Над 10 хил. бездомни котки са кастрирани безплатно в София

Над 10 хил. бездомни котки са кастрирани безплатно в София

© "Четири лапи"Според официални проучвания броят на бездомните кучета в София намалява с всяка година. Но броят на уличните и дворните котки остава неизвестен и има основателни предположения, че се увеличава.


Притеснени от тази нова тенденция, още през 2011 г. от "Четири лапи" инициират проект за безплатна кастрация на столичните бездомни котки в партньорство с част от най-големите клиники в града. До края на изминалата година са обработени 6127 котки, а ако към тях бъдат прибавени и кастрациите в клиниката на организацията в квартал Банкя, бройката нараства до 10 797.


"Дори и за незапознатите е ясно, че популациите на уличните кучета и котки са като скачени съдове – ако първата започне да намалява, неминуемо ще се увеличи втората", обяснява директорът на "Четири лапи" за България и ветеринарен лекар д-р Марина Иванова.
"Разликата е в това, че котките имат много по-бърз цикъл на възпроизводство, а също така са много по-приспособими към условията на средата. За период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 хил. животни."


Програмата на Столичната община не предвижда действия в насока към намаляване броя на уличните котки. С това се заемат специалистите на "Четири лапи".


Как става кастрацията


Програмата на организацията е на принципа на купонната система – всеки желаещ да се погрижи за кастрацията на уличните или дворните котки, които обгрижва, може да получи след заявка талон за безплатна операция от офиса на фондацията и да го използва в една от осемте партньорски клиники.


Над 10 хил. бездомни котки са кастрирани безплатно в София

© "Четири лапи"


За шестте години откакто програмата съществува, от нея са се възползвали стотици доброволци и активни граждани. Всяка обработена котка също така се обезпаразитява и ваксинира против бяс. За да бъде разпозната като кастрирана, върхът на едното ушенце лекичко се подрязва.


През 2017 г. организацията предвижда да раздаде 1200 талона за безплатни кастрации на котки в София.


"Успехът на програмата ни се дължи на участието на стотици доброволци, които поемат ангажимента за залавянето и транспортирането на животните до клиниките", обяснява д-р Иванова.


"За шестте години откакто програмата функционира, по наши съвсем груби сметки сме предотвратили появата на близо четвърт милион нежелани котета. Една част от тях щяха да оцелеят и да се адаптират към живота на улицата, но повечето щяха да станат жертва на болести, инциденти или човешка жестокост."


В случаите, когато котките не са социални и не могат да бъдат заловени на ръка, съдействие оказва екип на "Четири лапи", който транспортира животните за кастрация в клиниката на организацията в квартал Банкя. Подобни програми международната организация има и в други страни в Европа, където има скитащи котки – Австрия, Германия, Швейцария и Румъния.


Над 10 хил. бездомни котки са кастрирани безплатно в София

© "Четири лапи"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK