Екоинспекцията в Бургас разреши два нови строежа на Иракли

Екоинспекцията в Бургас разреши два нови строежа на Иракли

© Надежда ЧипеваНа Иракли - един от трите диви плажа, на които миналата пролет депутатите забраниха със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия, ще се строи пак. Преди десет дни екоинспекцията в Бургас е позволила два нови строежа в местността Кладери.


В един и същ ден – на 13 януари (петък), директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Тонка Атанасова е разписала две решения, с които разрешава строителството на две нови и идентични ваканционни селища с бунгала в местността Кладери. Двата проекта са съответно на братята Димитър и Васил Саръстови.


В съгласувателното решение Атанасова посочва, че няма вероятност строителството им да окаже "значително отрицателно въздействие" върху природните местообитания и видове в защитена местност Емона за дивите птици и защитена зона Емине–Иракли".
Преценката на екоинспекцията е, че те не се нуждаят от оценка за въздействие върху околната среда. В същото време двата съседни терена са от по 5.374 декара всеки. Законът за опазване на околната среда задължава да се прави такава оценка (ОВОС), когато строежите са над 10 декара. В случая инспекцията е преценила, че двата проекта на двамата братя не са един и същ проект и затова не налага ОВОС.


Срокът за обжалване на решенията е две седмици (14 дни) от съобщаването му, което значи най-вероятно до края на месец януари. На сайта на РИОСВ те са публикувани на 17 януари 2017 г.


Фотогалерия: Последните диви плажове на България >


"Дневник" изпрати запитване до Министерството на околната среда и водите, както и до екоинспекцията в Бургас с уточняващи въпроси.


В близост, в северния край на залива, отново в местността Кладери се строи и вилно селище от "Дарс инвест". Този строеж, предизвикал последните протести в защита на Иракли, включва 9 едноетажни и 5 двуетажни ваканционни бунгала и три склада с басейни. Според институциите строителството, което беше спряно преди три години по нареждане на бургаската дирекция за национален строителен надзор, е законно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK