Запрашаването на въздуха в София скочи осем пъти над позволеното тази нощ

София, снимана от Копитото

© Надежда Чипева, Капитал

София, снимана от КопитотоВъв вторник вечерта и през изминалата нощ измервателните станции за замърсяване на въздуха в София отново показват опасно запрашаване в много райони на столицата.


Най-сериозно е положението с опасните за здравето фини прахови частици в близост до "Красно село", където допустимото запрашаване от 50 микрограма на кубичен метър (µg/m3 ) е било превишено над 8 пъти (450 µg/m3) в продължение на 13 поредни часа - от 21 ч. вечерта на 1 февруари (сряда) до 9 сутринта в четвъртък (2 февруари). Продължително време идентична е била ситуацията и в "Младост". До осем пъти над допустимата норма са стигнали в някои часове на нощта фините прахови частици във въздуха и в "Дружба", "Надежда", "Павлово". Тази сутрин – в часовете между 9 и 11 ч., праховите нива са се задържали опасно високи в "Павлово".


Това показват данните по часове за 1-2 февруари 2017 г. Те са от общо пет измервателни станции, поставени на определени точки в столицата - "Дружба", "Младост", "Павлово", "Красна поляна" и "Надежда", публикувани на сайта на Столичната община. Една от сериозните критики към отговорните институции по проблема със смога е, че броят на станциите за мониторинг са крайно недостатъчни и така не дават представа каква е реалната ситуация, както и да спомогнат за локализиране на източниците на замърсяването, както и са по-ранно предупреждение за смога.
В полунощ допустимите пределни стойности на друг токсичен замърсител на въздуха – азотен диоксид (200 µ/m3), също са били превишени в районите на "Младост" и "Павлово". Здравните ефекти от това замърсяване са възпаления на белия дроб и понижена устойчивост на респираторни инфекции (грип). Продължително въздействие на концентрации над допустимите може да причинят структурни промени в белия дроб. Източници на азотен диоксид са горивни процеси при високи температури.


Причините за опасния смог са масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор, както и емисиите от автомобилите, съчетано с мъгла и безветрие. Фините прахови частици са сериозен проблем за здравето на хората, особено за децата, възрастните и хора с други заболявания, за които в подобни дни се препоръчва да не излизат от вкъщи, освен ако не е наложително.


Редица европейски столици като Париж, Лондон, Будапеща, които страдат в момента от този проблем, налагат бързи мерки и рестрикции в такива критично мръсни дни: ограничават движението на автомобили, обявяват свободен режим за ползване на градския транспорт и препоръчват на гражданите, които са по-уязвими (болни, възрастни и деца), да не излизат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK