Колония лешояди край Кресна е била отровенаПочти цяла колония белоглави лешояди е изтровена в района на Кресненското дефиле. Причината е незаконно използване на отрова през март, алармират еколози на сайта на "Зелени Балкани".


Природозащитниците призовават отговорните институции за спешни, ефективни и координирани действия, за да спасят останалите птици в пролома. Апелът им е насочен към Регионалната екоинспекция, МВР, прокуратура, Българска агенция по храните и местната власт, както и към гражданите.


От екипа на Фонда за дивата флора и фауна разказват подробно за поредицата от инциденти през последните две седмици. Това е провалило изцяло 15-годишния труд на еколозите за завръщането на вида в района.
От 12 март досега експертите, които работят по възстановяването на рядката граблива птица в района, става свидетел на отравянето на почти цялата новосъздадена колония там. До момента има намерени пет мъртви и един в тежко състояние белоглави лешояди. Това е само малка част от липсващите птици.


Броят на отровените ще надмине 15-20 птици, част от които са и почти всички двойки, които за пръв път са започнали гнездене през тази година, прогнозират експертите.


В рамките на тези две седмици са намерени мъртви и други животни, сред тях са няколко врани, лисица, вълк, което доказва, че в района се хвърля умишлено отрова, която засяга цялата хранителна верига и е опасна и за хората.


Колония лешояди край Кресна е била отровена

© БДЗП


"Не е нормално 60 години, след като е изчезнал от този район заради употребата на стрихнин за унищожаване на хищници, след дългогодишни усилия и инвестиране на много средства, белоглавият лешояд да изчезне отново по същата причина – залагане на отровни примамки за хищници – примитивна, но най-вече незаконна и абсолютно неморална практика", подчертава Стойнов.


Проблемът с отровите


Проблемът обаче е трудно разрешим по няколко причини, обяснява пред "Дневник" председателят на фонда Емилиян Стойнов.


Използването на отровни примамки за хищници е забранено със закон, но на практика забраната не се прилага. Защото не се действа бързо и ефективно на място, за да се заловят виновните, съответно няма санкционирани и наказани.


А местните хора са наясно с тази безнаказана ситуация. Еколозите са установили, че в района се говори спокойно за това и доста животновъди го намират за логично решаване на проблема им с вълка.


След намирането на първите мъртви животни в Кресна на проверка там се отзовават представители на институциите, вземат се проби, но не се разследва бързо и на място. Има изготвен акт от РИОСВ, но разследване не е образувано. Вече има и резултати от взетите проби, които доказват, че става дума за отрова. Но виновните не са заловени.


Според Емилиян Стойнов, за да има реален резултат от действията на институциите, полицията трябва веднага да отиде на място, да разпита хората в региона и да предприемат разследване.


"Дневник" изпрати запитване до институциите какви действия ще предприемат за решаване на проблема.


Екологът обяснява,, че целта на животновъдите е да опазят животните си от хищници, но и напомня, че има други начини за това освен отровата, която е опасна и за всички.


Птици шпиони


От фонда ще предприемат конкретни действия в опит да помогнат за решаването на проблема в Кресна. До дни те ще пуснат в региона няколко птици "шпиони", оборудвани с модерен GPS, който ще проследява в реално време всяка птица къде точно се намира.


Това трябва да улесни много отговорните органи да свършат задълженията си и да има бърза реакция.


"Когато има реален контрол и санкции за слагане на отрова, хората ще действат по друг начин", завършва Стойнев

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Толкова усилия на вятъра. Много тъжно

 2. 2 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Колонията е била отровена, а не избита заради отрова. Какви журналисти сте?

 3. 3 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Селяни!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 847 Гневно

  Срамувам се за братята - примати за поредната жестокост.Нима сме създадени да унищожим всичко и да пукнем в самота.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Използването на отровни примамки за хищници е забранено със закон, но на практика забраната не се прилага."

  Типично безхаберие и ненаказаност по български

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Жалко за животните, а тази отрова не мори ли и пчелите, или на тези места няма кошери.

 7. 7 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 190 Неутрално

  Твърде много изроди има в тази държава. Такива трябва да се осакатяват.

 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#3] от "pm":

  Цт, по вероятно гълабари

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#5] от "neut":

  абе развъждащите спортни гълъби, много мразят орли, соколи и друго щото те това ловуват баланса е труден като ти струва 1 гълъб 1000Е

 10. 10 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Всеки пък когато почнете да се тюхкате, че сме толкова зле заради управляващите си спомнете какъв е типичният българин - тъп, но упорит.

 11. 11 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Всеки пък когато почнете да се тюхкате, че сме толкова зле заради управляващите си спомнете какъв е типичният българин - тъп, но упорит.

 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#10] от "nemeria":
  „спомнете си какъв е типичният българин - тъп, но упорит.“
  Е, не само, като добавка кривокрак, космат и смрадлив, типичен истински мъж...

 13. 13 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 784 Неутрално

  ВИЕ ОТКРИХТЕ АМЕРИКА !!!
  в Северна България пръскат всички посеви с житни култури безконтролно с всякакви отрови от вида на раундъп, които унищожават както животните - врабчета, пчели, дивеч и т.н. така и всякакви културни растения. Всякакви зеленчуци в населените места включително домати, можеш да си отгледаш само ако ги сложиш в парник. Някога от част от реколтата се използваше за семе. Днес няколко световни химически концерни ни направиха роби. В нашите поля вече всичко е хибрид или ГМО. Дори старите семена на бабите - от Гигант, биволско сърце, Идеал ... , вече не дават домати. Тия отрови ни разсипаха, но държавата нехае. То поне от зърнопроизводството да имаше печалба. Пък това е най-неефективното използване на ограниченият ни национален ресурс - обработваемата земя. От зърно след продажбата на зърното се взема бруто приход от 120-150 лв/тон. Като ми платят рента 60 лв. /дка остават за покриване на разходите и заплати на персонала 60-90 лв/тон. Ако държавата не дава субсидии никой нормален човек няма да сее зърно. Единствените, които печелят от зърно са износителите от ТИМ. Ако вместо зърно бяха насели домати, което също може да се обработва изцяло с машини, щяха да получат около 10 тона домати на дка, което прави 6000 до 12 000 лв. / дка. Същите сметки се получават при чесън и при други култури.
  Срещу тези отрови никой не се бори. Държавата се прави на глуха и сляпа. Главният прокурор - също. Мафията печели от доставка на семена, торове и износа. Но пари за по-високи заплати няма. По добре да оставят земята без да я сеят от колкото да субсидират изнасянето на национален доход и унищожаването на българската природа.

 14. 14 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 784 Неутрално

  от 120-150 лв/тон да се чете на декар.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Дано виновните бъдат открити и осъдени !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "Peni Nikol":

  Пчелите мърша ли ядат според теб?

 17. 17 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Прост народ.Народ който мрази всичко,включително себе си.Пркрасна територия,наказана с обитатели от най- ретрограден тип.
  Нищо не може да вирее на такова място.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 18. 18 Профил на dii
  dii
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "proizvoditel":

  Доста си зле. Не знам какво произвеждаш, ама хал хабер си нямаш от селско стопанство и химикали. Знаеш ли колко е леталната доза на"страшно отровния" раунд ъп?

 19. 19 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тъжна новина... Като знам какви усилия и средства костваше създаването и стабилизирането на колонията.... Направо ни върнаха в детската градина. Това са 20 години работа, носене на мърша по дефилето и треперене за всяко яйце... Даже нямам сили да ги нарека с някакъв много обиден епитет тия "хора" дето в примитивното си мислене избиха лешоядите, които нищо живо не могат да уловят...
  Прости ни Господи! Много сме зле...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#19] от "пустиняк":

  разбирам те, пич. много съжалявам. бъди сигурен, че сторилите туй злодеяние ще си платят - и колкото по-късно с толкова по-голяма лихва!

 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#19] от "пустиняк":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Благоевградската полиция не си мърда пръста. Тотални плужеци.

 24. 24 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 392 Разстроено

  С тези отрови се пръскат Вашите храни. НЕ се чудете, че сте по болниците и изглеждате състарени. Това е положението в татковината. Приятел има биоферма и при него се напълни с всякакви животни и той им се радва. Животните няма къде да отидат заради отровите, а тук в София има защитници на кучетата. Толкова нелепо.

 25. 25 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 657 Разстроено

  Жалко за животните, а тази отрова не мори ли и пчелите, или на тези места няма кошери.
  —цитат от коментар 6 на Peni Nikol


  За пчелите не знам, но за много гъбари от този край ще се чуе, че са объркали гъбите.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 26. 26 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 717 Гневно

  Не щем лешояди в България, искаме кондори!!

  Марс е изконна Американска територия!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бе за всеки случай, че да не пречат на магистралата

 29. 29 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Умирам всеки път като прочета подобна гадост и простотия. Те и руснаците много помагат ама ние сами сме в процес на активна де-волюция. По наша вина. Как да мислиш за кого да гласуваш, какви каузи да подкрепяш и да си патриот при такива идиоти, желанието да правиш нещо позитивно умира...

  Умерен толераст
 30. 30 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Примитиви тъпи, злобни и комплексирани.....това племе деградира неудържимо повече от 70 години и края не се вижда, или май се вижда!

 31. 31 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "proizvoditel":

  Какво зърно те гони пък теб, лешоядите зърно ли ще ядат? Стига глупости. Да не говорим че подобни отрови отдавна не се ползват в земеделието. А за ГМО въобще няма да коментирам. Поне статията да бяхте прочели.

  Лешоядите ги е отровил някой овчар с IQ под стайната температура.

 32. 32 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#28] от "calc":

  И моите мисли са в тази посока, иначе бързат да обвиняват овчарите.

 33. 33 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Наистина много години упорит труд отиде на вятъра. А виещите се край скалите птици бяха величествена гледка!

 34. 34 Профил на Angelo Badalamenty
  Angelo Badalamenty
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Мършата избива животните над тях в хранителната верига.

 35. 35 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 870 Разстроено

  Защо бе, **** му стара, ЗАЩО?
  Какви хора са това!?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 36. 36 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#4] от "hasmokar":
  Бъркаш ! Няма да умрем самотни! Природата ще се погрижи и за нас да има лешояди или нещо подобно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK