Граждани създадоха мрежа за измерване колко мръсен е въздухът

Граждани създадоха мрежа за измерване колко мръсен е въздухът

© Георги КожухаровПървата интерактивна карта, която измерва замърсяването на въздуха в реално време, заработи от днес. Тя е съставена от множество независими станции за измерване на нивата на опасните фини прахови частици. Мрежата заработи в деня, в който Съда на Европейския съюз осъди България заради системно мръсния и опасен въздух в цялата страна.


Създателите на независимата мрежа са група загрижени граждани, които искат да действат за решаването на сериозния проблем въпреки бездействието на институциите. Зад инициативата стоят двама предприемачи - Стефан Димитров и Николай Лучев, които са разтревожени от мръсния въздух, който дишат децата им, сблъскали се и със здравословни дихателни проблеми.


До момента групата им вече е инсталирала 15 работещи измервателни станции в София, чиито данни могат да бъдат следени в реално време на специално създаден сайт.
Нивата на прах могат да се следят и на компютър, и на телефон и са изключително лесни и удобни за ползване, обясни за "Дневник" Стефан Димитров. Станциите са разположени в различни квартали на града и когато нивата на прах са в допустимите норми, дават зелен сигнал, ако замърсяването превишава тези норми, знакът се оцветява в червено.


Стефан и Никола стават изключително чувствителни към проблема през февруари, когато ситуацията със смога в София е "изключително зле". Тогава правят проучване как се справят с този проблем гражданите по света, когато институциите не съдействат и скоро стигат до успешен граждански проект в Германия. Взаимстват опита и апаратурата от тях.


Станциите са само първите стъпки на проекта на самоорганизиралите се граждани. "Правим го с наши пари и време - 70-80 лева на станция и половин час за настройка и сглобяване. Само за три седмици имаме още 123 доброволеца, готови да сглобят и пуснат своята станция в района на столицата," разказват те. Граждани от Варна, Пловдив и Бургас също ще се включат до седмици.


"Беше време да стане ясно, че живеем в газова камера. Днес Съдът на ЕС осъди България за лошото качество на въздуха. Причините са ясни: сякаш незаинтересована власт - законодателна, общинска и изпълнителна. Последствията също - стари коли, ниска енергийна ефективност, примитивно отопление, нечовешки условия за живот," пишат създателите на мрежата във "Фейсбук".


Стефан Димитров подчертава, че данните от картата са публично достъпни и свободни за ползване от заинтересованите и отговорните институции, гражданите и неправителствените организации, които могат да ги анализират и да предприемат стъпки за решаването на проблема. "Правим подарък на всички, устремили се към законодателната, общинска и изпълнителна власт, на всички представители на НПО, на всички, които през годините доведоха с действие или бездействие до това решение на Съда на Европейския съюз. Ние няма да дадем решение, но очакваме всички гореизброени спешно да го направят."


Те напомнят, че "с цялата тежест на администрацията и похарчените милиони за мерки за по-чист въздух, до днес в София има само няколко станции за замерване на чистотата на въздуха, скрити в сайта на Изпълнителната агенция за околна среда в неразбираеми цифри. "Нежеланието дори за изследването на проблема е очевидно, камо ли воля за взимане на мерки."


До дни създателите обещават да предоставят информация как сам човек може да поръча части и да сглоби станция - в домове и офиси.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Сянка изригни с унищожителна критика срещу кмета на София!!! Момента е много подходящ да покажеш как са мяташ!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  80 лева за станция? Силно се съмнявам на тази цена да може да се купи нещо, което върши работа.

  Освен това замърсяването не е само прах. Има серни окиси, азотни окиси, въглероден оксид...

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Този сериозен проблем няма лесно решение и не виждам коя политическа сила би се нагърбила с подобни непопулярни мерки, дето като нищо ще и струват главата.

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7113 Неутрално

  Браво на ентусиастите - порицание за държавата за проявеното безхаберие

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Не допускате ли евентуално Нова Република, ДПС и БСП че със съвместни действия могат да се справят с проблема? Ако поканят и Да България мисля че няма проблем който може да им се опре

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Браво, ако условията за участие в тая мрежа са приемливи ще се включа дори инвестицията да е по голяма от тия 80 лева.

  Натиск, постоянство и търпение.
 7. 7 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Провалена потенциална обществена поръчка за милиони. Подгответе се за посещение от цацаратурата, защото сте в нарушение със сигурност. Непозволено замерване на въздуха... Произвол!

 8. 8 Профил на xali
  xali
  Рейтинг: 5059 Неутрално

  Не намирам, че е толкова значимо нещо. Въздухът не е здравословен-повече или с колко по-малко няма значение.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":"Не допускате ли евентуално Нова Република, ДПС и БСП че със съвместни действия могат да се справят с проблема? Ако поканят и Да България мисля че няма проблем който може да им се опре"

  Сериозен е проблемът със замърсяването, и не само в София. В повечето големи градове е така. Знам го от лични наблюдения.
  А ти, пробутвайки си плоските лафове, само показваш, колоко им пука на вашата ОПГ за това. Важно е да се краде и да се вика "дръжте крадеца", нали Радиоточке?!;)

 10. 10 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Не, по-скоро допускахме, че Фандъкова може да свърши нещо...! Ама не! Пак, Кънев ще се окаже виновен...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 11. 11 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Евала на тези хора.
  То, наистина, държавата е оставила проблема в ръцете на "давещите се".
  Ако сами не си помогнем, ако не притискаме институциите, няма никаква надежда, че те ще помислят за нас.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 12. 12 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2997 Гневно

  Не намирам, че е толкова значимо нещо. Въздухът не е здравословен-повече или с колко по-малко няма значение.
  —цитат от коментар 8 на xali


  Понякога е добре все пак да помислиш, преди да напишеш поредната си глупост.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 13. 13 Профил на wtz53314030
  wtz53314030
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Господа/госпожи журналисти... е ли е възможно, когато пишете статия, с препрадки и подобни неща, да пишете и как човек може да прочете повече повече за проекта.

 14. 14 Профил на Васил Колев
  Васил Колев
  Рейтинг: 206 Неутрално

  http://shop.vair-monitor.com/index.php?rt=product/product&product_id=132

  Тези неща ги прави българин, даже тия дни се канех да взема за вкъщи. Предполагам, че при достатъчно бройки цената спокойно може да падне до 80лв, техниката не е чак толкова безумно скъпа.

 15. 15 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Дневник, това ли ви е топновината?! Целият свят говори и гледа към Сирия, съветът за сигурност заседава извънредно, Тръмп направи изявление, което предполага военен удар срещу Асад, а вашата топновина е за станциите за измерване на ФПЧ!?

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Държавата се интересува само да си пълни хазната/някой държавници джобовете си/ Добре е все пак, че има инициативни и загрижени хора да направят нещо дори да не е най-доброто.

 17. 17 Профил на Чеп за зеле
  Чеп за зеле
  Рейтинг: 598 Неутрално

  25 годишен голф данък 30 лв. Докато не стане поне 1000 лв няма да се оправи въздуха.

 18. 18 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#13] от "wtz53314030":

  Виж тук повече за проекта
  http://luftdaten.info/feinstaubsensor-bauen/
  Ако ти е интересно порови из гугъл има доста информация как да си сглобиш и ти такава станция.


  Иначе поздравление за начинание!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 19. 19 Профил на Чеп за зеле
  Чеп за зеле
  Рейтинг: 598 Неутрално

  И за нивата на шума е добре да се направи нещо подобно.

 20. 20 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  отлична инициатива.
  "букмаркнах", ще "чеквам"... :)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 21. 21 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 588 Неутрално

  80 лева за станция?
  —цитат от коментар 2 на kokoto2

  без да съм специалист - до 10 евро за контролер, сензори за до 10 евро пряко сили, безжичен модул за 2-3 евро, кутия и батерия, сайт, софтуер и ентусиазъм. Може да не е много точно, но е някакво начало. В пълен противовес на бездействието на държавните институции. Или по-точно саботажа на държавните институции. Напомням как Агрополихим тровят Варна и Девня, а РИОСВ (ДПС) не откриват проблем и областна управа дори официално съобщава, че изпускането на азотни оксиди не било вредно за здравето.
  Преди няколко месеца имаше предаване по Дискавъри за програма на университет в щатите за мерене с мобилни персонални станции.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Това е инициатива ,която заслужава само адмирации.

 23. 23 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#17] от "Чеп за зеле":
  Едно време се отоплявахме с акукулиращи печки, но нали евроракет....затворихме блоковете, наслагахме перки и фотоволтаици и отопляващите се на електричество преминаха на горене на пластмаса и други боклуци....
  Не че и колите не замърсяват де, но да напазаруваш в германския мол трябва кола, не е като при бакалина на 25 метра от вас.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 24. 24 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  Да го замерят на Позитано 20...там въздуха е най замърсен...

 25. 25 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Доло Боко, доло ГРОПП!

 26. 26 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Май не са разположени добре сензорите, данните са странни--драстични разлики, нагоре и надолу, в рамките на няколко часа, в неактивен период като късната вечер.

 27. 27 Профил на M
  M
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Като при всяко тежко заболяване, решението е просто и болезено:
  - до две години всичко минава на електрички, прави се ифраструктура за зареждане,
  - данъчи облекчения за мотивация и данъчни увеличеия - за назидание (и двете в големи размери, тъй щото да се мотивирам да си купя малка електричка за града, а джипа да си го запазя, само за да ходя на почивка с него)
  - адекватен екологичен градски транспорт
  - помощите за отопление се заменят от въглища с екобрикети
  - трясват се космически глоби и данъци за отопление с твърдо гориво, пък на който не му надържа - има малки населеи места наоколо - там данъците са ниски
  ....и други такива, не казвам че няма да боли, ама после като ни лекуват белите дробове, още повече ще ни боли. Трябва само желаие да има и малко мисъл и за бъдещето на децата ни.

 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  В държавата на Мутрата от СИК е така

 29. 29 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Последните години въздухът в България е значително по чист от въздуха през социализма. Когато липсваха пречиствателни инсталации в Девня, Кремиковци, Русе, Бургас, ТЕЦовете.

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Интересно нещо е политиката. От една страна е стратегията на ГЕРБ-София, която гласи "Цфинкята си сака помийката - ънглАси го ъ дживее као цфинкя у кочината и секогаш ч' гласуа дза тее!".

  От друга страна някакви граждани се усещат (мога почти да се сетя и към коя политическа сила гравитират) и почват да бунят населението, да се опомни в какъв филм е вкарано. Пък най-сетне и да се замисли, дали наистина е толкова хубаво да "дживее као цфинкя", сбъдвайки налудностите на шепа психопати в общината.

  Да видим, кое ще победи накрая...

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на M
  M
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Ммм-нееее, не съм от болшевиките, грешка имаш. Говоря точно за това, че хората имат нужда от домове, а не от кочини.

 33. 33 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  мръсотията е повсеместна ,никой не чисти улиците по градовете ,живея в два големи български града ,нещата са едни и същи , в единия никой не чисти от години ,не са мити улици също от години ,а зимата става смог от изгорелите буклуци през комините на бедните пенсионери , в другия град също ,никой не чисти ,не събират смет ,щото уж нямало улици ,не минавали камиони , ама събират чиннно всички данъци до стотинка ,тази година ми станаха над 1100 евра данъците навсякъде срещу нищо , да не говорим за фиктивния контрол на изгорелите газове от колите ,всички са напътя и несанкционирани , да не говорим за миризмите от предприятия и заводи

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#27] от "M":

  Напълно съм съгласен. Нужни са крути мерки, защото това положение е крайно нетърпимо. И то се отнася до цялата страна, не само до София. Трябва да го направим най-малкото в името на нашите деца, ако не за друго, а те са наистина прекрасни! А пък и заради нас самите - едва ли има човек, който иска да живее в замърсен град, било тук или по света.

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#27] едва ли има човек, който иска да живее в замърсен град, било тук или по света.
  —цитат от коментар 34 на Читател


  Но ако му кажеш "за целта трябва да слезем от колите" на 80% отговорът ще бъде "ааа, бате, т'гаа по-'оуре ме карай към гро'ищата!"

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 36. 36 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Драстично звучи,но все с нещо трябва да се започне. До коментар [#27] от "M":

 37. 37 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Специално в София на 1000 граждани се падат 600 коли.
  Прах да видиш,отрови още повече.

 38. 38 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Поздравления за инициативата. В момента, рано сутрин след дъжд, всички датчици показват чист въздух.

  Damnant quod non intellegunt.
 39. 39 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 9 Гневно

  Отдавна има сайт за тези неща, дори вие (т.е КАПИТАЛ) бяхте писали за него:
  http://aqicn.org/city/sofia

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9115 Неутрално

  Мисля да се включа в инициативата :)

 41. 41 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 935 Весело

  На село въздуха е кристал?
  Софиянци да си ходят по родните места!

  Машини прости, народ неук.
 42. 42 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Идеята е добра, но да не откриваме "топлата вода".
  http://aqicn.org/map/europe/ #@g/41.1018/5.3174/4z
  има световна интерактивна карта за качеството на въздуха.

  ATX
 43. 43 Профил на naskotop
  naskotop
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Някой да знае център за годишни технически прегледи на автомобили, където реално измерват изхвърляните газове или дали въобще колата има катализатор?
  Някой да знае случай, при който при оплакване, че в дадена къща редовно се горят гуми, дограми, пластмаси и други подобни, са били наложени някакви наказания?
  Питам, защото аз не знам...

 44. 44 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Май не са разположени добре сензорите, данните са странни--драстични разлики, нагоре и надолу, в рамките на няколко часа, в неактивен период като късната вечер.
  —цитат от коментар 26 на smotlixx


  Това зависи и от качеството на сензора и дали е калибриран.Цената на любителските е между 5-50$.Качествени сензори за РМ2.5 частици са доста по-скъпи.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  "Днес Съдът на ЕС осъди България за лошото качество на въздуха. Причините са ясни: сякаш незаинтересована власт - законодателна, общинска и изпълнителна. Последствията също - стари коли, ниска енергийна ефективност, примитивно отопление, нечовешки условия за живот," пишат създателите на мрежата във "Фейсбук"."
  Приведения от мен цитат и призивите на мрежата звучат хубаво, звучат граждански и звучат европейски.
  И без да съм адвокат на което и да е управление, без значение дали местно или национално, вън от предвиждането на средства за миене на улиците в периодите когато е възможно, не виждам какви мерки биха взели те, които да не изкарат целокупния народ на протести срещу тях.
  Да вземем зимния период, когато миенето е невъзможно, за сметка на това много домакинства се отопляват с различни видове горива, които отделят такива частици. Решението е само едно, налагат се тежки акцизи, които го правят непоносимо скъпо, за да не се използват и за да бъдат принудени хората да ползват "чисти" източници на топлина, които разбира се са скъпи, но ще станат по-малко в резултат на акцизите върху "мръсните" източници - какво ще стане - масов протест.
  Да вземем промишлените комини, които ни тровят - спират се тези производства до решаване на проблема с филтрирането на пушека - резултата ще е фалити, безработица, спадане на приходите в бюджета и...масови протести. Попитайте и сега такива производители, оцелели след подобна мярка, дали стоката им ще е все още конкурентна след големите разходи за филтриране.
  По въпроса за колите - възможните мерки, които всеки общински съвет може и трябва да вземе са, тежки данъци за старите коли, зверски такси за паркиране и дори по примера на много чужди градове, винетки/такси за влизане в центъра на градовете.
  Резултат - масови протести - видяхте как се "прие" и дори се даде на съд въвеждането на сини и зелени зони.
  Защо казвам всичко това, не за да оправдавам някого, а защото такъв тип проблеми, няма как да бъдат решени пт някакви абстрактни, па макар и избирани от нас управления, без предварително ние, като граждани, европейци и (надявам се) разумни същества, не достигнем до консенсус по мерките, за да дадем възможност да бъдат приети.
  В обратния случай, ще дишаме лош въздух, но за сметка на това ще си плащаме - избора е наш, колкото и да ни е неприятно.

 46. 46 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#42] от "WC1":

  Мисля, че тези данни са на базата на станциите на РИОСВ. Както вече писах , точно те саботират дейността, за която отговарят. Пример - отново Агрополихим . Станцията е изместена от Повеляново в кв. Реката. По този начин, предвид преобладаващите ветрове, вероятността станцията да засече замърсяване от Агрополихим е минимална.
  В идеята на ентусиастите има доста хляб. Колкото повече са сензорите толкова по-пълна ще е картината. Дори може да се стигне до нивото на отделните улици.

 47. 47 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 266 Весело

  Независима куха мрежа от група загрижени граждани привърженици на БСП искат да действат за решаването на сериозен проблем. Зад инициативата стоят Решетников и Корнелия Нинова. Те са разтревожени от изборните резултати на последните парламентарни избори и започват агитация по най-безочлив начин, спекулирайки с екологичните проблеми. Тези другари са напълно некомпетентни по въпросите на екологията и на всякакви въпроси свързани с управлението на държавата. За тяхно упътване ще напомним библейското правило:
  Отдайте Кесаревото на Кесаря, а божието на Бога!
  Оставете еколозите да се занимават с екологичните проблеми, държавниците с държавните и Съдът на Европейския съюз да осъди България.
  Всичко останало е популизъм.
  Вие кога научихте, че въздухът е замърсен? Къде бяхте и знаехте ли, че Европейският съд завежда дело? Как вие с вашите множество независими станции за измерване на нивата на опасните фини прахови частици ще спомогнете за решаване на въпрос който държавата не е могла да се справи?
  Тъй като не знаете отговорите, обърнете внимание на следното:
  С екологичните проблеми се занимава ООН. Европейският съюз има свои органи които ще съумеят да накарат България да изпълни европейското законодателство.
  Вашата агитационна активност прикрита зад загриженост към чистотата на въздуха е лесно разгадаема.

 48. 48 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#42] от "WC1":Мисля, че тези данни са на базата на станциите на РИОСВ. Както вече писах , точно те саботират дейността, за която отговарят. Пример - отново Агрополихим . Станцията е изместена от Повеляново в кв. Реката. По този начин, предвид преобладаващите ветрове, вероятността станцията да засече замърсяване от Агрополихим е минимална. В идеята на ентусиастите има доста хляб. Колкото повече са сензорите толкова по-пълна ще е картината. Дори може да се стигне до нивото на отделните улици.
  —цитат от коментар 46 на sasoss


  Където и да я сложат една станция е безсмислена. Всъщност сензорите трябва да са много на гъсто и да се осреднява, да се следи разпръскването и т.н. Просто така никога не бих повярвал на сензор за прах. Те са като духалките за отчитане на промилите алкохол.

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivan Stoyanoff":

  Нужно е феноменално високо ниво на тъпотата, за да решиш, че зад това стои Корнелия или някой подобен на нея. Всеки с акъла си..  До коментар [#42] от "WC1":

  Четенето не е лошо нещо. За тоя сайт всички знаем, включително и ентусиастите в тази мрежа. Тя обаче прави нещо малко по-различно.

  До коментар [#41] от "Zizu":
  Кой точно ти каза, че на село въздухът е чист?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на xwj30520971
  xwj30520971
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Проблемът са колите. Отчайващите статистики за автомобилния парк в България! България е гробище, гробница за коли! Освен да се мият настилките - защо не се глобяват колите, които са неизмити, ами си разнасят мръсотията и прахоляка из града? Нали като ги измият и тия са с мръсните и прашни коли - все едно нищо не е направено, а само похарчени пари без интегриран резултат, кактое модерно да се казва. И неясно защо, или пък може би ясно?Анти-социалнота психология на водачите/шофьорите. Към цалата анти-социална комуникация. Или тя не прави впечатление, общата анти-социална комуникация? По памет по данни на МВР от лятото на миналата година: 3% от колите са до 5 г. възраст; 5% до 7-8 г. възраст. Това е допустимата възраст за амортизация на МПС. С неясни материали и качество на материали на МПС-тата! Некачествени горива.... Много тъжно. В много страни, САЩ, Австралия, Израел, Зап. Европа от много години се слагат стикери на МПС, управлявани от младежи шофьори - "младеж зад волана". И превантивно за другите водачи. Заради анти-социалнота психология. ... И това отдавна е известно на МВР.... Разбира се никой не иска да живее в селища - гробища за коли. ??? Но къде освен в Дневник, тук-там май и Монитор - се дават дори и тези данни? За екологични мерки? И за това съдът в люксембург трябва да съди. Къде са комуникационните планове по тези въпроси, толкова известни от самато начало на прехода? По всички канали/видове на мас-медийте?

 51. 51 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много похвална инициатива! То като няма държава, наистина сами сме тръгнали да се оправяме във всичко. Екоминистърката Ивелина Василева да е дала някакво смислено обяснение?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на mgi18521161
  mgi18521161
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Д0#17 -Не точно голфа е виновен за замърсяването,преди време /30г/ москвичи,жигули,волги,зас,шкода,зилове,газки,......да не би да са били с катализатор.Основно ТЕЦ,"Нови-Предприятия" и заводи,автобуси,товарни камиони,немиенето на улици-много важен фактор.Проблема е комплексен.

 55. 55 Профил на mgi18521161
  mgi18521161
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах