Учени установиха пряка връзка между промените в климата и екстремни явления

Изображение от март 2017 г. на НАСА показа бързото топене на леда на Арктика тази зима

© Associated Press

Изображение от март 2017 г. на НАСА показа бързото топене на леда на Арктика тази зимаНово научно изследване установи връзка между промените в климата, причинени от човешка дейност, и конкретни случаи на екстремни проявления на времето като горещи вълни, суши и наводнения, съобщава вестник "Гардиън".


Откритието на екипът от учени показва, че ефектът от глобалното затопляне вече влияние върху различни общности по света и това налага още по-спешни действия за намаляване на въглеродните емисии.


Ключов фактор е бързото топене на ледовете на Арктика, което в момента се свързва с екстремни метеорологични условия в Европа, Азия и Северна Америка.
Отдавна се предполага, че нарастващите парникови газове в атмосферата водят до увеличаване на екстремните метеорологични явления, тъй като задържат допълнителна енергия в атмосферата. Но свързването на глобалното затопляне с конкретни събития е трудно, защото климатът е естествено променлива.


Новото изследване анализира определен тип екстремни метеорологични проявления, за които е известно, че са причинени от промени в "планетарните вълни" - например сушата в Калифорния, последните горещи вълни в САЩ и Русия, както и сериозните наводнения в Пакистан през 2010 г.


Планетарните вълни са вид ветрове в Северното полукълбо, сред тях са например джет-стрийм ветровете. Те се движат линеарно от тропиците към полюсите. Обикновено цялата вълна се движи на изток, но при определени температурни условия може да спре движението си. Така цели региони имат едно и също метеорологично време за продължителни периоди. В тези периоди топлото време може да прерасне в горещи вълни, а влажното време – в наводнения.


Известно е, че тези екстремни метеорологични явления са се увеличили през последните десетилетия. Но последното научно изследване използва наблюденията и климатичните модели, за да покаже, че условията, необходими за спирането на планетарните вълни на едно място, се случват много по-често като резултат от глобалното затопляне.


"Съществуваха предположения, че човешката дейност допринася за този модел, но сега открихме ясна връзка с човешката дейност", казва проф. Майкъл Ман от Държавния университет в Пенсилвания в САЩ и ръководител на изследването, публикувано в списание Scientific Reports.


Друг член на изследователския екип, Кай Корнхубер от Потсдамския институт за изследване влиянието на климата в Германия, обяснява, че по време на работата си учените са изследвали десетки различни климатични модели, данни от наблюдения, които показват, че случаите на температура, спомагаща за задържането на планетарна вълна, са се увеличили в почти 70% от симулациите.


Големите вятърни модели се образуват до голяма степен от температурната разлика между полюсите и тропиците. Но глобалното затопляне променя тази разлика, защото Арктика се затопля по-бързо от по-ниските географски ширини, а земните площи се затоплят по-бързо от океаните.


Последните промени в Арктика са особено впечатляващи, с рекордно ниски нива на ледената покривка и изключително високи температури.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Тръмп ще ги уволни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Глупости на квадрат. Нали дори IPCC призна в докладите си, че нищо нетипично не се наблюдава в дългосрочен план - нито с ушите, нито наводненията нито ураганите са станали повече от преди. А и както ги беше закопал Р. Линдзен - поради глобалното затопляне, което се случва най - вече по естествени причини и намаляване на температурните разлики между полюса и екватора следва да очакваш по - слаба енергийна циркулация а не обратното. И спрете най - накрая да го цитирате този мошеник Майкъл Ман все едно е някакъв специалист по климата - единствено, което цял свят освен Гардиън разбра, че знае е как да подправя данни докато напаснат на теорията дето пропагандира.

 3. 3 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Един ден ще разберете, че всичко опира до климата, но ще е късно. Ще ви светне, че Арабска пролет нямаше да има, ако там не беше суша и смърт. Ще ви прасне, че и Африка щеше да е просперираща, ако не беше липсата на храна. Ще е късно обаче. Плюйте срещу промяната на климата - тя става и без вас. Вярвайте на конспирациите и се къпете в говната си.

 4. 4 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":

  глобалното затопляне, което се случва най - вече по естествени причини

  Твърдите, че има глобално затопляне, но по естествени причини. Тук поне няма разминаване със "затоплистите". Добре де, не Ви ли притеснява това затопляне? Или то няма да има никакво отражение върху планетата?

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  Ми, браво на тези учени за тяхната работа и отркития. Проблемът е, че има все още глупави и невежи политици като Тръмпи, които подлагат на съмнение науката и фактите. Докато има подобно безотговорни и невежи политици като Тръмпи нещата няма да се подобрят... това е сигурно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Съвсем отделен въпрос е и че такова нещо като "оптимално, стабилно време" никога не е съществувало. А фактите са следните - смъртните случаи резултат от природни катаклизми са намалели с 98% през 20 век - и това е пряко следствие от индустриализацията и развитието на човечеството а не от налудничавите опити да се правиш, че командваш климата с диригентска пръчка.

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#4] от "ilinko":

  Земята е на 4.5 милиарда години и не е имало нито един епизод в историята и когато са не се е наблюдавало затопляне или захлаждане. Мен лично не ме притеснява това затопляне изобщо и мисля, че то ще има благоприятен ефект за човечеството като цяло. Нещото, което ме притеснява е момента, когато едни самозванци си направят политически лобита и почнат да източват бюджетите на държавите (говорим за около 1 трилион на година) чрез налудничави заклинания, че могат да контролират процеси, които са им абсолютно извън разбиранията и възможностите - пък ако ще и да си цитират 197% консенсус, че го можели това.

 8. 8 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Чудесно, чудесно.

  Затоплянето се признава даже и от форумните пундити. Ся, хората не са виновни, нищо не могат да направят, Майкъл Ман бил манипулирал данните.

  Може би има надежда.

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#3] от "Кози Крак":

  "Един ден ще разберете, че всичко опира до климата, но ще е късно."

  Така е - един ден ще разберем, че всичко опира до Космоса. А може и да не разберем, защото ще сме замръзнали.

 10. 10 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#7] от "lustmord":

  По принцип да, промени се наблюдават, но живот на земята няма от 4.5 млрд години, а съществуването хората е почти незначително от историческа гледна точка. Само не е ясно защо температурите се покачват толкова рязко за последните няколко десетилетия. Предполагам това е свързано с концентрацията на со2

 11. 11 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  хехе, форумните щрауси продължават да си заравят главите все по-дълбоко в пясъка

  но това няма да промени фактите, доказани в изследването =)

  it comes from inside, just listen ...
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#4] от "ilinko":

  "Добре де, не Ви ли притеснява това затопляне?"

  Докато водната повърхност на планетата е над 70% (71% е в момента), няма основания за "затопляне на климата". Ако водната площ (и/или водата като вещество) се измени/намалее с повече от 10% ( "пропадане" на океанското дъно с много дълбоки падини; или замръзване на океаните), ще имаме големи притеснения.

  "Или то няма да има никакво отражение върху планетата?"
  Ако се затопли планетата, ще има бурно развитие на живота - оптималната среда на биохимични процеси на земния живот е между 25 и 60 градуса, а не 14 градуса, каквато е средната годишна температура сега. В този смисъл е притеснително за бозайниците, в частност човечеството, защото ще се пръкват много нови микроорганизми и еволюцията на низшите организми (плазмодии, гъби и насекоми) може да се ускори, а нашата имунна система да не е успее да се адаптира.
  Но при всяко положение потенциалното затопляне няма да е в резултат на количеството СО2 - при постоянна водна повърхност (обем вода), концентрацията на СО2 в атмосферата ще остава постоянна. И да се отдели (от хората) повече СО2, ще се разтвори (и утаи като карбонати) в световния океан. Друга част от СО2 ще се "усвои" чрез увеличаване броя на цианобактериите - синьозелените водорасли (повече храна-СО2, повече организми, по-голяма фотосинтеза, повече кислород и по-малко СО2).
  С това съвсем не призовавам да се "пуши"/нарушава равновесието в екосистемите, но СО2 е само спекулация за цоцане на пари. Все едно да се оплаквате, че азотът/кислородът Ви е в повече или че е по-малко.
  Колкото до ледниците - те са "парников буфер" - докато на единия полюс се топят, а на другия се образуват, температурата на Земята няма да се промени. Ако се случи в продължение на пет-десет години да върви само единият процес (заледяване или само топене) на полюсите, тогава ще е притеснително - промяната ще е неочаквана.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#10] от "ilinko":

  "Само не е ясно защо температурите се покачват толкова рязко за последните няколко десетилетия."
  Кой го твърди това- за "рязкото покачване"? Само от слънчевия 11 годишен цикъл температурата на Земята се изменя с два градуса. Сиреч, рязко покачване ще имаме, ако температурата на океанското дъно се измени (повиши) с повече от 4 градуса за 11 години. Дори трябва да е с повече от 4 градуса, защото толкова е разликата в средните температури на двете полукълба - по-близкото до Слънцето (Южното) е с 4 градуса по-студено от Северното в резултат на океанските течения, предизвикани само от посоката на въртене на Земята. При все че трябва да е по-топло, най-малкото заради по-голямата площ водна повърхност.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#8] от "xcheffo":

  "Затоплянето се признава даже и от форумните пундити."

  Е то трябва да си тъп, ама много тъп, за да не вденеш, че ледниковите периоди свършват със затопляне. Фактът, че все още има вода/водни пари, значи досега не е имало такова затопляне, че водата да напусне планетата както, вероятно, се е случило на Венера. И няма основание да се счита, че в близките два-три милиона години водата на повърхността на Земята ще намалее. Обаче има такъв риск при сблъсък с астероид или при огромно разместване на земните плочи. Но не съществува риск от концентрацията на СО2, с която се спекулира.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#11] от "Kalin":

  "но това няма да промени фактите, доказани в изследването"

  Няма факти! Има предположения, които са свързани с компютърни симулации. А симулациите са правени със отнапред зададени (по желания) параметри.

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Весело

  До коментар [#14] от "wanderer":

  До коментар [#8] от "xcheffo":"... И няма основание да се счита, че в близките два-три милиона години водата на повърхността на Земята ще намалее. Обаче има такъв риск при сблъсък с астероид или при огромно разместване на земните плочи. Но не съществува риск от концентрацията на СО2, с която се спекулира.
  —цитат от коментар 14 на wanderer


  Световния океан съществува от едните 2.5-3 милиарда години - не е толкова проста работа явно да се "отърве" Земята от него - и сума астероидни сблъсъци и какви ли не конфигурации на плочите е имало от тогав - още не се е дал.
  Ама така мисля аз де - безкрайно компрометиран форумен щраус и пундит - за по-сигурно питайте Ал Гор и Майкъл Ман - те може и да ви намерят решение ама съм подочувал, че нямало да е безплатно.

 17. 17 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Както са писали по-просветени форумци нагоре, продължавам теорията!
  1. Слънцето грее в 11-годишни цикли, които са вписани в 70-годишни цикли, които са вписани във вековни циикли, които вече не ни касаят!
  2. В природата освен кръговрат на водата, съществува и кръговрат на въглеродния двуокис (С2О). Дейността на хората, чрез изгаряне на фосилни горива забързва този цикъл.
  3. Вулканичните изригвания и горските пожари (+паленето на стърниша в БГ) произвеждат повече Ц2) отколкото човечеството произвежда с мобилните си тенекии (автомобили).
  4. Морското плаване на контейнеровозите произвежда повече парникови газове отколкото всички дизеляци, горубленски таралясници и перницшки голфове.
  --
  П.П.1. Мога да пиша още много, но не виждам смисъл.
  П.П.2. Човешката дейност замърсява, но не чак толкова.
  П.П.3. Човек трябва рязко да се обърне към природата и еколкогията. Пример - поголовоното увеличение на земеделските площи с рапица и намалението на пчелите....

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  лично аз мислим, че ако усигурим една седвица работа на тези учени в равното и плодородно софийско поле, където да видят реално кво е тва топло, студено, слънце, дъжд, кал и прочие неща, ще допринесем много за тяхното интелектуално и всякакво друго развитие, а и не на последно место - ще им дадем възможност поне веднъж да свършат нещо полезно. айде обеснете ми сега колко е прост бетона.прост ама предлага неща които работят.

 19. 19 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "wanderer":

  може да си завреш главата и по-надълбоко в пясъка, но това няма да промени доказателствата, изнесени в научното изследване =)

  it comes from inside, just listen ...
 20. 20 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Когато 1 МЛРД тръгнат на север пеш в търсене на вода и храна, днешнат амигрантска криза ще е топъл спомен за времето когато нещата са били "под контрол"

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  Виш ИИ имени Маркс

  Не подценявайте кумулативните явления.
  Постепенно, количествата водят до екстремни изменения.

  "Учени установиха пряка връзка между промените в климата
  и екстремни явления"

 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Климатът е сложна нелинейна система и от пълното му разбиране сме далеч. Глобално затопляне има, но това се дължи на естествени процеси, но в повечето модели без антропогенно влияние не може да се мине.

  Нещата не са толкова драматични както се опитват да си наложат мнението затоплистите, все пак е имало периоди на Земята с по-висока температура, както и разбира се с доста по студена, някои с определена цикличност.

  Това разбира се не означава, че трябва да замърсяваме и съсипваме планетата си.

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Климатът е сложна нелинейна система и от пълното му разбиране сме далеч. Глобално затопляне има, но това се дължи на естествени процеси, но в повечето модели без антропогенно влияние не може да се мине.Нещата не са толкова драматични както се опитват да си наложат мнението затоплистите, все пак е имало периоди на Земята с по-висока температура, както и разбира се с доста по студена, някои с определена цикличност.Това разбира се не означава, че трябва да замърсяваме и съсипваме планетата си.
  —цитат от коментар 22 на olimpipanov


  Да се борим за по-добър въздух, за по-чиста природа, за по-чисти океани, а не да плащаме на едни тарикати, които плашат гаргите! "Еколог" стана най-мръсната професия на планетата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK