"Скритите услуги на природата" в Деня на Земята

"Скритите услуги на природата" в Деня на Земята

© WWF-БългарияКакво знаете за околната среда и климата? Образованието е основата за напредъка. Това е и мотото на тазгодишната кампания за Деня на Земята, 22 април. Идеята е да се изгради глобално гражданско общество, което е запознато с причините за изменението на климата и осъзнава безпрецедентната заплаха за планетата.


С екологична образователна програма започват и инициативите, организирани от Дирекцията на Национален парк "Рила". Днес WWF-България ще представи документалния филм "Скритите услуги на природата", който разказва осем истории, в които дивата природа дава шанс за ново житейско начало.


Ловец, убил 9 вълка, който днес е техен защитник. Оцелели на косъм при взрива на военна фабрика колежки, които най-сетне са намерили устойчив поминък в производството на сладка от горски плодове. Едно обезлюдено балканско село, където след десетилетия отново кипи живот. И още пет истории, фокусирани върху това как можем да се възползваме от природата и в същото време да я съхраним.
Ако на дивата природа на България се погледне от подходяща перспектива, тя може да се превърне в устойчиво препитание за много хора от икономически изостаналите райони. Филмът поглежда от перспективата и взаимоотношенията бизнес – природа. Вместо обичайните противоречия, виждаме примерите на фирми, осъзнали своята зависимост от природата и отговорността си към нея, които търсят начин да й се отплатят.


"Скритите услуги на природата" е част от проект на WWF и Асоциацията на парковете в България в рамките на по-големия българо-швейцарски проект "За Балкана и хората". Чрез различни мерки проектът подкрепя 13 бизнеса в шест района на територията на Природен парк "Българка", Природен парк "Врачански Балкан" и "Натура 2000" - зона Западна Стара планина.


Партньорите по проекта са си поставили за цел да демонстрират, че местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за качеството на живот в селските райони. Особено в Северозападна България, която остава един от най-бедните райони в Европа. Това е и причината за избор на трите територии, които от една страна са изключително богати на биоразнообразие и поддържат важни екосистемни услуги, а от друга се намират в трудно социално икономическо положение.


Филмът е създаден от продуцентската компания On Screen Production. Режисьор е Кирил Ценов, а сценарист – Десислава Данина. Впечатлението от фантастичните гледки във филма се подсилва допълнително от авторската музика на композитора Иво Игнатов.


Проектът "За Балкана и хората" е четиригодишен (2012 –2016 г.) и се изпълнява от четири швейцарски и седем български партньори в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е на общата стойност 4 790 000 швейцарски франка.
Плащането за екосистемни услуги са иновативен подход, който ЕС приоритизира през последните години с цел да превърне в своя политика през следващото десетилетие. Сега всяка страна членка е в процес на оценка и картиране на своите екосистеми и предоставяните от тях ползи за обществото. Процесът трябва да приключи през 2022 и стойността на тези услуги да влезе към БВП на всяка страна членка. България е сред пионерите в тази сфера в ЕС и още през 2011 плащанията за екосистемни услуги бяха отразени в закона за горите.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7417 Неутрално

  По-близо до природата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  Само дето видяхме какво става в последните няколко дни с природата. Тъжна работа. 😷

  Апокалипсисът апокалиптичен
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK