дружба изяснихме работата. За Павлово какво ти е обяснението? Етническият състав на Бояна и Горна баня сигурно?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Много хора преминаха на отопление с въглища,а и автомобилният поток е голям....

 14. 14 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Благодарим, Фандъкова. Благодарим, Бойко. Благодарим, ГЕРБ !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 15. 15 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#3:"Компетентен"]Да не забраняваме греенето на твърдо гориво в милионен град[/quote]

  Е как да се забрани, нали държавата е протекция на дървената мафия, която съсипва горите ни?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 962 Неутрално

  В момента
  Павлово - 78
  Дружба - 70

  Пак сме едно 50% над нормата и така ще е до края на зимата.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#13:"Cara Mia"]Много хора преминаха на отопление с въглища,[/quote]

  Едни внуци купуват климатик на баба си на село, за да не се налага женицата да носи главници в студа и да рие сгурия. Други дойдоха в центъра на София и камионът на "Топливо" им изсипва въглищата върху нелон на тротоара пред входа, който те свалят 2 дена с кофи в мазето

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2122 Любопитно

  [quote#9:"cinik"]Но на битово ниво нещата са доста по-прости и далеч от всякакви идеологии. Събират се на една партийна сбирка, гледат демоскопските разрези и заключението почти винаги гласи... [/quote]
  ...гласи щото не се сещате да сложите на везната файда за 1 000 000 гласоподаватели. Тури си в предизборната листа закон, който да определя размера на глобата според подадените срещу шофьора сигнали. Май в немско беше приложено, като някой прави глупости с колата, засегнатите/застрашените се обаждат и съобщават номера на колата. После, когато някога направи нарушение, размера на глобата нараства за всяко, регистрирано обаждане... Дори ще вземете и от онези 800 000 собственици на таралясници, щото като се изнервят и те ще звънят. Отделно всички пешеходци дето обичат на Вуте да му е зле...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#2] от "alg57373608":

  каква жалка, дребна и злобна душичка трябва да си, за да ти пречи Ла Ботега....
  Съвсем оскотяхте, уе!

  Умен и красив жълтопаветник.
 20. 20 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "...Основни източници на прах са транспортът и битово отопление на дърва"

  Забравят горенето на пластмасови бутилки и автомобилни гуми.
  Като най евтино гориво - намират се безплатно по кофите за боклук.

 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дъ съ пусне един гоУем вентилатор..:-) Това откакто има хора и докато има хора е било и ще бъде.. Викат му зима и атмосферен процес...Така е и в Париж и в Пекин ..и в Каспичан и в Горно Нанагорнище..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2122 Любопитно

  [quote#3:"Компетентен"]Важното е да сме социални, да не забраняваме старите брички, щото хората нямат парички да си купят по-нови. Да не забраняваме греенето на твърдо гориво в милионен град, защото е важно да сме социални и либерални.[/quote]
  Да, само че трябва да се решават проблемите с транспорта и евтиното отопление, а не да се пазят таралясниците и да се неглижира горенето дърва и въглища в кюмбета. Хората не поддържат таралясник щото им е хоби, а щото им се налага да го ползват. Помислете, къде ти е файдата да плащаш за кола, ако същото го постигаш с ГТ? При отоплението пак е опрегнат коня наопаки. Целта е евтино отопление, а не с евтини дърва и въглища. Решението също е във вдигането на ефективността на печките, ефективността на изолацията на домовете, и от там ще дойдат ниски сметки за същата отопляема площ...
  Ама пак до сбъркания чип опряхме.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прахови частици в нашите градове са над нормите постоянно, дори през лятото. За това не са виновни печките на дърва или дизелите, а липсата на дървета и зелени площи в градовете. Където зелените площи ги има са паркинги, няма трева, а само пръст. Ако ще са виновни превозни средства, то това са ВСИЧКИ автомобили, защото минавайки по мръсните и неизмити улици, както и паркирайки по градинки вдигат огромен прахоляк. На практика за проблема е най-виновна общината, която не поддръжа града добър за живеене и далавераджиите, които засториха всяко свободно място и не остави ха грам зеленина.

 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Дружба не е ли на Ценрално парно, или и там всички блокове са минали на КЮМЮР?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#23:"primaxm"]далавераджиите, които засториха всяко свободно място и не остави ха грам зеленина.[/quote]

  Франкфуртското сити и парижкият Ла Дефанс са още по-презастроени, без да имат проблеми с чистотата на въздуха.

  500 000 коли в движение и 20% домове на дърва и въглища никакво природно пречистване не може да ги компенсира.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5958 Неутрално

  какво направиха ГЕРБ за 10 години в общината. 1.60 също стимулира замърсяването. Колкото до Павлово е елементарно- там се мери чистотата на въздуха. на много места просто не се мери и е много по-страшно. Прочетете сутрешната статия за Париж на същата тема и коментарите .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#23] от "primaxm":

  ++++
  Обаче иди го обяснявай на прости хора, пък били те с дипломи или без...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5958 Неутрално

  До коментар [#24] от "traveler1":

  Дружба просто е много мръсно защото е в ниската част на града.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  [quote#24:"traveler1"]Дружба не е ли на Ценрално парно, или и там всички блокове са минали на КЮМЮР?[/quote]

  Ние в Овча купел всички сме на Ценрално парно. До нас обаче е Факултета. Не се диша. Такива работи.

  TAKE THE RED PILL!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5958 Неутрално

  До коментар [#23] от "primaxm":

  гарантирано от гробарите в общината от 10 години и гл архитекти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5958 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  по време на войната точно заради мъглите са го избрали да не се атакува лесно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1109 Весело

  ааа... мое се рéши проблемо... че додаа камунисти, че изпонастрóи атомни таквоз и че... има за целио блгрски народ, че иза србскио... да се топли на токо... и така че се изчисти въздухо, чего глтаме за мезе на прцуцата...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 33. 33 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1109 Весело

  иии... да дотуриме... фините прахови частици (фпч) не са прах...
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/df/Airborne-particulate-size-chart.svg/520px-Airborne-particulate-size-chart.svg.png

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  Извинявай че се намесвам, но доколкото си спомням замърсяването на въздуха около Княжево се обясняваше с въздушните течения от Перник към София.

 35. 35 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#19] от "WALL-E":

  Нищо не знаеш за "душичката" ми, но ти пожелавам до прозореца ти зиме и лете да ти бълва пушилката от нещо като Ла Ботега, та да видим, колко възвишено безбрежна ще е твоята душичка)))))))))

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  В Павлово замърсяването винаги е подобно на центъра на София, не на Перник.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#36] от "cinik":

  Прегледах доклада за екологичната защита на града, изготвен 2008 по време на кметуването Бойко Борисов Методиев. Има интересни моменти и таблици, включително за ТЕЦ-овете в Овча Купел и Красно Село и ролята им за замърсяване на въздуха през зимния период. Ако има интерес линка е http://sofia.bg/smet/Programa_OS_1.pdf

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#5] от "ijj":


  [quote#5:"ijj"]Квартал "Дружба" специално е топлофициран. Така че там запрашаването вероятно не е заради отоплението, а поради други причини. [/quote]
  Съсед на Дружба е Горубляне. От там са саждите и ФПЧ. Всичко е на твърдо гориво, за пелети и климатици не са чували...

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":


  [quote#11:"daskal1"]Погледнете летище София, локацията е една от най-неуместните като метеорология - мъгли, смог и т.н. [/quote]
  Уместно е било навремето, като военно летище, избрано от германски специалисти именно заради мъглите.

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Тези тецове са на газ. Те замърсяват с азотни окиси, с които градът няма чак такива проблеми. Големият проблем са прахоляците и саждите.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#39] от "Добрин Велков":

  Разбираемо за военно летище скрито в мъглата, далеч по-малко разбираемо като избор на гражданско такова. Налагало ми се е при полет от Франкфурт да кацам в Белград. В интерес на истината немският пилот пренебрегна съветите и след 8 часа чакане излетяхме и той кацна в София, като практически не се виждаше края на крилото. Таксито също едва излази до булеварда, а в останалата част на София беше слънце. Ненужни емоции и логистични проблеми, затвърдявани със завидна упоритост.

 42. 42 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Трагедия, щом София е на твърдо. Гориво смятайте какво е в малките градове. Пълен абсурд е в блокове да се греят с дърва и въглища.

 43. 43 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Отопляват се хората. По топло и по евтино.

 44. 44 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#35] от "alg57373608":

  Ами напиши сигнал до Столичен инспекторат, че заведението не отвежда всичко от кухнята си по адекватен начин общината ще ги принуди да го направят. Не е сложно и има ефект, ама друго си е да хейтим из нета.

  Умен и красив жълтопаветник.
 45. 45 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#44] от "WALL-E":

  Може би не живееш в София (България)?

 46. 46 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#5:"ijj"]Квартал "Дружба" специално е топлофициран.[/quote]
  А според мен точно близостта до ТЕЦ-а е причината за запрашаването.
  Като се погледнат диаграмите, се вижда, че най-мръсен е въздухът в близост до трите ТЕЦ-а - "Дружба", "Надежда", "Красно село" и "Павлово".

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#46] от "keen":

  "А според мен точно близостта до ТЕЦ-а е причината за запрашаването."

  И двата ТЕЦ-а в София, както и останалите отоплителни централи (Земляне, Люлин, Овча Купел 1 и 2) са на природен газ. От това гориво може да има емисии на азотни оксиди, но не и на прах. Някъде в 60-те години ТЕЦ "София" е бил на въглища и за мъглите от това време се носят легенди. Например че между "Лъвов мост" и "Халите" почти не са се виждали идващите трамваи ...

 49. 49 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#3] от "Компетентен":

  "Да не забраняваме греенето на твърдо гориво в милионен град"

  Тази седмица имаше проблеми със смога в Париж и там се заговори за забрана на отоплението с дърва. Но не на всяко такова отопление - а само когато то е "с открит огън" - както са старовремските камини без предно стъкло. Изглежда във Франция сега има дискусия да се забранят тези стари камини.

  Иначе по принцип е технически възможно отоплението с твърдо гориво да е по-чисто. Например с локален котел и централно отопление в съответната къща или сграда. В такъв случай може да се постигне голямо намаление на праховите емисии. Но това е по възможностите на сравнително богатите хора.

 50. 50 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  "Дружба" е в ниското на Софийското поле и магистралата, и там пада цялата мръсотия от града и околностите. Погледнете летище София, локацията е една от най-неуместните като метеорология - мъгли, смог и т.н."

  Благодаря Ви за отговора - сигурно това е истинската причина.

  За летището е интересно да се спомене, че преди много години гражданското летище е било в Божурище, а военното - във Враждебна. Но сега вече изграждането на ново гражданско летище в Божурище или някъде другаде сигурно изглежда много "революционен" вариант.

 51. 51 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "Щ":

  "Просто там се намира една от малкото станции в София за измерването на въздуха."

  Това е интересен въпрос - дали станциите в София са достатъчно. Намерих един сайт където се споменава за 34 автоматични измервателни станции в София - но сигурно малко от тях измерват всички показатели. Иначе обявените данни в сайта са от 6 станции: в Дружба, Надежда, Красно село, Павлово, Копитото и Младост:

  http://93.123.36.139/

  Специално за фините прахови частици се вижда, че има големи промени в рамките на 1 денонощие (9 декември). Докато за Надежда, Красно село и Павлово максимумът е някъде около 13 часа, в Младост той е към 15 часа, а в Дружба - в 16 часа. Значи може би този ден е имало някакъв вятър от изток на запад и пренос на частиците?

 52. 52 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#50] от "ijj":

  Значи навремето, преди да почне обновяването на съществуващото летище, Фрапорт искаше да направи чисто ново летище, международен хъб за полети между Европа и Азия. Условието им обаче беше, да бъде на друго място, мисля че точно на мястото на старото в Божурище искаха да строят. Основният им аргумент беше, освен метеорологичните проблеми, че не може голямо международно летище да е толкова близо до (и във) града. Скапаните комунисти обаче, вече си бяха наредили корупционната схемичка със Щрабаг и прецакаха офертата. И така беше направено т.нар. "ново" летище, което 10 години след пускането си прилича на 40 годишно такова.

  ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK