Екоминистерството разчита на индивидуалното поведение и на общините срещу мръсния въздух

Екоминистерството разчита на индивидуалното поведение и на общините срещу мръсния въздух

© Спаси София, FacebookМинистерството на околната среда и водите разчита на "индивидуалното поведение на всеки член на обществото", както и на общините, които според институцията трябва да са по-активни в прилагането на мерки срещу замърсяването на въздуха. Това става ясно от изявлението на ведомството по повод решението на Съда на Европейския съюз, който осъди България заради системно мръсния и опасен въздух в цялата страна, както и заради неизпълнението на директивата за въздуха от 2007 г. насам. Делото беше заведено през септември 2015 г., а днес съдът излезе с решение, но все още не е наложил санкция.


"За изпълнение на съдебното решение е необходимо мобилизиране на усилията на всички заинтересовани страни и активното съдействие на населението", пишат като коментар от МОСВ.


Екоминистерството изтъква като ефективно действие заложените в оперативна програма "Околна среда" 115 млн. лв. за общините с нарушено качество и очаква това да бъде отчетено от Европейската комисия. Тези пари са заделени специално за общините с установени проблеми с чистотата на въздуха, които имат разписани в Закона за въздуха правомощия за налагане на редица мерки са намаляване на вредните фини прахови частици.
МОСВ посочва още, че Националният доверителен екофонд финансира и изпълнява проекти за енергийна ефективност и подмяна на горивната база в сгради държавна и общинска собственост и субсидира закупуването на електрически превозни средства от държавни и общински структури. Продължава и разработването на законови ограничения за съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите за битово отопление.


Основните причини за него са използването на твърди горива за отопление от населението и остарелият автомобилен парк, припомнят от МОСВ, но разчитат най-вече на "индивидуалното поведение на всеки член на обществото". И препоръчват изборът на отопление да се прави и в зависимост от това какво ще бъде въздействието му върху атмосферния въздух; да се използват съвременни горивни устройства, които отстраняват замърсяванията преди изпускането им във въздуха, и горива, които отделят ниски емисии на прах - природен газ, пелети. Използването на автомобили, трябва да бъде съобразено освен с личното удобство и с това, че са основен замърсител на въздуха, особено в големите градове.


МОСВ: Липсват ефективни мерки от местната власт


Резултатите от мониторинга на атмосферния въздух показват, че планираните и изпълнявани от местните власти мерки не са достатъчно ефективни, предвид продължаващите проблеми с наднормени нива на ФПЧ10 на територията на почти цялата страна, констатират от МОСВ.


Според ведомството, това се дължи на недостатъчна активност на общините при търсенето и прилагането на подходящи мерки, недоброто им финансово състояние, липсата на необходимия капацитет, както и на недостатъчната активност на гражданите и неправителствените организации.


Зам-кметът по екологията Йоана Христова обаче отказа да даде коментар на Дневник на решението на Съда на Европейския съд и действията на Софийска община за справяне с проблема.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 431 Разстроено

  ''Министерството на околната среда и водите разчита на "индивидуалното поведение на всеки член на обществото" - понеже същото това министерство на може да си изпълни задълженията и да наложи глоби на ТЕЦ-овете на Ковачки като едни от най-големите замърсители, например? Или пък да наложи крути мерки при нелегалното сечене на дървесина? А защо не и план или стратегия за намаляване на автомобилния трафик?
  Не става - с това си изявление министерството демонстрира тотална липса на капацитет и инициатива, да не говорим за нахалството, че видиш ли индивидът е едва ли не основната причина за замърсяването в България.
  Но какво ли да очакваш от псевдоинституции с псведоправомощия в псевдодържавата...

  Поздрав

 2. 2 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ами ние индивидите защо избираме правителства?

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като сте сложили табела за въздуха сложете и за чистотата на водата в реките.Някои си текат сини ама това не ви прави впечатление.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  "Делото на давщите се е в ръцете на самите давещи се" Илф и Петров.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Екоминистерството разчита на индивидуалното поведение...значи от умрял писмо...

  www.commcrime.blogspot.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK