Агенцията по околна среда реши да даде поисканите данни за мръсния въздух

Агенцията по околна среда реши да даде поисканите данни за мръсния въздух

© Надежда Чипева, КапиталИзпълнителната агенция по околна среда и води ще предостави поискани от сдружение "За Земята" данни – обработени и необработени за ежедневните и почасови нива на замърсяване за четири години назад. Такова решение е издала агенцията днес (6 февруари 2017 г.) след като е удължила срока за предоставяне на информация по Закона за достъп до информация с 10 дни.


Това обясниха за "Дневник" от агенцията по повод съобщение на сдружение "За Земята", че ИАОС не отговаря на запитването им в срок и така на практика отказва данни за замърсяването на въздуха – тема, която засяга обществеността. С днешна дата еколозите не бяха получили известие от агенцията за удължения срок, но в 18 ч. вечерта в понеделник получиха на електронна поща два мейла с решения за всяко заявление и линк за сваляне на данните.


Постъпилите заявления за достъп до обществена информация от екологично сдружение "За Земята" са с дата 12 януари 2017 г. В тях се иска информация за данни от автоматични измервателни станции за качество на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2013-2016 г. Срокът за предоставяне на информация по ЗДОИ е 14 календарни дни от датата на входиране на заявленията в агенцията.
"Поради голямото количество информация за периода 2013-2016 г. и времето за обработка на средночасовите и средноденонощните стойности за исканите атмосферни замърсители на територията на София, срокът на заявленията е удължен с 10 календарни дни, позволени от Закона за достъп до обществена информация ( чл.30, ал.1, ЗДОИ).


Според агенцията заявителя от екологично сдружение "За Земята" е уведомен с писма за удължаването на срока за отговор на 26 януари. От сдружението обаче обясниха за "Дневник", че не са получили писма нито на електронен път, нито по поща на адрес на "За Земята".


Ивайло Хлебаров каза, че специално е изискал "предпочитаната форма на достъп да е копие на документите на електронен носител – предоставени по електронен път, както позволява законът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK