Редица бедни общини ще фалират до 10 години, предупреждават от "Зелените"

Редица бедни общини ще фалират до 10 години, предупреждават от "Зелените"

© Надежда Чипева, КапиталРедица малки общини ще фалират през следващите 10 години, защото не могат да си покриват разходите и защото бедните региони нямат реални ползи от огромните средства, които държавата налива в тях. За това предупреждават от ПП "Зелените", които представиха свой пакет от мерки за съживяване на бедните региони в страната.


Според съпредседателя на "Зелените" Владислав Панев целта от наливането на големи суми за индустриални предприятия е не местните хора да спечелят от това, а да се дадат поръчки на правилните олигарси. В крайна сметка парите по тези проекти не остават на място, а изтичат към джобовете на клиентелата.


Позицията на "Зелените" е, че местните хора нямат нужда от помощи и субсидии, а от възможности за развитие, да не им се пречи, да не им вземат парите. Експертът по мониторинг на еврофондовете Петко Ковачев предложи радикална децентрализация на еврофондовете, подготовката за която да започне веднага, а изпълнението – от 2021 г.
Икономическият екип на партията залага на конкретни мерки за стимулиране развитието на бедните региони, които според тях ще имат реален ефект до 10 години. Сред тях са определени данъчни облекчения за определен период:


– по-ниска летва за инвеститорите в клас А. Така държавата да се ангажира да изгражда инфрастуктура, която практически липсва в много общини;


– данъчна ваканция от 10 години за местни компании с печалба до 100 хиляди лева годишно с идеята парите да остават на място, а не да бъдат иззети от държавата, която след това с лека ръка да ги раздава на олигарсите;


– по-високи заплати за учители и лекари, доколкото работата им в бедните региони е изключително важна за дългосрочното им развитие;


– по-голям дял от средствата от Програмата за развитие на селските райони;


– помощ и реклама за специализация на отделни населени места и региони за налагането на специфични географски марки в туризма и земеделието, като например Смядовска луканка;


– стипендии за студенти, ако имат сключен договор с местна компания за работа след дипломирането си;


– повече полицаи по селата за охрана на имуществото и реколтата;


– ваканция за плащане на местни данъци за 25-те най-бедни общини;


– засилено точкуване по европейските програми за проекти от тези общини;


– осигуряване на бърза връзка и интеграция на всички региони с пътната инфраструктура на България.

  Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на oporna_to4ka
   oporna_to4ka
   Рейтинг: 434 Неутрално

   Панев Премиер!! Владислав Премиер!! Напраоо...падладявам правя мексиканска вълна в момента

   Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
  2. 2 Профил на chicago514
   chicago514
   Рейтинг: 3175 Неутрално

   Редица бедни общини ще фалират до 10 години, предупреждават от ПП "Зелените".Дано да са ви верни сметките,че да може държавата да реагира.

  3. 3 Профил на pet_fire
   pet_fire
   Рейтинг: 5274 Неутрално

   "Редица бедни общини ще фалират до 10 години...."
   Дълъг ми се вижда периода.

  4. 4 Профил на karabastun
   karabastun
   Рейтинг: 3045 Любопитно

   Леви, по-леви, още по-леви, зелените...
   Да наливаме едни пари ей така, белким да стане ЧУДО....

   [email protected]
  5. 5 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   Щом Детройт и Калифорния могат да фалират, защо да не фалират общини, след като населението намалява с 50 000 годишно?

   Проблем ще бъде точно ако вместо да фалират и да се окрупнят, някой реши да налива още вода в пясъка.

  6. 6 Профил на gost22
   gost22
   Рейтинг: 1787 Весело

   "– ваканция за плащане на местни данъци за 25-те най-бедни общини;"

   В смисъл, награждаване ако си стоиш беден и наказание (плащане на данъци и спиране на другите облаги) ако се подобряваш... Умни хора, със сигурност ще влязат в българската политика.

   "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  7. 7 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   "– стипендии за студенти, ако имат сключен договор с местна компания за работа след дипломирането си;"

   Това е взето от Странджа-Сакар

   "– данъчна ваканция от 10 години за местни компании с печалба до 100 хиляди лева годишно с идеята парите да остават на място, а не да бъдат иззети от държавата, която след това с лека ръка да ги раздава на олигарсите;"

   Истината е обратната. Краденето в нашата държава става на принципа "ще изгоря на бунището десетки милиарди в безсмислени социални политики и така като си запазя един милиард в джоба, никой няма да забележи". И доста от изброените предложенията са точно в тази посока, въпреки че не могат да се мерят със съществуващите примери от реалността.

  8. 8 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   [quote#3:"pet_fire"]Дълъг ми се вижда периода.[/quote]

   Общината е една сграда, в която има няколко служби, кадастър, ЕСГРАОН и т.н. Като е фалирала общината, гражданите ще ходят за същото до съседната. И без това с 266 общини се падат по една през има-няма 15 километра.

  9. 9 Профил на kapitalcho
   kapitalcho
   Рейтинг: 435 Неутрално

   До коментар [#8] от "cinik":

   Или едно електронно правителество и не повече от 20-30 общини(ще се спестят огромни ресурси) плюс офиси в съседните,така че на всеки 50 км да има офис(макар че колкото е голяма България и тези 20-30 общини ще са достатъчни без нужда от повече офиси).

  10. 10 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
   Грант мотивиран, правоверен либерал
   Рейтинг: 498 Неутрално

   мдам, каква чудесна рекламна статия за бъдещия коалиционен партньор. Сапунисват ви издалече, другарчета баш автентично десни

   Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
  11. 11 Профил на calc
   calc
   Рейтинг: 434 Неутрално

   Думата "фалират" не е точна. И сега редица общини харчат точно колкото им е бюджета - от държ. трансфери и малките местни постъпления. Парите стигат за неколко заплатки и дребни поддръжки и дейности. Просто в един момент хората ще намалеят толкова, че няма да има нужда и от кметове, администрацийки и каквото и да е било друго и всичко ще се унищожи от природата. Последната не търпи човешка идиотия.

  12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   Рейтинг: 2982 Неутрално

   [quote#5:"cinik"]защо да не фалират общини, след като населението намалява[/quote]
   Щом населението намалява е логично общините да фалират!
   Неизбежно е земеделската земя да започне се облага с данъци, особено ако собственика с над 1000дка (придобил землищата като напъжда младите селяни), не обработва земята а само взима рента без да внася и 1 стотинка в общинския и националния бюджет! Либертокрацията бавно и устойчиво разлага държавата на всички нива!

   Libertarianism is just anarchy for rich people
  13. 13 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   [quote#9:"kapitalcho"]Или едно електронно правителество и не повече от 20-30 общини(ще се спестят огромни ресурси) [/quote]

   Aз съм за обратното. Ако искат, да си правят община и от 100 човека. Само да не твърдят, че са много бедни и "София" трябва да им помогне, иначе и те ще се преселят в столицата, да правят задръстване на "Орлов мост".

  14. 14 Профил на Камен
   Камен
   Рейтинг: 1138 Неутрално

   [quote#8:"cinik"]Общината е една сграда, в която има няколко служби, кадастър, ЕСГРАОН и т.н.[/quote]
   Не е точно тъй - общината например отговаря да има детски градини и училища, те да имат материална база и парно, да поддържа една част от инфраструктурата - пътищата в населените места например (извън тях се поддържат с приходи от винетки, ама всички знаем как караш караш по гладък път, изведнъж влезеш в село и само дупки, а като излезеш от селото пак става гладко).
   В този смисъл общините са нужни и не могат да се оставят да фалират. По света винаги ги спасяват - или чрез издаване на дълг, чрез продаване на общинска собственост, или чрез вдигане на местните данъци - обикновено комбинация от трите.

  15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   Рейтинг: 2982 Неутрално

   – по-ниска летва за инвеститорите в клас А. Така държавата да се ангажира да изгражда инфрастуктура, която практически липсва в много общини;
   _____________
   Стига с тези либерално-болшевишки мантри! Либетоносците свалиха и бельото на селяните, за да станат ратай в собствените си къщи когато дойде инвеститор Клас А ! Колониалния антибългарски ЗНИ трябва да бъде заличен колко може по-скоростно защото противоречи на демокрацията и свободата гарантирани от конституцията!


   Libertarianism is just anarchy for rich people
  16. 16 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   [quote#11:"calc"]в един момент хората ще намалеят толкова, че няма да има нужда и от кметове, администрацийки и каквото и да е било друго и всичко ще се унищожи от природата. [/quote]

   Чудесна възможност да разширим площта на "Натура 2000". А тези мерки - да караме тепърва инфраструктура клас А до места, където никога е нямало и никой не си прави житейски планове да живее точно там. Че и хора да заселваме зорлем ми се струват всичко друго, но не и "зелени идеи".

  17. 17 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   До коментар [#14] от "Камен":

   И какво? Кажи ми, че община Карлово и община Сопот (едната е на първата спирка на рейса, другата - на последната) не могат да се обединят и ако го направят, районът ще остане без пътища и детски градини.

  18. 18 Профил на dobrich
   dobrich
   Рейтинг: 1228 Неутрално

   И в това отношение, правителството нищо не направи. Има доста малки общини, които не отговарят на критериите да бъдат самостоятелни...

  19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   Рейтинг: 2982 Неутрално

   [quote#4:"karabastun"]еви, по-леви, още по-леви, зелените... [/quote]
   Нашите зелени и го дават либерални ентусиасти и са пристрастени към инвеститори Клас А, с интереси в мащабните проекти!
   Либертокрацията освобождава от данъци и осигуровки инвеститорите!
   Демек работещите и не корпоративния бизнес трябва да плаща хем за "инвеститорите" хем и за малцинствата в социални нужди!

   Libertarianism is just anarchy for rich people
  20. 20 Профил на deep_water
   deep_water
   Рейтинг: 221 Неутрално

   А че баш те спират хиляди неща и че баш малките общини бедстват от това, какво да кажем?

  21. 21 Профил на Камен
   Камен
   Рейтинг: 1138 Неутрално

   [quote#17:"cinik"]И какво? Кажи ми, че община Карлово и община Сопот (едната е на първата спирка на рейса, другата - на последната) не могат да се обединят и ако го направят, районът ще остане без пътища и детски градини.[/quote]

   Ако и двете са сред заплашените от фалит, то и да се обединят - пак ще фалират. Какво ще спестят като се обединят - парното в една сграда, и една кметска заплата. Заплатите на лелките не могат да спестят, защото лелките ще ги преместят в другия град да обслужват двойно по-големия поток граждани.
   Само три са според мен пътищата: вдигане на местния данък, продаване на общинска собственост, издаване на дълг. И то последното всъщност е функция от другите две, защото дълг общината може да издаде или като заложи имоти, или като убеди инвеститорите, че ще може да събира по-високи данъци, с които да го обслужва.

  22. 22 Профил на Веселин Дечев
   Веселин Дечев
   Рейтинг: 1753 Неутрално

   "Редица бедни общини ще фалират до 10 години"
   Еми дългата ръка на пазара ще регулира нещата,какво се кахърите?
   А и нали има банани?Що пак не сте щастливи?

   В Русия съм! В Русия съм!
  23. 23 Профил на Georgi Yordanov
   Georgi Yordanov
   Рейтинг: 658 Неутрално

   ... плювки и плювачи, виждам - има! Повечко от нужното!
   Концепцията - ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ!
   хората по места да си планират развитието, начина на живот, да не мислят главно ... и единствено, как и кога да отидат в големия град, в “столицата“ и най-често - Терминал 2 с еднопосочен билет! Защото всичко до сега, сътворено от политиките (и “политиците“), които защитавате (плювачите по идеите на Зелените) са причината да сме на това дередже!!!

   Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  24. 24 Профил на Веселин Дечев
   Веселин Дечев
   Рейтинг: 1753 Неутрално

   До коментар [#6] от "gost22":
   "– ваканция за плащане на местни данъци за 25-те най-бедни общини;"

   Те и без това там данъците са такива,че банковите такси са по-големи.

   В Русия съм! В Русия съм!
  25. 25 Профил на kapitalcho
   kapitalcho
   Рейтинг: 435 Неутрално

   До коментар [#13] от "cinik":


   [quote#13:"cinik"]Aз съм за обратното. Ако искат, да си правят община и от 100 човека. Само да не твърдят, че са много бедни и "София" трябва да им помогне, иначе и те ще се преселят в столицата, да правят задръстване на "Орлов мост".[/quote]
   Да,но накрая така става-фалират и централния бюджет трябва да ги спасява.
   Пък и надува държавната администрация до лудост.

  26. 26 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   [quote#21:"Камен"]Какво ще спестят като се обединят - парното в една сграда, и една кметска заплата. [/quote]

   Зам.кмет, счетоводство, юристконсулт, 10-20 общински съветника, лицензите за данъчен и пр. административен софтуер, общинските служби за поддръжка - чистота, ВиК, озеленяване, гробищни паркове, кадастър...

   След като няма пари, трябва да търсят синергията.

  27. 27 Профил на groznik90
   groznik90
   Рейтинг: 519 Неутрално

   ха, тея зелените верно ли за малките общини се загрижили. то точно те ги прецакват като постоянно искат пари от еврофондовете. ама са пак се правят на радетели за бедните. много смешно ми звучи тоя вопъл. егати демагозите, дано никой не им вярва.

  28. 28 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   [quote#12:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]земеделската земя да започне се облага с данъци, особено ако собственика с над 1000дка (придобил землищата като напъжда младите селяни), не обработва земята а само взима рента [/quote]

   На първо време да направят рентата облагаем доход, защото в момента рента за земя не се облага по ДОД и ако това преди се водеше "социална политика към селското население", то скоро се светнаха, че могат да пълнят партийните каси от едрите латифундисти, срещу услугата да им пазят тази привилегия

  29. 29 Профил на tmax500
   tmax500
   Рейтинг: 439 Неутрално

   Зелените са си измислили мерки лично субсидиране виждам. чудесно да им е честит мозъчният напън, но все пак да не забравяме, че именно те спират редица икономически изгодни проекти с фалшиви данни. И при това искат да си обявят данъчна ваканция, с която да облекчат собствените си хиляди фирмички, с които точат средства от държавата. е, не - мерси

  30. 30 Профил на deep_water
   deep_water
   Рейтинг: 221 Неутрално

   Доколкото си спомням те имат проекти за в пъти повече от бюджетите на малките общини, а пък сега страдат Ми, ето, те да им помогнат

  31. 31 Профил на gost22
   gost22
   Рейтинг: 1787 Неутрално

   [quote#22:"Веселин Дечев"]Еми дългата ръка на пазара ще регулира нещата,какво се кахърите?
   А и нали има банани?Що пак не сте щастливи?[/quote]
   Ми точно де, щото има банани и свеж копър по Ивановден, накрая ще се появят и частни кметове по подобие на фирмите-домоуправители. Тези частни кметове ще вършат цялата административна работа около една община на цена под бюджета на общината. Номера е, че за по-евтино вместо общински съветници, ще се стигне до евтини местни референдуми всеки месец. Така хората ще се събират и ще решават пряко проблемите си...

   "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  32. 32 Профил на carebean
   carebean
   Рейтинг: 279 Неутрално

   "Да не им се пречи" викате?
   Не бяха ли Зелените, които попречиха на едни определени общини точно? За един преател питам

  33. 33 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5865 Неутрално

   Без 3 общини, всички други за на субсидия. с други думи от десетилетия са фалирали

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  34. 34 Профил на Камен
   Камен
   Рейтинг: 1138 Неутрално

   До коментар [#26] от "cinik":

   От повечето от тези неща не може да се спести - те са пропорционално на предоставените услуги, а услугите пак ще са същите, независимо дали населението се обслужва от Карлово или от Сопот.
   Отделно има друг проблем - да речем, че всяка от двете общини има бюджет 10 млн. и си го харчи. Избират обаче кмет от Карлово и той почва да харчи по 15 млн. за Карлово и по 5 за Сопот. След 5 години другия успява да мобилизира циганската махала и да го изберат, тогава нещата се обръщат.
   Най-добре си е парите на данъкоплатците да се харчат локално - така се прави и по света. В Америка даже има т.н. училищни райони - във всяка община има много такива, по квартали. Те събират данъка за училищата и ги финансират. Защото хората от хубав квартал примерно не искат да издържат училището в циганската махала и детето им да учи там. Така си има и местни полиции, пожарни и т.н. - богатите квартали плащат много и ползват много, а бедните не плащат и не ползват много. Дали е правилно - зависи къде си имал късмета да се родиш

  35. 35 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 2487 Неутрално

   До коментар [#34] от "Камен":

   Хубаво. Като искат да си харчат локално, тогава да си издържат и локалната администрация. Щом не могат, значи вероятно са "имали късмета на лошо място да се родят" и няма смисъл такива места да се поддържат изкуствено

  36. 36 Профил на carebean
   carebean
   Рейтинг: 279 Неутрално

   Извинявайте, но точно такива като Зелените да говорят по този начин за източване на еврофондове е меко казано гротескно, не мислите ли? Аман от предизборно избълване на празни приказки.

  37. 37 Профил на moti
   moti
   Рейтинг: 569 Неутрално

   зелените не щат нищо да се развива, най-малко им дреме за малките общини, а тези мерки дето са ги измислили са само прах в очите

  38. 38 Профил на tmax500
   tmax500
   Рейтинг: 439 Неутрално

   Зелените само за популацията на лешоядите са взели повече пари, отколкото са бюджетите на малките 10 общини взети заедно... Просто адски са нагли

  39. 39 Профил на buzanka
   buzanka
   Рейтинг: 535 Неутрално

   дневник кво им правят реклама на тия шмекери. явно щото са близки до новата партия на христо иванов и шефа им прокопиев ги толерира. но ревът им за общините не е сериозен и е доста лицемерен. хората в малките общини наистина не живеят добре, но зелените са последните, които ще оправят това

   Обичам да слушам само себе си
  40. 40 Профил на k_
   k_
   Рейтинг: 2551 Неутрално

   Там където са налазили зелените хората изчезват.
   Остава само една Натура.
   И изобщо откога Зелените се загрижиха за хората. Според тяхната идеология хората по принцип са вредни за Природата.

  41. 41 Профил на tenevski
   tenevski
   Рейтинг: 434 Неутрално

   Тия ще минат събратята си от герп по наглост . След като прогониха милиардни инвестиции сега се загрижили за бедните общини .
   Или обърнаха палачинката . След като прогониха истинските инвеститори сега преправят път за крадливата клика
   Тия никога не са били природозащитници , а търгаши

  42. 42 Профил на shepprd
   shepprd
   Рейтинг: 221 Весело

   Работата с тези стана:

   "Нас зеленото знаме роди ни, ние сме на всеки километър..."

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK