ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Тецовете край Гълъбово ще намаляват мощности, ако замърсяват въздуха над нормата

Тецовете край Гълъбово ще намаляват мощности, ако замърсяват въздуха над нормата

© Георги КожухаровСистема за предотвратяване замърсяването на въздуха в Гълъбово, както и на цялата територия на Старозагорска област. По този проект работят от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, които в момента надграждат съществуващата там система за ранно предупреждение. Това обясни за "Дневник" Георги Михайлов от дирекция "Качество на въздуха" в Министерство на околната среда и водите.


Гълъбово е единственият проблемен район в цяла Европа що се отнася до замърсяване със серен диоксид, подчерта експертът. Целта на новата система е предотвратяване на това замърсяване в региона.


Проблемът "мръсен въздух"
При представянето на новия си екип във вторник служебният министър на екологията Ирина Костова напомни за един от основните изводи в доклада на Европейския съюз по политиката за опазване на околната среда, че България трябва да предприеме ефективни мерки срещу мръсния въздух.


"По данни на мониторинговата система имаме два проблема – на национално ниво проблемът е надвишаване на нормите на фините прахови частици и на местно ниво имаме превишаване на нормите на серен диоксид в община Гълъбово."


Системата в Гълъбово


Идеята е подобрената системата да отчита съответния количествен принос за замърсяването на всяка една топлоцентрала в региона и при неблагоприятна метеорологична обстановка с прогноза за два дни напред, системата да подава сигнал към централата с колко да ограничи товара си, за да не надвишава допустимите нива на замърсяване със серен диоксид.


Перник и Благоевград: с опасно мръсен въздух през януари


Сериозно е било замърсяването с прах В Перник и Благоевград този януари. А причините са били отново битово отопление на въглища и изключително ниските температури.


"Особено фрапиращо е било превишението на нормите на ФПЧ в Благоевград. Не сме имали подобно нещо досега – две превишения на средноденонощната норма изключително заради студа през януари и употребата на нискокачествени въглища", коментира ситуацията експертът. В Перник, който редовно надвишава допустимите норми, причина е било интензивното горене на въглища от бита в съчетание с метеорологичните условия.


"Януари 2017 г. е бил изключително студен месец, което вдига консумацията на енергия и като се употребяват нискокачествени въглища, проблемът става сериозен", обясни Михайлов.


Ограничаване на въглища с ниско качество


Междуведомствена работна група отново работи в посока да се ограничи употребата на нискокачествени въглища за битово отопление със закон.


Мерките трябва да стъпят на анализ – през есента на 2016 г. са били готови резултатите от измерване на отделяните вредни емисии от местните въглища, които се продават за бита по региони, както и за местните отоплителните уреди, на които се горят въглища и брикети.


Възможно да се случи ограничаване на горенето с нормативна уредба, но ще бъде трудно, допусна експертът. Няма европейска директива за употребата на твърди горива и всичко трябва да се реши на национално ниво. "Най-трудният момент е, че е социално-икономически проблем", припомни още Михайлов.


Тази работна група не третира проблема с въглищата за социално слабите, а работи по-широко за всичко, което се продава за битово отопление като въглища и брикети. Не е била получена подкрепа от социалното министерство по идеята да бъдат ограничени конкретно държавните помощи под формата на въглища за бедните.


Последните години Законът за качество на въздуха се променя много често, за да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. Последните промени от 215 г. Дадоха широки правомощия на общините, с които да се справят с проблема със замърсяването на въздуха на местно ниво – като да обявяват зони без автомобили в градовете си, да ограничават трафика по улиците и да обявяват безплатен транспорт в критични дни с опасен смог.


Новият екип в МОСВ


Служебният екоминистър Ирина Костова ще има трима заместници.


Зам.-министър Красимир Живков, който е от предишния кабинет на Ивелина Василева, ще отговаря за дирекция за отпадъци и дирекция за опазване на почвите. Зам.-министър Ренета Колева ще отговаря за дирекция по превантивни дейности, политика по изменение на климата, управление на водите и предприятия за управление на дейностите по опазване на околната среда. Третият зам.-министър Мариела Начева поема ресора на опазване чистотата на въздуха, Националната служба за защита на природата, изпълнителната агенция по МОСВ и дирекция, отговаряща за трите национални парка.


Женета Жикова става началник на кабинета, а Валерия Герова - главен секретар на МОСВ, каквато е била и по времето на Ивелина Василева.


Първи приоритет на служебния кабинет ще бъде председателството на Съвета на Европейския съюз, като задачата е сформиране на екипи. На първата среща от тройката на министрите на околната среда на 8 февруари е определен приоритет на председателството да бъдат екоиновациите. В тази сфера обаче Българя е на последно място в ЕС. "Нямаме такива политики и толкова много експерти", обясни Костова, чийто основен приоритет ще бъде оперативна програма "Околна среда".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK