Еколози настояват за бързо разследване на умишлени палежи

Снимката е илюстративна

© Дневник

Снимката е илюстративнаБързо разследване на умишлен палеж на автомобила на природозащитника Елена Цингарска от Сдружение за дива природа "Балкани". За това настояват от коалицията "За да остане природа в България" пред министъра на вътрешните работи.

Инцидентът е станал в четвъртък вечер около 22 часа в центъра на столицата, близо до театър "София". По автомобила са нанесени сериозни щети.

В края на февруари 2017 г. бяха запалени автомобилът и къщата на инж. Николай Стайков, дългогодишен служител на Национален парк "Централен Балкан", прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък Калофер. Природозащитници организираха тогава дарителска кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на инж. Стайков.

Коалицията настоява за бързи мерки да се открият извършителите и да се накажат с цялата строгост на закона. "Никой не може да си позволява да сплашва по този начин хора, които работят за опазването на общо благо като българската природа и гора", заявяват в своя позиция еколозите.


Ако няма бързо разрешаване на двата случая с умишлени палежи, коалицията ще уведоми европейските институции и международните си партньори за посегателствата срещу хората, които работят за опазването на българската природа.


"Дневник" изпрати въпроси до МВР за действията, които са предприети по двата инцидента.

В защита на горите и вълка
От коалицията припомнят, че работата на Елена Цингарска и Сдружение за дива природа "Балкани" в последно време е била свързана с плана за действие за вълка – неправителствената организация е член на работната група към Министерство на околната среда и водите. Планът обаче отлежава вече година и половина в министерството.

Преди две седмици Елена Цингарска подписва от името на "За да остане природа в България" писмо до служебния заместник-министър на земеделието и храните Иван Палигоров след проведената с него среща. В писмото се настоява за деполитизация и възстановяване на експертността в управлението на държавните гори и контролните институции, включително назначенията в природните паркове.


Писмото предлага и налагане на мораториум на сечите върху 10% от горите във фаза на старост държавна собственост, попадащи в защитена зона Рила-буфер до приемане на заповедта за обявяването на зона. В него се обсъждат и възможности за увеличение на прозрачността и публичното участие в управлението и контрола в горите и други конкретни предложения на еколозите за действия за опазване на горите в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK