Как хората на Краков победиха дракона, погълнал града им

Как хората на Краков победиха дракона, погълнал града им

© "Тревога за смога в Краков"Полската дума "smok" е знакова за местните хора в Краков. Означава дракон – символът на града. Според легендата, само един беден младеж на име Крак успял да пребори и убие чудовището при хълма Вавел, което вилнеело и плячкосвало всичко. С тази победата започва триумфът на втория най-голям полски град.


С днешна дата Краков е погълнат от друг опасен дракон, години наред той взима стотици невинни жертви сред жителите.


Световната здравна организация го нарежда сред първите градове с най-мръсен въздух в света (класиран е на 8-мо място сред 575 града по замърсяване с фини прахови частици 2.5). През 2013 г. Краков е на второ място – след Пловдив сред 400 европейски градове, по най-високо измерени нива на фини прахови частици (ФПЧ10), измерени в близо 40 измервателните станции в градовете (сочи докладът на Европейската агенция по околна среда от 2015 г.).
Вторият по-големина полски град – с още няколко полски и български градове, са стабилно стъпили и се редуват на върха (в топ 10) на европейската класация за най-мръсен въздух от много години. Скоро обаче точно Краков може да излезе от черния списък. Защото след дълга гражданска кампания с дракона-смог, днес той е на път да бъде преборен.


"Сега драконът на Краков е смогът (The new smok in Krakow is smog these days)," констатират Андрей Гула и Анна Двораковска - основателите на гражданска местна група "Тревога за смога в Краков" (Krakowski alarm smogowy). През 2012 г. те повеждат емблематична битка да си върнат правото да дишат чист въздух. А основната им тревога и причина да вложат в тази кауза много време, енергия и усилия е здравето на децата им.


Един от плакатите от уличния протест за забрана на битово отопление на въглища в деня преди първото й гласуване.

© Босилена Мелтева

Един от плакатите от уличния протест за забрана на битово отопление на въглища в деня преди първото й гласуване.


Голямото опушване


Основната причина за тежкото замърсяване в красивата стара полска столица е масовото изгаряне на най-вече на евтини въглища, но също и дървесина и всякакви отпадъци, в стари домашни печки в повечето домакинства в града. Пушекът от тези печки е коктейл от канцерогени като диоксини и бензо(а)пирен, наред с фини прахови частици, които проникват дълбоко в човешкото тяло и са свързани със заболявания на сърцето, белите дробове, рак и преждевременна смърт. Автомобилите по улиците (16%) и електроцентралите на въглища близо до града (23%) също имат съществен дял за смога и задълбочават проблема.


Случаят с Краков често се сравнява с Големия смог в Лондон през 50-те години на миналия век. Почти половината (или 42%) от фините прахови частици (ФПЧ10) в краковския въздух, идват от битово отопление. Както и 95% от замърсяването с канцерогенния замърсител BAP. В Краков нивата на опасните малки прахови частици (ФПЧ10 ) често надминават до шест пъти допустимите в Европа нива. Около 400 души в града умират преждевременно всяка година заради финия прах.


Канцерогенът бензо(а)пирен е със стряскащо по-високи концентрации в сравнение със средните нива в други големи градове в Европа и често стига до девет пъти над препоръчителната горна граница(1ng/m3). Активистите от града сравняват излагането на жителите на тези токсини


с 2 500 изпушени цигари на човек


годишно (за сравнение "изпушените цигари" са 222, ако дишаш въздуха в Литва;). Високи нива на BaP са установени "най-вече там, където се горят въглища и дърва за отопление".


<strong>Бензо(а)пиренът</strong> в Краков е със стряскащо по-високи концентрации в сравнение със средните нива в други големи градове на Европа.

© "Тревога за смога в Краков"

Бензо(а)пиренът в Краков е със стряскащо по-високи концентрации в сравнение със средните нива в други големи градове на Европа.


Краят на битката


Точно преди година ( 15 януари 2016 г.) и след трудно съдебнo дело, градът забрани горенето на въглища и други твърди горива за отопление. Кметът Яцек Майхровски обяви, че ще я приложи срещу употреба на въглища в частните домове, офиси, административни сгради и ресторанти. Забраната е без прецедент в цяла Полша, която също страда сериозно от смога от въглища (отопляването на въглища е причината за 88% от неиндустриалното замърсяване на въздуха в страната). Местната кампания и успехът й вдъхновява и други градове и цели региони да започнат своя кауза за чист въздух, а кампанията добва национални мащаби.


Забраната ще влезе в сила от 2019 г., за да имат жителите достатъчно време да се адаптират към промяната. Нормативната уредба предоставя различни механизми за финансиране, които да подпомагат хората за прехода в битовото си отопление.


Един от плакатите в кампанията на активистите, в който са използвани посланията на гражданите в Краков, включили се в петицията им за забрана на горене на въглища за битово отопление.

© Босилена Мелтева

Един от плакатите в кампанията на активистите, в който са използвани посланията на гражданите в Краков, включили се в петицията им за забрана на горене на въглища за битово отопление.


Каузата "Stop smogging" от 2012 г.


Новият закон не е щастливо стечение на обстоятелствата или проява на добра политическа воля, а е най-вече резултат от граждански усилия и постоянен натиск на местните хора да защитят правото си да не дишат опасния токсичен смог.


Основният подход, на който залагат активистите от групата "Тревога за смога в Краков", е да дадат широка, ежедневна публичност на фактите за опасните нива на замърсяване на въздуха и за пагубните последици за здравето и живота на съгражданите си. Публикуват на сайта си, но и на фейсбук страницата си, редица данни и статистики за основните замърсители, превеждат ги на разбираем език, с помощта на лекари и учени – вадят актуални здравни изследвания за пряката връзка с често срещани заболявания в града, с астмата и алергиите при много от децата. Правят интерактивна карта, показващата актуалните нива на смога в различни точки на града и на целия регион. От скоро по спирките из Краков има табла, които предупреждават за нивата на опасние замърсители.


Анна – един от основателите на гражданската група "Тревога за смога на Краков" ни разказва от къде са тръгнали и през какво са минали.

© Босилена Мелтева

Анна – един от основателите на гражданската група "Тревога за смога на Краков" ни разказва от къде са тръгнали и през какво са минали.


Борят се срещу основната причина на запрашаване в родния си град, в който преобладават еднофамилни къщи и кооперации - битовото отопление от старите печки и настояват за конкретна забрана – горене на твърди горива като въглища и дърва в печките.


Кампанията им се разраства и още в началото получава широка публична подкрепа и конкретна помощ от важни обществени групи – лекари и учени, местни медии и журналисти, ПР агенция, видни интелектуалци (например режисьорът Анджей Вайда), отделни бизнеси, влиятелни членове на градоначалството също застават на тяхна страна. Социалната им кампания "Краков иска да диша! Спрете смога" е реализирана от професионална ПР агенция безвъзмездно. Силни послания като "Stop smogging" и плакати с изказвания на хората от града по проблема заливат рекламните банери по улиците, а кметът изразява притеснението си в туитър, че тези плакати ще изгонят туристите на града.


Така каузата им увлича хиляди граждани, особено родителски организации, които са загрижени за здравето на децата си. Като крайъгълен камък в кампанията им, Анна определя


активирането на родителите, които


настояват за правото децата им да дишат нормален въздух. А това става след като поставят измервателни станции при някои детски градини и в дните с опасни нива на смог, детските градини не извеждат децата. Другия ключов момент е подкрепата


на лекарското съсловия и научни среди


от Краковския университет, които излизат с доклади за връзката между заболяванията и мръсния въздух в града и в Полша.


Така тръгва и гражданска петицията с искане за забраната, която е подкрепена от 17 500 души. Много от хората излизат на масов протест – символичен погребален марш, в който гражданите на Краков носят в ковчег чистия си въздух. Маршът е точно в навечерието на гласуването на забраната от регионалните власти. И макар, че рестрикцията е гласувана в общината, това е само временна и кратка победа, която почти веднага е оспорена в съда. Така влизането й в сила дълго време е на кантар.


Сред малките, но ежедневни победи на "Тревога за смога в Краков" през годините, Анна се спира на значението на публикациите в медиите: качеството на въздуха в Краков продължава да е водеща тема в местни и национални медиите дори и след края на зимните сезони през 2014г. Местният филиал на най-влиятелният полски вестник "Газета виборча" публикува специална серия от статии, които отразяват темата, под негова патронаж се организира и конференция за въздуха в Краков.


Полският клон на Client Earth помага на групата с правна помощ в битката в съда, повличат и други градове от околността да се борят за своя въздух. Нормативият акт е крайъгълен камък за защитата здравето на хората.


Правната битка


Забраната е приета от Регионалното събрание на провинция Малополска (Малополша) и става възможна едва след преимане на нов закон от полския президент Аднжей Дуда в края на 2015 г. Тя е вторият опит за такава забрана през последните три години. Първият път тя е светкавично оспорена в съда от двама граждани на Краков. Единият от тях е производителн на домакински печки за битово отопление. Заради тях рестрикцията е отменена от Върховния административен съд в края на 2015 г. с мотив "неадекватност на съществуващата законова основа."


За да случи успешно вторият опит, президентът одобрява т.нар. "анти-смог закон", който дава на всички местни власти правомощия и гъвкавост за въвеждане на подобни забрани или ограничения върху използването на определени видове гориво. Целта е местните власти да получат ефективни правни инструменти за борба с големия полски проблем – замърсяването на въздуха от въглища.


С този национален закон новоприетата забрана стъпва много по-стабилно, включва всеобхватна забрана за използването на твърди горива с много малко изключения. И след две години гражданите на Краков най-сетне ще започнат да усещат ефекта й и вероятно ще дишат по-спокойно и по-дълбоко.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Весело

  Остават българските дракони.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Уф тролчета, не ми харесват такива четива! Ще вземе балъка да се усети и да прогони Аамбубата дето им краде парите в БГ-то та та таа....та ще трябва да закрия отдела за Агитация и Пропаганда. Побеждаване на дракони, побеждаване на гяволи...не не не

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Остават българските дракони.[/quote]
  Тоа младеж - Крак-а дали може да дойде да прогони гяволите от България?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "Точно преди година ( 15 януари 2016 г.) и след трудно съдебнo дело, градът забрани горенето на въглища и други твърди горива за отопление."

  Пример за подражание

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  На лозунги и мантри са го докарали, нищо не се казва как ще се отоплява Краков от 2019 година натам!!!
  За разлика от София, там, в Краков, няма централизирана топлофикация базирана, например, на природен газ, а времето през зимата е определено доста студено!
  Освен това гръбнакът на полската енергетика са въглищата, няма АЕЦ !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Остават българските дракони. [/quote]
  Всяко ЕРП с радост ще помага за каузата, за да изглежда по-достоверно ще се цензурира колко са изгорелите газова от самолети в София,колко кабели и гуми изгарят ромовете,от кога не са чистени улиците и т.н.
  Въглищата и дървата са ужас в София нищо,че търговия с дърва и въглища за домакинства почти няма важното е да се отопляваме на ток а въглищата само в ТЕЦ-а мирикански да се горят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ех - и тук в Пловдив си мечтаем да забранят употребата на въглища и дърва и горенето на всякакви други боклуци, но никой политик няма да позволи това, защото стратегически избиратели се отопляват по този начин...

 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Живял съм 9 години в този град. Зимата е ужасна смрад от горенето на въглища.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Освен това гръбнакът на полската енергетика са въглищата, няма АЕЦ[/quote]
  За по-здрав гръбнак, поляците трябва да си прехвърлят всички ТЕЦ активи на американските доброжелатели! Зелените им партии ще вземат малко грант от Америка за Полша и ще мълчат като риби!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Булгаристанецът - аз ще си горя въглища, щото ми е с 20лв. по-евтино пък нека всички да мрат от астма, рак, ХОББ, бронхити и пневмонии. Да живей простотията и мизерията!!!

 11. 11 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Браво на краковчани! Работили са години, без да се уморят, обезверят, отчаят или избягат и са постигнали целите си. И техните политици не са били склонни да работят за тях, но краковчани са ги принудили с много упоритост и много работа с тези по които, ние българите, обичайно предпочитаме да мрънкаме и недоволстваме, колко са тъпи, как гледат Слави и пр. грехове.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Може да пишеш врели-некипели по темата, но като излезеш навън, фактите те удрят челно ... в носа и белите дробове.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Един пример за налагане на интереса на мнозинството над малцинството. Което у нас не работи.

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  От всичко прочетено, разбирам че хората имат кауза да спрат горенето като процес зъмърсяващ въздуха.
  Големия въпрос за отоплението обаче остава и виси със страшна сила - с какво да се отопляваме?
  Термопомпите не стават по ред чисто технологични и финансови причини, дори не можеш да топлиш БГВ с тях. Климатиците не могат да се сравняват изобщо с отоплението с радиатори, да не говорим, че под -10градуса, кой каквото да разправя климатика изобщо не работи нормално. Пелетните горелки колкото и да са еко и те горят, а пепелта се издухва през комините т.е ФПЧ. Газта - чудесно, но и там има горивен процес, няма газова мрежа на всякъде, където я има има други пак чисто технологични проблеми - най-вече с качеството на параметрите на доставяната газ, силно играещи цени и несигурност в доставките. Централното парно е само една разновидност на горното.За дървата и въглищата няма да говорим изобщо там е ясно - лошаво е.
  Та какво казвате остава? Отворен съм за всякакави идеи!
  И не забравяйте, че всичко друго се издържа, на студено обаче не!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#12:"Индиана"]Може да пишеш врели-некипели по темата, но като излезеш навън, фактите те удрят челно ... в носа и белите дробове. [/quote]
  Ми гледам навън чудесна видимост, ти изобщо виждал ли си смог в някой мегаполис?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":

  Аз използвам термопомпа. Давам си сметка, че не всеки може да си го позволи, но смея да твърдя, че за който би могъл - това Е решение!
  Има нещо в България, което от години мисля, че не правим (идея нямам как е в Полша) - не използваме минералните води за отопление, при все, че почти няма град или село без топъл минерален извор в близост. Естествена термопомпа и то с огромна мощност и капацитет. И повечето от тези води просто си се изливат, някой не са годни нито за пиене, нито за балнеолечение, но нищо не им пречи да се използват за отопление - нали?

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#7] от "alextan":

  В Пловдив има и Ценрално топлоснабдяване, има и газова мрежа. Но има и няколко стотин хиляди автомобила, които ежедневно вдигат толкова прахоляк и мизерия във въздуха, че още 3 пъти по толкова печки да има, пак няма да достигне процентно еквивалента на замърсяването с автомобилите.
  В момента от общата мизерия 20% се падат на печките и 80% на автомобилите. Как отговаря община Пловдив на това - по най-безумния начин. С унищожаване на електротранспорта, нежелание за вкарване на трамваи като скоростна и ефективна алтернатива на автомобила, и организация на автобусните превози по един типично близкоизточен модел, нямащ нищо общо с европейския начин на решаване на този проблем. Липса на прогресивно облагане на броя автомобили регистрирани на даден адрес(имам социално слаби комшии, с по 5 автомобила на 4 члена домакинство!!!).
  Иначе как да си обясним превишените норми на замърсяване през топлите дни на пролетта, лятото и есента, когато по принцип не би трябвало да има отопление.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тук
  [quote#9:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] поляците трябва да си прехвърлят всички ТЕЦ активи на американските доброжелатели![/quote] ну се познал, поляците са друга бира!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  В Полша си нямат БХК, който да брани изконните права на малцинствата да горят гуми, въглища, незаконно изсечени дървета, да се размотават с каруци с дрискащи коне из големите градове и да разнасят хепатит из страната.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#17:"idianata"]Аз използвам термопомпа. Давам си сметка, че не всеки може да си го позволи, но смея да твърдя, че за който би могъл - това Е решение! [/quote]
  Имам комшия дето има термопомпа - Daikin. Има отделно няколко големи климатика. Когато и да ида у тях винаги се топли с камина с водна риза. От неговата уста излезна израза " Кой каквото да ми говори, не гори ли огън не можеш се стопли". Няма да споменавам непрекъснатите дертове със сондажите, защитите, пясъка в подпочвената вода и пр. и пр проблеми, и това след като си платил 20 000 лв, за да работи цяла с-ма - ми благодаря, не ща да плащам за купища проблеми и да седя на студено, не е за мене!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 22. 22 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 523 Неутрално

  А какви са алтернативите?
  На мен това ми е по-интересно, ОК няма да нарушаваме закона, но какво се дава като алтернатива?

  Защо не се инвестира във филтри (миналата седм видях репортаж в който се казва 3000 евро, но спира всички прахови частици от комините).
  За мен това е по-добрия вариант. Хем не променяш живота на хората, хем въздуха е чист.

 23. 23 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#18] от "traveler1":
  Би ли споделил в кои дни с високи температури има превишение на нормите в измервателна станция "Каменица"? Тя е в жилижен квартал. Другата на "Чифте баня" не е представителна, тъй като не е в жилищен квартал и е разположена на най-ужасния трафик в града и е в близост до р. Марица, където има често през пролетта и есента има сутрин мъгли.

 24. 24 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#14:"traveler1"]да не говорим, че под -10градуса, кой каквото да разправя климатика изобщо не работи нормално.[/quote]

  Климатикът ми си топли напълно достатъчно през студовете тази година под -10 градуса. Естествено, разходът на енергия се покачва, понеже КПД пада, но е винаги по-икономичен от духалка. В санирана панелка съм.

  Вероятно си си взел от най-евтините, при това с недостатъчен капацитет, или нямаш никаква изолация.

  Естествено, не е като едно време да седиш на отворен прозорец с нажежени радиатори, но нали се сещаш на каква цена е идвало това.

 25. 25 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#18:"traveler1"]прогресивно облагане на броя автомобили регистрирани на даден адрес[/quote]
  Какво значение за замърсяването има, дали имам 1 или 6 автомобила? В крайна сметка аз мога да карам само един. Другите не се движат и не замърсяват. Аз не, че ги имам де....

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#4] от "neut":

  ЩЕ го забрани от 2019 ЕВЕНТУАЛНО, засега не са забранили нищичко. Предлагам след като поне 5 години важи и се спазва тази забрана Дневник да ни инфомира какво се е случило.

 27. 27 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#18] от "traveler1":

  Общината вече е преместила измервателната станция на друго място. И на хартия въпросът е решен. Тук изниква въпросът колко други градове в ЕВропа и България в частност са изхитрували.
  http://podtepeto.com/pod-pari/izmervatelnata-stanciya-za-chistotata-na-vzduha-ot-banya-starinna-meri-zamrsyavaneto-kraj-galaksi/

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":

  Имам няколко климатика ( и такъв за 600лв и такъв за 2500лв ) и всички работят идеално в студа. Е разбира се консумират повече а топлчт по-малко при -20 ама с изолация си е съвсем приемливо.

 29. 29 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#21] от "traveler1":

  Аз имам терммопомпа Даикин. Около 350 кв.м. площ и много по-високи тавани от обичаен апартамент, а сметка за ток приблизително, колкото апартамент около 70-80 кв.м. Нямам климатици. Признавам, че имам печка на дърва, но се пали 5-10 пъти годишно - за красота. Нямам водна риза. Средна температура у дома - 20 до 22 градуса по Целзий през деня. 16 - 18 през нощта. Над 22 градуса трудно постигам, ако не е слънчево, но аз лично, намирам температура над 20 градуса, зимата за незадравословна.
  Възможно е моя град да е по-топъл от вашия .... или да предпочитате по-топличко по принцип.
  За мен термопомпата е чудесно решение и най-вече - намалява ми драстично сметката за тока и ми спестява всички главоболия с мъкненето на дърва, боклука, пепеляка и прочие.

 30. 30 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Аз отчитам първа зима с климатик - декемврийски ток - 65лв. и то с бойлер и готвене на ток. На минус 20 си работеше супер.

 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Ето ТЕЦ на каменни въглища в центъра на Франкфурт на Майн.
  Съоръженията за очистка на пушеците (двете кафяви сгради в средата) са по-големи от самата ел.централа.
  Заради топлофикацията (топла вода и пара) КПД-то е над 85%.
  Въглищата идват от Колумбия през Ротердам и се разтоварват на брега на реката (съоражението с хобота в дясно).
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Heizkraftwerk_West_-_Mainova_AG_-_Frankfurt_-_Germany_-_02.jpg

 32. 32 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 499 Весело

  [quote#22:"smart"]Защо не се инвестира във филтри (миналата седм видях репортаж в който се казва 3000 евро, но спира всички прахови частици от комините). [/quote]

  Значи, ще даваш по 3000 евро за филтри, които се подменят редовно, но ще си държиш ръждивото чудо на кюмюр и ще мъкнеш пепеляк по стълбите сутрин и вечер? Голяма икономическа логика, браво.

 33. 33 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#21] от "traveler1":

  Забравих да спомена, че на времето направих относително дебела изолация - 7 см.
  За днешните стандарти според мен е недостатъчна.
  Познат собственик на малка строителна фирма, беше споменавал, че в германско например, всичко задължително се облицовало с 20 см. изолация (нямам как да потвърдя естествено - не съм присъствала)... т.е. ако и моята беше 20 см., вероятно щях да пускам отоплението у нас въобще 5-10 пъти годишно.

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":

  Аз се отоплявам с парно на пелети и мога да ти кажа, че замърсява в пъти по-малко отколкото отопление с дърва и въглища.Достатъчно е вечер да видиш какво излиза от моя комин и този на съседите. Освен това пелетите изгарят напълно и не остяват боклук след изгарянето.Препоръчвам ти подобен тип отопление ако имаш възможност.

 35. 35 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#20] от "majorman":

  Разбирам желанието ти да размиеш провала на арийско-българските политици да направят нещо в полза на хората и същевременно да ритнеш някакви права на хората по нанадолнището, но как ще обясниш кой води тази битка? - http://podtepeto.com/pod-pari/izmervatelnata-stanciya-za-chistotata-na-vzduha-ot-banya-starinna-meri-zamrsyavaneto-kraj-galaksi/

 36. 36 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#32] от "anona":

  Има планове с европейски и държавни пари да се купят тези филтри. То е ясно, че този с кюмбето с кюмюр и 30 лв. няма да даде.

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  "Бате к*ре, идзлидзаме и им кааме на теа, лоши раоти иът от Европа. Ете са гоорихме со колеите, у Краков са дзабрАнили дЪрвото и старите дидзели. Ни печка мое ъ дзапалиш, ъ те напече така пред телеизоро, ни моеш кат стъпнеш педало ъ вийш еин облак дзад тее, ъ ти се напуни душата!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#21] от "traveler1":

  Локалното парно има и едно друго предимство-осигурява топла вода и няма нужда да включваш бойлер.Аз зимата съм на топла вода от парното, а лятото от слънчеви батерии.

 39. 39 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Анна го докарва на Билбо. на Smaug му е спукана работата.

 40. 40 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#23:"alextan"]Другата на "Чифте баня" не е представителна,[/quote]
  Ха ха и защо да не е представителна? Ако беше на сточна гара или на ВСИ или Втора поликлиника, около Ц. гара или някъде по Бул България, пак ли няма да е в жилищен квартал и пак ли няма да е представителна, щото на теб не ти харесва резултата, доказващ автомобилите като основен фактор в замърсяването на въздуха на града ни? Ти след автобус пътувал ли си месеци наред след като се е стопил снега, за да видиш какъв шлейф от прахоляк вдига от пътното платно всяко едно такова возило?
  Да не би и ти да си от пишман радетелите за чист въздух в Пловдив, цял ден не слизащи от автомобила си?
  И да припомня, аз не отричам замърсяването поради отоплението - нещо без което е почти невъзможно преживяването на зимата, проблема е, че се премълчава и неглижира по-големия проблем с хилядите таралясници по улиците на града ни и ползването им за щяло и не щяло.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  [quote#14:"traveler1"]Термопомпите не стават по ред чисто технологични и финансови причини, дори не можеш да топлиш БГВ с тях. Климатиците не могат да се сравняват изобщо с отоплението с радиатори, да не говорим, че под -10градуса, кой каквото да разправя климатика изобщо не работи нормално.[/quote]
  Това са си твои впечатления, докато реалността е доста по-различна. А знам че е различна от собствен опит. Само една разлика ще ви посоча на "рабзирачите" — изгарянето на въглища в домашното кюмбе, е в ПЪТИ по-неефективно от изгарянето на същите въглища в електроцентрала. Казвам го като човек, който освен това е виждал електроцентрала работеща с дърва. Следващото голямо нещо което изпускате е че при изгарянето на въглища в електроцентрала, състава на димните газове е много по-различен и може да се постави филтрираща система, която на всичкото отгоре ще е по-икономична заради мащаба. Това е невъзможно за домашните кюмбета. Да, отделно че битовите климатици дори да не са много добри при -15°С, то в останалото време спестяват предостатъчно ел енергия, като може да се ползват и в летните жеги за разлика то кюмбетата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#30:"alextan"]Аз отчитам първа зима с климатик - декемврийски ток - 65лв. и то с бойлер и готвене на ток. На минус 20 си работеше супер.[/quote]
  Браво! Аз ползвам климатик от 1998г. при това все оригинални японски, инверторни, скъпи и все нови купувани.
  Ми не можеш ме съгласи, квото и да говориш! Иди и го разправяй на хората дето не са ползвали климатици. Апропо същото е и с пелетните горелки - чудно било, чисто било такова, онакова с 1 -2 тона цяла зима караш, накрая като се охарчиш няколко бона за да купиш заветния отоплител, и изкараш няколоко месеца зимата с разход от 1-2 тона на месец(не за зима), почваш да режеш радиатори, минаваш да топлиш само една стая, поддържаш 17-18 градуса в стаята дето се топлиш, а следващото лято почваш да мислиш как да си правиш пелетите(щото скъпи нали!), и така 2-3 зими, и накрая се връщаш на дърва и въглища. За 27 години всичко това се превърта многократно през всички мои познати, включително и тези дето не броят стотинките.
  Ама всеки си има глава на раменете и не е лошо да я ползва, а не да се води по глупостите на хората, вкл и тея дето лъжат колко евтино и хубаво щяло да им е като олекнат с няколко хиляди лева за високотехнологични глупости.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 43. 43 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#40] от "traveler1":

  Напротив - просто ти отричаш факта, че отоплението на въглища и дърва е главния проблем, а не автомобилите. За твое сведение днес в студа дойдох пеша на работа, имаме 1 кола на бензин и 1 бус на дизел за бизнес на мъжа ми - и двете са с Евро 4.
  За предложените от теб места - харесва ми на бул. България, ВСИ-то със сигурност ще е ужасно - дупка с мъгла, силен трафик и множество къщи. Но пък общината си е харесала супер място за новата станция - в Тракия - ще докаже нагледно, че отоплението си играе ролята.

 44. 44 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#24] от "anona":

  Климатика ти работи, защото си в топлофицирана сграда! Ако цялата сграда спре получаването на топлинна, ще видиш колко ще ти падне КПД-то на климатика. И аз във фирмата имам климатик за минус 20, ама в студените дни температурите паднаха до минус 20/22 и климатика спря! И наваксвах с духалки и маслени радиатори... Че сметката за тока ще е поне двойна не е толкова страшно /ако можеш да си го позволиш/, но енергията която трябваше да се допроизведе у нас беше от централите на Ковачки и от "Мариците" - т.е. от скапани въглища! И к,во са? - забраняваме на хората да замърсяват поединично, за да може едни олигарси да го правят централно, за два пъти по-висока цена! Това ли е решението?

 45. 45 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#41] от "gost22":

  Чудесно! Топлата вода от тая централа с водоноска ли ще я докараш до село Куклен примерно?
  Дадох над 2000 лева за ретортна горелка за въглища, която разгражда въглищата до горливи газове, и накрая ги изгаря със син пламък(дали замърсява щом изгаря с тоя цвят като природната газ), а от комина ми не излиза нищо друго освен топлина с температура от около 120 градуса. Задължително купувам от най-висококачествените въглища с ниско съдържание на пепел и почти нулеви стойности на сярата - на съответната цена. Някой ще ми го отчете ли? Нищо че и аз дишам пушеците на комшиите, щото те си горят отпадъци щото за без пари, нали...
  Чехите имат програма за дотация стигаща до 80% при връщане на стария котел и купуване на нов с ретортна горелка(като моята). Аз платих всичко от джоба си без лев дотация от никого, комшиите обаче не щат да чуят щот "няма време, няма пари... и въобще си е таковало макята"

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 46. 46 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#43:"alextan"]Тракия - ще докаже нагледно, че отоплението си играе ролята. [/quote]
  Още по-добре да я качат станцията на Хижа здравец или на Джендем тепе. Ще дишаме най-чистия въздух по замервания!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 47 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#46] от "traveler1":

  Споко, ще чакаме ответния отговор на адв. Екимджиев. Няма да се предаде лесно. Мой роднина пък е един от 150 граждани, които се включиха в иска, за съжаление е болен от ХОББ, а не е пушач ( пръвата причина е тютюнопушене, а втората - замърсен въздух).

 48. 48 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#41] от "gost22":

  Недей манипулативно да сравняваш кюмбе с централа! Най-голямата глупост е централа на газ, която през лятото доставя отопление за подгряване на вода при минимум 50% загуби, за да оправдае безсмислените ко-генерации за ток през лятото! София е жив пример! Иначе правилно си отбелязал за филтрите в централите - МОЖЕ да се поставят, но не виждам у нас някой стриктно да спазва това, освен "американските" централи, които пък властта мрази, защото именно инвестициите в сероочистки оскъпяват тока на населението. И народО вЕрва!
  Ние имаме различни имоти и да ти кажа - къщата е с котел на дърва - 1500лв./сезон отопление и топла вода на цялото РЗП - над 300м2. Горенето на дърва е поне 10 пъти по-чисто от скапаните БГ въглища. Да не говорим за гуми, пластмаси и др., които е ясно кой точно етнос ползва за отопление!

 49. 49 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#47:"alextan"]Споко, ще чакаме ответния отговор на адв. Екимджиев.[/quote]
  Оффф...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#44] от "m_style":

  В моя блок няма топлофикация и отоплението с климатици е съвсем приемливо. Разбира се ако в най-големия студ който е средно 2 седмици в годината се налага и вклюване на печки, разбира се има дограми и изолации и разбира се не ходим по тениска в къщи но си е съвсем добра да гледаш малки деца например.

 51. 51 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Не виждам това като победа - да, може въздухът да е по-чист от 2019 година, но колко ще са смъртните случаи от премръзване? Както вече се спомена няма централна топлофикация в града, а ще раздават помощи за отопление. Това е безумно не-ефектинва инициатива и ще удари най-бедните прослойки на обществото, които нямат пари, за да се отопляват на нещо по-скъпо. Решението на тези проблеми е и трябва да бъде технологично, а не данъчно-процесуално.

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 52. 52 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#35:"enterfornone"]желанието ти да размиеш провала на арийско-българските политици да направят нещо в полза на хората и същевременно да ритнеш някакви права на хората по нанадолнището[/quote]

  Първо, българите ни считат за славяни, няма как да минем за арийци. Поне според глупостите на Хитлер, славяните са на много ниско ниво в расовата пирамида и са пригодни единствено за слуги на арийците. Така че арийско-българските политици няма как да има.

  Второ, откога паленето на гули и пластмаса се брои за "човешки права"? И по каква идиотска причина СО няма право да обособява зони, забранени за каруци? Има си дори пътен знак В10 "Забранено е влизането на пътни превозни средства, теглени от животни"?!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 53. 53 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Новина от Париж:
  Превозни средства, регистрирани преди 97-а година, остават без винетка и извън движение в делничните дни от 8 часа до 20 часа. В критични дни, с пик на мръсния въздух, разрешение да излязат на улицата ще имат само автомобилите, които замърсяват най-малко.

 54. 54 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#53] от "alextan":

  +
  А, виж това е друга работа!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 55. 55 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Не ми теоретизирай, ами дай пример, в който климатика на минус 20 те топли! Не дали работи, а дали топли! Аз имам климатици "Дайкин" и "Фужицу" - това са от най-добрите на пазара. На минус 15, топлят по 20м2, "12-ки" - струват по над 2000лв/бр. За средно жилище трябват 3бр., за по-голямо /100м2/ - 4бр. И ако са постоянно вкл. сметката ти за ток няма как да е 60-100лв. Това са пълни глупости! Е, разбира се ако топлиш една стая, кухнята е на духалка, докато се вечеря само, смърди на зеле и се къпеш един път седмично, може да докараш сметка за ток от 50-100лв...

 56. 56 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#54] от "traveler1":

  Естествено е, че трябва да се работи и по двата фронта - и по отоплението и по транспорта. Просто не се съгласих с теб, че транспортът е по-големият проблем, като видя черен дизелов облак и ме обземат едни чувства @!!xx

 57. 57 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#53] от "alextan":
  До коментар [#54] от "traveler1":

  А, така! При влизане в София и Пловдив трябва да се въведат винетки за всички МПС, които не са със съответната градска регистрация! Буферни паркинги на входа на града и обществен транспорт. И без това прованса трудно шофира у градО! Зареждане и чистене - само нощно време! Така трафика ще се облекчи поне двойно и няма стотици хиляди автомобили да "цъкат" отрови по 1час/ден, в безсмислени задръствания. Милиони тонове гориво няма да изгарят, през цялата година!

 58. 58 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#57] от "m_style":

  Ама пропусна и градските таралясници, а те хич не са малко.

 59. 59 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#24:"anona"]В санирана панелка съм[/quote]

  Добрата изолация е повече от полезна. Дори да си на дърва и въглища, няма нужда печката да гори по цял ден.

  Eddie lives... somewhere in time!
 60. 60 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#58] от "alextan":

  Не съм ги пропуснал, но за това има данък на МПС-то. Та "таралясниците" плащат около 10 ПЪТИ ПО-МАЛКО от тези които караме коли евро5 например! И това е държавна и кметска политика!

 61. 61 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  [quote#48:"m_style"]Недей манипулативно да сравняваш кюмбе с централа! [/quote]
  Къде видя манипулация, след като все по едно и също време се горят едни и същи въглища с една и съща крайна цел, за един и същ краен потребител? И да, усвоеното "топло" от един килограм въглища направени на ток и минали през реотаните у дома е в пъти повече от изгорен килограм въглища в кюмбето у дома. Технически, технологично, икономически, здравословно или дори от гледна точка на обикновения мързел.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Весело

  [quote#59:"tigervi"]Дори да си на дърва и въглища, няма нужда печката да гори по цял ден. [/quote]
  Всъщност горенето на дърва и въглища в домашното кюмбе обезсмисля добрата изолация.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  [quote#55:"m_style"]Не ми теоретизирай, ами дай пример, в който климатика на минус 20 те топли![/quote]
  Ми в най-лошия случай, климатика се приравнява на обикновена духалка (1:1), но във всички останали случаи е по-икономичен. Сега ти ми дай случай, когато горенето на дърва и въглища е смислено извън зимния сезон. Само така, да сравним кое, колко ползваме през годината...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#36:"alextan"]Има планове с европейски и държавни пари да се купят тези филтри.[/quote]

  Ами защо с тези пари, 3000 евро, не му се купят свястни отоплителни уреди или направо да се газифицира? Хем ще му спестят мъкненето на пепел и въглища, че и разходите му ще намалеят?

 65. 65 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#57] от "m_style":


  До коментар [#56] от "alextan":


  До коментар [#58] от "alextan":

  Полека лека ще стигнем до свещената истина, която не може да бъде такава или онакава.
  Преди всичко обаче е отговорността на тези дето ги изибраме да правят нещо за градовете, пък те вечно имат причини нищо да не правят, щот по-лесно, по-евтино ... същите малоумни обяснения като на комшиите и циганите, за да оправдаят пушенето на комините си и изгарянето на материали, които би трябвало да се рециклират а не да се горят.
  Градовете без електротранспорт(бърз, удобен, редовен и евтин) и липсата на регулации за автомобилите, както и режим за контрол на емисиите от комините на домовете така щото да спре пушенето на катрани и други недогоряли отрови обвързани с данъците на домовете, няма как да се реши този въпрос.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  [quote#45:"traveler1"]Чудесно! Топлата вода от тая централа с водоноска ли ще я докараш до село Куклен примерно? [/quote]
  Не, разбира се. Бутането на горещи флуиди по тръби е обречена работа, дори в рамките на един град, камо ли между населени места. От друга страна, съседите ми получават топла вода от система с термопомпа и сметката излиза.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  [quote#21:"traveler1"]Имам комшия дето има термопомпа - Daikin. Има отделно няколко големи климатика. Когато и да ида у тях винаги се топли с камина с водна риза.[/quote]
  Ми явно не са му ги сметнали правилно. Аз имам пенсионер с "Дайкин" и не си е пипал печката за дърва с години. Ей така си стои за успокоение да не би да спре тока...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 535 Весело

  Спокойно! БХ изгражда инсталация за горене на брикетките от отпадъците в ТЕЦ-а. Скоро ще се посипе върху нас. Дори да спрем да се топлим на дърва, въглища, гуми и какво ли още не, то безконтролните дизели без катализатори и далаверката на БХ ще ни обгазяват до откат.

 69. 69 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Весело

  [quote#63:"gost22"]Сега ти ми дай случай, когато горенето на дърва и въглища е смислено извън зимния сезон.[/quote]

  Е кой твърди такова нещо? Но за примера, ще ти дам такъв - на вилата имам бойлер на дърва, изработен по поръчка от неръждавейка. На повече от 30г. и не е мръднал, без майтап! С две шепи съчки имаш топла вода за двама души. Зимата този бойлер /за разлика от електрическия/ се източва лесно, /за да не замръзне/, а температурата в банята е като в парна баня. Направо СПА...

 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  [quote#48:"m_style"]Най-голямата глупост е централа на газ, която през лятото доставя отопление за подгряване на вода при минимум 50% загуби[/quote]
  Това е българска схема за кражба, а не технологично решение на проблем. Така топлофикациите успяват да крадат дори и от тези, дето въобще нямат парно, щото тока от когенерацията се пласира в "енергийния микс"на свръх висока цена...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#61:"gost22"]И да, усвоеното "топло" от един килограм въглища направени на ток и минали през реотаните у дома е в пъти повече от изгорен килограм въглища в кюмбето у дома. [/quote]

  Тук си в много голяма грешка.
  Въпроса не е в кюмбето, а в това да се сравнява с битова отоплителна инсталация от 21век! Да правиш от температура /чрез горене на мръсни въглища в ТЕЦ без сероочистки/ електричество, да го пренасяш на стотици километри /със съответните загуби/, за да го превръщаш отново в топлина е напълно безсмислено в 21век! И не е никаква алтернатива на горенето на въглища вкъщи!

 72. 72 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#70] от "gost22":

  100% съгласен.

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#55] от "m_style":

  Тошиба хипер инвертор, 7ца за 2500лв топли идеално 30м2. И не съм твърдял че сметката е 100лв, в най-студеното за 4 стаи си идват 300лв. За сравнение лятото тока е 80лв.

 74. 74 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Браво на краковчани.
  В българските градове замърсяването идва повече от автомобилите; делът на битовото отопление не е толкова висок. Това би трябвало да направи проблема по-лесен за решение: все пак, по-лесно е да намериш алтернативен превоз, отколкото алтернативно отопление. Но трябва акъл и воля. Досега общината не е демонстрирала нито едното, нито другото.

 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#57] от "m_style":

  И какъв е смисъла при положение че съседите ми, расови софиянци н-то поколение масово имат 2-3 коли на семейство ?. И еинствения ограничващ фактор да си купят още няколко е че вече дори в градинките наоколо трудно се намира място за паркиране.

 76. 76 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#20] от "majorman":

  Напротив имат си. http://www.hfhr.pl/en/

  Колкото да не ти се вярва и там се горят боклуци, гуми и други отпадъци и то директно в печките. Това го правят пенсионерите.

 77. 77 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#73] от "m17":

  За сметката -ок, но тая седмица не ми я хвали. Дайкина е 12-ка хиперинвертор и в нормално време /до -7/ може да топли и 40-50м2, но на минус 15 - 20-25м2.

 78. 78 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#77] от "m_style":

  И аз с Дайкин 12-ка топля 25 кв. и няма проблем. Много хора си взимат климатици без да се съобразят с помещенията си и накрая климатиците "виновни" - не можели да ги отоплят, високи сметки имали и т.н.

 79. 79 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#75] от "m17":

  Това се регулира просто - първа кола на човек - данък Х, втора кола - 2Х, трета кола - 3Х. Право на притежание на регистрация да има само човек, притежаващ свидетелство за управление на МПС. За инвалидите - облекчения само за МПС, с възможност да превозват инвалидни колички.

 80. 80 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#79] от "m_style":

  Ц, веднага мога да ти кажа как ще се заобиколи това!
  По-добра е схемата първа кола на адрес данък Х, втора кола на адрес Х *3, трета кола на даден адрес Х*5! Отделно такса паркиране годишна щом нямаш гараж и оставяш на улицата на общинска земя по същата схема.
  Да видиш как за нула време ще се редуцират до възможния минимум...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  [quote#71:"m_style"]Въпроса не е в кюмбето, а в това да се сравнява с битова отоплителна инсталация от 21век! [/quote]
  Ми там е работата, че кюмбетата са масови и от тях идва проблема, а не от скъпите котли с контролирано изгаряне (онова там, за системите от 21-ви век). Дори гледам, че пуснали на пазара готварски печки на дърва, от онези, дето дори баба ми я разкара навремето... Ей това сравнявам, обикновеното масово кюмбе с обикновената масова ел енергия. И като пишеш за въглищата, да си знаеш че е по-съкпо да товариш влаковете с въглища и да ги извозваш до града, отколкото да гориш въглищата на място и тока да ходи до града със все загуби по трасето щото нашите въглища са кофти (в смисъл нискокалорични) и транспорта им ще докара загуби вместо файда...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#79] от "m_style":

  Никакъв шанс - цялата рода ще има по една кола или ще си регистрирам едно ЕТ и ще притежавам колите на цялата рода.

 83. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#80] от "traveler1":

  И това няма да върви, няма начин с административни мерки да регулираш една система. Само финансови мерки работят а именно винетка за паркиране на общинска земя за всяка кола. Който може да си позволи да кара и 10 коли, който не може ще ходи пеша.

 84. 84 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#82:"m17"]цялата рода ще има по една кола или ще си регистрирам едно ЕТ и ще притежавам колите на цялата рода.[/quote]

  Ама не си прочел нещо - няма как цялата рода, защото става въпрос първо за една адресна регистрация, след това за хора, притежаващи свидетелство за управление на МПС! Това изкл. деца, старци без книжки и родата, защото родата няма как да се запише на един адрес! А това с ЕТ изобщо не върши работа.

 85. 85 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#83] от "m17":

  Сега нали няма да доказваме кое е първичното, и кое вторичното като яйцето и кокошката...
  Финансовите мерки ги въвежда общината като административна регулация. Аз не мога да го въведа нали? Същото е и със зелени, сини и прочие зони. От там нататък ще е това дето сте написали.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 86. 86 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#81:"gost22"]Ей това сравнявам, обикновеното масово кюмбе с обикновената масова ел енергия.[/quote]

  Ама "кюмбето" е масов замърсител не защото се използва от много хора, а защото тези, които го ползват нямат алтернатива! В едно село, ако всички минат на ток, трафа изключва! Това е нивото у нас! За въглищата темата е дълга, но от черните въглища остава с пъти по-малко пепел и се горят в пъти по-малко количество защото са в пъти по-калорични. Но понеже те са от внос, има реално облагане с акциз /така и трябва/, но същото не важи за боклуците от мините и централите на Ковачки, нито за "Маришкият басейн". Сбърканата социална политика чрез "социална" енергетика, миньорски раб. места и бла-бла глупости са в основата на това. В света не знам, но в Европа никой не ползва лигнитни въглища за производство на електричество! Правенето на пелети и брикети от чиста дървесина също е пълна глупост! И другаде писах, но пак ще го написа - в Алпите, в малките селища масово отоплението е на дърва, НО дишат най-чистият въздух...

 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Много по-лесно за България е да забранят старите автомобили над 10 години, особено дизеловите. В България някой изследвал ли е всички замърсители. Например правенето от циганите на дървени въглища. Там какъв задушлив дим има, не може си представите.

 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Значи Пловдив остава недостижим ..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Някъде ми се къса нишката...
  Значи, гражданите на Краков се борят властта да забрани отоплението на твърдо гориво на... гражданите на Краков?!... о.О

  MAD in BG
 90. 90 Профил на Денчо
  Денчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на краковчани! айде да вземем и пример от тях

 91. 91 Профил на magdeplbg
  magdeplbg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Хубаво звучи но в момента никой не знае КАК да се състои преминаванието на друг вид отопление в целия център на Краков. Никой много не го мисли: полският министер на олокната среда дава съвети на хората, за спрят да... пушат (!!!), а правителството прехвърли парите които бяха предвидени за субсидии за махането на старите печки в краковския регион към Ридзик, един тотално откачен поп/събственника на католическата медиална импреия и неговия проект за термалното отоплене. През това време хората буъквално се тровят - на 9.01. смог в град Рибник постигна 3126% над нормите! Така че много сме далече от решаванието на цмоговия дракон - и в Българиа, и в Полша...

 92. 92 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 319 Неутрално

  [quote#22:"smart"]Защо не се инвестира във филтри (миналата [/quote]
  Умно, ама скъпичко, може би има вариант с европари?! Поне част от сумата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK