Еколози искат от екоминистерството да спре разрешенията за вилни селища край Иракли

Еколози искат от екоминистерството да спре разрешенията за вилни селища край Иракли

© Анелия НиколоваЖалба за спиране на разрешителните за два нови проекта за вилни селища до Иракли ще внесат природозащитници от сдружение за дива природа "Балкани" в Министерството на околната среда и водите във вторник. Това обяви Андрей Ковачев от сдружението по време на гражданския протест в понеделник вечер пред Президенството.


Поводът за акцията "Подаряват Пирин, застрояват Иракли – първи тест за Радев", която събра над 100 души, са новоприетите правила за концесии, както и разрешенията за нови строежи на Иракли.


Протестиращите, подкрепени от коалиция "За да остане природа в България" и с участието на членове на ПП "Зелените" скандираха за вето, което новият дуржавен глава да наложи на новоприетия закон за концесиите и да го върне за повторно разглеждане. Гражданите бяха поискали и среща с президентът Радев, който обаче не беше в градата на Президенството. Никой от неговия екип не излезе да чуе исканията на протестиращите.
По-късно гражданите се отправиха на шествие и стигнаха до сграда на екоминистерсвото на ул. "Мария Луиза", където скандираха "Искаме природа, а не бетон." Въпреки ниските температури и късния час, сред гражданите имаше и родители с малки деца.


"Два подаръка в последните дни на правителството и в първите на новото президентство, ощетяващи гражданите в полза на определени бизнеси," посочват причината за недоволството си гражданите, сред които са членове на групите за защита на Корал, Карадере и Иракли.


Законът беше приет на второ четене в последните дни на 43 Народно събрание с голямо мнозинство на депутатите. Природозащитниците предупреждават, че той е в нарушение на обществения интерес заради новите процедури за възлагане на концесии, финансирането на дейностите и контрола върху тях.


С него концесията в Национален парк "Пирин" и други могат да станат вечни, подчертават организаторите на гражданската акция. "Концесионерът получава неограничени права и върху съседни територии, а държавата не може да контролира укриването на приходи. ГЕРБ направи подарък на олигархията в последната седмица."


С решение от 13 януари на регионалната екоинспекция се позволяват и два нови строежа на две ваканционни селища на Иракли с бунгала на мястото на бившия пионерски лагер. Часове преди протеста в понеделник от екоинспекцията в Бургас обясниха писмено за "Дневник", че проектите са за терени, които отдавна са урбанизирани и са застроени, което не налага допълнителна оценка за ефекта, който ще окажат за природата в местността -с две защитени зони по "Натура" 2000.


Протестиращите настояват за трайно решение за защита на незастроените места като дивите плажове Иракли, Карадере и Корал. Според тях това може да се случи с приемане на нова зона В зад плажовете в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, където също да не може да се строи. За пореден път става ясно, че законът в момента не работи на практика и не ги защитава.


От сдруженията за защита на тези плажове смятат, че трябва да има задължителна оценка за съвместимост с околната среда на инвестиционни намерения за всички места, към които има повишен обществен интерес като Иракли, Корал, Карадере.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK