Южна Африка отмени забраната за търговия с рог на носорог

Южна Африка отмени забраната за търговия с рог на носорог

© null, ReutersВърховният съд на Южна Африка е отхвърлил предложението на правителството да остави действаща забраната за вътрешна търговия с рог от носорог. Това се разбира от документи на съда, цитирани от вестник "Гардиън". Решението на Конституционния съд на практика означава, че е напълно законно рогове от носорози да бъдат търгувани на местния пазар.


Министерството на екологията се е опитало да запази мораториума върху вътрешната търговия с рогове от носорог, но предложението е било отхвърлено от друг съд миналата година.


Говорителят на ведомството Алби Модисе заяви, че властите все още обмислят последиците от решението. "Важно е да се отбележи, че за да продавате или купувате рогове от носорози, се изискват задължително разрешителни," подчертава той в официалното изявление. Животновъдите смятат, че свободната търговия е единственият начин да се спре бракониерското клане на носорози.
Решението ще има слабо влияние извън Южна Африка, тъй като забраната в международната търговия все още в сила.


"Ние приветстваме категорично решението", коментира Пелхам Джоунс, председател на частна асоциация на собственици на носорози.


Южна Африка е дом на около 20 000 носорози, или около 80% от популацията им в световен мащаб, около една трета от тях са собственост на частни животновъди.


Тези животновъди настояват нарастващото азиатско търсене на рогове от носорог да бъде задоволено, като се отрязват рогове на упоени живи животни. Те мотивират искането си с аргумента, че легалните източници на рог ще спрат убиването им от бракониери. Веднъж отрязани, рогата на носорозите израстват отново. Но повечето еколози не са съгласни с предложената политика.


Рогът на носорога е съставен предимно от кератин, същия компонент както в човешките нокти. Той се продава под формата на прах като лек за рак и други заболявания, както и като афродизиак - във Виетнам и Китай.
.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK