За половин час министърът на екологията промени решение за Пирин

За половин час министърът на екологията промени решение за Пирин

© Надежда Чипева, КапиталВ рамките на половин час в понеделник служебният министър на екологията Ирина Костова промени решението си как да действа по казуса с плана на Пирин, се видя от промяна в съобщението на пресцентъра на сайта на ведомството. Това се случва след две изненадващи решения, взети преди празниците, които да доведат до бързо приемане на плана за управление на парка без екологична оценка, последвалото гражданско недоволство и реакция на президента Румен Радев.


В същото време Костова днес не отмени най-оспорваното си решение, заради което граждани и екоорганизации излизат тази вечер на протест: планът за управление да не минава през екологична оценка, каквито са изискванията на ЮНЕСКО. Министърката отмени обаче това да стане по бърза процедура без възможност за обжалване.


На сайта на Министерството на екологията за по-малко от 30 минути в понеделник по обяд съобщението на пресцентъра за днешното решение на министъра беше променено и част от него отпадна (вижте на скрийншот по-долу).
Първоначалното съобщение на сайта на МОСВ

© moew.government.bg

Първоначалното съобщение на сайта на МОСВ


По-рано през деня – след разговор с президента, Костова съобщи, че ще отмени второто от две си решения преди празниците. Става дума за акт, с който първото решение "план без екооценка" влиза в сила по "бързата процедура" три дни след съобщаването им. Тъй като това решение се взе в навечерието на трите поредни почивни дни, то не позволяваше на практика граждани да могат да обжалват.


Първоначално анонсът на МОСВ гласеше, че веднага след отмяната на този акт министърът ще издаде отново идентичено решение, като целта й да даде възможност на граждани и неправителствени организации "да упражнят законното си право да обжалват".


Впоследствие съобщението беше съкратено до информацията, че министър Ирина Костова още днес ще отмени решението си за т.нар. допускане на предварително изпълнение на първото й решение - планът за управление на парка да не минава през екологична оценка.


Коригираното съобщение на сайта на МОСВ

© moew.government.bg

Коригираното съобщение на сайта на МОСВ


От пресцентъра на МОСВ не отговориха на въпроса на "Дневник" дали промяната в съобщението означава, че няма да бъде гласувано отново подобно решение.


Протестът, организиран за тази вечер пред ведомството, ще се проведе.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK