Ротердамската връзка между сутрешното кафе и гъбите

Ротердамската връзка между сутрешното кафе и гъбите

© rotterzwam.nlКогато сядам на обяд в ротердамския ресторант "Алоха" (Aloha) не подозирам за тясната връзката между гъбите в сандвича и кафето, което пия след това. Всъщност всичко в ексцентричната сграда със стъклен покрив край река Маас е свързано. Но първо разбирам, че утайката от кафето, което сервират в "Алоха", се използва като тор за сорт ядливи гъби, които пък са основна съставка в менюто на същия ресторант.


Гъбите (от вида oyster mushroom)се отглеждат в няколко влажни и топли приземни помещения в същата сграда: бившият басейн "Тропикана", построен през 1988 г. е бил много популярен в града през 90-те, но от 2010 г. пустее и се руши. А днес мястото се обитава от мрежа от 30 предприемачи с различни стартъп бизнеси, които залагат на принципите на кръговата икономика и го превръщат в център за устойчивост Blue City.


Синята идея
Из голямата сграда гид е Марк Слегерс, биотехнолог, който допреди три години е работил в корпорация в сферата на зелената икономика. Докато не прочита "Синята икономика" на Гюнтер Паули. Силно вдъхновен от книгата, разбира, че зелената икономика е "по-малкото зло", но не и решението. И решава, че ще изпробва един от примерите за бизнес, с които Паули онагледява идеята си за новия тип икономика: с малко местен ресурс – обичайно отпадък или нещо вече използвано от друга местна индустрия или бизнес, да произвежда локален продукт, полезен и устойчив: да не е скъп, да не вреди на средата и от него да се печели достатъчно.


"Със сутрешното си кафе изпиваме всъщност едва 0.2% от него, останалите 99.8% изхвърляме в кофата като утайка. В Ротердам се изхвърлят огромни количества кафеена утайка – около 6 млн. кг годишно (120 млн. кг за цяла Холандия), която може да бъде чудесна среда за отглеждане на ядливи гъби. Ние успяваме да използваме много малка част от този ресурс," обяснява Марк и стига до сегашното му занимание с кафе, което след петрола е най-търгуваната стока в света.


През 2013 г. Слегерс среща своя бизнес партньор Симен Кокс, с когото наемат и в момента заедно менажират цялата сградата, отглеждат и ядлива гъба в кафе.


Идеята да наеме мястото е на Кокс, който по това време работи вече 15 години в сектора на финансовите услуги. Минавайки с колелото си покрай стария плувен комплекс преди няколко години, той забелязва огромния стъклен купол и си казва, че това е идеално място за градски парник и трябва да го наеме. Свързват се със собственика на "Тропикана", инвестиционно дружество, чрез LinkedIn.


най-голямото помещение в сградата, където е бил басейнът. Сега тук се отглеждат растения и работи системата "аквапоникс" на BlueCity

© rotterzwam.nl

най-голямото помещение в сградата, където е бил басейнът. Сега тук се отглеждат растения и работи системата "аквапоникс" на BlueCity


"Планирахме да използваме основно слънчевото помещение под купола като място за събития и обучения, но получихме много изгодно предложение за наем на мазето, където пък беше подходящо за отглеждане на гъбите", разказва той. Първите няколко месеца те ползват мястото безплатно, а следващи месеци са на символичен наем, което им дава време за трупане на опит, експерименти и развитие на идеята.


За тях най-важно в бизнеса им е да осигурят местно предлагане на храни за града и да намалят отпадъците в градската среда, целта не е да увеличават печалбата си. Затова й казват, че не са фермери в истинския смисъл на думата, а по-скоро социални предприемачи. В същото време държавната и местната политика в Холандия в момента е отворена и подкрепя подобни опити на частници да рискуват и да се захванат с бизнес в сферата на кръговата икономика, към която страната смята да премине изцяло до 2050 г. Макар двамата да се финансират и да се справят за момента сами, знаят, че съществуват и възможности за субсидии, това им дава увереност да поемат риска.


Ротердамската връзка между сутрешното кафе и гъбите

© rotterzwam.nl


Споделяне на знание като печалба


Преди да "влезе в Тропикана" Марк не знае нищо за отглеждането на гъби. Отнема им една година, в която по-скоро трупат опит и се учат. Сега фирмата им RotterZwam (игра на думи, която означава Ротердамски гъби на холандски език) организира семинари за предприемачи, заинтересовани да започнат инициативи като тяхната. Посещават ги хора от цял свят, интересът е голям.


Смятат, че именно споделянето на знание е най-важната част в бизнеса им. Споделянето е и ключът на успеха в т.нар. синя икономика. Това е и основният им източник на доход в момента: от 40% до 60% от печалбата им идва именно от обученията, другата част е от продажбата на гъби на ресторанти и на другите продукти, които добиват при производствения процес.


едно от помещенията за гъби

© rotterzwam.nl

едно от помещенията за гъби


Как стават гъби от кафе


В сутерена Марк отваря вратата към една от бившите съблекални. Мирише на кафе. По стените висят редици големи, прозрачни торби, пълни с утайка от кафе и гъбен мицел. "Гъбите ни растат в тази тъмна, влажна среда", обяснява той. "Тази реколта гъби ще бъде готова за прибиране само за няколко седмици." Производствената им площ е общо 1500 кв. м.


Oт RotterZwam се определят като социално предприятие, защото тяхната цел не е да увеличават печалбата си, а да постигнат баланс между приходите и социалния ефект. В момента разполагат с 4 платени служители и 6 доброволци. Доволни са от работата си и от това, което получават.


Три години по-късно, компанията им Rotterzwam доставя 75 кг гъби всяка седмица в над 20 ресторанта в и около Ротердам. Марк признава, че им е отнело известно време и усилие да убедят ротердамските ресторантьори, че си струва да заложиш на гъбите в менюто си, холандците не са свикнали особено на тази храна. Но все пак успяват. Повечето от тези ресторанти с облекчение им предоставят преди това и утайката от кафето, което продават.


Двамата постоянно обмислят разработването на нови продукти, които да произвеждат от вече използвания ресурс. Освен ядлив вид гъба (кладница), в производствения процес добиват компост с червеи, както и ензими, които пък се използват в производството на други предприемачи в Blue City и така кръга се затваря (червеите например са основна храна за рибата, която се отглежда в пространството на бившия басейн под купола в специална система аквапоникс).


червеите от компоста

© rotterzwam.nl

червеите от компоста


Когато установяват, че най-много кафе се консумира по домовете на хората (около 70%), Марк и Кокс правят и т. нар. Growkit – с него помагат на хората с материал и информация как стъпка по стъпка сами да отглеждат гъби от отпадъците от кафето си у дома.


Growkit

© rotterzwam.nl

Growkit


Басейн от възможности


Самата сграда е емблематична и привлича хора от цял свят. "Това е идеалното място да се създаде иновативен хъб, където предприемачи, заинтересовани от устойчивото развитие могат да споделят своите знания, опит и рециклирани материали, " казва ни Марк.


Затова Кокс и Слегер не спират с гъбите, а канят още съмишленици предприемачи, които да развиват свой бизнес в Тропикана, организират събития. "Става дума за една устойчива общност, в която изпробваме нови идеи и ги прилагаме на практика. Явно не сме сами, защото преди година десетки предприемачи се отзоваха на нашата покана да трансформираме "Тропикана" в център устойчивост. Нарекохме го BlueCity." Според Марк, който ни показва друго крило на "Тропикана", в което има почти готови помещения за офиси за още предприемачи, мястото има потенциал да поеме 100 такива стартъпи.


Връзките между нещата, които се правят в сградата, показва на микрониво какво BlueCity се надява да постигне на макро ниво: новият тип икономика, съставен от мрежа от кръгови системи, в която няма отпадъци.


Ротердамската връзка между сутрешното кафе и гъбите

© rotterzwam.nl


Локалното им производство се допълва и от зеленчуците, отглеждани под стъкления покрив с помощта на системата "аквапоникс" на BlueCity. Системата, която показва Марк, се състои от големи водни резервоари, пълни с риба ( хранят ги с червеите от производството на гъби, вметва бързо Марк), и помпи за водата, която напоява зеленчуковата градина. Посевите са засадени в камъчета, които пречистват водата. След това пречистената вода се изпомпва обратно при рибата и така се получава самоподдържащ се цикъл.


Стартъпите в сградата работят заедно. Дърводелецът Окки използва пчелен восък от градските пчели на терасата на "Тропикана", за финалния етап от работата си по мебелите, които изработва от употребявана дървесина, от старите кораби на голямото ротердамско пристанище, от отсечените от общината дървета. Въглеродният диоксид, който се образува при отглеждането на гъбите, се ползва при отглеждането на водораслото, необходимо за производството на спирулина (и това правят в Blue city, да).


A ресторантът Aloha на горния етаж използва доста от продуктите на "съседите си", не само гъбите, и им дава своите органични отпадъци като ресурс.

супа с гъби от ресторант "Алоха"

© rotterzwam.nl

супа с гъби от ресторант "Алоха"

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Много находчиво! Браво!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Любопитно

  Браво!
  А у нас утайката от кафето я използват като отрова !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  "Това е идеалното място да се създаде иновативен хъб, където предприемачи, заинтересовани от устойчивото развитие могат да споделят своите знания, опит и рециклирани материали, " казва ни Марк.Има и такива държави,може и България да стане някога такава иначе хора с иновативно мислене имаме.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]А у нас утайката от кафето я използват като отрова ![/quote]
  ???

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Има и такива държави,може и България да стане някога такава иначе хора с иновативно мислене имаме.
  [/quote]
  Имаме! Ама повечето мислят, че държавата им е длъжна и те са проблема! Искат да вземат парите на мислещите, за да си решат проблемите, които сами са си създали! И затова не вървят нещата! Е сега пак се канят да ни ограбят! Една комунистическа вещица обещава де-що има да е безплатно! О къде пари бе бабо Яго?! Пак от работещите! До кога тоя комунизъм?! Че и европските "началници" и те на същата струна свирят! Аман от комунистическа простотия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Браво.Добра идея!!

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Неутрално

  Не бих намерил бизнес логика. Скъпа неефективна сграда, ограничени ресурси от кафе, но идеята е вдъхновяваща.
  Може да повишат ефективността с избора на сорта гъби, които да отглеждат Например халюциногенни такива

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 507 Неутрално

  при нас отпадаците от кафе се ползват за втора цедка хаха

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  хипстърите сигурно си плащат...

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Поне от написаното се разбира, че те получават по-голямата част от доходите от организирането на срещи за иновативни идеи, но едновременно с това върви и бизнеса с гъбите.
  Има и още една фраза ("В същото време държавната пол и възможностите за субсидии им дават увереност да поемат подобни рискове." ), от която се разбира, че и държавата "удря" едно рамо, но това не е чудно, тъй като Холандия е от доста години е много добре икономически и стандарта е доста висок.

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Дълга и широка статия, за да ти стане ясно, че хората имат големи бизнес идеи. На мен за сетен път ми стана ясно, че авторите на Дневник не стават за даскали. Толкова обяснения без да се спомене какви аджеба гъби се отглеждат в този басейн. Кладници, споменати са на едно място. Понеже много обичам тоя продукт и понеже освен печурки на пазара няма други видове, аз съм пристрастен и критикувам. В края на краищата това е идеята, крайния продукт, какъв вид гъби правят хората.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Кладницата расте по мъртви трупи на дървета, не знам как я захранват с кафе. Отглеждане на гъби, червеи, риба и незнам още какво в съвременна модерна сграда ми се струва голяма нелепост. Тя няма начин да ни замирише на мърша и на гнило. Тук няма такава нужда. Има безброй водоеми, изоставени стари обори и огромни плодородни площи с високи почвени води, за риба, гъби и зеленчуци. Но няма желание и опит. И пазар няма.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  част от "модерните" идеи е максимален брой неща да са произведени локално, за да не се налага замърсяващ транспорт

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Разбирам, но кой им плаща сметките за сградата?
  Засега инкубатора

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Неутрално

  До коментар [#9] от "Xumpomo name":

  Сигурно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#13:"Xumpomo name"]част от "модерните" идеи е максимален брой неща да са произведени локално, за да не се налага замърсяващ транспорт[/quote]
  Това ми напомня за опит от далечното минало в Китай, стоманопроизводството да се извършва в домашнни семейни пещи. Провалът бил пълен, изгорили де що има за горене, а добитата "стомана" била негодна. Тук ако се развие зеленчукопроизводство в удавената долина до с. Дебелт или в Карнобатската долина, могат да се хранят със зеленчуци целите Балкани.

 17. 17 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По принцип няма нищо лошо в самата инициатива - отпадък да се използва за производство на нещо и да се забавляваш в работата си. За жалост цялата статия е нагледно помагало за урока "Защо умира Европа". По дяволите, те използват сграда, чиято основна функция е спортно съоръжение и която е западнала. Аматьори, чиято по-голяма част от приходите идва от обучение на други аматьори!!! Продават "технологията" хората да си гледат у дома гъби - направо си бие на пирамида тип охлювъдни клъстери. На всичкото отгоре се готвят да вземат държавни пари - субсидии.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":

  Сравнението между отглеждане на гъби, риби и прочее с леенето на стомана е меко казано неточно.
  Но дори и като говорим за зеленчуково или овощно земеделие, ефективността не преминава задължително през огромни площи и обеми, дори напротив. Въпроса е да се намери, по точно те, производителите да си намерят добра форма за реализация, а държавата да ги опази от дебеловратите прекупвачи и изведнъж ще се окаже, че и ние можем да сме конкурентно попсобни, а не македонски, турски и подобни с много по-ниски качества от нашите, да задушават нашето производство.

 19. 19 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Започнах с любопитсво да чета репортажа на госпожица Мелтева,очаквайки разказа да е за ресторанта или за град Ротердам,но стигайки до епизода в който се появява господин "Марк Слегерс- биотехнолог, който до преди три години е работил в корпорация в сферата на зелената икономика"....преустанових с четенето.Разбира се разгледах снимките.Холандия е прекрасна страна,хората са много дружелюбни,весели и симпатични,холандките са едни от най красивите жени.Много е чисто и всичко е подредено.Тези "зелена икономика" холандците са я започнали преди стотици години-реформатори,Ерасмус Ротердамски и т.н. Били са най крупните търговци на роби и велики мореплаватели,развили са много "зелени"технологии за логистика с каравелите на африканци от Африка за Америка.Интересен е случаят с лалетата как са започнали и защо ,тютун,после мариуана и т.н.Емблематичните "зелени"вятърни мелнци хь зд 200-300 г-които продължават да функционират и сега,каналите,диги и бентове,дървените обуфки....Така че бих казал че холандците са много напред с матеряла и за тях зелената икономика е като за Бг сивата.Демек от нищо нещо,с тази разлика че в Бг е обратно.
  На Всеки който е пътувал със самолет до Амстердам независимо дали от изток или от запад,неможе да не му е направило впечетелние колко подредено и чисто изглежадат от самолета малките парцелирани дворчета,всичко е зелено тук там крави и патки ,някой лебед.По магистралата от Амстердам до Ротердам е истинска радост за окото да виждаш колко е чисто
  и зелено всичко.Е верно дет се вика гъз до гъз но .....Ротердам е
  доста грозен град в интерес на истината с преобладаващо афро-
  караибско население.Центъра много прилича на центъра на Перник..ако се абстрахираш от небостъргачите трамваите и кулата,както и морето/реката.Този ресторант дето госпожица Мелтева и компания са били и доста неприветлив (което се вижда от снимките)не съм бил вътре но съм го виждал отвън преди да е ресторант ,и съм се чудил дали тази конструкция не е плод на фантазията на инж.арх.Ганев?За този неугледен Ротердам обаче e виновен Хитлер а не холандците,понеже го е бомбардирал/сринал до земята независимо че са се договори да няма думба лумба.В центъра са запазени само няколко стари постройки.Не е като в Амстердам където всичко е история.Бил съм в ресторанти там ,които са такива от 500-600 години.Много са весели холандците незнам дали всички пушат канабис но е факат че са супер готини.За тях би трябвало да се разказва според мен а не за това кой как отглежда гъби.Те и прасета отглеждат за зеленчуци да не говорим но невиждам нищо интересно в това.А Холандия е и май единственна в Европа с либерализирана еутаназиа и марихуана.
  Много по интересно от това кой как отглежда гъби.

 20. 20 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":
  какво тровиш с тази утайка..да знаем...тъщата???

 21. 21 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#18:"tsvetko_51"]Но дори и като говорим за зеленчуково или овощно земеделие, ефективността не преминава задължително през огромни площи и обеми, дори напротив.[/quote] Напротив. За ефективно земеделие и животновъдство трябва ОГРОМНА комасация на земя и др. ресурси. Останалото е симпатично, но неефективно.

 22. 22 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: 551 Гневно

  [quote#5:"lz2"] О къде пари бе бабо Яго?! Пак от работещите! До кога тоя комунизъм?! Че и европските "началници" и те на същата струна свирят! Аман от комунистическа простотия! [/quote]

  Браво, само така!

  Водната кула в Лозенец
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#11] от "man_un":
  От три годни бера по 20-тина кг./годишно/ кладница от 4 дънера край блока в който живея! Вчера пак си сготвихме 1,3 кг гъби с ориз.
  Пазя се местата, заривам ги с шума...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  [quote#16:"Judjuk"]Тук ако се развие зеленчукопроизводство в удавената долина до с. Дебелт или в Карнобатската долина, могат да се хранят със зеленчуци целите Балкани.[/quote]
  Изтърва една подробност!!!! Трябват ХОРА които да работят!!!! Засега и гъбите, доматите, чушките... се берат на ръка.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK