Боян Петров ще бъде почетен гост на планинското колозездене в Чепън планина

Боян Петров ще бъде почетен гост на планинското колозездене в Чепън планина

© „Байк и Рън за Чепън“Алпинистът Боян Петров ще бъде почетен гост на шестото издание на състезанието за планинско колоездене и бягане "Байк и Рън за Чепън" в Драгоман, съобщиха организаторите.


Тази година ежегодното състезание в близост до столицата се провежда в Деня на земята - 22 април - и е основен акцент в програма на община Драгоман за празника.


В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес Drace.bg – до 19 април включително, след което записването ще става на място преди старта.
Походи и наблюдения


Всяка година състезанието "Байк и Рън за Чепън" показва на участниците си красотата на района чрез различни акции.


Боян Петров ще бъде почетен гост на планинското колозездене в Чепън планина

© „Байк и Рън за Чепън“


Традиционният тур за запознаване с природните забележителности на района по случай Деня на Земята тази година е в две части: с опитни гидове на СДП "Балкани" ще има наблюдение на птици на Драгоманското блато, както и ботанически фототур на Чепън планина, включващ изкачване до връх Петровски кръст и заснемане на редки видове растения. За децата пък сдружението организира изследователска работилница на площада.


Андрей Ралев от СДП "Балкани" ще разкаже за благотворителната акция "Достъпното блато" за набиране на средства за възстановяване и изграждане на допълнителен участък на дървения мост в Драгоманското блато.


На площада пред общината ще има подвижна класна стая "Земно кълбо" по идея на екоинспекцията, където децата и техните родители ще могат да научат повече за околната среда и как да я защитават, основните принципи на устойчивото развитие и предизвикателствата на глобализацията. Пред нея специалният гост на събитието Боян Петров - Съни ще говори за планината и нейната крехка екосистема.


Боян Петров ще бъде почетен гост на планинското колозездене в Чепън планина

© „Байк и Рън за Чепън“


Детско велосъстезание


Всички деца са поканени да се включат в традиционното детско велосъстезание на площада "Мини Байк и рън за Чепън" – бягане, колоездене, въжен парк на предизвикателствата и спортни игри. Родителите им пък ще могат да се включат в безплатна хоротека – първи стъпки в българските хора.


Безплатен транспорт с БДЖ


Всички участници в състезанието "Байк и Рън за Чепън", както и всички желаещи да посетят Драгоман за празника, могат да се възползват от безплатен превоз – БДЖ и организаторите предоставят безплатен вагон за 100 човека. Необходима е предварителна регистрация.


"Байк и рън за Чепън" се провежда от 2012 г., като основната цел е да популяризира целесъобразния и отговорен начин на живот в хармония с природата, а велосипеда и бягането - като здравословни начини на придвижване. Участниците имат възможност да се включат в една от две дистанции: 40 км (голямо трасе) и 21.3 км (малко трасе).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK