Шест планинарски филма от Франция идват с премиера за две специални вечери

Шест планинарски филма от Франция идват с премиера за две специални вечери

© "Дни на предизвикателствата"Шест документални ленти, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач, ще имат своите премиерни прожекции в рамките на две специални вечери този четвъртък и петък – 23 и 24 февруари.


Домът на киното ще е домакин на своеобразния празник за любителите на планината и френската традиция в алпинизма.


Първата вечер (23 февруари) ще е посветена на професията на планинския водач. На нея френският журналист и кинематограф Жил Шапаз, автор на редица заглавия от френскоезичното планинарско кино, ще разкаже интересни факти от създаване на документалните си творби. В дискусията по темата ще се включат и членове на асоциация "Планини и хора".
"Гидове и съдружие" (Guides et Cie, 72 мин.) на Шапаз разказва за историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на тази професия, която продължава да бъде обаятелна и днес. Запазената марка на Шапаз е да остави своите "герои" да говорят: срещаме се с гидове, които на 80 и повече години продължават да придружават своите първи клиенти, а също и с надъхани млади, споделящи ценностите и кодекса на водача.


Една от централните фигури, увековечени от Шапаз в документални кадри, е френският алпинист Гастон Ребюфа, посветил живота си на планините и създал впечатляваща връзка между изкуството и алпинизма.


Шест планинарски филма от Франция идват с премиера за две специални вечери

© "Дни на предизвикателствата"


В биографичния "Светът на Гастон Ребюфа" (52 мин, Le monde de Gaston Rebuffat) Шапаз ни разкрива Алпите и столицата на алпинизма Шамони през златната епоха на алпинизма. Приет за член на сдружението на гидовете в Шамони, Гастон Ребюфа посвещава живота си на планините и тяхната вертикална красота, както и на поетичната страна в професията на гида. И може би той успява чрез серия от книги, които впоследствие филмира, да превърне планините в значим социален феномен, като слага началото на един различен поглед върху снимането в планината, избора на място, на осветление, на мястото на алпиниста.


През втората половина на ХХ век кадрите на Ребюфа са източник на вдъхновение и съпровождат първите стъпки на човека от града в този свят от лед и скали. Във филмите, които продуцира: "Между земята и небето", "Звезди и бури", "Завладените хоризонти", той изгражда запомнящи се образи на фона на величествени панорами, придружени от музиката на Паганини и Моцарт. Неговата снимка на иглите на Шамони е избрана от НАСА, за да представя Франция в мисията на сондата Voyager 2.


Негова е най-издаваната книга-албум за катерене в Алпите "Стоте най-красиви маршрута за катерене и преходи в района на Мон Блан" (1973), която остава еталон и днес.


Третият филм "Мечтаната свръзка" (50 мин., La Cordee de reve) от първата вечер е портрет на личността на Патрик Беро. В продължение на 167 дни - от лятото на 2001 г. до пролетта на 2002 г., той прави едно истинско и оказало се последно пътуване из Алпите, от изток на запад. Пеша, със ски, с колело и най-вече с катерене, той свързва в едно десетки митични върхове и маршрути от Триглав през Доломитите, Мармолада, Пиц Бадиле, до Гранд Жорас, Матерхорн, Айгер и Мон Блан – всички те белязали историята на алпинизма.


Втора планинарска вечер


Втората кино вечер ще е посветена на три таланта със следа в историята на планините:


Lionel Terray в "Пътят Тере" (55 мин., La voie Terray);
Jean Marc Boivin в "Екстремно ваш" (52 мин., Extremement votre) – човекът "премиера" заради постижения, които и днес респектират в екстремните ски, катерене съчетано с летене с параплан или скок с бейзджъмп;
– Dominique Perret в "Линии по склона" (Lignes de pente), определен за най-добрия екстремен скиор на XX век, който продължава да търси своята най-красива линия по девствените склонове на света – от Узбекистан и Качкар, през Аляска, Британска Колумбия, Норвегия до Швейцария и индийските Хималаи.


Организатор на събитието е фестивал за екстремни спортове и туризъм "Дни на предизвикателствата", агенция "Одисея-ин" в партньорство с Френски културен институт и магазини "Стената".
Билети вече се продават предварително на сайта и на касата на Дом на киното (12 лв. за една вечер и 20 лв. за две вечери). Всеки билет дава право на 15% отстъпка за следващата покупка от магазини "Стената".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK