В края на деня екоминистърът реши все пак да има екологична оценка на плана за Пирин (допълнена)

В края на деня екоминистърът реши все пак да има екологична оценка на плана за Пирин (допълнена)

© Юлия ЛазароваВ края на работния ден в понеделник служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова отмени спорното решение да няма екологична оценка на плана за управление на национален парк Пирин за периода 2014-2023 г.


МОСВ ще разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта, обещава министърът в ново съобщение на сайта на ведомството от 17. 15 ч. Като мотив за промяна на първоначалното си решение, Костова посочва обществения отзвук.


Извършването на подобна екооценка е изискване на Комитета по Световното наследство на ЮНЕСКО, и тя се прави, за да се преценят рисковете от негативно въздействие за парка.
В 18 ч. днес започна и готвеният протест в защита на Пирин като основно искане на природозащитници и граждани беше именно отмяна на решението на Костова да няма екологична оценка на плана. Защитата на Националния парк събра над 300 души пред ведомството на бул. "Мария Луиза", които се отправят към Президенството.


По-рано през деня държавният глава Румен Радев зае позиция по казуса, като определи като прибързано решението на екоминистъра Ирина Костова от 2 март планът за управление на Националния парк "Пирин" да се изпълнява без екооценка.


В социалната мрежа "Фейсбук" Радев съобщи, че вече е разговарял с Костова и със служебния премиер Огнян Герджиков по темата. Малко по-късно днес Ирина Костова промени решението си как да действа по казуса с плана на Пирин след двете изненадващи решения, взети преди празниците, които да доведат до бързо приемане на плана за управление на парка без екологична оценка, последвалото гражданско недоволство и реакция на президента Радев.


В края на деня екоминистърът реши все пак да има екологична оценка на плана за Пирин (допълнена)

© Юлия Лазарова


Ирина Костова прие в министерството представители на медиите и на протестиращите пред ведомството, за кратко изявление по повод решенията й за екологичната оценка на актуализирания проект на План за управление на Национален парк "Пирин".


"Поради големия обществен интерес през последните дни и след много заседания и консултации с експерти и директори на дирекции в МОСВ, реших да отменя решението си да не се извършва екологична оценка на актуализирания План за управление на Национален парк "Пирин", каза Костова.


Тя подчерта, че взетото от нея решение на 1 март е законосъобразно, но го отменя по целесъобразност. "След обществения отзвук личното ми мнение е, че трябва да бъде извършена екологична оценка на Плана", каза още министър Костова.


След внасяне на окончателен вариант за проектоплан, след провеждане на обществени обсъждания, отразяване на бележките от тях, след което се внася искане за извършване на такава екологична оценка. Срокът е 30 дневен, обясни Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите.


Еколозите одобриха последното решение на министерството. "Това е положително развитие, не знам защо трябваше да се минава през този фарс. Все още очакваме да видим финалното решение, защото се видя, че за няма и 12 часа, позицията се смени четири пъти. Начинът, по който беше взето това решение и начинът, по който се отигра днес, показва не много чисти и адекватни действия, които все още ни притесняват и изпитваме някакви съмнения", коментира Любомир Костадинов от WWF.


В края на деня екоминистърът реши все пак да има екологична оценка на плана за Пирин (допълнена)

© Юлия Лазарова


В Пловдив също излязоха на протест в защита на Пирин. Те се събраха в центъра на града - на площада пред общината и тръгнаха на шествие по главната улица на града, съобщи Би Ти Ви.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK