България иска от Брюксел по-хлабави норми за емисиите на въглищните централи

Затягането на правилата в европейски мащаб ще доведе до необходимостта от нови инвестиции и поскъпване на тока с 27%, са изчислили в държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която е най-голямата въглищна централа в България.

© Надежда Чипева, Капитал

Затягането на правилата в европейски мащаб ще доведе до необходимостта от нови инвестиции и поскъпване на тока с 27%, са изчислили в държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която е най-голямата въглищна централа в България.България настоява пред Европейската комисия да промени заложените емисионни нива на серен диоксид, азотни оксиди и живак в подготвяния в Брюксел по-строг режим за електроцентралите на въглища. Ако това не стане, България иска да бъдат определени отделни стойности, които да важат само за страната.


Тази позиция са застъпили експерти от министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на икономиката на срещи в Брюксел за разясняване на тежките последици за България от готвените промени в Референтния документ за най-добри налични техники за електроцентралите на въглища, съобщи пресслужбата на Министерството на енергетиката. Документът засяга електроцентралите с входяща мощност над 50 мегавата. Предвидени са много по-високи от съществуващите рестриктивни равнища за емисии азотни оксиди и серен диоксид, изпускани в атмосферата, както и ограничения за живака.


Токът ще поскъпне с 27%
Затягането на правилата в европейски мащаб ще доведе до необходимостта от нови инвестиции и поскъпване на тока с 27%, са изчислили в държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която е най-голямата въглищна централа в България.


По изчисления на Министерството на енергетиката от новите екологични мерки всяка година въгледобивът и деветте най-големи електроенергийни предприятия, които ползват лигнити от източномаришкия басейн, ще реализират загуби за над 612 млн. лв.


България ще трябва да внася ток от нечленки на ЕС


Опасенията на българското правителство са, че промените ще засегнат целия енергиен сектор в страната, минният бранш и свързаните с тях индустрии. От износител на ток България рискува да се превърне във вносител, при това от съседни държави, които не са членове на ЕС и нямат задължения да изпълняват новите екологични норми.


В добива на въглища и производството на електроенергия са ангажирани пряко около 12 хил. души, а заедно със свързаните дейности – около 150 хиляди. Евентуалното преустановяване на работата на топлоелектрическите централи ще доведе до директна загуба на хиляди работни места, необходимост от допълнителни социални разходи за страната, както и загуби за бюджета от преки и косвени данъци, е българската позиция, представена в Брюксел.


Документът ще бъде гласуван в края на април от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на чл. 75 от Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. Предстои трите ресорни дирекции на Еврокомисията да изпратят допълнителни въпроси, на които България трябва да отговори.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ей това е! ЕС иска да не ни тровят, но правителството си настоява на обратното. Най-забавното е, че и Министерство на околната среда е в кюпа :D

 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Стара новина.
  ЕС се съгласи преди 10 дни.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  България като остави Йес - Кунева и компания да затвори АЕЦ-а сега може да иска от ЕС да се топли на въглища или на топла минерална вода - ВСЕ ТАЯ !

  [email protected]
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Ами добре, че го има ЕС, иначе нещата щяха да се решават от нашите управляващи.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  А нещо за нерегламентираната държавна помощ за така наречените "хамерикански" централи? Енергийната мафия няма да се даде лесно!

 6. 6 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Абе нали имаше излишък на мощности? Ко стана?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bullet":

  Разпъват чаршафи за да симулират заинтересованост и вършене на работа...

  Това става!

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  ТЕЦ „Марица Изток“ дори бе включен в Книгата на рекордите на Гинес от 2000 г. заради значителното замърсяване със серен двуокис. В категория „Опасности и бедствия“, раздел „Екологични катастрофи“ централата е записана под заглавието „Най-голямо замърсяване със серен двуокис“, а цитираното количество е 350,000 тона годишно, изпускани в река Марица.[8]

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Според шведската неправителствена организация Secretariat for Acid Rain, цитирана от Faversham House Group[4], през 2000 г. двата ТЕЦ-а на Марица Изток са най-големите единични замърсители на въздуха със серен двуокис в Европа, като заемат първо и второ място съответно с 316 000 и 291 000 тона годишно. Според директна информация от Secretariat for Acid Rain[5], през 2003 г. 2-та ТЕЦ-а на „Марица Изток“ продължават да са на първо и второ място в Европа (без бившия Съветски съюз), съответно с 493 000 и 269 000 т/год. Според същия източник през 2001 г. двете централи са изпуснали в атмосферата съответно 54439,9 (МИ-2) и 19034 (МИ-3) кг серен диоксид на час (общо за годината 476 000 и 166 000 т), а за 2002 г. показателите са 49731,8 (МИ-2) и 24186,1 (МИ-3) кг/час (годишно 435 000 и 211 000 т съответно).

  През 2005 г. според министър-председателя Симеон Сакскобургготски, цитиран от ТПП-Стара Загора [6], енергийният комплекс ТЕЦ „Марица Изток“ e най-големият източник на серен диоксид във въздуха и на регионално, и на национално ниво с около 83% от емисиите в България.

  По информация на РИОСВ Стара Загора[7], към 2005 г. трите ТЕЦ-а изпускат серен диоксид в обем 701 363 тона/годишно (над 2000 тона в денонощие), което прави над 99,8% от годишните емисии (над 99,9% през летните месеци) на цялата област Стара Загора и над 97,6% от годишните емисии в района на наблюдение на РИОСВ (включващ още областите Сливен и Хасково).

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Естествено е България да иска разхлабване на нормите за вредни емисии. Това е единствената енергия добивана от роден източник. Когато някой каже , че тока от Мариците е скъп , трябва да знае това.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Но от друга страна:

  „Марица изток“ е промишлен комплекс в Югоизточна България, най-големият в Югоизточна Европа. Той е разположен в източната част на Горнотракийската низина, на около 40 км югоизточно от гр. Стара Загора, върху площ от около 240 км2

  „Марица Изток“ е най-големият работодател в България, като всичките му поделения дават работа на около 25 000 души.

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Неутрално

  държавата с най мръсният въздух да моли за подобно нещо си е чист цинизъм ,дори престъпление ,силно се надявам от европа да ни откажат ?

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#5] от "telqk":

  Така наречените "Хамерикански" централи са единствения източник на независима енергия в България. Всичко останало е с вносна суровина. След петнадесет години експлоатация остава наша. Там няма да има данък Русия , така да знеш мурзилка

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "telqk":Така наречените "Хамерикански" централи са единствения източник на независима енергия в България. Всичко останало е с вносна суровина. След петнадесет години експлоатация остава наша. Там няма да има данък Русия , така да знеш мурзилка
  —цитат от коментар 12 на ka2


  Я да се уточним "зависима енергия"? Едната е собственост на кипърска офшорка, другата е на Контурглобъл и цялата печалба изтича директно извън България? Второ, дългосрочните договори правят цената на тока за регулиран пазар силно зависим от "космическите цени"" по тях. Т.е. всички сме зависими от това, че трябва да ги плащаме заедно с индексациите, като сумата която ще бъде платена на двете американски централи надхвърля цената на който и да е друг енергиен проект в България, вкл. Белене, Южен поток и т.н. Цените по дългосрочните договори са неколкократно надвишаващи цените на другите големи производители - АЕЦ и Марица 2. След 15 години електроенергията от изкопаеми горива ще е история и ние ще останем с остарели боклуци и вероятно притискани от ЕС да ги затворим, точно както 1-4 блок на Козлодуй. Целият свят затваря и премахва централите захранвани на въглища, Германия затваря рудниците си в Рур и елиминира въглищните централи, и минава на "ЗАВИСИМИЯ" руски газ. Горките германци - живи да ги оплачеш - ТЪПИ И ЗАВИСИМИ, години сме пред тях УМНИ КРАСИВИ И НЕЗАВИСИМИ! Полша разкара абсолютно същата схема на "независима енергия" с пакет закони и би шута на "независимата Хамериканска енергия" а ние като най-дивите аборигени, сключваме дългосрочни договори на космически цени за ток от остаряла морално технология? Аз предпочитам да плащам "зависимия" ток на Козлодуй на 3 пъти по -ниска цена от скъпия "независим" ток на американците. Всъщност цената за разполагаемост на американските централи, т.е. без да произвеждат, а само да си стоят красиви, спретнати и независими, е по-висока от цената на произведения ток на българската Марица 2. Аман от ботове-експерти!

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да се хванат за ушите тези, които са подписали договорите с американците за централите. Тези централи и без това дават скъп ток и замърсяват околната среда, а сега с новите регулации токът ще стане още по-скъп. Въпросът е не да измолим от Брюксел хлабави норми, а да се извадят на светло тези, които са получили комисионните за отваряне на централите и да бъдат подведени под отговорност за кражби в особено големи размери от джоба на данъкоплатеца. А що се отнася до емисиите, замърсяването на околната среда не трябва никак да се подценява и ако е нужно, трябва да се затворят тези централи, защото чистоттата на въздуха няма цена, тя е безценна.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук":

  Че Вие какво искате, колега - те в Марица не копаят въглища, а пръст и смола - и го горят с руски газ - знаете от пръст и смола, омесена с внесен кокс и изгорена с газ какъв пепелак остава за нЕк'ва мижава получена електроенергия. Мариците трябва да работят, 'щото хем евтино, хем да няма завод от газ електричество - зер требе да учат нЕкои държавни храненици; това мръсотия - да не е НС в Стара Загора, че трябва да се съобразяват дУпЕтатите. Друг е въпросът, че като заралии скочихме да протестираме - нямахме подкрепа отникъде другаде, а само едни пари се наляха в "наши" хора - меринджеи на Берое. Ако трябва да го кажа сериозно - ще излезе книга.

  Още влияе принципът на комунизма - уреди нЕколко процента твърд електорат, излъжи още нЕколко и окради другите - и следващите избори пак така - после защо сме под 7 млн. Този принцип всички партии го владеят - как пък поне е'на не се обърка да помисли за целиО народ, не само за собствения си електорат и то най-вече за собствените си кадри.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  То, ако зависеше от България, никакви норми нямаше да има. Всеки да си прави, каквото си иска.

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#12] от "ka2":

  Данък Русия има върху руския газ, с който американските централи горят "въглищата" - знаеш ли (но не по документи), реално какво представляват тези въглища? Потърси инфо и после си направи сметка, изгодно ли е или е набутвация. Нямам нищо против гарантираната печалба на американците - ала смятам че е по-скъпо да се внася газ, кокс и др. химии да се горят т.нар. "въглища" , отколкото да се внася чист ток, или да се направи завод газ-ток; за екология не може да става и дума.

 18. 18 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 601 Неутрално

  А лекарствата на хората ТЕЦовете ли ще плащат?!

 19. 19 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Да, няма спор че замърсяват тези централи. Най-лесно е - затваряй, ограничавай. Проблемът е че 12,000 работни места директно и 150,000 индиректно ще бъдат загубени. Как ще изглежда Бобовдол след това, как ще изглежда Гълъбово, Раднево? Трябва специални социални програми да се създават за тези хора, които да действат десетилетие - преквалификация, създаване на данъчни преференции за създаване на бизнес в тези региони, и т.н. Природата ни е мила, това е ясно, но не можем просто да захвърлим тези хора - трябва да се помага. Иначе резултатът е известен - жесток протестен вот, и премахване на ограниченията - от който ще страдаме всички. Това се видя досега много добре през 2016 - старите миньорски градове с ужасна безработица в Англия гласуваха за БРЕКЗИТ, безработните миньори от Западна Вирджиния гласуваха за Тръмп, североизточната част на Франция където са закритите им мини и точно същите тези хора са бастиона на Льо Пен.

  Не можем да постигнем устойчива промяна с морализаторстване от Брюксел и от жълтите павета, защото реакцията е неминуема и грозна, както се вижда в ОК и САЩ.

  Как България успя да се освободи от 100,000 наборна армия през 1989та година, изкарвайки десетки хиляди хора на улицата, хора с опасни умения и познания? С обезщетения, обучения по предприемачество и какво ли не, а може би и с малко късмет нямахме проблеми.

  Ясно е че такава цялостна стратегия никой в БГ няма да измисли - ще струва адски много и трябва да е съгласувана на 100 места. В идеалния случай, нека ЕС както иска да намалява вредните емисии като транс-граничен проблем, да направи транс-гранична програма за подпомагане на тези райони която да работи в целия ЕС - в него ще влезат френските, немските, българските, полските миньори. В краткосрочен план е ясно че трябва да се предлага облекчаване на замърсяването, но е важно да се лобира за такава програма, постепенно да се ограничава добива на въглища и да се преминава към възобновяеми източници, но не отведнъж, а бавно и полека, за да може кой да се пенсионира, кой преквалифицира, кой емигрира, но да не се натрупва напрежение.

  Умни хора са в институциите на ЕС, имат достъп до ресурси, да правят проучвания, да изготвят стратегия и да работят със страните членки за реализацията и. Само така ще го преминем това. Иначе ще се въртим в едно и също, и ще генерираме изоставени хора в пропаднали райони които са на ръба на оцеляването, и на следващите избори може да изгубим много повече от постигнатото (България излиза от ЕС за да замърсява на воля) от някакви ограничения на емисии.

 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#9] от "ka2":

  Не съм въглищар, но имам опит в сектор енергетика.
  Чувал съм колеги, професионалисти да казват, че в много държави пръстта е по калорична от маришките въглища...

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#19] от "skeptichen":

  Мините не са вечни - идва време и вече експлоатацията им е неизгодна и трябва да се затворят - така е в цял свят. Но там се прави план - от началото до края - а тук се дундуркат в илюзията че още е изгодно да се работи - не само мините са така, така са и доста заводи - и това си е воденичен камък на врата на всички останали. Отдавна малко по малко хората от Мариците трябваше да се пренасочват в други сфери, а сега - сега най-изгодно е да насъскаш миньора срещу другите хора в региона - да му внушиш че му завиждат и че искат да го изместят, за да му затвориш очите за голямата картинка - че вече печалба за България от Мариците няма, а труда му - макар и реален - е безполезен като бутането на сизифовия камък.

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ТЕЦ „Марица Изток“ дори бе включен в Книгата на рекордите на Гинес от 2000 г. заради значителното замърсяване със серен двуокис. ...
  Според шведската неправителствена организация Secretariat for Acid Rain, цитирана от Faversham House Group[4], през 2000 г. двата ТЕЦ-а на Марица Изток са най-големите единични замърсители на въздуха със серен двуокис в Европа, като заемат първо и второ място ...
  Според директна информация от Secretariat for Acid Rain[5], през 2003 г. 2-та ТЕЦ-а на „Марица Изток“ продължават да са на първо и второ място в Европа (без бившия Съветски съюз)...
  През 2005 г. според министър-председателя Симеон Сакскобургготски, цитиран от ТПП-Стара Загора [6], енергийният комплекс ТЕЦ „Марица Изток“ e най-големият източник на серен диоксид във въздуха и на регионално, и на национално ниво с около 83% от емисиите в България.По информация на РИОСВ Стара Загора[7], към 2005 г. трите ТЕЦ-а изпускат серен диоксид в обем 701 363 тона/годишно ...
  —цитат от коментар 8 на Дундурук

  Цитирате данни са от периода 2000-2005 година. След това бяха изградени сероочистващи инсталации в ТЕЦ "Марица Изток-2", ТЕЦ "Марица Изток-3" и дори в "Брикел". В ТЕЦ "Марица Изток-3" беше изградена инсталация за намаляване на азотните оксиди. Беше изградена и пусната в експлоатация ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” със сероочистваща инсталация.

 23. 23 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Скъпи Сънародници, остават ни само две крачки за да стигнем Северна Корея. Едната е затваряне на границие, а втората - администрацията ни да се научи да марширува.

 24. 24 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Да се хванат за ушите тези, които са подписали договорите с американците за централите. Тези централи и без това дават скъп ток и замърсяват околната среда, а сега с новите регулации токът ще стане още по-скъп. Въпросът е не да измолим от Брюксел хлабави норми, а да се извадят на светло тези, които са получили комисионните за отваряне на централите и да бъдат подведени под отговорност за кражби в особено големи размери от джоба на данъкоплатеца. А що се отнася до емисиите, замърсяването на околната среда не трябва никак да се подценява и ако е нужно, трябва да се затворят тези централи, защото чистоттата на въздуха няма цена, тя е безценна.
  —цитат от коментар 14 на proza


  Няма какво да се добави.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Разстроено

  Корпоративните интереси у нас пак си казаха тежката дума!

 26. 26 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Да се хванат за ушите тези, които са подписали договорите с американците за централите. Тези централи и без това дават скъп ток и замърсяват околната среда, а сега с новите регулации токът ще стане още по-скъп. Въпросът е не да измолим от Брюксел хлабави норми, а да се извадят на светло тези, които са получили комисионните за отваряне на централите и да бъдат подведени под отговорност за кражби в особено големи размери от джоба на данъкоплатеца.
  —цитат от коментар 14 на proza

  Хал хабер си нямаш за какво пишеш нали?
  Никой в статията не говори за американските централи, които са нови (едната - чисто нова, строена на зелено, а другата - обновена и отговаряща на всички екологични норми, вкл. и на новите).
  Става дума за държавната ТЕЦ 2, която произвеждайки "евтин" ток бълва отрови из цялата област. И няма пари да се обнови, щото работи на загуба.
  А работи на загуба, щото българското стадо иска токът да му е без пари!
  Спомнете си думите на Буров - Българинът ще се оправи тогава, когато се научи да си плаща сметките.
  А токът не е евтина стока.
  Всичко ще се реши с освобождаване пазара на тока - както на всяка друга стока.
  Истинската му цена сега е 2 пъти по-висока от тая, социалната, на която е принуден да продава НЕК и заради която е милиарди на загуба.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Гневно

  До коментар [#1] от "laveol":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  У нас всички управляващи /без значение от цвета си/ правят всичко по силите си да слугуват на икономическите интереси и да занижават еко-стандартите без да мислят за това,че унищожават Природата и вредят на населението на България

 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Нека да продължават да бълват отрови, за да могат другарите да продължават да изнасят ток. Явно никой не се замисля, че винаги производителите реват за големи загуби, но никога не отчитат съответните големи печалби, и не плащат данък печалба.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  За Ваньовите централи ли става въпрос?

 30. 30 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "telqk":Така наречените "Хамерикански" централи са единствения източник на независима енергия в България. Всичко останало е с вносна суровина. След петнадесет години експлоатация остава наша. Там няма да има данък Русия , така да знеш мурзилка
  —цитат от коментар 12 на ka2

  След 5 години централата се самозатваря. Няма да има пазар за скъпият ѝ ток.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 31. 31 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Става въпрос за ТЕЦ-овете на Ковачки и държавните 'Марици'.
  т.нар. американски централи са с най-високи екологични норми и.. с подобоваща цена, но..!
  Има едно голямо 'НО'.
  Макар и най-скъпи те НЕ са предпочитани в енергийния микс на НЕК.
  Предпочитани са централите на 'нашия' човек и след това скъпия ток от ВЕИ централите на 'нашите' хора. От това най-вече, а и от др. далавери в енергетиката НЕК е в перманентен фалит, а политическите банди чупят пръсти, как хем да лъжат електората предизборно и хем да изпълняват олигархическите поръчки.
  Да не говорим, че замърсяването е значително по-зле от официално огласяването и 'измервания' се извършват в нарочно поръчани моменти.

 32. 32 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Никой в статията не говори за американските централи, които са нови (едната - чисто нова, строена на зелено, а другата - обновена и отговаряща на всички екологични норми, вкл. и на новите).
  Става дума за държавната ТЕЦ 2, която произвеждайки "евтин" ток бълва отрови из цялата област.
  —цитат от коментар 26 на Athanatos

  Става дума за трите централи. При новите екологични критерии и американските централи трябва да направят значителни инвестиции за да влязат в нормата.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 33. 33 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#26:"Athanatos"][/quote]

  Проблемът е, че заради "скъпия" ток на американските централи и мафията на ВЕИ-та трябва да има и евтин "мръсен" ток, за да се усреднява цената. И аз като "част от стадото" не искам да плащам средна цена грубо от 100 евро на Мвт/час по дългосрочните договори от американските централи (1500 МВт) и ВЕИ (още 1500 МВт), а нещо около пазарната цена, която е е под 40 евро на МВтч, миксирана с по-евтин ток от АЕЦ Козлодуй.

 34. 34 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Става дума за цели девет централи видно от статията:

  По изчисления на Министерството на енергетиката от новите екологични мерки всяка година въгледобивът и деветте най-големи електроенергийни предприятия, които ползват лигнити от източномаришкия басейн, ще реализират загуби за над 612 млн. лв.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 35. 35 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Да се чете: "Собствениците на ТЕЦ-овете искат по хлабави норми".

  I had a dream, Joe
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#14] от "proza":

  Къде прочете недоволство от хамериканците? Май точно те покриват изискванията. За разлика от държавната Марица Изток 2. Да не говорим за родните назначени бизнесмени.
  Я сега да чуем пак за евтината енергия от държавните централи. Може и за евтиния Козлодуй. Дето не си плаща голяма част от разходите. За печалбите да не говорим.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#33] от "idiotstavrev":

  Я провери пак колко е цената от хамериканските централи. Може да видиш и колко е печалбата на държавните. И да пробваш да обсниш верно ли им е толкова евтинка енергията. А ако сложиш и липсващите концесионни такси от рудника и ще се зачудиш за чий го има това чудо.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 38. 38 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Макар и най-скъпи те НЕ са предпочитани в енергийния микс на НЕК.
  —цитат от коментар 31 на ali_ibn_isa

  Далеч по-изгодно е да получаваш пари и нищо да не правиш. Т. е. да те държат в "студен резерв". За което получаваш повече пари, отколкото да произвеждаш ток. Нали само от намаляването на цената на дежурството с 17 % намаля задължението ни към американските централи с 1 млрд. лв.?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 39. 39 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#9] от "ka2":Не съм въглищар, но имам опит в сектор енергетика.Чувал съм колеги, професионалисти да казват, че в много държави пръстта е по калорична от маришките въглища...
  —цитат от коментар 20 на ivan_


  Пепелта (саждите) от изгаряне на мазут са с ДОКАЗАНО по-висока долна топлина на изгаряне (калоричност) от лигнитите в Маришкия басейн.
  Но типично по български, един с десетилетия замитан под килима проблем, е на път "да удари вентилатора" и изведнъж целокупното политическо войнство гледа възмутено и изненадано. И разбира се отново по стара народна традиция - някой друг е виновен, в случая лошия ЕС. А "Р. Овч.", Д. Добрев, Стойнев и цялата плеяда запомнени и забравени министри и "експерти" в енергетиката са разбира се, "целите в бяло".
  Ето затова се изготвят Стратегии за секторно развитие и после се изпълняват без значение кое правителство е на власт, а не както е тук - за да може едни консултанти да приберат едни пари и после, документа в "кръглата папка".

 40. 40 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Бе това с емисийте от сума ти години бе ясно, ма сега - кой ми с*а у гащите.Заради тия централи прецакаха АЕЦ Белене

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  „Марица Изток“ е най-големият работодател в България, като всичките му поделения дават работа на около 25 000 души.
  —цитат от коментар 10 на Дундурук


  Това не може да е претекст да не се прави нищо по инсталирането на филтри на комините, и паралелно с това да се харчат стотици милиони за разни самовари, петролопроводи, хъбове. Къде са ония пръчове - директори от БЕХ и НЕ, които подписваха договорчета с Росатом? А и Марица 2 не беше ли нещо свързана с Ковачки, или бъркам?
  Или ще кажеш нека да работят 25000, и нека да плащаме и глоби за работните им места? Е.а ти бизнеса....

 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  нЕма лабаво! Европейските ценност са ДАЙ пари, и всичко си има цена! Вкл. парниковите емисии!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Хайде стига сте го обгрижвали Ковачки, бе.

 44. 44 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 430 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK