Съдът на Европейския съюз осъди България заради мръсния въздух

Съдът на Европейския съюз осъди България заради мръсния въздух

© Надежда Чипева, КапиталСъдът на Европейския съюз осъди България заради сериозното замърсяване на въздуха в страната, заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема от години.


Европейската комисия заведе дело срещу страната преди две години – през 2015 г. за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Днес съдът в Люксембург излезе със съдебно решение. Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на Европейския съюз.


С постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г. както на годишните, така и на дневните допустими норми за концентрации на фините прахови частици в София, Пловдив, Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна зони, страната не е изпълнила задълженията си за прилагане на директивата, гласи решението.
България е нарушила европейското законодателство и с това, че в програмите за качество на въздуха в районите с наднормено замърсяване не са предвидени мерки за намаляване на замърсяването и съобразяване с нормите на ЕС във възможно най-кратък срок.


Глоба не е наложена


Засега не е постановена глоба за тези нарушения на страната, защото при завеждането на иск за установяване неизпълнението на задължения по договора за съюза съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения.


Сезирането на съда се предхожда от предварителна процедура на Европейската комисия, която цели да даде на държавата възможност за отговор на отправените срещу нея твърдения за нарушение.


Ако тази процедура не доведе до прекратяване на неизпълнението от държавата, пред съда може да бъде предявен иск за установяване на нарушение на правото на ЕС.


Стъпките преди решението


Искът може да бъде предявен или от комисията, или от държава от съюза. Ако съдът установи неизпълнение на задължение, държавата е длъжна да прекрати неизпълнението незабавно. Ако след повторно сезиране от ЕК съдът установи, че съответната държава не се е съобразила със съдебното решение, съдът може да наложи на държавата заплащането на еднократно платима сума и/или периодична имуществена глоба.


Когато държава не съобщи на ЕК какви мерки е предприела за прилагането на дадена директива, съдът по искане на ЕК може да наложи имуществено наказание на тази държава още с първото решение за установяване на неизпълнение на задължения.


Брюксел: България е с най-високи концентрации на прах в ЕС


Наскоро Брюксел констатира, че качеството на въздуха в България продължава да буди сериозно безпокойство. Това беше един от изводите на Европейската комисия в доклада за страната за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от Европейския съюз, който комисията представи публично наред с докладите за всички страни членки.


Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето, и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, подчертаха тогава от ЕС.


В документа се припомня, че България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда между всичките 28 държави на ЕС. Това прави България държавата в ЕС с най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и над 11 хил. случая на преждевременна смърт годишно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK