Новият министър даде зелена светлина на плана за Пирин без екооценка

Новият министър даде зелена светлина на плана за Пирин без екооценка

© Надежда Чипева, КапиталНовият екоминистър Ирина Костова даде зелена светлина на спорния и дълго отлаган проект за план за управление на националния парк Пирин. Това става с решение, разписано от Костова в първия ден на март, с което тя преценява, че проектът няма нужда да минава през екологична оценка за евентуално негативно въздействие върху околната среда и здравето на хората.


Националният парк е със защитен статут като част от световното богатство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Документът трябва да задава правилата какво може и какво не може да се прави в националния парк през следващите 10 години.


Отново Министерството на околната среда и водите връща през последната година неколкократно на изпълнителя за редакция проекта, защото не отговаря на първоначалното задание и на изискванията на ЮНЕСКО. Актуализацията на плана се изпълнява от фирма "Пролес-Инженеринг", която работи и по проектоплана за Витоша.
Природозащитните организации отдавна предупреждават институциите и протестират, че "вместо да забранява изрично посегателства над Пирин, планът предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство с 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина." Само преди ден екокоалиция "За да остане природа в България" внесе писмо до служебния премиер спешно да върне проектите за планове на Пирин и Витоша. Те обръщат вниманието на премиера Герджиков за нередности по изпълнението на двата проекта, финансирани с европейски средства, а в периода 2014-2015 г. са изпратени пет сигнала до дирекциите на парковете Пирин и Витоша, Оперативна програма Околна среда, Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС) в МВР и компетентния орган - Министерство на околната среда и водите.


В решението си от тази сряда министър Косотва базира преценката си на това, че "няма вероятност" проектът да окаже значително отрицателно въздействие. В мотивите си тя посочва, че някои от заложените в плана проекти предполагат реализиране на инвестиционни намерение, например за поддържане и обновяване на туристическата инфраструктура, но не са определени техните параметри и местоположение.


Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в в двуседмичен срок след като заинтересованите страни бъдат уведомени.


Международната организация WWF започна през ноември 2016 г. световна кампания за запазване на парка като природното наследство под заплаха. Поводът е именно "опасният проект за нов план за управление на парка", а целта е събирането на 75 000 подписа в подкрепа на Пирин, които да бъдат връчени максимално бързо на министър-председателя. Според еколозите, влизането в сила на плана би било нарушение на нормите на ЮНЕСКО, които България се е ангажирала да спазва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK