ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Къде може да се следи опасни ли са нивата на замърсяване на въздуха

Къде може да се следи опасни ли са нивата на замърсяване на въздуха

© Цветелина Николаева, Капитал
Фините прахови частици са особено опасни за здравето. Основните източници на ФПЧ са битовото отопление, автомобилният трафик и промишлеността. Допустимите нива на замърсяване с ФПЧ според европейския регламент е 50 mg/m3.

Мръсният въздух е опасен за здравето и е проблем, който съществува от години в България. Има конкретни мерки за решаването му, както и извънредни стъпки при кризисни дни на смог. Но първата важна стъпка към овладяването му е ежедневното информиране на гражданите за нивата на замърсяване, защото хората имат право да знаят, ако има опасност за здравето им.


Къде и как може да следим за състоянието на въздуха и актуалните данни за концентрациите на замърсители в атмосферата
Тези данни се базират на Национална система за мониторинг в реално време в измервателни станции, поставени на ключови места в цялата страната. Системата отчита нивата на фини прахови частици (ФПЧ10), серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и озони, други допълнителни замърсители, както и метерологични параметри като слънчева радиация, посока и скорост на вятъра, влажност, температура.


1. На сайта на Изпълнителна агенция по околна среда и води се публикува информация за нивата на основните замърсители, но ден по-късно. Публикуват се само регистрираните превишения на нормите на тези замърсители за градовете от цялата страна. На страницата са посочени и какви са допустимите норми за съдържание на вредни вещества във въздуха, съгласно националното и европейско законодателство.


2. Агенцията е длъжна да подава тези данни към Европейската агенция за опазване на околната среда. Последната ги подрежда спрямо всички държави в Европейския съюз и ги анализира в свои доклади като накрая ги подава към Европейската комисия, която на тази база взема своите решения по темата въздух. Цялата налична информация на агенцията е публична.


3. Всички общини в България са длъжни да информират ежедневно гражданите си за нивата на замърсяване на въздуха, но често много хора не знаят, че тя изобщо се публикува, къде да я намерят и как да я разбират.


Столична община публикува на сайта си "данни за атмосферния въздух", в колонка от дясно на първа страница. Там общината публикува нивата на основните замърсители на въздуха в реално време, отново измерени от измервателните станции в няколко района на столицата за последните 24 часа – в районите на "Дружба", "Младост", "Надежда", "Павлово", "Красно село" и Копитото.


Добър пример може да бъде община Пловдив, която подава данните в реално време за пунктовете на територията на общината на официалния сайт на общината, но доста по-разбираемо за широката публика (с емотикони и цветове). Столична община и общините на Бургас, Стара Загора, Казанлък, Русе, Силистра, Никопол и Свищов предоставят данни в реално време чрез електронни табла на улицата.


4. Има също и мобилни приложения, които следят замърсяването на въздуха по целия свят, включително част от тях и в България. Най-популярното е Air Quality: Real time AQI, достъпно също и като сайт тук.


Представлява международна интерактивна карта, която показва лесно и разбираемо нивата на замърсяване на въздуха в различните държави и градове в реално време, с прогнози за следващите дни. Картата също използва подадените данни от локалните измервателни станции, но ги изчислява със своя методология, като използва шест степени за определяне на качеството - от добро през нездравословно до опасно.


Изпълнителната агенция по околната среда обаче изтъква, че не е ясно откъде са данните, които се посочват в това приложение, нито е коректна употребата им, тъй като часовите стойности за ФПЧ10 се сравняват със средноденонощната норма. Според агенцията в определени часове има разминаване на стойностите, които се публикуват в приложението с тези, които измерват официалните автоматични станции, въпреки че има и съвпадения в други часови интервали.


5. БАН не измерва замърсяването на въздуха, но следи отблизо статистиката за вредните емисии по места и часове, както и метеорологичните условия. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН има собствена система, която използва тези два показателя, за да прогнозира концентрациите на фини прахови частици и други замърсявания във въздуха в страната за следващите три дни.


Взима се средногодишната емисия за конкретен замърсител - например транспорта, също и разбивката по часове спрямо трафика. Движението по пътищата обикновено се изменя в денонощието и не толкова много в сезоните, така че данните по наблюденията от минали периоди могат да бъдат много близки до настоящите, поясняват от БАН.


По аналогичен начин се взима предвид другият важен сектор, отделящ вредни емисии – битовият. През лятото няма такива емисии, но през зимата има ориентировъчен денонощен ход на отделяне на вредни емисии, който заляга в софтуера – например когато спят хората, обикновено печките не горят, а се палят на сутринта и т.н. По-добрите системи за прогноза взимат предвид и температурите, защото ако е по-студено, повече хора и по-интензивно ще поддържат огъня.


6. Отделни компании и граждани могат да си закупят предлагани вече на пазара преносими измерватели за качество на въздуха ("air quality tracker"), които да поставят на различни места в София други градове.


От "Грийнпийс"-България пък разработват пилотно свои апаратчета за измерване на смога, които могат да се ползват от отделни граждани. Идеята на организацията е да раздадат такива апаратчета, наречени прахоброячи, на двайсет души в Стара Загора и София и да провокират хората сами да следят качеството на въздуха в средата, в която живеят и да сезират отговорната местна власт, когато правото им на чист въздух е нарушено.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK