Мрежа от 500 станции ще мери мръсния въздух в страната през юни

Мрежа от 500 станции ще мери мръсния въздух в страната през юни

© Надежда Чипева, КапиталВ началото на май независимите станции, измерващи замърсяването на въздуха в страната, ще бъдат 70, след месец устройствата ще се увеличат на 165, а в средата на лятото амбицията е да има 500 инсталирани. Това съобщи за "Дневник" един от създателите на картата Стефан Димитров.


В началото на гражданската инициатива преди седмица уредите, подаващи данни за първата интерактивната карта бяха 15 само в столицата и заработиха в деня, в който Съдът на Европейския съюз осъди България заради системно мръсния и опасен въздух в цялата страна.


Скоро след началото на мрежата стотици граждани се включиха и 215 станаха "осиновители" на нови уреди, измерващи опасните фини прахови частици, ще се появят в градове като Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали. Едно устройство струва 70-80 лева, а сглобяването и настройката му отнема половин час.
Преди броени дни заработи и сайтът на инициативата - airbg.info, в който има подробна информация за проекта и устройствата, обяснения как всеки може да подаде заявление за закупуване на уред и как да го сглоби сам.


Данните от замерванията са публични и отворени да бъдат използвани за анализ от отговорните институции, местната власт и неправителствените организации. Чрез тях може да се установят конкретните причини за запрашаването, както и възможни решения на проблема. Германски общини като Щутгарт използват тези независими данни от интерактивна карта, по чийто модел и опит е направен и българския вариант.


150 уреда вече са поръчани и скоро ще бъдат доставени от Германия за сглобяване и инсталиране.

Преди близо две години граждани на Щутгарт започват проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема. Днес проектът работи в над 10 държави по света и една от тях е България, обясняват на сайта създателите
Зад инициативата в България са двама предприемачи - Стефан Димитров и Николай Лучев, които паралелно с работата и ежедневните грижи за семейството си, през февруари решават да вложат усилия и лични средства срещу тежкия смог.


Те напомнят, че "с цялата тежест на администрацията и похарчените милиони за мерки за по-чист въздух, до днес в София има само няколко станции за замерване на чистотата на въздуха, скрити в сайта на Изпълнителната агенция за околна среда в неразбираеми цифри. "Нежеланието дори за изследването на проблема е очевидно, камо ли воля за взимане на мерки."


До дни създателите обещават да предоставят информация как сам човек може да поръча части и да сглоби станция в дома или офиса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK