Фандъкова установи, че обществото вече е узряло за непопулярни мерки срещу мръсния въздух

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Радвам се че обществото е узряло за въвеждането на непопулярни мерки"

© Анелия Николова

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Радвам се че обществото е узряло за въвеждането на непопулярни мерки"Ограничаване на движението на автомобили в София, в дните, в които нивата на запрашаване на въздуха са над нормата, въвеждане на стандарт за горивата за битово отопление и започване на проверки в "гетата". Това са бързите мерки, които Столичната община ще предприеме за ограничаването на смога, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова.


"Ще обърна внимание, че през последните нощи имаме повишение на фините прахови частици във въздуха", каза Фандъкова. Едновременно с това тя констатира, че "това не е от вчера или от една две години".


В последните няколко месеца станциите за измерване на замърсяване на въздуха в столицата отчитат все по-често повишени нива на фини прахови частици. Данните от снощи , например, показаха седемкратно превишение на нормата. До днес обаче Столичната община не предприемаше своевременни мерки за решаването на проблема.
"Водихме разговори с колегите от пътната полиция и автомобилната администрация да започнат проверки дали автомобилите спазват изискванията за катализатори", каза Фандъкова. Друго намерение е да се засили и контролът върху годишните прегледи и да се спират от движение автомобили, които не отговарят на изискванията.


"Данните от станциите показват, че нивата на замърсяване се покачват нощно време и по празниците. Това значи, че основната причина за високите нива на запрашаване е съчетанието от битовото горене и особеностите на зимния сезон", обясни кметът на София.


По тази причина Фандъкова е имала среща и с бившия министър на екологията Ивелина Василева. Те са обсъждали въвеждането на стандарт за горивата, които гражданите използват за отопление.


Разговорите и по двете мерки са все още в начален етап, като няма яснота кога ще започне реалното им прилагане. Фандъкова поясни и че ограничаването на трафика на автомобили и пускането на безплатен градски транспорт ще бъде само в дните, в които замърсяването на въздуха се повишава трайно.


"В дните, в които това е еднократно, тези мерки няма да се прилагат", поясни тя.


Същевременно Фандъкова е разпоредила на инспекторите от Столичния инспекторат да започнат проверки в кварталите, населявани от малцинствата, защото "знаем, че в гетата се горят нетрадиционни материали с цел отопление".


По думите на кмета Столичната община сама не може да се справи със смога. За това според нея е необходимо обединяването на усилия с министерството на околната среда и водите и другите държавни институции.


"Очакваме и цялото общество да се включи в тези процеси. Радвам се, че обществото е узряло за въвеждането на непопулярни мерки", каза Йорданка Фандъкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK