Къде може да се следи опасни ли са нивата на замърсяване на въздуха

Къде може да се следи опасни ли са нивата на замърсяване на въздуха

© Цветелина Николаева, Капитал
Фините прахови частици са особено опасни за здравето. Основните източници на ФПЧ са битовото отопление, автомобилният трафик и промишлеността. Допустимите нива на замърсяване с ФПЧ според европейския регламент е 50 mg/m3.

Мръсният въздух е опасен за здравето и е проблем, който съществува от години в България. Има конкретни мерки за решаването му, както и извънредни стъпки при кризисни дни на смог. Но първата важна стъпка към овладяването му е ежедневното информиране на гражданите за нивата на замърсяване, защото хората имат право да знаят, ако има опасност за здравето им.


Къде и как може да следим за състоянието на въздуха и актуалните данни за концентрациите на замърсители в атмосферата
Тези данни се базират на Национална система за мониторинг в реално време в измервателни станции, поставени на ключови места в цялата страната. Системата отчита нивата на фини прахови частици (ФПЧ10), серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и озони, други допълнителни замърсители, както и метерологични параметри като слънчева радиация, посока и скорост на вятъра, влажност, температура.


1. На сайта на Изпълнителна агенция по околна среда и води се публикува информация за нивата на основните замърсители, но ден по-късно. Публикуват се само регистрираните превишения на нормите на тези замърсители за градовете от цялата страна. На страницата са посочени и какви са допустимите норми за съдържание на вредни вещества във въздуха, съгласно националното и европейско законодателство.


2. Агенцията е длъжна да подава тези данни към Европейската агенция за опазване на околната среда. Последната ги подрежда спрямо всички държави в Европейския съюз и ги анализира в свои доклади като накрая ги подава към Европейската комисия, която на тази база взема своите решения по темата въздух. Цялата налична информация на агенцията е публична.


3. Всички общини в България са длъжни да информират ежедневно гражданите си за нивата на замърсяване на въздуха, но често много хора не знаят, че тя изобщо се публикува, къде да я намерят и как да я разбират.


Столична община публикува на сайта си "данни за атмосферния въздух", в колонка от дясно на първа страница. Там общината публикува нивата на основните замърсители на въздуха в реално време, отново измерени от измервателните станции в няколко района на столицата за последните 24 часа – в районите на "Дружба", "Младост", "Надежда", "Павлово", "Красно село" и Копитото.


Добър пример може да бъде община Пловдив, която подава данните в реално време за пунктовете на територията на общината на официалния сайт на общината, но доста по-разбираемо за широката публика (с емотикони и цветове). Столична община и общините на Бургас, Стара Загора, Казанлък, Русе, Силистра, Никопол и Свищов предоставят данни в реално време чрез електронни табла на улицата.


4. Има също и мобилни приложения, които следят замърсяването на въздуха по целия свят, включително част от тях и в България. Най-популярното е Air Quality: Real time AQI, достъпно също и като сайт тук.


Представлява международна интерактивна карта, която показва лесно и разбираемо нивата на замърсяване на въздуха в различните държави и градове в реално време, с прогнози за следващите дни. Картата също използва подадените данни от локалните измервателни станции, но ги изчислява със своя методология, като използва шест степени за определяне на качеството - от добро през нездравословно до опасно.


Изпълнителната агенция по околната среда обаче изтъква, че не е ясно откъде са данните, които се посочват в това приложение, нито е коректна употребата им, тъй като часовите стойности за ФПЧ10 се сравняват със средноденонощната норма. Според агенцията в определени часове има разминаване на стойностите, които се публикуват в приложението с тези, които измерват официалните автоматични станции, въпреки че има и съвпадения в други часови интервали.


5. БАН не измерва замърсяването на въздуха, но следи отблизо статистиката за вредните емисии по места и часове, както и метеорологичните условия. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН има собствена система, която използва тези два показателя, за да прогнозира концентрациите на фини прахови частици и други замърсявания във въздуха в страната за следващите три дни.


Взима се средногодишната емисия за конкретен замърсител - например транспорта, също и разбивката по часове спрямо трафика. Движението по пътищата обикновено се изменя в денонощието и не толкова много в сезоните, така че данните по наблюденията от минали периоди могат да бъдат много близки до настоящите, поясняват от БАН.


По аналогичен начин се взима предвид другият важен сектор, отделящ вредни емисии – битовият. През лятото няма такива емисии, но през зимата има ориентировъчен денонощен ход на отделяне на вредни емисии, който заляга в софтуера – например когато спят хората, обикновено печките не горят, а се палят на сутринта и т.н. По-добрите системи за прогноза взимат предвид и температурите, защото ако е по-студено, повече хора и по-интензивно ще поддържат огъня.


6. Отделни компании и граждани могат да си закупят предлагани вече на пазара преносими измерватели за качество на въздуха ("air quality tracker"), които да поставят на различни места в София други градове.


От "Грийнпийс"-България пък разработват пилотно свои апаратчета за измерване на смога, които могат да се ползват от отделни граждани. Идеята на организацията е да раздадат такива апаратчета, наречени прахоброячи, на двайсет души в Стара Загора и София и да провокират хората сами да следят качеството на въздуха в средата, в която живеят и да сезират отговорната местна власт, когато правото им на чист въздух е нарушено.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Весело

  Да се следи на Копитото и на Черни връх, може и на Мусала, но в никакъв случай на Орлов мост или в центъра! Защото замърсеността с прахови частици е в нормата само на Копитото!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Любопитно

  А къде може да се следи каква е целта на масираната пропаганда за замърсяването на въздуха от печките с дърва и въглища - Столична община ще изпраска някой ЕКОданък ...или някаква друга такса ???

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  сега рекламираха едни филтри с едни европари САМО за 3 000 евро на бройка ! Дали има връзка ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  не! Лобизъм за СКЪП и ПРЕСКЪП ВЕИ ток!
  Гърците сега при кризата са 3 пъти по-богати от нас! И те се отопляват на БЪЛГАРСКИ дърва, защото те са по евтини дори от въглищата!
  У нас цялата икономика и политика се върти около ЛЕСНИТЕ пари, далаверата, ГАРНТИРАНОТО изкупуване и т.н!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ден втори статия пета по темата от същият автор.
  Аман от евтина пропаганда.

  Един списък на замърсяване на въздуха по градове в Европа предоставен в статия 4 по темата но от друг коментатор.

  https://www.numbeo.com/pollution/region_rankings.jsp?title=2016&region=150

  ПП: Вече и по новините го почнаха, цел поставяне на филтри на комините на скромната цена от 3000 евро.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 6 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote]Изпълнителната агенция по околната среда обаче изтъква, че не е ясно откъде са данните, които се посочват в това приложение, нито е коректна употребата им, тъй като часовите стойности за ФПЧ10 се сравняват със средноденонощната норма."[/quote]

  Напротив ясно е стига да има кой да чете в ИАОС. Част от данните са от сайта на СО. Приложението използва американската система за качество на въздуха, има и калкулатор, който обръща микрограма/м3 в индекса, който ползват. Приложението е в пъти по-адекватно от безполезната информация подавана от ИАОС. А и да честитя пенсионирането на директора на ИАОС - много удобен момент избра, както и зам. кметът по екология. Време и г-жа кметът да си обира крушите.

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  На този сайт на Столична община има актуални данни още за същия ден:

  http://93.123.36.139/

  Например в момента има данни отпреди един час за 6 пункта в София.

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  епа къде, на улицата... излизаш, шмркаш, ако дращи у носо, начи още не става за за дишанье..

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#7] от "ijj":

  щом и в Младост е над нормата нямам думи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#1] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Данните от Копитото вероятно служат за базова линия, с която се сравняват останалите данни от София.

  Между другото и едно чисто любителско мнение - стойностите от Копитото показват, че нормите (например 50 микрограма на кубичен метър за фините прахови частици) са сравнително строги, на границата между чист въздух и умерено замърсен въздух.

  Любопитно е, че има моменти на чист въздух и в рамките на София - например вчера в 20 часа концентрацията на фини прахови частици в квартал "Надежда" е била по-малка от тази на Копитото.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  от години го пиша но се смееха много хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#10:"ijj"]Между другото и едно чисто любителско мнение - стойностите от Копитото показват, че нормите (например 50 микрограма на кубичен метър за фините прахови частици) са сравнително строги, на границата между чист въздух и умерено замърсен въздух.[/quote]

  Не са строги хич, защото според СЗО няма долна граница под която ФПЧ да не причиняват вреда. Въпреки това според СЗО среднодневната норма за ФПЧ 2.5 трябва да 25 µg/m3, а за ФПЧ10 50 µg/m3, каквато е в момента. В България няма норма за ФПЧ 2.5, а те са много по-опасни. Реалността е много по-напред от законовите изисквания.

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цъкльо":

  "ПП: Вече и по новините го почнаха, цел поставяне на филтри на комините на скромната цена от 3000 евро."

  Тези филтри вероятно са ръкавни - ако бяха електростатични цената би била по-висока. Пише ли дали улавят фини прахови частици? Ако да - какъв процент? Колко често трябва да се почистват?

  Може би все пак една реалистична мярка би било да се добавя малко биодизел към дизеловото гориво, ако видът на двигателя позволява това. В такъв случай температурата в двигателя е по-висока и фините прахови частици са по-малко.

  И съответно за печките с твърдо гориво - да се предпочитат дърва пред въглища, или евентуално въглища с много ниско пепелно съдържание (при дървата пепелното съдържание е само 2-3%). И да се избягват камините с открит огън - при тях количеството на горивото е по-голямо и отнесената в комина пепел е повече.

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В Младост върховата стойност (60 микрограма на кубичен метър) изглежда все пак ниска в сравнение с "Павлово" или "Надежда" - там максималните стойности са били днес над 100.

 15. 15 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 502 Весело

  [quote#10:"ijj"]Любопитно е, че има моменти на чист въздух и в рамките на София - например вчера в 20 часа концентрацията на фини прахови частици в квартал "Надежда" е била по-малка от тази на Копитото. [/quote]

  Е що така бе хора? Нали точно вечер като се прибереш и палиш кюмбето ? Начи,ако кюмуро е причината за теа частици,вечер требе да се не диша ! Ама май към 20:00 понамаляват бричките по улиците. Някой пак ни взима за боядисани врабчета!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 16. 16 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Лошото е, че се вдига шум само когато застудее и падне мъгла и започне Тодор Колевото "Чичо, що кашляш?"

  И вчера писах каква модерна европейска столица от 21-ви век сме - отопление на кюмюр, автопарк с антикварна стойност, хигиена нулева.

  Решенията са прости- забрана на отоплението с твърдо гориво, евентуално енергийни помощи (няма логика аз да мога да се санирам безвъзмездно за 20 хиляди лева, а леля ми от Сименово да не може да си купи климатици за 2000 например). Вдигане на данъците на стари автомобили в пъти, за сметка намаляването на новите (пак няма логика старото и цапащото да плаща жълти стотинки, а новото и доста по-чисто да го дерат) И да вмъкна, че автомобилът не е абсолютно право, за разлика от отоплението на -20. Категорично и опит за намаляване на коли с чуждестранни номера, каквито са предимно бангиите на гостите на столицата, движещи се реално по 350 дни в годината тук, а плащащи данъци в Севлиево, щото е по-евтинко. До тук с нашите задължения.
  Следва от общината:
  Да се започне задължително миене на улиците на някакъв интервал, най-малко веднъж месечно. Строг контрол върху строителните фирми, които разнасят тонове прахоляк из цяла София. Поевтиняване на обществения транспорт, контрол върху бус лентите.
  И за последните три общината ще има луди пари ако инвестира в глоби на неправилно паркирали автомобили, некоректни строителни фирми и гратисчии из транспорта.

  Толкова е просто. Из Европа никой не се е родил научен и възпитан, всичко е в следствие на глоби, било на тях или техните родители. Да не забравяме, че като дойдат тук, стават същите прасета като нас, просто защото са безнаказани и няма никакъв контрол.

 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цъкльо":

  Аз пък не мога да разбера хора като Вас за какво се борят? Явно за мръсен въздух, понеже въздухът в София е отвратителен и не ми трябва уред, за да го установя, стига ми да вдишам. В статията не видях да става въпрос за филтри, а за осведоменост на жителите за нивата на замърсяване. Но явно има много прости хора или заинтересовани от това тази информация да остане скрита.

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цъкльо":
  [quote#5:"Цъкльо"]Ден втори статия пета по темата от същият автор. [/quote]

  Нали знаете китайската поговорка:
  "Ти каза веднъж и аз ти повярвах, ти каза втори път и аз се усъмних, ти каза трети път и аз разбрах, че ме лъжеш."


 19. 19 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#12] от "aman":

  Сигурно е така, както казвате - аз затова казвам "любителско мнение".

  И все пак е любопитно да се види, че в чистия планински въздух на Копитото (над софийската мараня и далеч от автомобилното движение) днес са измерени между 8 и 15 микрограма фини прахови частици на кубичен метър - предполагам, че това е сумарна стойност за ФПЧ10 + ФПЧ5 + ФПЧ2,5 (ако, разбира се, уредът може да улавя и толкова малки частици). А такава чистота на въздуха си е направо непостижим идеал за центъра на София.

  Не знам къде точно на Копитото е уредът, но предполагам, че не е в непосредствена близост до ресторанта и телевизионната кула.

 20. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  той па един ресторант...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 21 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#16] от "Silence":

  "няма логика аз да мога да се санирам безвъзмездно за 20 хиляди лева, а леля ми от Сименово да не може да си купи климатици за 2000 например"

  Ами нали около 55% от електроенергията за тези климатици идва у нас от електроцентрали на твърдо гориво - при това с к.п.д. между 25 и 30%. Нима те нямат емисии на прах, включително и на фини прахови частици - и в Старозагорско, и при Бобов дол, и в Русе, и в Димитровград и т.н.? Статистиките за респираторните заболявания у нас показват по-голям процент именно в тези места, особено в района на Марица - Изток.

 22. 22 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Не, това се оказва, че е рекламна кампания - ще се усвоят пари за филтри на къщите с твърдо гориво! Само от "Дневник" се правят на разсеяни и не пишат "Платена реклама"! Явно плащането е станало под масата!

 23. 23 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#13] от "ijj":

  Не мога да ти отговоря за филтрите - бях се залисал в писането на коментара и ТАДАААМ по БНТ слушам някаква журналистка с вдъхновение да говори как не харчели много ток тия филтри но все пак се налагало да ги чистят....Писах едно ПП и го допълних към коментара.
  И ми стана едно драго, едно мило, едно хубаво, как са се загрижили за здравето на целокупния софийски народ .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 24. 24 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#21] от "ijj":

  По твоята логика се получава омагьосан кръг. Да не се топлим на ток, щото индиректно и той цапа. Освен да отлетим на юг нещо практично да предложиш тогава?

 25. 25 Профил на киро акционера
  киро акционера
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Защо просто не включат стойностите на ФПЧ в прогнозата за времето и да го показват по сутрешните блокове? Това е важна информация и ще е добре да е по телевизията, представени с рякакъв знак/фигура. В Брюксел това е първото нещо което проверявам сутрин, да знам дали да си слагам маската и на колелото за работа.

  Не може да имаш нещо, което никога не си имал, без да направиш нещо, което никога не си правил.
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Неутрално

  EK дaдe над година на Столична Община да вземе мерки срещу запрашаването и замърсяването! Беше обещано улиците да с емият през 2016 г по 1 път в месеца, но това не се случи, улиците се миеха по 1 път в годината, както и преди! По време на тъй мразения соц, илиците се миеха ПОНЕ веднъж в месеца! Но парите за чистота на София се насочват към частни концесионери, Вълци, и други приятели на Боко! Услугата се оскъпява поне 5 пъти, спямо база Кюстендил и Благоевград! Затова пари за миене нЕма! Гласувайте пак за същите!
  Ако не може да се следи за замърсеността на въздуха, толкова по-добре за вечните далавераджии на рпехода, които продължават да харчат парите ни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#24] от "Silence":

  "Освен да отлетим на юг нещо практично да предложиш тогава?"

  Ако става въпрос конкретно за София - необходимите мерки са добре известни, макар и не особено популярни:

  1) Да се намали използването на лични автомобили:
  - Чрез по-добър и по-евтин (субсидиран или дори безплатен - както е в Талин) обществен транспорт, изграждане на големи паркинги при крайните спирки извън града
  - Чрез високи такси за влизане с автомобил в различните зони на София (както е например в Лондон и в Стокхолм)
  2) Ежеседмично миене на улиците (и по-добра дисциплина при изместване на паркираните коли)
  3) Изнасяне на отпадъците от сградите само в деня когато те се събират (както е почти навсякъде в Европа)
  4) Насърчаване на споделеното използване на личните автомобили от по няколко човека
  5) Ограждане на скелетата на новостроящите се сгради и миене на гумите на камионите, излизащи от строителни площадки
  6) По-често миене на всички камиони и автобуси

  И изобщо цялостно подобряване на чистотата на града.

  За електроенергията - намаляване на дела на въглищата - чрез нови ВЕИ централи и евентуално нови ядрени реактори

  За отоплението в София - увеличаване на дела на топлофикацията и на газовото отопление. Специално за топлофикацията може дори да се използват и дървесни горива - със съответни мерки за намаляване на емисиите на прах и азотни оксиди.

  Където все пак има електрическо отопление - то да е с термопомпи. Може да са термопомпи въздух-въздух (такива са например климатиците, които могат да работят и в отоплителен режим - те са масово разпространени в София). Или където има възможност и повече финансови средства - земносвързани термопомпи. И саниране на колкото е възможно повече сгради - за подобряване на енергийната ефективност.

  Ясно е, че всичко това не може да стане веднага. Затова най-лесните и евтини мерки са:
  1) Където има отопление с твърдо гориво - да се заменят въглищата с дърва (тяхното пепелно съдържание е само 2-3%).
  2) Да се добавя поне 10% биодизел към дизеловото гориво - това доказано намалява праховите емисии от дизеловите двигатели.

 28. 28 Профил на uhu58510162
  uhu58510162
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ,как ще следиш въздуха, поглеждаш улицата и лампата. отпушваш носа. ако вървиш и това ти е проблема , освен шума, който с памуци се намаля. къде отиваш в пет часа. ако си за у вас за къде бързаш. мисли че с по-хубавата кола ще стигне по бързо. как ще застане до простолюдието. има едни със най-скъпите коли тръгнали на работа в 7:30 поспи малко не пречи на пътя. много хора евала на българина, че колата е важна. пусни детето само на училище ,никой не би му навредил.

 29. 29 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#27] от "ijj":

  Чучки, чети бре, нали това съм написала и аз. Но ти стигна до лелята и се спря.

  П.П. и аз не те дочетох.

 30. 30 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 801 Весело

  Тази и миналата година въздухът е по-чист 3-5 пъти в сравнение с преди 6-15 години преди това, съдейки по ежедневните ми наблюдения върху натрупващи се прахови частици върху автомобила ми, но сме далеч от истината, нормалността, законовите мерки и реалните действия за да дишаме нормален въздух!

 31. 31 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 806 Весело

  що социален инженер има в България, всичкия в този форум се е сбрал. Другари, вие решихте всички проблеми. Хвала!

 32. 32 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#29] от "Silence":

  "П.П. и аз не те дочетох."

  Ами то си личи - писали сме 2 много различни неща

  Втори път прочетох коментар 16 - и не съм съгласен с това да се забрани всякакво отопление с твърдо гориво (има все пак и чисти пиролизни котли на дърва). Нито да се слагат безвъзмездно климатици

  За лелята в Симеоново е редно да се насърчи саниране на къщата - при същите условия, при които това се прави за панелните жилища в София. Да се сменят прозорците, да се сложи изолация в подпокривното пространство например. Ако иска да си направи централно отопление с котле на дърва или дори със земносвързана термопомпа (в Симеоново това е възможно) - да й се предложи някакъв нисколихвен кредит.

  Климатиците са просто по-добри от електрическите печки, ама съвсем не са най-доброто решение. Особено при положение, че над 50% от електроенергията у нас идва от въглищни централи - да се слагат безплатни климатици би било все едно да чистим София за сметка на замърсяването на други места. Така поне е от гледна точка на емисиите на прах - такива емисии имат въглищните електроцентрали, а не ВЕИ инсталациите например. А цялостно заместване на въглищните централи у нас не се очаква в скоро време.

  Специално за лелята би възникнал и още един проблем - че ако замести изцяло отоплението на твърдо гориво с климатици, ще дава повече пари за електричество, отколкото сега дава за дърва и въглища. Тя вероятно е умна и ще се сети за това. И може да постави условие - да приеме подаръка от 2000 лв. за климатици само ако си запази и отоплението на дърва. Така дори ще може да си пуска климатиците през междинните сезони (октомври, март) - но падне ли температурата под нулата, ще пали печка.

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#1] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Говориш ужасяващи тъпотии.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Дневник, много благодаря за труда, който сте си направили да съберете на едно място толкова нужни ни сайтове. Откога ги чакам, а пък събрани на едно място си е направо бонус. Мисля, че @паралепипед (goo.gl/2m5vaj) беше първият, който ни отпрати към мерцедеса на подобни сайтове, та трябва и на него да отдадем заслуженото. Карабастуне, не че не съм съгласен с теб, че гледат да ни одерат кожата както им скимне, но въздухът на София през зимата е трагичен. Печките с кюмюра, а и дървата, да не говорим за хитрите съседи, дето горят гумите, това е опашатият дявол и хич даже не ги и защищавай. Май единственото спасение е да си прекараш зимата горе на някоя хижа, подобно на швейцарския посланик, който си беше превърнал там онова, как се казваше, срещу хижа ``Алеко'' (дето вече хич я няма и нея, както установих през лятото), в частна резиденция и там си приемаше депешите и агреманите, оставен изцяло на грижите на многолюдния тогава ресторантски персонал. Айде, дишай … издишай … и, гледай да имаш по-малко кахъри.

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Гневно

  Най-обичам като се задейства една огромна машина за медиен натиск уж от природозащитници - за по чист въздух, а всъщност се пропагандират и рекламират частни интереси, които /меко казано/ не съвпадат с интересите на обществото!

  [email protected]
 36. 36 Профил на aloiziii_moro6ek
  aloiziii_moro6ek
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#35] от "karabastun":

  Съгласен съм! Просто група грантово-ориентирани "природозащитници" надават вой по темата, а в действителност притоплят манджата! Зер, в следващия програмен период на Оперативните програми опазването на въздуха е приоритетно и ще има бая кинти за усвояване! А има и друго. Пак същите започнаха да се усещат се, че на обществеността й писна от измамници-делфинобройци и паткоброене. Милионите, раздавани с тази цел започнаха да намаляват и скоро ще секне кранчето. Търсят си друг сериозен източник на финансови грантове. По друг начин не мога са си обясня факта, че в БГ има стотици "природозащитни" НПО по опазване на птички и тревички, а няма нито едно с цел опазване чистотата на въздуха. Колкото и да ми слагат минуси, истината за мен си е точно такава!

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 637 Весело

  Това с филтрите за 3000 евро , ще е по голям грабеж и от уж безплатното саниране , където потъват стотици милиони в близки до властта фирми след многократно завишени цени.
  За 3000 евро , могат да се купят 3 суперикономични инверторни климатика с високо КПД

 38. 38 Профил на q18
  q18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Добър пример може да бъде община Пловдив, която подава данните в реално време за пунктовете на територията на общината на официалния сайт на общината"
  Последно качена информация от 28.03.2016 год.
  Две станции за измерване - едната в градинката на "Каменица", срещу Бирената фабрика, едно от най-чистите места в града, другата в кв. Тракия, където няма много автомобилен трафик.
  На кръстовището на Сточна гара - няма, на кръстовището на баня Старинна - няма, по основните булеварди или някъде другаде в центъра - няма. Кого лъжем по този начин. Можем да монтираме станциите на Бунарджика, на върха на Младежкия хълм или на Гребната база, ако трябва да отчетем още по-добри резултати.

 39. 39 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#22:"penchoo"]Само от "Дневник" се правят на разсеяни и не пишат "Платена реклама"! Явно плащането е станало под масата![/quote]
  За медиите, включително "Дневник", едва ли има някой заблуден. Изданието е на загуба от основна дейност (журналистика ?), но пък пропагандира политически и бизнес интереси на определени олигарси. Собствениците на "Дневник" имат доказани бизнес интереси в далаверата със "зелена" енергия. Вие да не си мислите, че изданията печелят от обективност?

 40. 40 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хехе, сега погледнах на препоръчания от автора сайт aqicn.org. Оказва се, че София е един от най-чистите големи градове в Европа. Ха, сега.

 41. 41 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 304 Неутрално

  От повечето коментари се разбира, че ако в България някой иска да диша чист въздух то той е подкупен от някои противонародни организации, които искат да спечелят много пари за сметка на обикновените хора .Забележително е, че същата логика се прокарва и ако стане дума за саниране, което е стъпка в посока икономия на средства и намаляване вредните емисии . Същото е и ако се говори за възобновяеми източници на енергия - аз съм за нея, като се заплаща по справедливи цени, а не надути . Изобщо всяка стъпка в посока към приближаване на европейски стандарти се посреща на нож ,като мотивацията е - някой щял да спечели пари ! Следователно алтернативата е да си лежим в блатото на посттоталитаризма , да си караме както си знаем от 70 години и да се оплакваме , че нищо не е наред ,но с нагласата, че не трябва да се променя !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK