Подписката за референдум в Трън с алтернативен въпрос е валидна

Скрийншот от уведомлението на инициативния комитет, представляван от екоактивиста Асен Велев.

© Дневник

Скрийншот от уведомлението на инициативния комитет, представляван от екоактивиста Асен Велев.Валидна е подписката от инициативен комитет за провеждане на местен референдум в Трън, но с друг, сходен въпрос. Това е установила проверка на дирекция ГРАО към Министерството на регионалното развитие, съобщи пред БТА председателят на общинския съвет Бойчо Харалампиев.


Алтернативният въпрос е: " Съгласни ли сте в проекта за общ устройствен план на община Трън предназначението на териториите, които към момента са предвидени за добив на полезни изкопаеми, обозначени като находище "Трън - Север" и "Трън - Юг" да бъде променено за друго, различно предназначение, което не включва минна и миннопреработвателна дейност?"


Подписката е депозирана в общинския съвет на 7 април, като в нея са се подписали 432 души. Коректни са 415 подписа, некоректни са 17, уточни Харалампиев.
Вчера общинският съвет отложи разглеждането на подписката, защото протоколът от ГРАО е пристигнал след заседанието на постоянните комисии. На 10 май е насрочена извънредна сесия, на която документът ще бъде обсъден, каза Харалампиев.


На извънредно заседание на 21 април общинският съвет в Трън реши да бъде произведен местен референдум на 11 юни. Въпросът, на който трябва да отговорят жителите, е: "Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?"


Инициаторите на алтернативната подписка от "Сдружение Трън" пишат на сайта си, че очакват по въпроса да се насрочи референдум в интервал от 55 до 60 дни от датата на сесията, което означава допитването да се състои не по-рано от началото на юли. Те оспорват насрочването на референдум за 11 юни, тъй като между датата на взимане на решението - 21 април, и датата на допитването има по-малко от необходимите 55 дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK