Тецовете край Гълъбово ще намаляват мощности, ако замърсяват въздуха над нормата

Тецовете край Гълъбово ще намаляват мощности, ако замърсяват въздуха над нормата

© Георги КожухаровСистема за предотвратяване замърсяването на въздуха в Гълъбово, както и на цялата територия на Старозагорска област. По този проект работят от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, които в момента надграждат съществуващата там система за ранно предупреждение. Това обясни за "Дневник" Георги Михайлов от дирекция "Качество на въздуха" в Министерство на околната среда и водите.


Гълъбово е единственият проблемен район в цяла Европа що се отнася до замърсяване със серен диоксид, подчерта експертът. Целта на новата система е предотвратяване на това замърсяване в региона.


Проблемът "мръсен въздух"
При представянето на новия си екип във вторник служебният министър на екологията Ирина Костова напомни за един от основните изводи в доклада на Европейския съюз по политиката за опазване на околната среда, че България трябва да предприеме ефективни мерки срещу мръсния въздух.


"По данни на мониторинговата система имаме два проблема – на национално ниво проблемът е надвишаване на нормите на фините прахови частици и на местно ниво имаме превишаване на нормите на серен диоксид в община Гълъбово."


Системата в Гълъбово


Идеята е подобрената системата да отчита съответния количествен принос за замърсяването на всяка една топлоцентрала в региона и при неблагоприятна метеорологична обстановка с прогноза за два дни напред, системата да подава сигнал към централата с колко да ограничи товара си, за да не надвишава допустимите нива на замърсяване със серен диоксид.


Перник и Благоевград: с опасно мръсен въздух през януари


Сериозно е било замърсяването с прах В Перник и Благоевград този януари. А причините са били отново битово отопление на въглища и изключително ниските температури.


"Особено фрапиращо е било превишението на нормите на ФПЧ в Благоевград. Не сме имали подобно нещо досега – две превишения на средноденонощната норма изключително заради студа през януари и употребата на нискокачествени въглища", коментира ситуацията експертът. В Перник, който редовно надвишава допустимите норми, причина е било интензивното горене на въглища от бита в съчетание с метеорологичните условия.


"Януари 2017 г. е бил изключително студен месец, което вдига консумацията на енергия и като се употребяват нискокачествени въглища, проблемът става сериозен", обясни Михайлов.


Ограничаване на въглища с ниско качество


Междуведомствена работна група отново работи в посока да се ограничи употребата на нискокачествени въглища за битово отопление със закон.


Мерките трябва да стъпят на анализ – през есента на 2016 г. са били готови резултатите от измерване на отделяните вредни емисии от местните въглища, които се продават за бита по региони, както и за местните отоплителните уреди, на които се горят въглища и брикети.


Възможно да се случи ограничаване на горенето с нормативна уредба, но ще бъде трудно, допусна експертът. Няма европейска директива за употребата на твърди горива и всичко трябва да се реши на национално ниво. "Най-трудният момент е, че е социално-икономически проблем", припомни още Михайлов.


Тази работна група не третира проблема с въглищата за социално слабите, а работи по-широко за всичко, което се продава за битово отопление като въглища и брикети. Не е била получена подкрепа от социалното министерство по идеята да бъдат ограничени конкретно държавните помощи под формата на въглища за бедните.


Последните години Законът за качество на въздуха се променя много често, за да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. Последните промени от 215 г. Дадоха широки правомощия на общините, с които да се справят с проблема със замърсяването на въздуха на местно ниво – като да обявяват зони без автомобили в градовете си, да ограничават трафика по улиците и да обявяват безплатен транспорт в критични дни с опасен смог.


Новият екип в МОСВ


Служебният екоминистър Ирина Костова ще има трима заместници.


Зам.-министър Красимир Живков, който е от предишния кабинет на Ивелина Василева, ще отговаря за дирекция за отпадъци и дирекция за опазване на почвите. Зам.-министър Ренета Колева ще отговаря за дирекция по превантивни дейности, политика по изменение на климата, управление на водите и предприятия за управление на дейностите по опазване на околната среда. Третият зам.-министър Мариела Начева поема ресора на опазване чистотата на въздуха, Националната служба за защита на природата, изпълнителната агенция по МОСВ и дирекция, отговаряща за трите национални парка.


Женета Жикова става началник на кабинета, а Валерия Герова - главен секретар на МОСВ, каквато е била и по времето на Ивелина Василева.


Първи приоритет на служебния кабинет ще бъде председателството на Съвета на Европейския съюз, като задачата е сформиране на екипи. На първата среща от тройката на министрите на околната среда на 8 февруари е определен приоритет на председателството да бъдат екоиновациите. В тази сфера обаче Българя е на последно място в ЕС. "Нямаме такива политики и толкова много експерти", обясни Костова, чийто основен приоритет ще бъде оперативна програма "Околна среда".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  "Няма европейска директива за употребата на твърди горива и всичко трябва да се реши на национално ниво."

  Топката е в полето на българския отбор - ха сега да видим какво ще измайсторим без брюкселска директива

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Не ли странно ,че "ЗЕЛЕНИТЕ" ни веднъж не скочиха на протест в защита на бедните и изтровени граждани на Гълъбово?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Това "ако" е излишно.
  ТЕЦовете тепърва ще имат проблеми, а и Европа и целият останал свят ще мисли как да ги редуцира. Остават АЕЦ като най-вероятния заместител. Може и възобновяеми източници, ако цената на енергията от тях стане поносима за джоба. Идват интересни времена. И смог...

 4. 4 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Какво стана със скандала, как на тецовете им се плаща милиони годишно за да се поддържа студен резерв , а се оказа че миналия месец , като се наложи да се ползва , не можаха да го осигурят.

  Където се разрови все скандали и грабежи и после , защо сме зле.
  Всичко тихомълком се замита.

 5. 5 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Замърсяването със серен диоксид (най-голям източник на серен диоксид в атмосферата е изгарянето на изкопаеми горива) в реално време върху страхотна карта, включваща и настоящите въздушни течения:

  https://earth.nullschool.net/#current/chem/surface/level/overlay=so2smass/orthographic=-340.18,46.07,1821

  Вярвам, че дори и да не знаете къде точно на картата са нашите ТЕЦ-ове, веднага ще ги познаете.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 6. 6 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Истината е проста, но боли! Не да се ограничи, а да се забрани използването на нискокалорични въглища в България. Няма домакинства, няма Ковачки, няма "Марици"! Няма Перник и Бобов дол! На енергетиката и работните места от 19-и век трябва да се сложи край! Всичко останало са приказки без край!

 7. 7 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 494 Неутрално

  А тариката Ковачки какво изохка по въпроса ?...

 8. 8 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  #5
  Мариците се виждат отдалеко...

 9. 9 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Друг много голям замърсител в нашия регион е най-големият ТЕЦ в Гърция - Агиос Димитриос, който се намира на запад от Солун. На картата, която пуснах, има дни в които замърсяването от него е дори по-брутално от нашите Марици.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 10. 10 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  У нас "зелените" са "червени под прикритие"! Сектанти, които на мястото на реалните проблеми "измислят" свои версии. Така е с бездомните кучета, "мега-изсичането" на гори в ски зоните /където едно дърво не е отсечено поне 10г./ и какво ли още не... Очаквам скоро да направят нещо от типа на "Дружество за защита на хлебарките" или "Да спасим градските плъхове от нехуманна дератизация!"...

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Поредната тъпотия:
  "системата да подава сигнал към централата с колко да ограничи товара си, за да не надвишава допустимите нива на замърсяване със серен диоксид"
  Толкоз много по-трудно ли е да им се вземат едни модерни филтри на тия централи ами сме щяли да им правим "интЕлегентна" система за спиране и пускане -в Германия, Япония, Щатите и т.н. понеже не ползват ТЕЦове на въглища та все Ганьо трябва да открива топлата вода.
  А тия горе дето се пенявят с това "Спирай! Закривай!" - дали могат да посочат някаква енергийна елтернатива за тези 35% от мощностите на страната или директно да отиваме на режим?

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#5] от "Щ":

  Еми супер - какво? - България като цяло е по-чиста откъм серен диоксид от всеки един американски щат на Изток от Мисисипи.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  За да не цапат тия централи трябва да ги затворят......завинаги.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Весело

  [quote#1:"neut"]Топката е в полето на българския отбор - ха сега да видим какво ще измайсторим без брюкселска директива [/quote]
  Е как "какво", ми "колкото може повече" и "като за последно"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#12] от "lustmord":

  Мда, бе. То и аз така се успокоявам всеки път като погледна на картата какъв ад е в Китай в сравнение с тука.
  Както написах - картата е в реално време (обновява се от сателитни данни на 3 часа или нещо от този порядък), което означава, че по някаква случайност, точно днес по-голямата част от България не е чак такъв тиняк. Но иначе сме най-мръсното място в Европа.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  [quote#11:"lustmord"]А тия горе дето се пенявят с това "Спирай! Закривай!" - дали могат да посочат някаква енергийна елтернатива за тези 35% от мощностите на страната или директно да отиваме на режим? [/quote]
  Първата алтернатива е топлоизолиране на жилищата. От там, няма да има "режим" за населението. Втората алтернатива е да се пазят запасите от въглища, за да не ни спретнат изкуствени кризи. Това дава възможност за договаряне на газ без извиване на ръцете. Друга алтернатива е да се остави населението да си слага солари и миниатюрни ВЕИ-та. Изглежда тъпо, но и АГУ-тата на пропан-бутан изглеждата така отначало, а днес всяка бензиностанция има колонка за "пропан-бутан"... Промишлените предприятия така или иначе си пазаруват енергията от борсите, та за тях "режима" си го има — борсовата цена. Да останаха и крадците с договорите за изкупуване на черен хайвер... такова ел.енергия на цени като за черен хайвер и то в дългосрочен план.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално


  Тецовете край Гълъбово ще намаляват мощности, ако замърсяват въздуха над нормата"

  Прекрасно решение . Ако е над нормата , ще намалят производството, за да се намали замърсяването . Е да де , ама ако се работи на непълна мощност , увеличава се замърсяването . Все едно караш дизел на първа и настъпваш газта . За да не спре амтомобилчето . Та това е по- 98оро предупреждение за бълэци - Направете си Белене , щото скоро няма да се намалява мощностите , а ще се спира изцяло . И ще си имате скраб .

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#16] от "gost22":
  [quote#16:"gost22"]Първата алтернатива е топлоизолиране на жилищата.[/quote]

  То за стиропора хубаво ама данните нещо говорят, че домакинствата харчат по-малко от 20% от тока на страната:
  http://www.nsi.bg/bg/content/12372/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8

  Пък каква част от него е за отопление, което може и да се оптимизира донякъде с изолациите...?3-5-10%?!? Та сметката пак не излиза ама хич.

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  [quote#16:"gost22"]Втората алтернатива е да се пазят запасите от въглища, за да не ни спретнат изкуствени кризи. Това дава възможност за договаряне на газ без извиване на ръцете.[/quote]

  Ние лигнит имаме за 200 години напред - не е като да има за какво да го пазим за после а при газта - изват ни ръцете едни определени другарЕ дето много обичат да посредничат при сделките

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално


  Междуведомствена работна група отново работи в посока да се ограничи употребата на нискокачествени въглища за битово отопление със закон."

  Което означава съвсем законно да се увеличи ЦЕНАТА на отоплението за народа . Ограничаването на употребата на въжлища с ниско качество , означава увеличаване дела на висококачествените . Става и така , само някой да доплати разликата в цената .

 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  [quote#16:"gost22"]Друга алтернатива е да се остави населението да си слага солари и миниатюрни ВЕИ-та[/quote]

  Някой сега да го е забранил това?
  Проблема на соларите и перките въпреки масовото им рекламиране от всеки ъгъл си остава ниското им КПД за момента. Примера, който давате е все едно да препоръчвате на хората да си слагат газова уредба, която да гори тройно и петорно повече отколкото на бензин.

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1617 Гневно

  [quote#11:"lustmord"]А тия горе дето се пенявят с това "Спирай! Закривай!" - дали могат да посочат някаква енергийна елтернатива за тези 35% от мощностите на страната или директно да отиваме на режим?[/quote]

  +++++ 44.8% са в момента.
  Това е начин за нахлузването на Гоцевия Балшой шлем.

  http://www.eso.bg/?did=32#Работа на ЕЕС

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1617 Гневно

  На Ковашки кюмурджийниците да ги закриват те са с малка производителност а само далаверосват със студен резерв и на практика им плащаме за да не работят.
  Плащаме им даже и осигуровките и пенсиите а данъците им опростихме.
  Пиша ние защото ние си избираме чворове да ни управляват Държавата.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 24. 24 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ма моля ви се, какви са тия глупости. Ей И Ес имат доста модерна система за измерване замърсяемостта на въздуха, станцията е разположена в центъра на Гълъбово. Не знам какво има да се модернизира. Някой иска да краде пари и да, много ясно се различава жълтата струйка дим от ТЕЦа на Ковачки и белите кълба които излизат от ТЕЦ МИ 1 Ей И Ес Гълъбово.

 25. 25 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#23] от "Танас":

  Ако ги закрият половината град остава без работа, най-неефективната централа, която е със социален статус, никой управник не смее да я пипне, щото гласоподавателя ще се разяри.

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#1:"neut"]Топката е в полето на българския отбор - ха сега да видим какво ще измайсторим без брюкселска директива [/quote]

  Точно това , което измайсториха веднага след 89- та . Закриха и разкостиха де що имаше завод по българско . С един единствен довод- замърсяване на природната среда . Тоест най- лесното - има завод - има проблем няма завод - няма проблем . И природата светна , избистри се . Избистриха се и лицата на хората . От глад .

 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  [quote#25:"Chubachubs"]Ако ги закрият половината град остава без работа, най-неефективната централа, която е със социален статус, никой управник не смее да я пипне, щото гласоподавателя ще се разяри.[/quote]

  Кремиковци беше много по - зле и никой не е без работа.
  Даже се пенсионираха І ва категория и още работят с дъмпинг на пазара на труда. Трябва като в Германия или пенсия или заплата да си избират.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  .....................Ами така е след като не се инвестира в инсталации които да пречистват сярата........................................И изобщо където е замесен Ковачки вони яко/както в пряк така и в преносен смисъл/!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Виж за това не бях се замислил,но този ваш въпрос звучи много логично.

 30. 30 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Да задължат ТЕЦ-вете да си сложат на комините електрофилтри,иначе държавата да ги глобява за замърсяване на околната среда,а след като се построи АЕЦ Белене да бъдат закрити.

 31. 31 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "001":

  Тези ТЕЦ-ове, не са онези ТЕЦ-ове. казано съвсем на кратко.

  ТЕЦ-овете за студен резерв са на Ковачки, Бобов дол и Русе. Ковачки е наш човек, тези скандали се прикриват ловко.

  ТЕЦ-овете около Гълъбово са т.нар. американски - те са по презумпция виновни за всичко.

 32. 32 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ТЕЦ1, ТЕЦ2, ТЕЦ3 си имат отдавна изградена система за мониторинг на въздуха и за работата на сяроочистителните им инсталации(СОИ), проблемът е в Брикел - брикетната фабрика с праха си и топлоелектроцентралата и(бивша Първа комсомолска). От тяхната недомислена и несръчно монтирана СОИ много често бълва сяра и гипс!

 33. 33 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "Chubachubs":

  Именно! В този район е Брикел, който е на Ковачки и който работи с комплексно разрешително, издадено незнайно как. Но да се говори общо е много удобно.

 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  [quote#18:"lustmord"]Пък каква част от него е за отопление, което може и да се оптимизира донякъде с изолациите...?3-5-10%?!? Та сметката пак не излиза ама хич. [/quote]
  Много повече отива за отопление и топла вода в едно домакинство, та топлоизолацията, на цялата сграда (и с подовете и таваните на балконите), то наистина има ефект. Отделно, че "режим на тока" е най-страшен за домакинствата, защото индустрията си пазарува тока през борсата и си има един куп варианти за да си намери енергия, както ида застрахова производството. Отделно, че топлоизолацията позволява и охлаждането да е по-евтино. Дори и на парно, дори и на дърва, отоплението ще е далеч по-евтино защото ще е с по-малки количества, което е добре за хората, а и парите в топлоизолация, няма как да бъдат откраднати като парите за АЕЦ. Най-малкото, топлизолацията няма да замърси необратимо територия от страната, докато една авария с АЕЦ си е нещо съвсем различно и изключително гадно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#22:"Танас"]44.8% са в момента. [/quote]

  Не съм сигурен, че тези % са истина в период от 24ч., но дори и така да е, за друго иде реч. Нискокалоричните БГ въглища произвеждат 2-3 пъти повече пепел и отрови на добита единица енергия. Ако трябва да се запази някаква въглищна енергетика, то има откъде да се внесат качествени въглища /например от Украйна или Полша/. Но вместо да се диверсифицира /например чрез ТЕЦ Варна/, е по-лесно да се унищожи конкуренцията в името на Ковачки и сие. Следват приказки за социални блянове и подобни глупости! Това, че нашите нискокалорични боклуци са евтини е един мит! Че мините са източник на работни места - друг АНТИСОЦИАЛЕН мит! Какви са условията на труд в мините? Колко смъртни случаи станаха, колко живеят миньорите и кои млади хора мечтаят за подобни раб. места?

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  [quote#36:"m_style"]Нискокалоричните БГ въглища произвеждат 2-3 пъти повече пепел и отрови на добита единица енергия. Ако трябва да се запази някаква въглищна енергетика, то има откъде да се внесат качествени въглища /например от Украйна или Полша/[/quote]
  Дори нискокалорични, тези въглища дават защита срещу изкуствена криза около доставките на газ. От там цените и пазарлъка около сделките за вноса стават съвсем различни. В икономиката нищо не е само за себе си, а оказва влияние на останалите участници в общата система. Гледай на тези калпави въглища като на застраховка срещу енергийни кризи през зимата за населението и ще схванеш за какво говоря. Същата застраховка е връзката за газ към Гърция, и евентуално един плаващ терминал за втечнен газ — все едно си правиш ГО на автомобила.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 609 Любопитно

  [quote#37:"gost22"] Гледай на тези калпави въглища като на застраховка срещу енергийни кризи през зимата за населението и ще схванеш за какво говоря.[/quote]

  Схващам - пишеш пълни икономически глупости! Първо - видя се, че в студеното време купищата от тези калпави въглища замръзнаха, именно поради високото съдържание на вода в тях, та дори не можаха да се ползват... И второ подобна "застраховка" от въглищен запас ще ни излезе много по-евтино, ако се внесат калоричните черни и антрацитни въглища! И трето - въобще не съм убеден, че това е най-добрата форма на диверсификация в енергетиката, точно по икономически причини!

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Весело

  [quote#38:"m_style"]Първо - видя се, че в студеното време купищата от тези калпави въглища замръзнаха, именно поради високото съдържание на вода в тях, та дори не можаха да се ползват...[/quote]
  Мда, а аз помня как едни дъждове отмиха стотици тонове захар, стотици тонове ама по документи... Помня и как имахме режим на тока с оправдания от рода "кораба с въглищата закъснява", а се оказа че просто са държали хората на тъмно и студено за да изнасят тока по най-високите цени... Същото е, тези дето ти пробутват глупостите със "замръзналите въглища" те правят на глупак, а накрая ще се окаже че са те окрали.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#27] от "Танас":

  Президента Румен Радев какво ще избере според теб заплата или пенсия?

 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1617 Весело

  [quote#40:"vojvoda"]Президента Румен Радев какво ще избере според теб заплата или пенсия?[/quote]

  И трите дедо попе и трите.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 42. 42 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 609 Гневно

  До коментар [#39] от "gost22":

  Върнах се тук не за да се заяждам, ама коментар на поредния смъртен случай /от днес в "Брикел"/, в бизнеса на Ковачки имаш ли?

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#42] от "m_style":

  Ми именно де, докато се ловите на глупости, ще има и подобни случаи. Гаранция, че по документи всичко е било наред и както трябва... като със захарта.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK