Учени: Шансът за спасяването на Големия коралов риф е малък

Учени: Шансът за спасяването на Големия коралов риф е малък

© David Gray, ReutersСлучаите на т.нар избелване на коралите са зачестили през последната година, били са много сериозни и са засегнали вече над две трети от Големия бариерен риф в Австралия. Това са установили учени при последното въздушно проучване в региона, цитирани от британския вестник "Гардиън".


Констатациите от новото изследване са притеснили сериозно учените, които твърдят, че честотата от тези случаи на избелване през 2016 и 2017 г. е безпрецедентна за рифа. Малък е шансът засегнатите корали да се възстановят.


Миналата седмица учените от Австралийския център за научни изследвания на коралови рифове приключиха въздушните изследвания на най-голямата жива структура в света и установиха избелването на 800 индивидуални коралови рифове по цялата 8000 км дължина.
Резултатите показват, че два последователни процеса на масово избелване са засегнали 1500-километров участък, оставяйки само южната част от рифа все още невредима.


Миналата година избелването беше концентрирано в северната част, а през 2017 г. процесът се разпространи по на юг и е най-интензивен в средната част на Големия бариерен риф. Масовото избелване тази година е особено тежко и се случва дори без Ел Ниньо.


Масовото избелване е явление, причинено от покачването на температурите на морската повърхност заради глобалното затопляне. То се е случвало четири пъти в историята на рифа.


Проф. Тери Хюз, ръководител на проучването, обяснява, че времето, необходимо за възстановяване на корала, е около 10 години и то за бързо растящите видове. Този дълъг период от време поражда сериозни притеснения заради нарастващата честотата на процеса "масово избелване".


"Избелване тази година има голям ефект, защото се случва често и няма никакво време за възстановяване", заяви Хюз Гардиън. "Твърде рано е да се прогнозира ефектът от тазгодишното избелване, но е ясно, че той ще засегне още едни 500 км на юг в сравнение с миналогодишното избелване."


Миналата година в най-засегнатите райони на рифа на север около две трети от плитководните корали са били безвъзвратно загубени.


Хюз отправи предупреждение към управляващите в Австралия, че в момента са изправени пред голямо предизвикателство, за да спасят рифа, и трябва да предприемат решителни действия срещу промените в климата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK