Въздухът в България продължава да буди сериозно безпокойство, установиха от ЕС

Въздухът в България продължава да буди сериозно безпокойство, установиха от ЕС

© Асен Тонев"Качеството на въздуха в България продължава да буди сериозно безпокойство." Това отбелязва Европейската комисия в доклада за страната за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от Европейския съюз. Днес комисията представи публично докладите за всички страни членки.


Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, отбелязват от ЕС.


В документа се припомня, че България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда измежду всичките 28 държави на ЕС. Това прави България държавата в ЕС с най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и над 11 000 случая на преждевременна смърт годишно.
Опазването на човешкото здраве чрез прилагане на ефективни решения за намаляване замърсяването на въздуха е посочено сред основните предизвикателства, пред които е изправена държавата ни.


"Макар че българското законодателство правилно отразява екологичните изисквания, договорени в ЕС, прилагането им все още остава предизвикателство, се посочва в документа. В документа се посочва, че страната е постигнала значителни подобрения на екологичните показатели от присъединяването си към съюза през 2007 г.


Строителство в защитени зони като заплаха


Строителството в зоните от мрежата "Натура 2000", слабото прилагане на политиката за опазване на природата и биологичното разнообразие, слабата администрация, както и липсата на съответните планове за управление и цели за защита на местата от мрежата са сред главните заплахи за природата и биологичното разнообразие в България според Европейската комисия.


Градските отпадъчни води


Първите планове за управление на речните басейни показват значителни пропуски, които са видни от много слабата обработка на градските отпадъчни води.


Показателите за питейната вода в България достигат високи равнища на съответствие. Над 90 на сто от водите за къпане са с добро и отлично качество.


Основните предизвикателства, пред които е изправена България по прилагането на политиката и законодателството на ЕС за околната среда, са осигуряването на по-добро опазване на човешкото здраве чрез прилагане на ефективни решения за намаляване на замърсяването на въздуха.


Осигуряване на инвестициите, необходими за извършването на подходящо събиране и пречистване на градските отпадъчни води, е друга важна стъпка, която трябва да направим според ЕС. Както и ефективно прилагане на природозащитното законодателство, пише в доклада.
С относително скромни усилия България би могла да се справи по-добре с проблеми, за които вече съществува солидна основа от знания и добри практики, посочва ЕК.


Препоръки


Комисията препоръчва нашата страна да изпълни приетия план за управление на отпадъците и програмата за предотвратяване образуването на отпадъци, включително мерките за закриване и възстановяване на всички депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията, и прилагането на принципа "плащаш, колкото изхвърляш".


Препоръчва се прилагането на истинска защита на обектите по "Натура 2000".


Отпадъци


България е дадена за пример с добрия си план за управление на отпадъците. Отчита се, че нашата страна отговаря почти изцяло на изискванията за качеството на питейната вода.


От друга страна, България няма всеобхватна програма за политика за кръгова икономика. Въпреки нарастващото търсене на екологично чисти изделия и услуги заинтересованите страни все още се въздържат да инвестират в тези области.


България следва да наблегне на изпълнението на задължението си за разделно събиране на отпадъци, за да се повиши преработката на сметта, като се даде предимство на разделното събиране на биологичните отпадъци.


Спад на рибния запас в Черно море


Българското Черноморие е застрашено от наземните източници на замърсяване – органични вещества от река Дунав. Рибният запас в Черно море намаля значително през последните три десетилетия, като разнообразието на рибата за търговски улов от около 26 вида е спаднало до само шест вида.
Обявяване на защитените зони
България трябва да завърши процеса на определяне на специалните защитени зони от мрежата "Натура 2000", да въведе природозащитни цели и мерки, да осигури достатъчно възможности за запазване или възстановяване на видовете и местообитанията, препоръчва ЕК.
Реките
За реките се отчита, че само 47.2 на сто от естествените повърхностни водни обекти у нас са с добро или много добро екологично състояние, а 34 на сто от силно променените или изкуствените водни обекти имат добър или много добър екологичен потенциал.
Според ЕК причината е в пропуски в системата за наблюдение, оценка на вредните въздействия и методологиите за класификация на състоянието на водните обекти.


Правилно прилагане на екологични данъци
Високото енергийно потребление на икономиката предполага по-висок от средния дял на приходите за екологично данъчно облагане чрез енергийното данъчно облагане.


Въпреки това българската екологична насоченост на данъчната система остава под въпрос, тъй като делът на приходите от данъци за замърсяване е под средния дял за ЕС.


Правилното прилагане на съществуващите екологични данъци въз основа на принципа "замърсителят плаща", включително и за замърсяването на въздуха, депонирането на отпадъци и енергийните източници, може да помогне за промяната на поведението на данъкоплатците и да допринесе за постигането на екологичните цели, заявява ЕК.


Нестабилните политики и липсата на доверие в основни обществени институции като съдебната система представляват значителни пречки пред инвестициите в българската икономика. Корупцията остава сериозен проблем и отговорът на националните власти на този проблем продължава да се възпрепятства от слабите и разпокъсани институции, пише още в доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Това, за което са били необходими пари за полезно решение, сега ще ни струва много пари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ето една много илюстративна интерактивна карта с много показатели в реално време... ако някой си мисли, че всичко това за мръсния въздух е еврогейска измислица.

  https://earth.nullschool.net/#current/chem/surface/level/overlay=so2smass/orthographic=-340.60,46.60,1106

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 3. 3 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Както се забелязва на картата, другото място след България с такава наситеност на мръсен въздух е чак в... Китай.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  хубаво е да има фабрики и работа , но лошото е ,че тези фабрики си изкарват разрешителните с политическо влияние или с пари , след това на воля си замърсяват околната среда ,без никой да може да гъкне или да ги спре по някакъв начин ,работя в такъв район , на гърба на завод за биодизел ,в околността е тотално замърсяване ,миризми и пушеци , а броя на левкемиите сред населението живеещо в радиус 10 км нарастна драстично , що ли .

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Преди големия студ бях написал, че повечето хора са изхвърлили печките си и карат на климатици. Не съм бил съвсем прав. Когато студът стегна, в града здраво се размириса на кюмюр. После пепелта отиде върху леда, за да не се хлъзгат колите и сега трябва миене, но не вярвам скоро да стане.

  Еретик
 6. 6 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 279 Весело

  "Рибният запас в Черно море намаля значително ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, като разнообразието на рибата за търговски улов от около 26 вида е спаднало до само шест вида."

  Извод - Демокрацията в България "изби рибата".

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 7. 7 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Решението е просто. Да се забрани със закон използването на въглища, автомоболни гуми и други материали с носивно за здравето действие, както и коли без катализатор и по-стари от 10 години!

  Give me Liberty Or Give me Death !
 8. 8 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  фактът че досега през вече 2 периода за еврофинансиране бяха изхарчени стотици милиони без да доведат до решението на нито един проблем показва че решението не е в харченето, а единствено в политическата и административна воля за постигането на резултати в полза на обществото...

  ...а такива очевидно няма! напротив, очевидно е че и политическата и административната воля е насочена срещу адекватните решения за подобряването на околната среда в полза на инвестиционни интереси и общински игрички

 9. 9 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#7:"libertariansky"]Решението е просто[/quote]

  Аха, само требе да измислим, кой че го плати това решение, иначе немаш пробуем брато...

  Ти ли ще доплатиш на пенсионерите със 150 лева пенсия, за да си ползват алтернативно по-скъпи източници или направо ще ги застреляме, да не се мъчат да умират от студ?

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 10. 10 Профил на vasko49
  vasko49
  Рейтинг: 225 Неутрално

  егати майтапа ....
  по татово време бол заводи и чист въздух
  сега няма заводче за цяр и изведнъж въздуха лош
  и това ако не е измама нямам думи
  някои забравиха кремиковци и изведнъж решиха че газовите коли бълват пушек
  абе за луди ли ни зимате бе хора

 11. 11 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#10:"vasko49"]абе за луди ли ни зимате бе хора[/quote]

  Не, за тъпи!

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#7] от "libertariansky":


  [quote#7:"libertariansky"]Решението е просто. Да се забрани със закон използването на въглища, автомоболни гуми и други материали с носивно за здравето действие, както и коли без катализатор и по-стари от 10 години![/quote]
  Май си взел да забраняваш на едро - и защо ще забраниш 15 годишна кола имаща( измерена с прецизна апаратура) почти нулеви емисии на вредни отпадъчни вещества и сертификат Евро 4, а ще може да се използва таралясник пушеш като комин примерно на 8 г.

 13. 13 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#9] от "kalingeorgiev":

  Пенсионерът със 150 лв. пенсия има право на помощ за отопление - някъде към 350лв. на сезон.
  Държавата поне да направи така, че тези помощи да са за ток, парно или газ, никакви дърва и въглища.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Стига са повтаряли, че дървата са виновни. Циганите се топлят с далеч по вредните пластмасови и гумени предмети. А улиците в градовете се мият от дъжд на дъжд. Елате да видите тротоарите в Шумен, като юфка станаха от леда. По платното текат кални реки. Утре, като изсъхне, не ми се мисли за облаците от прах и пепел.

 15. 15 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#13] от "alextan":
  [quote#13:"alextan"]Пенсионерът със 150 лв. пенсия има право на помощ за отопление - някъде към 350лв. на сезон.
  Държавата поне да направи така, че тези помощи да са за ток, парно или газ, никакви дърва и въглища.[/quote]
  350 лв. ще е отоплението на ток за един зимен месец. А другите три , да речем.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  За съжаление с тези трошки по пътищата и масовото отопление през зимата с твърдо гориво няма какво друго да се очаква!

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Разстроено

  Ужас, все едно живеем в газова камера с бавно убиващо действие.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Истерията около мръсния въздух в София бе предизвикана заради наличието на над 111 мил.лв. за мерки за решаване на проблема с ФПЧ10....", "които ще бъдат разпределени по ОП"Околна среда" през лятото....". В.Иванов-в.24часа-06.02.2017г.
  Правете си изводите.....

 19. 19 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Споко, според Данчето Фандъкова е заради печката на баба и на дедо

 20. 20 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 225 Весело

  ".. Румен Радев разговаря с германски бизнесмени без преводач, те го поздравиха за блестящия немски.."

  След 10-годишно тиквено управление, това е почти нереална научна фантастика..

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Той въздухът си е един и същи - азот, кислород, въглероден двуокис. Проблемът идва от подредбата на територията под съответното парче атмосфера.

  И като гледам, са споменали нещо, че "България няма политика за кръговата икономика". Обзалагам се, че 90% от персонала на М-во на екологията и 99% от кметовете не знаят какво точно е това.

  И не само това, ами след съответното шокане на манерки от разни партийни координатори всеки чиновник се изживява като опълченец, който да обясни, как чистият въздух, свободните от коли тротоари, булевардите без задръствания и сортираният по цвят на кофата боклук са: "Сложни и муерни раоти, които кфоу и ъ си гурориме, тука неъ ка ъ стаат, сао изорите че загубиме напразно!"

 22. 22 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 225 Неутрално
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Това е най-тъпото четиво, което съм чел наскоро. И невярно на всичко отгоре. Вярно е, че въздуха в градовете е кофти, но това се дължи на кюмюро и студа. Водата в морето не е била по-чиста от 30 години, а морето и пазарът тази година гъмжеше от риба. Вярно че Дунавът влачи европейските боклуци, но те чак до тук не стигат. Виж софиянците малко се душат, защото са много нагъсто и стават още по-нагъсто. Ми да идват тук, има евтини апартаменти фраш, чист въздух и море. Сега като падне ГЕРБ и работа ще има.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Не са само колите виновни, зимно време в малкия град без централно отопление, всеки запалил домашно парно или други на твърдо гориво, направо не може да се диша.

 25. 25 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някои другари с пълните си с обещания декларации развалят въздуха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK