Хората, които доказаха, че има смисъл от гражданска активност в Силистра

Двама от членовете на групата получават награда от програмата "Достъп до информация" в категорията за сдружения, упражнявали най-активно правото си на такъв достъп.

© Фейсбук на

Двама от членовете на групата получават награда от програмата "Достъп до информация" в категорията за сдружения, упражнявали най-активно правото си на такъв достъп.Едно решение на местната власт, любовта към градската природа или просто гражданска активност. Кое може да обедини десетки хора в малък град, които спряха проект за изсичането на близо 100 чинара, след като борбата им стигна до премиера Бойко Борисов.


Техните усилия продължават, защото и опитите на община Силистра да премахне част от дърветата на централната улица на града не спират, въпреки разпореждането на премиера.


Какво ги е събрало в група
Милена, Петър, Христо, Надя, Миро, както и другите членове на неформалната група "Силистра диша" ясно помнят първото нещо, което ги е ядосало и обединило. С две думи то може да се обобщи с "масовата сеч" на дърветата по предишен проект, който общината е изпълнявала - за обновяване на градския парк.


Те са млади и активни, имат различни професии, някои от тях дори не живеят в града край Дунава, но заедно ги държи любовта към природата и нуждата гласът им да бъде чут от тези, които са избрани от тях.


"Постъпателно премахване и увреждане на дърветата в града под предтекст поддържаща резитба и санитарна сеч "за безопастността на гражданите" - дали преднамерено, или не - всеки сам ще си прецени, но в нашия град, както и в цяла България се практикува безогледно и неграмотно рязане на дърветата в градска среда, извършвано не от квалифицирани експерти, а от сметосъбиращите фирми. Режат се големи клони, което води до загниване на дърветата.


По улиците вече няма едно нормално дърво, всички са обезобразени


като форма, силует, стабилност. На места дървета се премахват напълно и тротоарната площ се циментира. Голям брой здрави дълголетни дървета бяха премахнати при ремонтирането на Дунавския парк. Голямото ни негодувание започна още тогава, но не успяхме да предотвратим нищо", спомнят си Милена Желязкова и Петър Петров.


Те разказват, че от притеснение за съдбата на дърветата са номинирали някои от тях за участие в конкурса "Дърво с корен" през 2015г. Тази номинация била зов за помощ. Старият дъб в Силистра спечели конкурса и се класира на шесто място в международния европейски конкурс "Дърво на годината" 2016г. Еуфорията около гласуването за Старият дъб обедини част от хората в града и беше предизвикан интерес и у медиите, спомнят си двамата.


И точно тогава се появява статия в местен вестник със заглавие:


"Режат старите чинари по "Симеон Велики", правят улицата красива"


"Хората, които вече се бяхме обединили около номинацията и гласуването за Стария дъб, създадохме веднага страница във "Фейсбук" и започнахме да информираме гражданите за случващото се. Чрез тази страница към нас се присъединиха още поддръжници на идеята за запазване на дърветата. Постепенно групата се увеличи. И така вече почти година водим неуморна борба за правото си да избираме, каква среда за живот искаме около себе си в нашия град", допълват двамата.


Христо Иванов казва, че още в първия момент, в който разбрал, че общината иска да маха 87 чинара се е зарекъл да направи всичко възможно, за да не го допусне. Научил за групата малко след като е била сформирана.


"Помня и деня, и емоцията, която изпитах. Прочетох статията, в която пишеше, че ще правят улицата "красива" и ме заболя сърцето. Буквално. Така се ядосах, че просто не можах да си поема въздух. Живяла съм на тази улица и това винаги ще е моята улица. Една от малкото, останали с дървета в града. Макар и доста увредени от последното "оформяне", те са величествени и не бива в никакъв случай да се позволи да се случи това", спомня си друг член на групата. И допълва, че тя се е събрала спонтанно, въпреки че част от хората са се познавали отпреди.


Първите срещи са били под дъба, където се събрали съмишленици, познати и непознати. Тогава започнали и подписката за запазване на чинарите. Имало е липса на информация и хората разбирали за проблема от тях, а те - от случайно публикуван в медиите материал. "Събираме се често, с повод и все спешно. В делници и празници. Много емоции преживяхме заедно и всичко това е безценно. Струваше си".


Общинският съветник Надежда Бобчева (лидер на местната организация на Зелените) също си спомня, че част от групата се е събрала покрай проекта за Дунавския парк. "С него бяха отсечени и емблематичните тополи на брега на река Дунав, без това да е предвидено, а просто така е решил виден общински служител", обяснява Бобчева.


Надежда Бобчева в момента в общински съветник в Силистра.

© Личен архив

Надежда Бобчева в момента в общински съветник в Силистра.


"Окончателното решение, да се изправя и да застана здраво зад защитата на Чинарите, го взех след среща с ръководителя на проекта. Той ми заяви директно в очите, че ще изсече всяко от дърветата по улицата и тогава разбрах, че ние гражданите сме длъжни да защитим природата, красотата и чистотата на нашия град", разказва Мирослав Минчев.


Без лидер, решенията се вземат демократично


На въпроса какво държи групата обединена, Христо отговаря, че това е упоритостта на общината и в частност упорството на ръководителя на проекта, който е бил безкомпромисен за отсичането, а след разпореждането на Борисов в защита на дърветата, той се пазарил за по-малка бройка - "все едно дърветата са пазарска стока".


Всички от групата казват, че нямат лидер, "било пълна демокрация", защото имат ясна цел. На шега обясняват, че решенията се вземат на принципа, "който надвика останалите". Единодушие има и по друга тема, че срещите и борбата им отнемат много от свободното време, но пък са убедени, че чакането няма да помогне.


"Ако искаме по-добра България, трябва да действаме.


Използвам много обедни почивки, и много вечери, за да работя над каузите, за които се боря


разказва Христо.


"Това са доста усилия за хора, които ходят на работа. А представителите на Община Силистра се срещат с нас в работното си време. Всички срещи, а дори и последното обществено обсъждане са в работно време. Не мога да коментирам дали е нарочно. Умишлено се избягваше да се виждаме или срещаме в почивни дни, защото "в законодателството няма такова изискване", споделя Бобчева.


Дава и пример със срещата при министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, когато всеки от групата е ползвал лични средства за пътуването до София, а представителите на Община Силистра били в командировка.


Повечето казват, че не се страхуват от това, че са активни и засягат интересите на местната власт, но някои от тях изпитват страх за близките и семействата си - борбата да не се отрази на тях.


Използваните средства


Групата им е неформална, не е регистрирана официално като неправителствена организация. Ползват всички средства "по закон". "Както и тези дадени от членството на България в Европейския съюз. То ни даде инструментите за прозрачност, сега остава ние да започнем да ги използваме, защото не можем да очакваме от тях да направят и това за нас. Имаме лостовете да изискваме от институциите да си свършат работата, остава желание България да стане по-добре място", споделя Христо.


Христо Иванов е консултант по дигитален маркетинг. Работи най-вече с международни компании. През последните 3 години е правил кампании на 4 континента.

© Личен архив

Христо Иванов е консултант по дигитален маркетинг. Работи най-вече с международни компании. През последните 3 години е правил кампании на 4 континента.


За друг член на групата средствата са "много лично време, емоции, рискуваме много - тук не се живее лесно, нали знаете колко възможности предлага Силистра като град за работа и реализация".


Надя разказва, че е прочела доста закони и наредби през последната година, провела е и много срещи със специалисти – архитекти, строителни инженери, юристи и др., за да разбере същността на проекта на общината. "Сега остават въпросите Кой ще понесе отговорността за тези грешки? Ще има ли наказани или отстранени служители? Всички грешки бяха платени с допълнителни средства от общинския бюджет, т.е. ние сме ги платили", допълва тя.


За Мирослав основните им средства са прозрачността и публичността. Това е и причината хората от групата да се гордеят най-много с наградата си от програма "Достъп до информация" освен с наградата за чинарите, които са заели пето място в конкурса "Дърво с корен" на Фондация "Екообщност". За Мирослав обаче най-голямата награда са 6 500 подписа от съгражданите им, които ги подкрепили и им гласували доверие да отстояват и защитават техните интереси.


Мирослав Минчев е компютърен инженер по образования, а по призвание - предприемач, който развива и подпомага стартиращи бизнес идеи.

© Личен архив

Мирослав Минчев е компютърен инженер по образования, а по призвание - предприемач, който развива и подпомага стартиращи бизнес идеи.


Повечето от групата казват, че директно не са били нападани от местната власт. Споменават само, че са се заяждали с тях по различни начини - с подмятания и "шеги" при срещи с журналисти или с арогантно поведение. Но го приемат за нормално като са част от страни с противоположни мнения и искания. Според Мирослав представителите на общината се държат като "собственици на територията на Силистра, с които ние трябва да се съобразяваме, без да имаме различно мнение и без да имаме право да го отстояваме. Ние, които сме ги избрали, за да ни служат!"


Откъде идва проблемът


По думите на Христо липсата на опит и от двете страни - управляващите и гражданите е един от основните проблеми. Така трудно се намира общ език. "От една страна едните не чуват, а от другата сме ядосани граждани, които не вярваме вече в диалога. Липсва баланс, но аз съм оптимист", обяснява той.


Според друг член на групата проблемът с местната власт е некомпетентността й и липсата на желание за "промяна - положителна и истинска, а не показна и като от соц времето". Надя и Мирослав пък смятат, че проблемът е и в личностите, които сега управляват, и в системата като цяло. Едните проявяват арогантност и високомерие спрямо гражданите. Според нея обаче това е възможно, защото системата го позволява. Ако всеки бива наказван като сгреши, може да не се стига до такова поведение, разсъждава Надя.


"Резултатите от тяхното управление сами говорят за това - спрян проект за чинарите, наложени глоби по проекта за Дунавския Парк, разследване на проекта за водното огледало и канализация, липса на доверие от страна на гражданите на община Силистра, тотален разгром на президентските избори за управляващата партия", добавя Мирослав.


Иначе всички в групата са активни и в другите си граждански права/задължения и гласуват винаги, макар да не отричат, че понякога е много трудно, защото ги оставят без реална възможност за избор.


Какво би ги отказало


На въпроса какво би ги отказало да са активни, Христо отговаря, че всяка спънка го кара да е по-активен, а всяка трудност - по-упорит. За Надя няма такава причина за момента, но допълва, че "човек не знае какво да очаква", а Мирослав е избрал да бъде "активен завинаги: "това е тръпката на живота - да растеш, да се развиваш, да действаш всеки ден."


"Надявам се да приключим сагата с чинарите скоро и да продължим напред. Цялата зелена система на Силистра ни чака", завършва Надя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  Какво изобщо довежда до изсичане на дървета в един град? Това не трябва да става без мотиви, а нито веднъж не сме чули мотивите на хората с брадвите. Бих приел обяснението, че някои дървета с крехки клони се чупят и са опасни. Преди седем години при мокър сняг една изгнила бреза беше тупнала върху колата ми. Лош късмет, но това не значи, че всички брези трябва да отидат в печката. Вероятно трябва наблюдение от специалисти, а когато се засаждат нови, трябва да се избират видове, подходящи за градска среда.
  Не може всичко до се оправдава с израза - имаме тука едно проектче.

  Еретик
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Мотивите бяха усвояване на пари. Парите са единствената мотивация за крадливите герберасти, готови са да продадат и майките си. Нямаше никакви основания чинарите да бъдат отсечени, а герберастията тук се пънеше да ни доказва колко са вредни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3487 Весело

  " опитите на община Силистра да премахне част от дърветата на централната улица на града не спират, въпреки разпореждането на премиера."

  Това кърти мивки. Премиерът слънце се намесва навсякъде, дори и в общините и казва къде може да има и къде не може да има дървета.
  Другите държави само могат да ни завиждат и да съжаляват , че си нямат такъв премиер , като нашия.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Нямаше начин БСП да не се присламчи към протеста.

  "Общинският съветник Надежда Бобчева (БСП) също си спомня, че част от групата се е събрала покрай проекта за Дунавския парк."

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...въпреки разпореждането на премиера."

  "Дневник", обяснете на читателите си какви правомощия има премиера, за да издава заповеди на един кмет? Спрях да чета статията по нататък, тъй като само от това изречение мога да си направя изводи какво ме очаква нататък.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  Цяла Барселона, например, е в чинари! Ако бяха опасни, нямаше да ги има така масово в почти всички градове на южна Европа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  сега пък с ужас прочетох в профила на авторката: "Лиляна Шапкаджиева
  Завърших право и започнах опитите си в съдебния ресор на журналистиката".

  Може ли в такъв случай да ми цитира член от някой закон, където е написано, че кметовете са подчинени на премиера?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  А редактора да купи риза на премиера,,Борсов,,

 9. 9 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Чинарът е дърво със сравнително бърз разтеж, красива корона и за разлика от тополата има здрава дървесина. Това го прави предпочитан вид за оформяне на градска среда,разбира се където климатичните и почвени условия го позволяват. Не напразно се засажда в много градове из Европа и Северна Америка.

  Common sense !
 10. 10 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Статията като равносметка, само дето няма никакво число в нея, нито имена на другата страна. Защо се прикриват?! Кой, колко и за какво е похарчил, важно е и колко струва цялото усилие на "гражданската активност". Дали ще поискат някой да ги възстанови или ще махнат с ръка все хубави едно нищо не се е случвало.

 11. 11 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  От 10 коментара под статията само 5 са по темата, другите 5(както винаги) са с политическа насоченост- ГЕРБ, БСП, премиера...

 12. 12 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Най-хубавата улица в града с тези прекрасни дървета, така ми се струваше като бях дете Дано да не ги отрежат, радвам се, че има хора, които са се обединили и няма да позволят това безобразие !

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  Тази държава не може да се управлява само с протести. Трябва умни политици да избираме.

 14. 14 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 714 Весело

  едно уточнение към авторката - Надежда Бобчева от доста време не само не е от БСП, а е от редките случаи на изключени от партията-майка.

 15. 15 Профил на krachun
  krachun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо да благодаря на авторката на статията. Благодарение на предишната й статия за проблема в Силистра се чу "Горе" и Борисов се намеси. За съжаление, да, не може да не се политизира, защото Хората свързват недомислията в града ни с градското управление, подкрепяно от ГЕРБ. Борисов се жалва, че Хората не дооценявали магистралите, детските градини, метрото и пр., но за живеещите в провинцията много по-важни са ежедневните сблъсъци с градските проблеми, породени от управлението. От Герб затварят ли си очите, не зная, но на местно ниво държавните структури са прорастнати от Герб, назначения и пр. Предполагам, че и в други населени места е така. Ето това е отговорът - защо народът се отдръпва от Герб. Българският народ е умен и правилно преценява управниците си. Следващата стъпка е да се изгради будно обществено съзнание , и това става: на много места Хората се обединяват за различни Каузи.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#11] от "el__paco":

  Ми то пролемът е политически бе, мозък?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#15:"krachun"]Борисов се намеси[/quote]Чакайте си бащицата да се намеси и никога няма да се оправите. Проблемът на "прованса" (според вашия израз) не е отдалечеността от София, а именно провинциалното робско мислене.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Хубавото е, че са млади хора, повечето от тях далеч от властта. Може би затова са спечелили подкрепата на съгражданите си.

 19. 19 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Браво на Надя и Ицо.
  Има и други, които вложиха много време, емоция и усилия. Невяна, Петър, Драгомира .. и още много други (извинявам се, че не изброявам всички)

  Никола Йорданов
 20. 20 Профил на krachun
  krachun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Никола Йорданов":

  Да, Хората са много повече, не е необходимо да се споменават имена, не това е целта, Особено Хората, живеещи в Силистра, доста го почувстваха на гърба си, но и "прихождащите" Радо и Миро имат голям принос. Впрочем има доста Хора над петдесет години. Млади и Възрастни- ръка за ръка за Една Кауза!

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Примера със Силистра е показателен и би трябвало по принцип, реализирането на проекти свързани с промени по инфраструктурата и вида на населението места да се подлагат на обществено обсъждане.
  Лошото е, че такова обсъждане изисква активност от страна на гражданите, каквото рядко се наблюдава и се стига до ситуацията, когато срока за тези обсъждания да е минал, въпреки че е бил обявен.
  И тогава, когато се опре до реализация или дори вече е стартирало изпълнението, някой/някои се усещат, започват протести и понякога се спира хода на изпълнение, а понкога няма време и възможност за връщане назад.
  Да не говорим, че няма в страната съвет, където всички до един общинари, да са от една партия или коалиция, така че и те, хората които сме избрали, като виждат какво става, трябва да ни заострят вниманието по навреме.

 22. 22 Профил на krachun
  krachun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Прав сте по принцип, гражданите трябва да са активни. Що се отнася до "случая" Силистра, сагата с "общественото обсъждане" на първоначалния проект е прекалено дълга, за да я разказвам сега, но след представянето на "преработения" проект на обществено обсъждане, нямаше промени, независимо от предложенията на гражданите. А за най - новия "спечелен" проект на Общината - градинката край блок Албена, не е имало още обществено обсъждане. Ще има ли?..... А там ще се "усвоят" над два милиона лева.

 23. 23 Профил на hivoh
  hivoh
  Рейтинг: 30 Неутрално

  И в Шумен имаме нужда от такава "спасителна" група, защото скоро ще бъде съвсем обезлесен от местната община!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK