Рязко покачване на емисиите метан изненада учените

Рязко покачване на емисиите метан изненада учените

© Fred Prouser, ReutersЕмисиите на мощния парников газ метан са се увеличили през последните десет години, това показва нов доклад, цитиран от британския вестник "Гардиън" и други световни агенции. Тенденцията заплашва да осуети глобалните опити за борба с промените в климата.Учените са изненадани от тенденцията, която започва преди повече от 10 години през 2007 г. и след това се увеличава още през 2014 г. и 2015 г. Концентрациите на метан в атмосферата само за тези две години са нараснали с повече от 20 частици на милиард, с което общият им брой на 1 830 ppb.Това е причина за притеснения сред изследващите глобалното затопляне. Емисиите на този газ затоплят планетата с над 20 пъти повече в сравнение със сходни количества въглероден диоксид.В същото време, се стабилизират емисиите въглероден диоксид - основният компонент на парниковите газове в атмосферата, причинен от човешка дейност. Новото изследване, показва, че световните опити за контрол на парниковите газове не са взели под внимание сериозното нарастване на метан.


Авторите на доклада "Global Methane Budget 2016" са установили, че в първите години на този век концентрациите на метан са нараснали с едва около 0.5 ppb годишно, в сравнение с 10ppb през 2014 г. и 2015 г.Учените предполагат, че селското стопанство може би е основният източник на нарастващите количества метан. В същото време те не могат да бъдат сигурни за всички източници, поради липса на мониторинг.Най-малко една трета от метана идва от използването на изкопаеми горива, включително фракинг и добив на петрол и някои въгледобивни индустрии, където метанът е отпадъчен газ.За разлика от емисиите въглероден диоксид, които са били проследявани по различни начини от 1950 г. насам, емисиите метан са слабо изследвани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK