Безплатен градски транспорт при смог в София обещава кметът най-рано през пролетта

Безплатен градски транспорт при смог в София обещава кметът най-рано през пролетта

© Юлия ЛазароваБезплатен градски транспорт и ограничаване движението на автомобили в най-натоварените зони на града в дните с трайно превишаване на допустимите норми на запрашаване на въздуха. Това са част от краткосрочните мерки срещу смога в София, които обещават да въведат от Столичната община, но най-рано на пролет.


За новите рестрикции съобщи кметът Йорданка Фандъкова във фейсбук профила си във вторник – ден след уикенд, в който градът отново беше погълнат от опасен смог, а в късните часове на неделя в някои райони допустимите норми за фини прахови частици във въздуха бяха 10 пъти над позволеното замърсяване (50 mg/m2).


Високите нива на замърсяване на въздуха в София са най-опасни и продължителни през зимата, а програмата за по-чист въздух в столицата до 2020 г. – с всички конкретни мерки, ще бъде внесена за обсъждане и гласуване в общинския съвет през пролетта. Преди това тя ще бъде обявена публично. "Очакваме да получим бележки и предложения и от страна на гражданите, неправителствени организации и институции", посочва Фандъкова.
Ранно предупреждение


От екипа на Фандъкова се ангажират и със система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки. Предвижда се и местна система за мониторинг на въздуха.


В момента от Изпълнителната агенция по околната среда и водите публикуват данните от измервателните станции с ден закъснение, а на сайта на Столичната община информацията за нивата на фини прахови частици и други замърсители се публикуват за денонощието по часове, но липсва предварителна информация, прогнози и предупреждения за гражданите.


Безплатен градски транспорт при смог в София обещава кметът най-рано през пролетта

© Юлия Лазарова


Строг контрол на колите


Строг контрол на техническите прегледи на автомобили и спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми са други важни нововъведения, които от общината обещават.


Екипът на Фандъкова иска и законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил, който се движи на територията на Столичната община. Целта на промяната е да даде възможност за допълнителен контрол от Пътна полиция и Столичната община.


Локалните източници на смог


От общината смятат да въведат и т.нар. екологичен мониторинг на територията на цялата Столична община, който да отчита кои са локалните източници на замърсяване, за да може да фокусира действията и рестрикциите си към тях.


Безплатен градски транспорт при смог в София обещава кметът най-рано през пролетта

© Надежда Чипева, Капитал


Информационни кампании


От общината посочват, че залагат и на информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива. В момента обаче социално слабите получават евтини въглища като субсидия.


Електробуси


Закупуваме електробуси за градския транспорт и даваме възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града, повтарят от общината.


Програмата им и включва: строителството на третия лъч на метрото, с който очакват да спестят до 90 хил. т годишно вредни емисии и модернизация на градския транспорт. Всички нови превозни средства задължително са с екостандарт ЕВРО 6. Изграждането на нови велоалеи и нови буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото със стимули за използването им е посочена също като една от стъпките към по-чист въздух.


По-често миене на улиците


От общината заявяват, че увеличават честотата на миенето на основните улици и булеварди, както и включването на повече квартални улици в това миене.


Залесяване


"Продължаваме да залесяваме и да създаваме нови зелени площи около натоварените булеварди, както и ежегодно да залесяваме ерозирали и замърсени терени извън урбанизираната територия", пише още в плана на Фандъкова.


Според данните на общината в периода 2012 – 2016 г. на територията на София са засадени 6844 дървета, в последните 6 години са залесили 1041 дка горски територии, пустеещи земеделски земи и нарушени крайречни територии около София.


През 2017 г. общината ще засади 1200 нови дървета в града и ще залеси над 200 дка нарушени земеделски земи в крайградските зони.


Фандъкова пояснява, че програмата на общината за подобряване на качеството на въздуха, която с екипа си ще представи в близките дни, включва серия от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, които да намалят емисиите на фини прахови частици от транспорта, транспортната инфраструктура, битовото отопление, отоплението в обществени сгради и от други източници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Мчи той и сега е безплатен. Не съм виждал контрола от поне три месеца.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Весело

  И как ще разберем, спощенските гълъби, или с Глашатай във всеки квартал ?

 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Най-добрата мярка би била градският транспорт да стане АДЕКВАТЕН. Метрото е наистина огромен напредък, но не е панацея за всеки проблем. Наземният градски транспорт (трамваи, тролеи и автобуси) само се реже в последните 20 години и няма никакво развитие. Трябва да има ясна стратегия за достигането на удобен, бърз и адекватен градски транспорт до най-голям процент жители на града.

 4. 4 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Този същия кмет, който увеличи билета с 60%, за да стимулира ползването на градски транспорт?

 5. 5 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това другарко Фандъкова , няма да ме накара да ползвам адския транспорт .... що не намалите билетчето .... щото няма за кражбА

 6. 6 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 295 Неутрално

  "Продължаваме да залесяваме и да създаваме нови зелени площи около натоварените булеварди, както и ежегодно да залесяваме ерозирали и замърсени терени извън урбанизираната територия," 

  А в урбанизираната територия продължаваме да строим и сечем

 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Който си е купил карта се е цакал .....

 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "...информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива."

  И как точно ще стане това преминаване към алтернативни горива? Кои са тия горива и кой колко ще инвестира?

 9. 9 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Значи да очакваме билети от 2,30 лв

 10. 10 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 825 Неутрално

  др. Фандъкова, не може да реши проблема със смога!

 11. 11 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 225 Весело

  Тези които са с карти как ще се възолзват от "безплатното" возене?

 12. 12 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Няма как да стимулираш хората да слязат от колите е да се качат на метро или тролей, като вдигаш билетчето с 60% в период, когато горивата поевтиняват.

 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 962 Весело

  я глоба от по 200лв на всяка кола дето е над 5г и готово всички на трамвай ще са

  гошо
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Весело

  И колело ,ама друг път...

 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  печките, печките с твърдо гориво - ТОВА Е ПРОБЛЕМА !!!

 16. 16 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Онзи ден четирима решихме да ходим на Витоша, през Драгалевци. До Драгалевци, от столичния Младост, с услугите на Градски транспорт, това щеше да ни струва общо 8 билета по 1,60, таксито ни излезе 7,20.

 17. 17 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 488 Гневно

  Да вземат да залесят София ленд наново, (дик)оффф те пък вече го застроиха...

  Stef
 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 902 Неутрално

  И както винаги всеки обещава това което не зависи от него .
  А може да реши нещата които зависят от кмета , монтиране на инсталации в тецовете за изгаряне на горивото получено от завода за преработка на боклук , в момента стои неизползвано .
  Това ще доведе до минимум двойно намаление на цените на парното в София , защо не се прави и кой има сметка от това .
  Увеличаване на данъците за колите и въвеждане на платени стикери за паркиране в кварталите .
  Намаляване на цената на градският транспорт и въвеждане на възможност за директно плащане с карти дебитни или кредитни .Има още десетки начини измислени и прилагани по света , но тук се използва само това което ще ги облагодетелства лично .

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  То зимата е най-големия смог!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вече ми писна да я слушам с равния и тон и смирена физиономия. Блага, точно както началника от Банкя. Истината е, че в София се направиха козметични промени, с изключение на метрото, без да се реши нито един генерален проблем. Мръсотията е повече от ужасна, улици с дупки като от времето на Янчулев, сградите, една висока и до нея една ниска, една с тухла другата от стъкло.... Ужас.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Весело

  И тия диванета с 20 годишните таратайки, с по 1 човек в кола, безплатен транспорт няма да ги откаже от колите! На тях им е кеф да замърсяват въздуха! Така се доказват на другите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  Какко Данче, 26 март не е ли една добра дата да изтествате безплатен градски транспорт в столицата?!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 451 Неутрално

  газификация също, особено за кварталите без топлофикация.

 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Безплатен градски транспорт за тези, които пътуват с билет/без билет. А относно тези, които имат предплатени абонаментни карти? За тях какво ще бъде безплатното? Ще им раздават допълнително чай и кроасани в автобуса ли? Фъндъкова вдигна билета с 60 %, а сега обещава евентуално, ако си случи, възможно е, да пусне безплатен транспорт при смог. Може да се случи, защо да не може - и бай Иван може утре да спечели тотото, защо да не може.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#24:"Lou"]А относно тези, които имат предплатени абонаментни карти? За тях какво ще бъде безплатното? [/quote]
  Бе тихо са, хейтър.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Случка от миналата седмица - половинката ми остава вкъщи и отива на работа на обяд с градския транспорт / сутрин я карам аз /:

  Отива на спирката и на таблото пише:
  Автобус ххх пристига след 17 минути
  Тролей ууу пристига след 24 минути
  Температура на въздуха -8 градуса

  И после защо сме с коли?

 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Любопитно

  Стига сте плакали за това билетче,
  Редовните ползватели на градския транспорт , ползват намалените карти, които излизат по 1 лев на ден
  Напълно приемлива цена.
  За един лев имаш право да ползваш неограничен брой пътувания.

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1057 Весело

  Смог е мъртъв! ©

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Весело

  В Париж са въвели градска винетка! ТОва би билоефективна мякра срещу смога! Пък ако ще парите да ги харчи КОЙ за саниране на панелки по системата-покрив за 5000 лева се заплаща от общината за 400 000! (Михаил Илиев, Фейсбук) Сложете им винетки, по-малко смог!
  Преди години, половината от замърсяванетов София идеше от Кремиковци, но останаха само автомобилите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 230 Неутрално

  В страна, в която притежаването и обслужването на таратайка струва около 700 лева годишно заедно с газта (изч. при 30 км.пробег на ден) няма как градският транспорт с миризливите, счупени и претъпкани бусове да е предпочитан (и то при билет 1.60 лв)

 31. 31 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 921 Неутрално

  при всичките проблеми и лайна в този град, тази жена ме изумява с нейното спокойствие... Живеем в най-гнусната столица в Европа... Едно Скопие, като му махнеш Груьоленда изглежда в пъти по европейска столица от София... Дори и циганските им квартали изглеждат по-добре от някой елитни тука.... А за екология, транспорт и спорт няма какво да говорим.... всичко се прави само ако може яко да се краде и накрая ни ефект ни нищо.

  Pure Chewing Satisfaction
 32. 32 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Данчето на бързо е изкопирала чужда мярка, колкото да се измъкне днес от неудобния въпрос... нито ще го направят, нито ще има ефект

  I shave with Occam's razor
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Плащане за влизане с кола в центъра на града е едно възможно решение, но няма как да се ограничи използването на твърдо гориво за отопление! Безплатен градски транспорт в рисковите дни е също одбро решение.

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  То и сега си е безплатно, стига да си със светещо жълто елече

 35. 35 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  забрана на дизел- и бензин- автомобили в центъра на София и всичко ще се оправи

  twitter.com/voxybg
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#26:"iavorski"]И после защо сме с коли? [/quote]
  За сметка на това, с градски транспорт е по-скъпо. Освен, че е по-неудобно. А, и не води до никъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1242 Любопитно

  Ама така и не видях разбивка от какво каква част от замърсяването идва като проценти

 38. 38 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няма и 7000 дървета за 4 години ми се струват абсурдно малко. То сигурно повече изсъхват за такъв период....

 39. 39 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#16] от "8th_ball":

  Това не е само тук така, в почти цял свят е по-евтино за 3-4 човека да хванат такси ...

 40. 40 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 704 Неутрално

  от тази женица никога нищо разумно и работещо не съм очаквал...
  та сега - пак така.
  още колко - 4 години ли остават?

 41. 41 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Най-рано през пролетта - а дотогава?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 42. 42 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  епа то четирма у софийско такси надали е по-комфортно или по-бързо от грацкиьо кранспрот..

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 43. 43 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Все пак, макар и с обществен натиск, СО реши да предприеме мерки по проблема. Браво на нас!

 44. 44 Профил на Seamus
  Seamus
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А, къде бяха институциите когато ми свалиха и откраднаха катализатора от колата? Да видим как ще спрат хиляди като мен.

 45. 45 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1670 Весело

  [quote#7:"elevation04"]Който си е купил карта се е цакал .....[/quote]

  Защо ! Да не мислиш, че Фъндъкова ще пусне фъндък за без пари да се возим в Гратис таранспорта ?
  Пролетта ! ! !
  Тогава няма да чаяат кюмбетата на кюмур и нЕма безплатно возене а само четка мат'ряла и се кефи и си вика :
  Какви рибоци, какви шарани !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 46. 46 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#31:"serpico"]тази жена ме изумява с нейното спокойствие.[/quote]

  Това е дебилизъм и гьонсуратлък, а не спокойствие.
  Мен ме изумява как я избират по избори, при все, че нямам нито един познат гласувал за нея. За високия рейтинг съвсем нямам логично обяснение. Без да обиждам никого, но и за двете май са виновни новостоличани.
  Да я бяха кандидатирали за президент, можеше и да сме се отървали, ма ей на.


 47. 47 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1124 Разстроено

  тотална неадекватност...гарантирано от пп герп...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1706 Любопитно

  Руската Директорка и властови МОНОПОЛИСТ, крадливата кметица Фандъкова отвори кошницата с бедънните лъжи на ГЕРБ!

  Тази е като Пандора.
  А въздухът на София определено ще се очисти, когато тази спре да го издишва в публичното пространство.
  Да Проветрим София!
  Да пратим Фандъкова в Самоков!
  Или...по - добре в сливенския....
  !

 49. 49 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Лелче, то смогът е през зимата, ма!

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 50. 50 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Високите нива на замърсяване на въздуха в София са най-опасни и продължителни през зимата, а програмата за по-чист въздух в столицата до 2020 г. – с всички конкретни мерки, ще бъде внесена за обсъждане и гласуване в общинския съвет през пролетта."

  Защо да се разбързат? В Лондон е имало през 50-те и 60-те години смог, който е убивал хиляди, а Темза е била мъртва река. Сега въобще не е така!

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#27] от "001":

  това не е вярно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#26] от "iavorski":

  след което се оказва, че в автобуса няма парно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кое не е вярно ...

  Най-изгодно за пътуване става с годишна карта. Нейната цена намалява от 500 на 365 лева.
  Изгоден вариант е и дневната карта, която запазва цената си - 4 лева. Въвежда се и нова тридневна карта, която ще струва 10 лева.

 54. 54 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Цялата програма на тази женица и екипчето калинки около нея само крещи колко непознаваем е проблема с екологията на София.
  Три са основните проблема(горене на твърдо гориво, МПС-та и топографски особености) на София и трите са абсолютно нерешими с това подобие на есе на третокласник , което минава за програма на най-успешния и рейтингов политик на ГЕРБ. Градския транспорт на София е неизползваем за активните хора и не се ползва по тази причина, а не защото е скъп. Т.е. дори да по направят с отрицателна цена, няма да е адекватна алтернатива!

 55. 55 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitkokitkata":

  В урбанизираните райони кончетата пушат ли пушат. Изцяло да спре трафика пак ще има смог щото не съм видял комин с катализатор и филтър за твърди частици.

 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#54] от "zyx":

  На приказки е много лесно,
  чакам с нетърпение да дойде кмет който да забрани на около 400 хиляди автомобила над 10 години да се движат в София и да не го изгонят с камъни. Всеки втори софиянец кара автомобил над 10 години , такъв ни е стандарта на живот.
  Относно замърсяването заради отопление..Газифициране на цяла София би изисквала над милиард инвестиция и около 10 години.
  Всеки един дом трябва да вложи допълнително около 5 хиляди за газово котле и радиатори. А реално в момента имаме квартали все още без канализация , кое по напред.

 57. 57 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#56] от "001":

  Аз съм напълно съгласен, че проблема се корени дълбоко във психо-финансовото състояние на българина-софиянец и за решението му трябва да се подходи комплексно и "от далеч", но категорично не желая една учителка по руски език да си прави ПР на гърба на един от най-сериозните проблеми , които отнема повече животи от войната в Мосул.

 58. 58 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Направете билетчето 3.80 лв и слизам от колата. И решаваме проблема със замърсяването. Идиоти!

 59. 59 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Колкото и минуса да ми слагат, аз пак ще го пиша: Денонощно платено паркиране в целия град, това е първата стъпка. Няма как да има бърз и удобен градски транспорт, и в същото време безплатно паркиране. Безплатнoто паркиране генерира 90% от трафика. Е, няма как улиците да поберат и колите, и градския транспорт. Необходимо е определяне на бюджет, информационна кампания и т.н. Но общината е пълна със страхливци. И другото - строг контрол на стикерите за паркиране по местоживеене - без фалшиви инвалиди, без фалшиви "актуални" адреси и т.н.

 60. 60 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#29] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Изобщо не са само автомобилите, а най-вече горивата за отопление. В студените дни след нова година автомобилите се бяха изнесли почти, а въздухът не се дишаше. И не еше от автомобилите!

 61. 61 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  Не е решение. Просто в последните дни ни надъхват срещу колите и сега всички зейнахме. Овце.

 62. 62 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Безплатен градски транспорт при смог в София обещава кметът..."

  и тя като мутрата Бойчо.

  а накрая ще ни даде:
  "безплатен смог при градския транспорт в София..."

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 63. 63 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  ми в германия имат отопления на газьол,и е доста по евтино о колкото на газ,но има филтри...основен проблем е беднотията...едва ли някой би искал да мъкне дърва и въглища ако може с едно натискане на копчето да си топли целия апартамент или къща...гледате последиците не проблема..както обикновено се случва у нас върви се след проблема не се мисли за превенция

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 64. 64 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ridiculous":

  Дай решение! И кой те надъхва или просто те карат да се замислиш?

 65. 65 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Тя направи билета 1.60лв сега се чуди как да го намалява. Ми в самия градски център от 3-4 км в други градове транспортът се прави постоянно безплатен. Транспортът в никой град не е източник за пълнене на бюджета.

 66. 66 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#27] от "001":

  Да, ама не всички са редовни ползватели и на тези, които им се налага от време на време няма и да го погледнат градския ами ще си ползват колата, защото е 10 пъти по удобно, 2-3 пъти по бързо и освен това малко по-евтино. Абсолютно необоснованото вдигане на цената билетите беше изключително глупаво решение и става една от причините да има все повече коли.

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#56] от "001":

  Що да ги забранява? Само забрани са ви в главите...


  До коментар [#64] от "borkar":

  Платеното паркиране има смисъл единствено, ако не е еднакво и въведено навсякъде. Иначе е просто допълнителен данък - няма регулативен смисъл.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  [quote#59:"borkar"]Денонощно платено паркиране в целия град, това е първата стъпка.[/quote]

  Изправени пред тази дилема, топчовците ще си кажат веднага "е**л съм му майката, по-добре смог, нежели да се кача на тролей"

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 69. 69 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  [quote#66:"Modestmouse"]ще си ползват колата, защото е 10 пъти по удобно, 2-3 пъти по бързо и освен това малко по-евтино. [/quote]

  И освен това същата кметица им е гарантирала правото да паркират на който тротоар си харесат, за кал и детска площадка да не говорим

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Любопитно

  До коментар [#53] от "001":

  колко струва тримесечна карта или годишна за ученик и кой ползва карта 365 дни в годината без изключение?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#59] от "borkar":

  не искаш ли и софийско жителство ? кой разрешава от повече от 10 години строителство без нужните паркоместа ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#56] от "001":

  доста по-евтино от крадливото саниране.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#53] от "001":

  виждам, че си на хранилката. тая тридневна карта колко време само я обещавате ? и ЗАЩО вдигнахте единичното пътуване БЕЗ никаква икономическа необходимост ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  НАЙ-ДОБРЕ ОТ ПО-ДОГОДИНА, ЩОТО ВСЕ ОЩЕ НЯКОИ СА ЗДРАВИ и мярката не е оправдана.
  И ше важи само за сезоните без мъгла пролет и лятото.

 75. 75 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Интересна връзка - платено паркиране и софийско жителство...Имаше и по-интересни - платено паркиране и "а платено дишане не искаш ли?"

  Колкото до разрешавнето на строителството без паркоместа, това е много малка част от проблема - иди и виж колите пред 40 годишната панелка в Люлин.

 76. 76 Профил на barter
  barter
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Венециански принцип - преходът от бавната скорост на придвижване към бързата скорост на придвижване да става на градските порти, а не на входната врата. Една улица с две ленти средно пропуска около 1500-2000 автомобила, на същата тази улица могат да минат 10 000 пешеходци или велосипедисти за същото време. По-бързо е, по-безопасно е, по-здравословно е. Държави, които следваха тази политика преди 20-25 години сега жънат успехи като хората са по-здрави и градската среда е по-гостоприемна. Държави издигнали автомобила на пиедестал сега се чудят как да направят още едно околовръстно, още един десететажен паркинг.

 77. 77 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Как ще стане това, като данните за замърсеността на въздуха излизат с два дни закъснение? >.<

 78. 78 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#76] от "barter":

  ++++++!

 79. 79 Профил на cnu44483672
  cnu44483672
  Рейтинг: 9 Неутрално

  В Бългаеия, синята зона която е образувана е само за печалба на общината. Да сте чули парите от тази зона да са инвестирани в нещо синьо, зелено или нещо което ще намали замърсяването. Де ги тия безплатни паркинги до метрото. Стига сте пищали за колите над 20 г. щото те повечето са на газ и ако има реално замерване на изхвърления окис, серни сесинения и сажди тогава 80% от дизела умра, та макар и на 3 г.

 80. 80 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#59] от "borkar":

  До коментар [#68] от "cinik":

  [quote#59:"borkar"]Денонощно платено паркиране в целия град, това е първата стъпка.[/quote]

  Ако по-някакъв начин успеят да забранят горенето на дърва в София ще е страшен успех.

 81. 81 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#80] от "Finland":
  Ще е успех, да, но къщата да ти е топла е едно, съвсем друго е да задръстваш улиците с кола и да дишаме автомобилните газове.

 82. 82 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  [quote#63:"не на безразличието"]...основен проблем е беднотията...едва ли някой би искал да мъкне дърва и въглища ако може с едно натискане на копчето да си топли целия апартамент или къща...г[/quote]
  Проблема е в акъла, в чипа, от там идва беднотията. Да ти подскажа, че най-неефективно е да се горят въглища в домашната печка. Следващите по неефективност са дървата. Ако изгориш едно кило въглища в ТЕЦ и получения ток го ползваш за радиатор/духалка, ще има два до четири пъти повече топло в стаята, отколкото килото въглища да го изгориш в кюмбето в същата стая. Това само прякото сравнение по топлина в стаята, отделно меките ползи. Бедните са бедни, щото харчат повече за по-малко.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 83. 83 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  [quote#69:"cinik"]И освен това същата кметица им е гарантирала правото да паркират на който тротоар си харесат,[/quote]
  Това е следствие. Премахни причината и ще изчезнат следствията от нея. Номера е, самото премахване на причината да носи аванта.
  Примерно един месец изкарвай катаджиите в час пик да пазят автобусните ленти едновременно с възможност в същия този час пик който покаже талон на автомобил да пътува безплатно. Гаранция, че катаджиите ще се заяждат с по-старите коли (щото не смеят да се заяждат с новите, а и знаят че ще висят всеки месец именно заради "саждоразпръсквачките-дизели", и точно шофьорите им ще оценят безплатните билети. Отделно, че ще се вдигне скоростта на ГТ и от там висящите в тапите шофьори ще изглеждат прецакани...
  Файда ще промени Ганьо и Андрешко, а не сопата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 84. 84 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#73] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Що не вземеш да се поинтересуваш, че навсякъде се толерират по евтини карти, за сметка на единичните билети.
  Когато си си купил карта която ти излиза по 1 лев на ден е много по малка вероятността да ползваш и кола за която само винетка, данъци , гражданска , надхвърля 500 лева и след това добавяш разходите си за гориво.
  Освен това има много намалени карти за ученици, за студенти.
  Месечната карта за пенсионери ти е 8 лева за всички линии. Скъпо ли ти се вижда.

 85. 85 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#84] от "001":

  Не ти е вярна математиката:

  Винетка, данъци , гражданска така или иначе си ги плащаш ако имаш кола. Разходите за поддръжка на км са по малко от разходите за гориво - тоест ако на месец наливаш гориво за 100 лева, добави си в най-лошия случай 100 лева и за ремонти. Поне с моите 25 000 км на година е така.

  От Младост или Люлин до центъра са ти 9км или за 20 дни с моята кола идват около 100 лева на месец със включени гориво+ремонти. Питам те - колко струват нормални две месечни карти без намаления за всички линии? Къде ми е стимула?

  Е двама души с две месечни карти колко ще платят?

 86. 86 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#85] от "iavorski":

  Какво значи така или иначе си ги смяташ ...
  вадиш ли парите за да си ги платиш ...
  Може само данъка да ти е над 500 лева ако не караш автомобил до 100 коня.
  Важно е че като теглиш черата , карта за всички линии за една година са ти 365 лева,
  В моя случай без гориво ,само данъци , застраховки вкл каско защото живеем в крадлива България ми е около 2 хиляди , за гориво грубо още стотина лева на месец
  3200 лева струва годишното удоволствие да имаш кола , без пътуванията извън града за почивки и извън България и без парите по поддръжката и консумативите.

 87. 87 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#86] от "001":

  Имах предвид че да сравняваш разходите / всички / за кола със разходите за ГТ не е ОК - колата не се ползва само в града. Ти дори само ГТ да ползваш в София тия две хиляди за данъци и застраховки ще си ги дадеш така или иначе.

  Но не е това проблема на ГТ. Безплатен да е - пак ще предпочета 15 минути с кола пред 60 минути / поне / с ГТ.

 88. 88 Профил на kokobanana21
  kokobanana21
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е престъпление! 10 пъти фини прахови частици над нормата и не само, че не се вземат мерки на момента, а дори се крие информация! Това "обещание" за мерки напролет е чиста подигравка! А дотогава, ние, софиянците и по-специално от Павлово и Красно село какво ще дишаме? Че то смогът е главно през зимата. Очевидно разчитат на това, че до 2 месеца ще сме забравили за смога! И ще плащаме 1.60 за скапания градски транспорт, дето сутрин е на интервал 10-12 мин.?!

 89. 89 Профил на Alexsandra Pironeva
  Alexsandra Pironeva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Какво значи ''по-често миене на улиците'' ? Те от години не се мият, че да се мият ''по-често''.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK