Екоминистърът разписа акт за отмяна на спорното си решение за Пирин (допълнена)

Екоминистърът разписа акт за отмяна на спорното си решение за Пирин (допълнена)

© Юлия ЛазароваСлужебният министър на екологията Ирина Костова разписа документ за отмяна на оспорваното решение да няма екологична оценка на проекта за план за Национален парк "Пирин". Все още обаче липсва разписан акт да се извърши такава оценка.


Извършването на подобна екооценка е изискване на Комитета по Световното наследство на ЮНЕСКО и се прави, за да се установят рисковете от негативно въздействие за парка.


Актът е публикуван на сайта на МОСВ във вторник (7 март 2017 г.), а е разписан с дата 6 март 2017 г. Тогава – в навечерието на протеста срещу нейните действия по казуса "Пирин", министърът съобщи официално, че е решила да отмени първоначалната си преценка от 1 март, че няма нужда от подобна екооценка.
Като мотив за бързата смяна на позицията й тогава тя посочи обществената реакция и подчерта, че въпреки това смята преценката си за законосъобразна.


В разписания документ обаче липсват мотиви за решението за отмяна. За решението си Костова се позовава на чл. 6 от Административнопроцесуалния кодекс.


Новото решение за отмяна може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд 14 дни след датата на съобщаването му, се посочва накрая на акта.


Актът като съзнателно и нарочно забатачване на казуса


Според адвокат Свилен Овчаров, експерт по екологично право от доброволна група "Зелените адвокати", решението за отмяна на акта не е стъпка напред за защитата на Пирин, а напротив.


"Това е съзнателно и нарочно забатачване на казуса. Така се забавя екологичната оценка на проекта за изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Съзнателно и злоумишлено от страна на министъра, тъй като в МОСВ работят добри юристи с опит в административното право и те със сигурност са дали качествен правен съвет. Но министър Костова нарочно е решила да подведе обществеността и своя принципал - президента.


МОСВ издаде ново решение, с което "отменя" решението да не се прави екологична оценка и оценка на съвместимост. Според Овчаров избраният подход е твърде проблематичен, тъй като министър Костова следва да "оттегли" акта на осн. чл. 91, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс. "Това е най-безпроблемния вариант, когато все още няма никакви правни последици от оттегляния/отменяния току-що издаден акт. При положение че има подадена жалба, актът се оттегля", обясни Овчаров.


Във връзка с текста в акта, че отмяната подлежи на обжалване в 14-дневен срок, Овчаров подчертава, че това не е вярно. "Обжалване е възможно само на новопостановен акт, заместващ оттегления/отменения - например новото решение, с което се преценява да се прави екологична оценка на проекта на "Пролес инженеринг" за ПУ на НП "Пирин". А решението за оттегляне не е такъв акт. Не сме в хипотезата на чл. 91, ал. 2 от АПК, тъй като няма отмяна на отказ и новопостановен акт."


"Дописвайки това неправилно изречение накрая на решението обаче, МОСВ отваря вратата за обжалване, съдебни разправии, бавене на топката и шиканиране - защото например само заради това изречение всеки може да обжалва и така да забатачи процедурата в съда", казва още адвокатът и добавя, че МОСВ дори е улеснило обжалването, защото публикуваното днес решение има съзнателно допуснати пороци - липсва посочено правно основание (вътре не е написано чл. 91, ал. 1 от АПК), липсват фактически основания. "Явно си имаме работа със саботаж", заключи адвокатът.


В понеделник държавният глава Румен Радев зае позиция по казуса, като определи като прибързано решението на екоминистъра Ирина Костова от 2 март планът за управление на Националния парк "Пирин" да се изпълнява без екооценка.


В социалната мрежа "Фейсбук" Радев съобщи, че вече е разговарял с Костова и със служебния премиер Огнян Герджиков по темата. Малко по-късно Ирина Костова промени решението си.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Весело

  Разписал, не разписал - времето е хубаво, пак може да има протести!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Натискът доведе до успешен резултат - да му мисли следващото редовно правителство

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ми нормално е да има екооценка, задължително е.
  Е, може и да няма комисионни в този случай, но това не е наш проблем.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Същински комунисти! Крачка напред, две назад.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Весело

  Ко и дреме,ко подписва!?Кот кажат.

 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Подвиха опашките, но вероятно не за дълго.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако мине номера. Проба, проба 1 2 3.….

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  а уволнението кой ще и разпише?

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Ето и заради това Ирина Костова трябваше да бъде уволнена от президента. Заради наглостта и от 2.3.2017 и 6.3.2017 уволнението трябваше да стане по възможно най-унизителния за нея начин.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Когато са подадени жалби, а те са подадени, прилага се чл. 156 от АПК:

  Оттегляне на оспорения акт

  Чл. 156. (1) При всяко положение на делото със съгласието на останалите ответници административният орган може да оттегли изцяло или частично оспорения акт или да издаде акта, чието издаване е отказал.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 11. 11 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Разписал, не разписал - времето е хубаво, пак може да има протести!? [/quote]
  Точно!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Като мотив за бързата смяна на позицията й тогава тя посочи обществената реакция "
  Благодарение на природозащитниците и хората, които се мобилизират за спасяването на Пирин.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  хубуу е разписала документ, ама що документа не е оставка?

 14. 14 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Радев беше уж смелчак , а пък се прояви като малодушник .Да се поддадеш на шепа набедени за еколози

 15. 15 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Радев по-скоро се намеси неподготвен. Той откакто е встъпил в длъжност симулира някакви дейности, за да покаже колко отговорен президент е. Ама в случая не трябваше нищо да прави, зле са го посъветвали

  Приказка без край
 16. 16 Профил на Бела
  Бела
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Обществената реакция на една определена група хора и разговор на четири очи с президента, нали? Чудно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK