Екоминистерството да има орган, отговорен за качеството на водата, настояват "Зелените"

Екоминистерството да има орган, отговорен за качеството на водата, настояват "Зелените"

© Надежда Чипева, КапиталМинистерство на околната среда и водите трябва да има специален орган, който да отговаря за качеството на водата. За това настояват "Зелените" след разкритията за наличие на уран във водата в няколко области на България, за което институциите прехвърляха отговорността едни на други. От партията ще изпратят в Министерския съвет и до екоминистерството конкретните си предложения за спешни мерки, каза съпредседателят Владислав Панев на среща с журналисти.


Важно за ефективността на този орган по думите им е пълната прозрачност на дейността му, а получаваните резултати от измерванията при всяка контролираща акция трябва да се публикуват на сайта на институцията най-късно до три дни след излизането им.


"Качество на водата е в пряка връзка с националната сигурност на страната. Затова настояваме новото правителство да се заеме незабавно с проблема", заявяват от партията в своя декларация.
"Отговорна за решаването на проблема с урана трябва да бъде една модерно организирана институция, която да изпълнява ефективно задълженията си. Сегашната система позволява прехвърлянето на топката от едно ведомство на друго и в крайна сметка не води до резултати", мотивират искането си "Зелените".


Методите и режимите за измерване и контролиране качествата на водата, използвана от българските граждани, също трябва да бъдат модернизирани.


Карта на обектите и областите в България с повишено лъчение трябва да дава информация на гражданите, а опасните обекти да бъдат обозначени с ясна маркировка, е друга мярка, която "Зелените" смятат за спешна и наложителна.


Под прякото наблюдение на министър-председателя да бъде въведена програма за спешно обезопасяване на затворените обекти за добиване на уран. Да се провери дали мерките по премахването на опасността оттам са били адекватни и навременни.


Информационна кампания за предпазните мерки, които всяко домакинство може да вземе, според "Зелените" ще сведе радиационните рискове до минимум.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK