Чаши за смет: сметка и равносметка

авторът Сабина Максимова

© Сабина Максимова, "За Земята"

авторът Сабина МаксимоваДневник публикува първата част от историята на една майка и нейната спечелена битка срещу пластмасовите чаши в детската градина на детето й. Тя е един от вдъхновяващите примери в началото на кампанията срещу замърсяването с пластмаси във водните басейни в страната, организирана от екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята". Основната цел на акцията е да насочи общественото внимание към значимостта на питейната вода и защитата на водните ресурси.


Една родителска среща в една общинска детска градина. В края на срещата, която завършва с доброволно събиране на пари от родителите за насъщни учебни провизии, идва ред на въпроса за пластмасовите чаши...


Всеки ден, всяко дете употребява по около 5 чаши за вода, за по 2-3 глътки вода. След употребата, която трае 2-3 секунди, детето изхвърля чашата на боклука. Положението с еднократните пластмасови чаши в детската градина прелива и чашата на моето търпение.
Влизам у дома. Вадя калкулатор. Следва шок: пластмасовите чаши струват по 25 лв. за всяко едно дете, всяка учебна година.
Следва радост: прозирам възможност да премахна пластмасовата напаст, ако убедя мнозинството. Мнозинството хора, които в свободното си време правят всичко друго, но не и да четат докладите на Европейската комисия, Световната здравна организация, на ООН и цялата научна общественост за ефектите на пластмасовия отпадък върху човешкото здраве.


Сега на преден ход е моето голямо откритие: използването на еднократна пластмаса в детските градини представлява абонамент за постоянното купуване на нови, уж евтини чаши. Без значение кой и как ги купува – лично аз, общината, или детската градина – този абонамент винаги се плаща от нашия джоб и струва 5 000 (да, пет хиляди) лева на учебна година. От момента, в който моето дете влезе в детската градина, до момента в който стане първи клас, аз и всички останали родители в тази една детска градина с 6 групи деца, ще платим смайващата сметка в размер на 20 000 лв.


Нямам търпение да споделя сметката за пластмасови чаши с останалите родители. Стратегически оставям другите аргументи на второ място. Защото правя още една сметка – сборът от авторитетите на Министерство на образованието, общината, Министерство на здравеопазването, Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКЗ) и други замесени в пластмасовата "хигиена" институции е смазващо по-голям от моя скромен авторитет на "една майка." Аз съм икономист – по образование ипо природа. И твърдя, че използването на еднократни пластмасови чаши за вода в детските градини излиза извън всякакви стандарти за икономично управление на ресурсите. И твърдя, че тази пластмасова зависимост трябва да спре, защото:


Скъпо разхищение


Пластмасовите чаши за еднократна употреба са възможно най-скъпият вариант за обезпечаване на пиенето на вода в детските градини. Еднократните контейнери са между пет и десет пъти по-скъпи от останалите алтернативи.


Причината се крие в изхвърлянето им след всяка употреба: детето отпива три глътки за три секунди и моментално изхвърля на боклука чаша, която струва 3 стотинки. Това прави разход от стотинка на секунда. Умножено по 30 деца в група и по 5 пъти пиене на ден, това прави по 150 чаши на група/на ден или по 4,50 лв/ден!


Чаши за смет: сметка и равносметка

© Сабина Максимова, "За Земята"


Има по-добър начин


Казвам "начин", не "чаши". Децата могат да пият и без чаши, ако например имат инсталирана мивка тип фонтан. Върху инсталацията може да се сложи специален филтър. Така ще се сложи край и на пластмасовите галони и диспенсърите за вода. Но това е друга тема.


Продължавам с чашите: има метални чаши, емайлирани канчета, многократни чаши от бамбук и всякакви видове биополимери, порцеланови чаши за по-големите деца и др.


Забележете, че не споменавам "хартиените": те са Франкенщайн от слой пластмаса и слой хартия, за производството на която се изсичат 80-годишни дървета. Най-екологичният, най-евтин и напълно приемлив начин според Наредба № 3 за Здравните Изисквания към Детските Градини е обикновената чашка или канче от хром-никел (инокс). Условието е да е индивидуална: например лазерно гравирана с различна картинка за всяко дете в групата.


Чаши за смет: сметка и равносметка

© Сабина Максимова, "За Земята"


Трае десетилетия, не се чупи, и понеже е индивидуална, се стерилизира само по веднъж на ден заедно с останалата посуда в градината без да изисква допълнителен разход на енергия. По този начин за четири години, докато детето ви стане ученик, всички вие като родители в детската градина ще спестите 20 000 лв. разходи за общо 880 000 броя пластмасови чаши. Ще предотвратите образуването на близо 3 тона пластмасови боклуци и над 8 тона въглеродни емисии!


Противоречи на учебния процес


Одобрената от МОН програма на децата в детските градини включва и екологични теми. В минутите за екология децата правят поилки за птици от стари пластмасови бутилки.
Учителката мотивирано обяснява как пластмасата не трябва да се изхвърля, защото се разпада от 300 до 2 000 години и замърсява природата. В този момент децата ожадняват и стават да пият вода


Чаши за смет: сметка и равносметка

© Грийнпийс


Обърква децата


С еднократна пластмасова чаша в ръце, децата ни научават, че изхвърлянето на материал с вековна давност е норма. Усилията на учителката са напразни. Отпуснатият хорариум за екология е безсмислен. Нашите родителски стремежи да възпитаме децата ни са опропастени.


В първите седем години от живота си, фундаментални за изграждането на личността, възприятията за света и основни морални устои, еднократната пластмасова чаша програмира безразличие към вещите и ресурсите и превръща децата ни в слепи консуматори завинаги.


Нехигиенично е


Да, нехигиенично. Защото единствената цел на хигиената е превенция на заболяванията. Само че отпивайки от "евтините" и "хигиенични" пластмасови чаши, децата системно подлагат лигавицата на устата си на "натривки" със синтетични полимери на петрола. И пият вода, която съдържа химичните му следи.


Всеки ден, по пет пъти на ден, и така – години наред. Погледнете дъното на чашката и най-вероятно ще видите "PS 06" – знакът за най-разпространеният вид еднократна пластмаса и най-токсичният. И ако краткото физическо съприкосновение с тези чаши все още ви се струва хигиенично, нека тогава причината да спрем с тях е фактът, че те са опасни за здравето.


Опасни за здравето


Пътят на пластмасовата чашка от детската ръчичка до белите дробове е кратък. Трае около ден: тези чаши технически не могат да бъдат рециклирани и се насочват към битовия отпадък. Изгарят се в периферията на големите градове в страната – в инсинератори за отпадъци.


Това освобождава в нашия въздух богат химичен коктейл от частично филтрирани токсини, които потискат имунитета, водят до генни мутации, смущения в нервната система и хормоналния баланс, увеличават риска от ракови заболявания, астма, алергии и др. Напълно съм съгласна с компетентните органи – има пряка зависимост между еднократните пластмасови чаши и здравето на децата ни. Връзката обаче е обратнопропорционална – колкото повече ги използваме, толкова по-болни са и ще бъдат децата ни, техните деца, децата на техните деца и т.н.


Чаши за смет: сметка и равносметка

© Грийнпийс


Катастрофални последствия за околната среда


Замърсяването с пластмаса е едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето съвремие. Само за последните 10 години в света е произведена повече пластмаса, отколкото за предходните 100. Близо половината от тази пластмаса се използва по веднъж, както е в детските градини.


Този наш отпадък всеки ден се прибавя към петте милиарда тона натрупан досега пластмасов отпадък. Ако днес той се разположи равномерно един до друг, ще покрие цялата планета с плътен пластмасов слой. Ако продължим с тези темпове, до 2050 г. в Световния океан ще има повече пластмаса, отколкото риба. В 2050 г. нашите деца би трябвало да са в зенита на младостта, силите и здравето си. Как ще стане това ако светът, в който живеят, е безвъзвратно замърсен?


Ние сме на ход


"Защо не оставим компетентните органи да си вършат работата?" Въпросът съдържа своя отговор: " Защото те вършат работа". В икономически смисъл, работата и резултатите са две различни неща.


Всеки знае, че здравето на децата зависи от здравето на околната среда. Регионалните здравни инспекции са компетентни за здравето на децата, не работят за околната среда. Министерството на Околната Среда е компетентно за околната среда, не работи за здравето на децата. Резултатът – пластмасови чаши за еднократна употреба в общинските детски градини.


Ние сме на ход. Ние – родителите и възпитателите на нашите деца. Ние, които собственоръчно плащаме на магазинера в магазина, през касата на детската градина или през данъците си – за пластмасови чаши. Ние, които лично захранваме с парите, безразличието или нерешителността си целия порочен пластмасов цикъл. Ние, които искаме да бъдем част от решението.


Това го няма по света


Останалите страни от Европейския съюз спазват общоприетата законодателна рамка за превенция на образуване на отпадъци. Затова и в чуждестранните детски градини се използват само чаши или шишета за многократна употреба от различни материали и видове. Там това не пречи, а допълва строгите хигиенни изисквания.


Светът вече върви в посока на забрана на еднократната синтетична пластмаса дори и на частни терени – ресторанти, кафенета и други бизнеси, предлагащи храни и напитки. Миналата година Франция забрани петролните пластмасови чаши, чинии и друга еднократна посуда. В редица общини в Германия се налагат подобни забрани. Забраната е факт и в Делхи, Индия. Промените вече се обсъждат и в редица други страни.


Чашите за смет не са просто чаши. Те са начин на мислене. Премахването им от детските градини е лесно, евтино и постижимо в кратък срок. Това е една малка стъпка, която ще доведе до голям скок напред. Напред, към едни по-отговорни пораснали деца. Напред към едни по-здрави деца.
Защото равносметката от потребителския делириум на изхвърлянето е лишение от най-насъщното – чист въздух, чиста вода и земя. Нямаме право да пишем всичко това на сметката на децата ни днес. Защото те ще платят сметката утре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За протокола: Франкенщайн е създателят на чудовището, а не чудовището.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 2. 2 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Само така, чашите за еднократна употреба са най-неподходящия избор за детските градини или училища.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Предложението е хубаво, макар и старо. Изложението и е напоително дълго - Все пак заинтересованите в продажбата на пластмасови чаши са много малко, а останалите са убедени :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Не разбрахме най-интересното - накрая минала ли е детската градина на метални чаши и как са кандисали родители и ръководство?
  Защото другото е леко излишно. Мисля, че на всеки хомо-сапиенс му е пределно ясно, че пластмасовите чашки за еднократна употреба са много скъпи. Предполагам и всички родители вече са се замисляли защо го има това в детската градина и веднага са си отговавярли, че явно е далавера "отгоре" и нищо не могат да направят срещу нея.

 5. 5 Профил на xgh51520475
  xgh51520475
  Рейтинг: 8 Гневно

  Безхаберието,корпоративни интереси и глупавата вяра,че нещата ще се оправят някък си(....) ,са показател за умствения капацитет на всяко общество.Огледайте се наоколо,мръсотията на е резултат от това,че някой мърси,а от това че на малко хора им пука...
  Да не забравяме и мързела...Мързеливите хора ОБОЖАВАТ еднократните боклуци,ползваш и хвърляш = кеф...
  Еднократните пластмаси(чаши,торбички и т.н.) не са безплатни за никой,плащаме ги от надценката на останалите продукти,чрез скрити такси и дотации за фирмите производители ,чрез отровният въздух...ама си е кеф да боднеш кебапче с пластмасова виличка,само твоя,после я хвърляш!

 6. 6 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Нашите родителски стремежи да възпитаме децата ни са опропастени."

  Т.е. един пример за това, как училището носи неправилни навици и отношение в семейството, а не обратното. Доста форумци постоянно обясняват как семейството играе главна роля. Заедно с примера от записите от вчера е време да започнем да разбираме, че училището е място където децата ЖИВЕЯТ, кодеот включва и да се възпитават (и така трябва да бъде).

  (Предстои ви да учите Домашен бит и икономика (предприемачество). Това става по пособие и тестови книжки. Трудово обучение на хартия, без кабинет по трудово. И много други. Сега сте едва в началото.)

  Крайно време е родителите да изискват от училището(!). Какъв смисъл има някакво изходящо ниво? За малка група деца - да.

  Не е ли по-добре децата и учителите да показват пред родителите резултат накрая, а не пред комисии? И защо "тест", а не рецитиране на стихове, игра ма пиеси, отговор на въпроси пред всички? Тогава не всеки би станал учител, ако мисли, че не му е там мястото.

 7. 7 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А и кенчетата, да не са по-евтини? Бири, коли,....

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Браво на това момиче ;)

 9. 9 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Любопитно

  Не можах да разбера, преборила ли се е, защото аз не можах навремето...
  Половината майки ми скочиха, че ще плъзнат епидемии и никой не застана на мая страна... :(

  Направо е мистерия, как оцеля нашето поколение без пластмасови чаши (и дори тези от неръждавейка не бяха индивидуално гравирани), без обезопасени детски площадки, без каски и протектори и дори боят в училище не беше отменен... макар и забранен...

 10. 10 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  От предложените идеи подкрепям единствено инсталирането на чешмичките тип фонтан. Авторката удобно пропуска да изчисли колко би струвало поддържането на иноксови купички. За това трябват хора на заплата, специално оборудвани помещения, препарати и т.н.
  Не съм някакъв върл привърженик на пластмасата, но нещата са представени доста едностранчиво. Освен това мисля, че светът е почнал да губи здравия си разум. Помислете само колко пластмасови неща ни заобикалят. Автомобилите наполовина са от пластмаса, дограмите в домовете, тефлоновите тигани, домакинските електроуреди, битовата електроника, дори водопроводните тръби са пластмасови. И тях ли ще подменим с иноксови. А оборудването в болниците...Както е тръгнало, ще се върне употребата на презервативи от агнешки черва.
  Пластмасата просто е видима. Вятърът я разнася, плува над водата и т. н. Като бях малък реките, деретата и плажовете бяха пълни със стъклени бутилки. Мой роднина си сряза жестоко крака на счупена бутилка във водата. А един от любимите ни "спортове" беше да чупим бутилки и буркани с прашки, от което си имам белег.
  Ако има правилно организирано сметоизвозване и рециклиране, няма да го има този неистов вой.
  Колкото до опасността за здравето, да не стане като с вредата от захарта. Сега тя масово е заменена от захарин, аспартам и други подобни неща, които нито са здравословни, нито са естествени продукти, с които храносмилането ни да се справя по обичайния начин.
  Нека не се хвърляме в крайности, а разумно да преценяваме ползите и вредите.

 11. 11 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#10] от "blue_apollo":

  Жената си е направила труда да сметне, колко струват чашките. Направете и Вие сметката, колко ще струва миенето на иноксовите веднъж-дваж дневно от хората, които така или иначе са на заплата в градината...
  Това, че има много пластмасови вещи, не означава, че трябва да изхвърляме още и то след използване за няколко секунди. Все пак, всички изброени от Вас вещи ги използваме доста по-дълго, особено колите и тръбите...
  Долброто сметоизвозване няма да накара боклука да изчезне, а рециклирането се извършва за много малко пластмаси и то, ако не са замърсени...
  Освен това не е безплатно и е доста водо и енергоемко.
  Интересно ми е, дали бихте използвали пластмасови чаши, ако знаете, че са рециклирани?
  Колкото до вредата от захарта - тя си е още такава, въпреки използването на заместители, които са по-вредни.
  Не схванах, какво общо имат глупостите, които сте правили като дете?!

 12. 12 Профил на sabinads
  sabinads
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "kykyyy":

  Да, тези чаши са факт в групата на голямата ми дъщеря. Цялата градина не, но в момента работя по въпроса. Как се съгласиха родителите -- когато чуха цената на пластмасата, сравнена с цената на метална гравирана чаша от инокс от най-висок клас - стадарт 304. Благодаря на всички родители, които гласуваха в полза на предложението! без тях нямаше да е възможно.

 13. 13 Профил на sabinads
  sabinads
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "xgh51520475":

  Съгласна съм с теб. В конкретният случай с детските градини твърдя, че използването на еднократни пластмаси е и НЕудибно, защото създава ангажимент на ръководството или на родителите да ги купуват редовно. И редовно да се харчат пари и човекочасове в тази дейност. А измиването не създава допълнителен ангажимент, защото периодично (пр. веднъж на ден) се измиват заедно с останалата посуда, която се мие така или иначе. Това беше моят коз срещу " удобството"

 14. 14 Профил на sabinads
  sabinads
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "tie_interceptor":

  Да, чашите са въведени в групата на детето ми. Търся начин да се поръчат и за цялата градина. Има реален шанс това са се случи.
  Как? С цифри за огромния разход, с неудобството да купуваме и с реалните вреди за сдравето на децата. Най-важното е, че предварително уговорих с учителите да ми отпуснат 5 минути за "пич" към родителите в една редовна родителска среща. Предварително се подготвих - в ръцете ми бяха готови мостри, които показах. Гласуването "ЗА" мина успешно с няколко въздържали се. Благодаря на родителите в моята група. Това е родителска инициатива, която има потенциал да бъде въведена навсякъде. Изпитала съм негативизма и незаинтересоваността на гърба ми много пъти по много различни поводи. Направих го с ентузиама на човек, който е добре информиран за връзката между околната среда и здравето на децата и с непримиромостта на човек, който е живял в чужбина, където такъв дебат не съществува.... Скоро ще подготвя още материали и презентации, които ще бъдат от полза на всички. Следете страницата на Грийнпийс

 15. 15 Профил на sabinads
  sabinads
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "blue_apollo":

  Говоря за ползи, защото наличието на индивидуални чаши освобождава персонала от нуждата да ги хигиенизира след всяка употреба. Така се пести от енергия и от отпадъци. В края на деня, заедно с целия останал инвентар от посуда, тези чаши се измиват без да генерират допълнително разход за вода, енергия и препарати. Като да пуснеш миялната у дома пълна или полупълна.
  Съгласна съм, че има и много вреди около нас. Вярвам, че когато всеки хване по един проблем, който да адресира със страст и убеждение, ще живеем един по-добър живот и ще дадем добър пример на поколенията след нас.

 16. 16 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "tie_interceptor":

  Синът ми кара детска градина и първи клас в Италия. Храненето беше само с еднократни пластмасови съдове и прибори. Всичко се събира и отива за рециклиране. Въпросът е, че в общината където бяхме това действително се случва. Всяко домакинство разполага с пет малки кофи за отпадъци, с различен цвят на капаците. Така се различава всяка кофа за какво е: хартия, стъкло, пластмаса, метал, битов отпадък. Всяка сутрин минава малък камион, в който се събира само един вид отпадък. Ако пропуснеш да си изнесеш кофата с хартия например, чакаш до следващата седмица когато пак ще се събира хартия. Ако не можеш да чакаш, сам си го носиш до съответното място. Е, някои просто го изхвърлят край пътя - познайте кои са и откъде са.
  Също така има места където се носят строителните отпадъци, органични отпадъци от окосена трева и храсти, старата техника и мебели, като се записва кой колко и какъв вид отпадък е оставил. За някои неща се плаща, за други не.
  По телевизията в рекламните блокове се обяснява как и къде да се изхвърлят отпадъците, а същинските реклами не са за лекарства против запек и диария, а примерно за минерална вода.

  По отношение на хигиената в детските градини и въобще за местата където се струпват много хора, смятам, че има разлика с това да осигуряваш адекватно качество, с това в индивидуален план. Просто важи старото правило, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Ако някой не харесва пластмасовите чашки, нека да осигури на детето си друга. Едва ли някой ще възрази.

  За цената: С оглед предходния ви коментар разбирам, че вероятно помните времената когато голяма част от стъкления амбалаж (бутилки и буркани) се изкупуваше обратно и се ползваха многократно. Имаше дори специализирани пунктове за това. Къде са те сега? Няма ги. Знаете ли защо? Просто е по-евтино да се произведе нова бутилка или буркан, отколкото да се транспортира и измие старата.

  За детските градини: Майка ми изкара голяма част от трудовия си стаж като главен готвач в детска градина. Мога да ви уверя, че във времената когато има много деца имаха две жени, които само миеха посуда. А кой как мие е друг въпрос. Така, че миенето не е нещо което се прави между другото, особено ако трябва да спазваш определени стандарти. И струва пари. Доста повече от 5000 хиляди лева, за които става въпрос в статията. Разчетът там както виждам е правен за градина с капацитет 200 деца, а тази за която аз говорих е с капацитет 120. Това означава, че ще ви трябват поне трима души на заплата само да мият. Минималната заплата в момента е 460 лева. Това прави 5 520 лева за заплата само на един човек, който ще лъска инокса като огледалото на Снежанка и ще спазва стандарти за хигиена за минимална заплата. Не ми се вярва. Отделно цената на посудата, помещенията и оборудването.

  Ако щете вярвайте, но и аз искам природата да е чиста. Както казах в предходния си коментар, не си припадам по пластмасата и не я ям. Има обаче обективни неща, които са извън нас и много трудно може им се влияе. Хората винаги ще избират евтиното и удобното, пред скъпото и некомфортното.
  Доскоро ни проглушаваха с това колко е мръсен въздухът в София. Зимата мина и всичко се забрави. Догодина пак ще ревнат, че хората се отопляват на дърва и въглища. Някой нещо да прави по въпроса? Не мисля.
  В глобален план борбите на еколозите нищо съществено не постигат. За да стане това, човечеството просто трябва да се лиши с част от комфорта на който е свикнало, а ето това вече е предизвикателство. Нарастването на благосъстоянието в страни като Китай и Индия води до ръст на потреблението на енергия и енергоресурси. Това води до ново и ново замърсяване. Просто и те искат да живеят като нас. Да имат коли, климатици и всякакви джаджи, които за нас са даденост.

  Ако искате да постигнете промяна, направете го като постепенно спечелите съмишленици, а не като тръгвате на нож срещу всички.

 17. 17 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#15] от "sabinads":

  Според мен единствено ползата би стимулирала идеята ви да се възприеме широко.
  А за това, че личният пример е решаващ спор няма. Децата ни са като наши огледални изображения . Всичко повтарят - и хубаво, и лошо.

 18. 18 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#16] от "blue_apollo":

  Отзад напред...
  Няма как да не Ви поздравя за убедеността Ви, че единственото спасение за Земята е самоограничението. Не само, че е предизвикателство, ами и е в разрез с идеята за консуматорското общество...

  Все още се изкупува стъклен амбалаж и то не само бирени бутилки, които дори се сортират автоматизирано в Билла примерно.

  Колкото до миенето на посудата... В групата бяха по-малко от 30 деца. За тях се грижеха възпитател, помощник и веднъж дневно минаваше и... хигиенизатор...
  Лично на мен ще ми отнеме не повече от 5 минути да измия ръчно 30 чаши.
  И ще са близо до стерилни.

  Колкото да чистотата на посудата, като видите, как лазят по пода и си лапат пръстите след това, мисълта за нея просто изчезва...

  Не познавам рециклирането в Италия, но съм леко скептичен, като знам, че и там с боклука зе занимава мафията.
  В България, обаче, го познавам и знам, че е далеч от желаното.
  От пластмасите се рециклира основно РЕ и РЕТ. PS не се рециклира. Замърсените, особено с хранителни остатъци обикновено не се рециклират.

  Като цяло използването на еднократни прибори ми се струва излишно в затворени групи от хора, които така или иначе си обменят микроби по много други начини...

 19. 19 Профил на sabinads
  sabinads
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "blue_apollo":

  В Италия на децата са давали да се хранят със съдове за еднократна употреба.....Това е наистина забележително! Както сам казвате в Италия, както и в България, управлението на боклука е в ръцете на мафията. Затова системата е устроена около това да се образува повече боклук - общината/държавата плаща на тон извозен и обработен боклук. Пластмасата, употребена за хранене и пиене технологично не подлежи на рециклиране, тя се изгаря с "оползотворяване" т.е. "падат едни пари" и от продажбата на енергията. Повече пластмаса в боклука, повече калории - нали е петрол....
  Миналата година завод Девня сключи договор с общината на Сицилия за внясянето и изгарянето на 35 000 тона ТБО с подобни примеси.... Защото боклукът е новият петрол... Така стана модерно производствени мощности на всякакви заводи да изхраждат пещи за ТБО -- хем горят евтино "гориво", хем и "падат още пари" от зелени програми. А децата ни все са болни...
  Единственият изход е в това е да спрем да правим боклука, да спрем кранчето на целия този цилък, защото ние го захранваме и изхранваме. Плащаме за чаши, плащаме от джоба си за администрация на боклука, и накрая плащаме със здравето на децата ни....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK