Заради птичия грип експерти успокояват, че няма масова смъртност сред дивите птици

Заради птичия грип експерти успокояват, че няма масова смъртност сред дивите птици

© Богдан Боев, БДЗПКъм момента няма регистрирана масова смъртност сред дивите птици в България. Това са установили експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) при теренните си дейности в страната. Поводът за изявлението им е ситуацията на птичи грип.


Дивите птици също се заразяват и могат да бъдат носители, но практиката показва, че епидемията обикновено следва търговските пътища и източниците на зараза обичайно са ферми с ниска хигиена, обясняват от дружеството.


Високи санитарни норми
Експертите напомнят, че за овладяването й е необходимо стриктно спазване на превантивните мерки. "Високите биосанитарни норми в птицефермите и личните стопанства са ключът за спиране на разпространението на птичия грип. Наложената преди два дни забрана за лов на птици също е важна мярка, която ще намали риска от контакт с болни птици и разпространение на заразата, която ще ограничи и риска от контакт на хора с вируса, което повишава риска от възникване на нови и опасни мутации", подчертават експертите в свое становище.


Експертите обясняват, че птичият грип съществува естествено в природата. Опитът от избухването на епидемия преди години показа, че лоши практики и ниски хигиенни норми са основната причина болестта да вземе застрашителни размери. Тогава стана ясно, че употребата на птичи торове или птичи изпражнения като храна в рибни ферми и в селското стопанство е един от източниците на разпространение на заразата в Югоизточна Азия.


Опасност от мутация


От БДЗП изтъкват факта, че възникналите огнища на заразата съответстват до голяма степен на трасетата на търговските пътища и нямат припокриване с миграционните пътища на птиците. Експертите напомнят, че вирусът може бързо да мутира и е важно да се наблюдават популациите на птиците, за да се търсят доказателства за появата на нови мутации.


Експертите предупреждават хората, които имат лични стопанства и отглеждат птици, да сигнализират, ако забележат необичайно поведение или умрели птици, както и да спазват висока лична хигиена, като измиват редовно ръцете си със сапун.


Спешни телефони


БДЗП призовава хората, които намират безпомощни птици, да не ги улавят и да не се опитват да ги спасяват. Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици в цялата страна на спешния телефон за сигнали на Българската агенция по безопасност на храните 0700 122 99 или на спешната телефонна линия – център 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителната агенция по горите.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Не е ли по-правилно да се каже: "Експерти успокояват, че няма масова смъртност сред дивите птици заради птичия грип"?

 2. 2 Профил на Марчето
  Марчето
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много тъпо заглавие...

  Кое е най-важното? Явно птичият грип, щом трябва да е на първо място. Значи:

  Във връзка с/ Въпреки птичия грип няма масова смъртност сред дивите птици според експерти.

  Или да го кажем на български:

  Експерти успокояват, че въпреки птичия грип няма масова смъртност сред дивите птици

  Няма масова смъртност сред дивите птици, дължаща се на птичия грип, според/успокояват/твърдят експерти

  Гаргара по български език

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK