Мрежа от 500 станции ще мери мръсния въздух в страната през юни

Мрежа от 500 станции ще мери мръсния въздух в страната през юни

© Надежда Чипева, КапиталВ началото на май независимите станции, измерващи замърсяването на въздуха в страната, ще бъдат 70, след месец устройствата ще се увеличат на 165, а в средата на лятото амбицията е да има 500 инсталирани. Това съобщи за "Дневник" един от създателите на картата Стефан Димитров.


В началото на гражданската инициатива преди седмица уредите, подаващи данни за първата интерактивната карта бяха 15 само в столицата и заработиха в деня, в който Съдът на Европейския съюз осъди България заради системно мръсния и опасен въздух в цялата страна.


Скоро след началото на мрежата стотици граждани се включиха и 215 станаха "осиновители" на нови уреди, измерващи опасните фини прахови частици, ще се появят в градове като Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали. Едно устройство струва 70-80 лева, а сглобяването и настройката му отнема половин час.
Преди броени дни заработи и сайтът на инициативата - airbg.info, в който има подробна информация за проекта и устройствата, обяснения как всеки може да подаде заявление за закупуване на уред и как да го сглоби сам.


Данните от замерванията са публични и отворени да бъдат използвани за анализ от отговорните институции, местната власт и неправителствените организации. Чрез тях може да се установят конкретните причини за запрашаването, както и възможни решения на проблема. Германски общини като Щутгарт използват тези независими данни от интерактивна карта, по чийто модел и опит е направен и българския вариант.


150 уреда вече са поръчани и скоро ще бъдат доставени от Германия за сглобяване и инсталиране.

Преди близо две години граждани на Щутгарт започват проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема. Днес проектът работи в над 10 държави по света и една от тях е България, обясняват на сайта създателите
Зад инициативата в България са двама предприемачи - Стефан Димитров и Николай Лучев, които паралелно с работата и ежедневните грижи за семейството си, през февруари решават да вложат усилия и лични средства срещу тежкия смог.


Те напомнят, че "с цялата тежест на администрацията и похарчените милиони за мерки за по-чист въздух, до днес в София има само няколко станции за замерване на чистотата на въздуха, скрити в сайта на Изпълнителната агенция за околна среда в неразбираеми цифри. "Нежеланието дори за изследването на проблема е очевидно, камо ли воля за взимане на мерки."


До дни създателите обещават да предоставят информация как сам човек може да поръча части и да сглоби станция в дома или офиса.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Мога само да кажа БРАВО на гражданите. СО мести станциите в крайните квартали ,за да отчитат по-малко замърсяване и пак сме в пъти над нормата, а представяте ли си какво е на Орлов мост и Лъвов мост? Селски номерца на Софийска община.

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 269 Весело

  Ихаааааа,500 станции!Колко много пари ще бъдат усвоени и оползотворени!Гарантирано от ГЕРБ!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Весело

  Уха,жива прахова частица не може да прехвръкне,без мрежата да я залови.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  ще измерят , констатират и ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ще измерят , констатират и ?
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  ...и до там!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 6. 6 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Ихаааааа,500 станции!Колко много пари ще бъдат усвоени и оползотворени!Гарантирано от ГЕРБ!
  —цитат от коментар 2 на Радан Чапаев


  Трол, ти изобщо прочете ли новината или имаш проблем с разбирането на писан текст?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5354 Неутрално

  Герб не харесват тази инициатива ! пречи им на рахатлъка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Поръчах си 100 кинта с доставката. Струва си.

 9. 9 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Само от измерване файда няма.
  Действия трябват, решителни!

  Fail with honour then succeed by fraud
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1942 Любопитно

  Осем коментара, до тук, повечето на "Тома-неварващи", или на "зевзеци"! И само един, на човек, който наистина иска и действа по въпроса. Вярно е, че и някои от коментиращите, живеят на масто злачно и райско, в сравнение с голяма част от градовете тук, и им е през оная ......, какво защо и заради кого не се вземат мерки от управляващите ни. Действията на хората, описани в тази статия, подсказва че, може би, в България се заражда Гражданско общество, на което, бавно но сигурно, му писва от ОПГ, клонирани от една Безцеремонно Крадлива Партия.
  След 27 години на "викане на Неволята", не е ли време да вземем нещата в свои ръце?! Да излезем и кажем на наследниците и слугинажа И, че е време да се плаща сметката, която безгрижно натрупаха и нахално искат, пак ние да плащаме!

 11. 11 Профил на radio.
  radio.
  Рейтинг: 486 Неутрално

  И аз направих заявка за осиновяване. Инициативата е обещаваща и много се радвам на такива дейни хора с желание за промяна.

  И наистина - толкова много тролове... Какъв ГЕРБ, какви 10 лева?! Само Русия и САЩ не намесихте и тук. Какви средства ще се усвояват, след като лично ще си платя станцията. И като се каже "И?", си мисля защо изобщо такива хора четат каквото и да било, след като нищо не е наред и никога няма да бъде. Действия трябват, не философи, че е пълно с пасивни разбирачи.

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Хайде пак т. нар. "зелени" да напълнят гушите.

 13. 13 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За усмиряване на страстите искам да кажа, че съпротивата на управляващите, особено в бившия соцлагер, е голяма. И такива като Mittal разчитат на това, за да купуват металургични предприятия, даже и поставят условие много да не ги натискат. Затова вечер пускат мръсотията навън, а през деня ограничават производството и се хвалят, че е по-чисто от "инвестициите" в екологията. Ние този проблем го нямаме, защото нямаме индустрия. При нас проблема е в огромното количество автомобили, тежкотоварни и леки, довлечени вече бракувани от Запад. А това как ще се промени, никой не знае и не ще и да знае, а и управляващите нямат, разбираемо, интерес да кажат, че е от мизерията.
  Иначе инициативата е похвална, но нищо няма да се промени!

 14. 14 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Герб не харесват тази инициатива ! пречи им на рахатлъка.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Какво да им пречи? Въздуха поне четири години ще бъде чист и няма да се замърсява от позитанските тролове, сега имат друга задача - да духат и прочистват въздуха който осмърдяха с предизборната си истерия и напразни мечти!

 15. 15 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Герб не харесват тази инициатива ! пречи им на рахатлъка.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Какво да им пречи? Въздуха поне четири години ще бъде чист и няма да се замърсява от позитанските тролове, сега имат друга задача - да духат и прочистват въздуха който осмърдяха с предизборната си истерия и напразни мечти!

 16. 16 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 504 Неутрално

  80 x 500 = 40000 лв.

  Ако общината извършваше тази дейност, сигурно щяха да опукат 1-2 милиона.

  Надявам се, че данните от тези станции ще дадат тласък за съответните действия.

  I had a dream, Joe
 17. 17 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 236 Неутрално

  От рева на мотористи не мога да си отворя прозореца, тия ще усвояват пари да мерят чистотата на въздуха.

 18. 18 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Проучвам, с намерение и аз да "осиновя" поне една станция. Страхотна инициатива! Браво!

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  До коментар [#2] от "Радан Чапаев":

  35 евро на станция, платими от доброволецът, който я добавя в мрежата и споделя безвъзмездно данните :)
  Гарантирано Вие не сте в тези 500 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Ние и без станции знаем , какво дишаме.

 21. 21 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От мерене на въздуха файда нема. Всеки знае че е мръсен и всеки знае защо е мръсен - масово отопление с дърва и въглища, масово каране на стари автомобили, включително и такива без катализатори, улици които се мият веднъж в годината или по-редко и др. И това е от години, не е от вчера. Самите държавни органи твърдят че въздухът е мръсен, така че алтернативно измерване от гражданите е излишно.
  Решенията са прости и логични - забрана за внос на стари коли, по-ниски данъци за новите, без данъци за коли на газ и ел. двигатели, сваляне на номерата на коли без катализатори. Развитие на железопътния транспорт и градския транспорт с ел. автобуси, трамваи, тролейбуси, метро. Безлихвени кредити за газификация на домакинствата и помощи за ел. енергия и газ, вместо дърва за огрев. Пълна забрана на отоплението с дърва и въглища в градовете. Редовно миене на улиците и пр. Натискайте за тези мерки, протестирайте и лобирайте да се въведат в действие, само от мерене на въздуха нема полза.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#21] от "nbf09521423":

  Горе-долу..., това част от мерките, които ще направят въздуха, който дишаме по-чист...!
  Вероятността, това да започне да се случва, клони към нулата! Няма достатъчно голяма обществена нетърпимост, към този проблем. Хората си харесват мизерията, която ги заобикаля и не са склонни, да я заменят с нещо друго. Особено, ако трябва да им се бръкне в джоба! Затова, още дълги години ще сме заринати с прахоляк и боклуци, докато всякаквите власти ще ни обясняват, колко са загрижени...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  Това е така, но мерките могат да се налагат и поетапно за да няма остра обществена реакция. Не само със забрани, но и с поощрения за по-щадящи въздуха алтернативи. Ето например програмата за саниране на панелките е една положителна мярка, защото ще доведе не само до пестене на ел. енергия, но и до по-малко изгорени дърва и въглища. Даже много семейства ще се откажат напълно от твърдото гориво и ще минат на ток поради ниските сметки и по-големото удобство. Нека се помогне и с газификацията на домакинствата и съм сигурен че почти всеки ще избере газта за готвене и отопление. Пък после спокойно могат да забранят твърдото гориво в градовете.
  Така и с автомобилите. Постепенно вдигаш данъците за стари коли, но и сваляш тези на новите. Безплатно паркиране за коли на газ и ел. двигатели и др. поощрения. И след некоя година пълна забрана на стария внос. Важното е да се действа последователно и безкомпромисно. Но без обществен и медиен натиск няма да стане.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#23] от "nbf09521423":

  Теоретически звучи добре...! Но, голяма част от българите, все още не са научили, за какво се ползват кофите за боклук и си мислят, че фасовете са нещо естествено...!
  Програмата за саниране, въобще не е добър пример в тази посока! Като оставим безумните цени по които се прави, даже няма и минимални изисквания които да се залагат в проектирането на сгради... Наскоро един мой клиент със строителна фирма ходи в общината да подава документи и да вади сертификати за малка жилищна сграда, която направиха с много добра изолация. Даже би трябвало и собствениците да плащат много ниски или почти никакви данъци, заради високия енергиен клас на сградата...! Ама, в общината им виснали ченетата и даже не знаели, откъде да започнат...!
  Да не говорим, за данъците на коли. Даже не се и чува, за нещо като намаляване за нови коли или стимули за покупка на електрически или хибриди. Ами, масовите кражби на катализатори, дето се оказва, че полицията нищо не знаела...?! Абе, остави...!
  Преди няколко дена, чаках жената с децата, като полъхна един ветрец и като видях от съседната пресечка, какъв прахоляк се понесе... Времето топло и сухо, просто улицата беше в ужасно състояние и калта от дупките, станала на фин прахоляк, който се разнася от всеки малко по-силен вятър...! Улицата на която живея, не си спомням да е измивана... Колкото изметем с комшииите, това е...! Общината няма отношение!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Много добра инициатива! Документираната и подплатена с факти информация е най-добрата и важна предпоставка при изготвянето на план за решаване на даден проблем!!! Този адекватен начин на работа обаче липсва масово в ценностната система на българина ... ние се влияем предимно от чувства, емоции, хорски приказки, политически легенди, сензационни статии в жълти медии (почти всички в Бг) и това, което казва чичото на онзи приятел, дето уж е бил там и знае всичко по-добре ... и затова сме там, където сме.

  Вече предложих да се включим в проекта посредством НПО, което е се грижи за подобряване качеството на живота в населеното ни място.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Много добра новина !
  Гражданите трябва са добре информирани !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK