Екоминистерството отрече планът за Пирин да има вече екологична оценка

Екоминистерството отрече планът за Пирин да има вече екологична оценка

© Надежда Чипева, КапиталСагата с казуса "Пирин" навлезе в етап на задочен спор между Министерството на околната среда и водите и изпълнителя на проекта за план за управление на националния парк "Пролес инженеринг" дали има екологична оценка.


Директорът на фирмата изпълнител Антоний Стефанов преди ден разпространи съобщение до медиите, че проектопланът има екологична оценка, и разпрати до медиите задължителен елемент от плана, озаглавен "Екологична оценка". Екоминистерството обаче оспори твърдението му, като обясни, че Стефанов не говори за същинската екооценка, а за първична.


Това се случва след една динамична седмица, в която служебният министър Ирина Костова промени коренно решението си дали трябва или не трябва да назначи екологична оценка, която да установи възможните рискове за защитените територии в парка. След голям протест и изявление на президента Костова все пак разпореди тя да бъде направена, макар че според природозащитници решението й е така написано и мотивирано, че е много лесно оборимо в съда.
"Пролес": Нужната екооценка е направена


"Всички твърдения, че актуализираният план няма екологична оценка, са неверни," заявява в писмото до медиите директорът на "Пролес инженеринг". По думите му фирмата е извършила необходимата екологична оценка, анализирала е всички потенциални опасности и предвидила мерки за недопускане на вредно въздействие върху местообитанията и видовете и целия комплекс.


Но той се позовава само на задължителна и неразделна част от проекта: глава "Екологична оценка", който разработва компанията. Според Стефанов "планът е рамков документ и не съдържа нито едно инвестиционно намерение. Директорът на "Пролес инженеринг" заяви пред "Дневник", че за план за управление не се изисква друга екологична оценка, и се позовава отново на същите закони (ЗООС и ЗБР).


МОСВ: Първичната екооценка в плана е различна процедура


В отговор на запитване на "Дневник" от екоминистерството се разбира, че "Пролес" смесва две отделни процедури по различни закони – първичната екологична оценка, задължителен елемент от заданието за изготвяне на плана, и друга екологична оценка, която се назначава от министъра на екологията.


От МОСВ посочват, че в проекта на плана съществува част "екологична оценка", която е задължителна при разработване на планове за управление на защитени територии. В нея се оценява състоянието на природата в парка за уязвимост, рядкост, естественост, типичност, размери, биологично разнообразие, стабилност и нестабилност. Но тук не се прави оценка на предвижданията в плана.


Тази първична екологична оценка не представлява екологичната оценка по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за екологична оценка на планове и програми (Наредба за екологична оценка), подчертават от екоминистерството. При тази процедура се изисква оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони от мрежата "Натура 2000".


Това налага МОСВ да провежда процедура за преценяване необходимостта от извършването екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта, както се изисква по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1009 Неутрално
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Докато се разберат за вида и броя на екооценките, току виж някой построил лифта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Още се заигравайте и ще се стигне до тричене, верица ви.

 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 534 Неутрално

  А изпълнителя Антон Стефанов тотално некомпетентен какво прави!
  Чудно ми е как ли е спечелил тръжната процедура???

 5. 5 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 662 Неутрално

  тези от министерството нещо се сбъркаха, първо няма нужда от екооценка, което означава, че такава има. после - айде да има екооценка, за да угодим на зелените, че нещо се разкрякали. и са щото трябва да си държат на това разправят, че нямало оценка. а то специалистите доказаха, че такава има и няма нужда от нова

 6. 6 Профил на Бела
  Бела
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ееей, няма да се разберат тези и това е...а още една зима ще си мине ей така!

 7. 7 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Струва ми се ,че не е много ясно що е то екологична оценка, а хората толкова напират да бъде направена..

 8. 8 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Ха сега кое е вярно - Пролес са некомпетентни или лъжат. А същите мизерници са разработили и проекта на нов план за парк Витоша.

 9. 9 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 473 Гневно

  Никой ли от МОСВ и от форумците тук не разбира, че допълнителна екологична оценка се прависамо когато има конкретни инвестиционни намерения и проекти?!?!?! А за Пирин такива няма, защото това е забранено от 15 г.

 10. 10 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 545 Неутрално

  ох, вече стана ясно, че не е нужна повторна оценка, много експерти го казаха...ама МОСВ-аджиите мажат и се чудят как да извъртят нещата. и докато се занимават с глупости планът цикли, което е безумието на цялата ситуация. вместо да го задействат най-накрая. ама нали сме в бг, не се учудвам

 11. 11 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А реално оценка си има, за какво трябва да се повтарят нещата?!

 12. 12 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#9] от "tmax500":

  Има нужда от екологична оценка, защото се променя зонирането в парка и се махат ограничения върху дърводобива и строителството.
  Нямаше да има нужда от оценка ако ограниченията бяха останали в сила.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Що за експерти са в тази фирма, които не могат да различат две екооценки и как се процедират

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK