Въпреки правомощията си Столичната община няма да ограничи колите и битовото отопление заради смога

Въпреки правомощията си Столичната община няма да ограничи колите и битовото отопление заради смога

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки че има законово право, Столичната община отказва да въведе бързи и адекватни мерки срещу опасния смог последното денонощие.


От местната администрация и този път нямат намерение да ограничат трафика на автомобилите и битовото отопление в столицата след поредното денонощие на опасно високи нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици в София. Макар че с последните поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух, общините получиха разширени правомощия за подобни мерки. И въпреки положителният пример на редица европейски столици – като Париж, Лондон и Будапеща, които имат идентичен проблем и налагат тези рестрикции в момента.


"Няма как да реагираме веднага, защото не можем да спрем автомобилите, които се движат през нощта," беше обяснението на Столична община за липсата на бързи мерки, дадено за "Дневник" от пресцентъра. От там изтъкват, че най-вероятно високи нива на запрашаване на въздуха от снощи се дължат на битовото отопление на гражданите, но не посочват начина, по който да го намалят своевременно.
В същото време според чл. 28а. от Закона за чистотата на атмосферния въздуха гласи, че в случаите, когато замърсяването увеличава значително риска за човешкото здраве, общинските съвети могат:


– да ограничават употребата на определени видове горива за битово отопление от населението;
– да ограничават движението на моторни превозни средства;
– да създават зони с ниски емисии на вредни вещества;


Тежкото запрашаване, стигнало до осем пъти над допустимите норми в Красно село часове наред тази нощ и този път не стана повод за бързи и ефективни мерки от страна на общината.


Вместо това решението на проблема със смога ще се търси дългосрочно – чрез поредната изготвена от Столичната община стратегия за справяне с проблема. Тя ще бъде представена следващата седмица, после предстои да мине през обществени обсъждания и ще бъде гласувана напролет.


Не е ясно дали стратегията ще мине това гласуване, но дори и да бъде одобрена, това ще се случи след поредната зима, в която софиянци дишат опасно за здравето им запрашаване с фини прахови частици в най-мръсната столица на Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK