Депутатите се готвят да гласуват удължаване на срока за строителство по Черноморието

Депутатите се готвят да гласуват удължаване на срока за строителство по Черноморието

© Надежда Чипева, КапиталЕдин от първите законопроекти, с които ще се захване парламентът на първото си заседание следващата сряда се оказа експресно внесен и спорен. Става дума за поправки, с които да се удължи с още три години срокът за строителство на Черноморското крайбрежие. Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след 10 дни.


Това ще стане възможно, ако депутатите одобрят предложението за промени в Закона за опазване на земеделските земи, внесен от група депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ. За влизането на проекта в пленарна зала идната сряда съобщи един от вносителите Христиан Митев от Патриотите пред журналисти в петък. Той призна, че е обсъждано докуменът да бъде гласуван днес преди парламентарния контрол. От БСП обявиха, че става дума за лобистка поправка, внесена спешно заради "крупни инвестиционни проекти". Вчера законопроектът беше одобрен единодушно на първо четене от комисията по земеделие, съобщи "Медиапул".


Поправката предвижда да се удължи от 6 на 9 години срокът, след който земеделската земя с променен статут за застрояване става отново земеделска. На практика той изтича след десет дни - на 23 май 2017 г. , а предложението е да се измести до 23 май 2020 г.


Дребните ощетени собственици като мотив
Основен мотив за промените, посочени от вносителите от "Обединени патриоти", е "да овъзмезди и да защити интересът на дребните собствени и семейства със среден и нисък доход", които били ощетени през изминалите години да реализират инвестиционните си намерения заради "жестоката икономическата криза" и влезли впоследствие "административни забранителни актове и законодателни промени, които обслужват необществен интерес".


Поставянето на тези дребни собственици в неравностойно пазарно положение, според законотворците, е наказание и е несрпаведливо спрямо най-уязвимата част от българското население. Според вносителят, става дума за стотици семейства, които са успели да сменят предназначението на едва 0,001% от поземления фонд.


БСП: Законът е лобистки


"Срам е първият законодателен акт на 44-ото Народно събрание да бъде такъв лобистки законопроект," коментира заместник-председателят на "БСП за България" Жельо Бойчев в парламента в петък. По думите му, вместо промяна и обещания нов морал от мнозинството, българските граждани са свидетели на лобистко законодателство.


БСП настоява всички граждански и екологични организации да направят внимателен анализ на тези обекти и да се проведе обществена дискусия преди обсъждането на законопроека в пленарна зала.


"Искането за удължаването на срока в момента е знак, че новото мнозинство продължава политиката на правителството на Станишев и тройната коалиция," коментира Тома Белев от "Асоциацията на парковете в България" пред "Дневник" и напомни, че не става дума само за дребни собственици, но и за големи инвеститори като тези на Камчийски пясъци, Карадере и Иракли.


"В обхвата на това ограничаване се включват 1500 декара дюни, заменени като пасища от правителството на Станишев край Камчия за 14 и 18 стотинки на кв. метър. Естествено има и десетки други случаи на заменки на земеделски земи по цялото Черноморие и планинските курорти," припомни Белев един от най-емблематичните примери за заменки от миналото.


Белев посочи, че през 2007г. и 2008 г. "на всеки две минути от работния ден се променяше предназначението на 1 декар земеделски и горски земи". Промяната на предназначението на собствеността в момента се извършва след процедури по екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000 на подробния устройствен план. "Но това не винаги е било така и тези разпоредби решаваха равнопоставеността на всички пред закона."


По думите му решенията по екологична оценка и оценка за съвместимост имат срок за действие от 5 години и няма как промяната на предназначението да има по-дълъг срок след като строителството не е извършено.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Що само за 3 години !!! Нали се разбрахте за цял мандат от 4 години ??? Пък и дюните се рушат, трябва да се излее бетон да се укрепят.

 2. 2 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 814 Гневно

  Боклуци!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1348 Гневно

  патрЕоти.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 768 Любопитно

  От написаното не мога да разбера дали е лобистки, или защитава "интереса на "дребните собствени и семейства"?
  Може да имам подозрения, но не мога да съдя без информация...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Като бях на Приморско преди 2 седмици(извън сезона) на почивка, навсякъде се строеше. И то как, отпадъци навсякьде извън заграденият строителен обект. Реклами на магазини, които не работят, предполагам тепьрва като започне сезона през началото на юни. Криво ляво изкарах добре почивката, но следващият път ще съм на остров Майорка в Испания.
  Най-драстично беше срещу Историческият музей в Приморско, имаше метални железа за арматура сложени на тротоара за пешеходци. Ако мине дете, ще се нарани. Имаше място настрани, където след ограждане с 1-метър пластмасови ограничения можеха да се поставят, понеже са остри в краищата и при лошото осветление нощем неволно всеки може да се нарани, а и мястото им не е на пешеходната пътека, при липса на алтернативен маршрут, който да е означен с огради и табели, както е в Западна Европа.. 3 дена по-късно железата бяха махнати.

  Es muß Geld fließen!
 6. 6 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Като гледам тая снимка и ми става зле, колко трябва да си прос да го налееш тоя бетон и да изкараш някой лев лятото. Да беше няква супер-далавера за милиони, за 5-звезден хотел - айде, да речем, че ще спечелш много, ама за тая барака ...
  Дали няма да е най-лесно просто да се забрани да се строи на 200 метра от водата и точка. Ако има 200 метра - може, ако няма - не. Не всеки експерт с 400 лева заплата да трябва да се разправя с мутри има ли дюна или не, пясък ли е или е друго. И ако толкова трябва да се строи по-наблизо - burden of proof - т.е. доказваш ти като инвеститор, че там няма дюни.
  Дървени барове и капанчета винаги е било ок да има.

 7. 7 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тия кога ще ги сваляме?

 8. 8 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Симеонов нещо не е достроил и му трябва време - еххххх господа избранници на народа. Толкова пък бързо да се ориентирате - поне не се криете щото знаете, че народа втори път няма да се излъже.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Малко го бетонираха Черноморието, че удължават и срока. Гнус.

 10. 10 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Алооооо, матряла, това е среден пръст не само към вас...за съжаление.
  Патреоти! Ваща...

 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  Честито на всички гласували за Боеко - получават пакет Волен и Валерката, бонус каракачанска овчарка :)
  Скоро се стягаме за протести

 12. 12 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Поставянето на тези дребни собственици в неравностойно пазарно положение, според законотворците, е наказание и е несправедливо спрямо най-уязвимата част от българското население. Според вносителят, става дума за стотици семейства, които са успели да сменят предназначението на едва 0,001% от поземления фонд.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Мда, звучи по същия начин както са "овъзмездили" във Варна собствениците на земя с някакви трохи, а в големите апартаменти се шири номенклатурата....
  Замалко да повярвам в идеалистичния замисъл на поправката в закона!

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Това, което виждам на снимката, е върхът на човешката глупост и наглост и мисълта, че сме по-велики от природата.

  Поредните управляващи пробват търпението на народа, но накрая не ми се мисли по кои кьошета ще се крият. Така или иначе, Възмездието за всички родни и чужди душмани наближава, и колкото по-нагли и безцеремонни са, толкова по-сурово ще е то. Съжалявам, такива са правилата във Вселената, която винаги търси баланс и хармония, а не подобни изроди, които близо шест века и половина ни задушават и реално спъват развитието ни в много направления и то съвсем умишлено.

 14. 14 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Бая "Патриотично" ми звучи първото предложение за закон - честито ви доунищожаване на малкото останало Черноморие

 15. 15 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Весело

  Пълен бойкот на българското черноморие и смешния бизнес там.Гърция е по-добре.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 16. 16 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 221 Весело

  Семействата със среден и най-вече с нисък доход активно се занимават най-вече с хотелиерство по морето, както и масово строят летни вили.
  А Валери завива един шоколад....

 17. 17 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Спрете се бе! Какви бяха тия гуши, дето не се натъпкаха за 30 години корупция и беззаконие?
  И не ги е срам да говорят за бедни семейства и дребни собственици! Думата "бедност" във вашия речник не трябва да съществува, ненаситни, оядени, купени на безценица роби на мафията!

 18. 18 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Това ли е най-важния въпрос в държавата, който не тръпи отлагане? Боклуци!!!

 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Доживях БСП единствени да имат най-нормалното отношение по въпроса. Такова чудо не е било комунистите единствени да зщитят интереса на държавата.... А от мутрите в ГЕРБ/ОП се очкваше такова арогантно крадене в огромно мащаби което дефакто се легализира с този зкон. Да не говорим за пълното унищожаване на природата ни.

 20. 20 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ... поне не се криете щото знаете, че народа втори път няма да се излъже.
  —цитат от коментар 8 на smart


  Напротив! Народа бе лъган 3 пъти досега...

 21. 21 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "Green Day":


  Спрете се бе! Какви бяха тия гуши, дето не се натъпкаха за 30 години корупция и беззаконие?
  —цитат от коментар 17 на Green Day

  ***
  Грешиш в смятането приятелю. Есента ще станат 73 лета мародерстване, насилие и мачкане на духа и инициативата в българина! Последиците ги виждат тия, за които ужким са гласували тия гамени.

 22. 22 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално
 23. 23 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Предлагам строителния сезон по морето да е от Великден до Димитров ден, както си му е по народен обичай, + това да може да се строи където им падне! Така се прави :)

 24. 24 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Откога български депутат се е загрижил за дребните собственици и бедните семейства които с помощи за социално слаби строят хотели по морето?

 25. 25 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Депутатът е като тестото, колкото и да го биеш все му е малко.

 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Не знам дали да се притеснявам. Пишман-инвеститорите-бетонджии досега щом не са се вместили в сроковете и после нямата да могат. Просто населението намалява чрез смърт и емиграция, руснаците им свършиха парите и интереса, малките курорти по Черноморието замират от мизерия , презастрояване и лоша туристическа услуга ... та няма инвеститорския интерес е умряла работа като цяло, макар да има някои много нагли изроди.

 27. 27 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#6] от "xax":
  До коментар [#13] от "Читател":

  Доколкото виждам, това е новия мостик, който правят на централния плаж във Варна. Преди имаше миризливи заведения там, сега ако не сложат пак заведения върху него, ще стане по-добре. В случая мафията с добро дело ни замазва очите за другия геноцид над крайбрежието, включително и варненската алея.

 28. 28 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Как Иракли и Карадере бе, идиоти ?
  Или вие сте дребните, бедни собственици?
  Тези почнаха да си решават собствените интереси и е видно, че ще имат допир с тоягите.

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Хак да ви е, €НП и д€сни, вие си го избрахте!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Доживях БСП единствени да имат най-нормалното отношение по въпроса. Т
  —цитат от коментар 19 на theduloclan

  Е това е защото не са сега те на власт - не вземат те рушветите. За какво им е да разрешават строителство, като няма да се облажат?
  Я като управляваха те, тогава какво беше? Ако пак дойдат някой ден на власт, пак ще обърнат палачинката.

 31. 31 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как не ги е срам? Това ли ще е първият закон на това правителство? Направо смърди от тези петриоти и мутромилиционери.... Ужас, а Валката щял да бута бунгала да разчисти за дружките....Не си губят времето.

 32. 32 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дундурук":

  То е достатъчно тук да налеят бетон, там да сковат арматура и работата е заминала. А това го правят - било да преточат някой лев, било да измият ръце пред "някой", който ги е бутнал в тая схема
  Още три години строежи и кранове, а иначе кой довършил, кой не... Пука им на тия, дето дори не са сигурни, че ще си изкарат скапания мандат. Няма как и кой да спечели от тая работа дори сега (освен тези дето въртят някакви пари нагоре-долу по схемата), а какво остава за хипотетичните поколения.

 33. 33 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не ходете на нашето Чероморие и като цяло му правете лоша реклама при всеки удобен случай пред чужденци само така можем да ги накажем, другото ще е като дигнат тока. Този път с камъни.

 34. 34 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 438 Гневно
 35. 35 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 433 Неутрално

  ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ ТИЕ,МОЛИХ ВИ СЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ДА НЕ ГО ВРЪЩАТЕ ТИКВАТА НА БЕЛ КОН ЧРЕЗ ПРОТЕСТИТЕ ЩОТО ПОВЕЧЕ НИВГА НЯМА ДА МОЖЕМЕ ДА ГО МАХНЕМЕ , КВОТО И ДА ПРАВЕШЕ ОРЕШАРА ЩЕШЕ ДА Е ИЛЯДО ПЪТИ ПО ЛЕСЕН ЗА МАХАНЕ, ЧЕРВЕН ДЯДО СЪМ БИЛ НЕЗНАМ КЪВ СИ СЪМ БИЛЛ, Е ХАК ДА СА ВИ СА ТИЕ СИЧКИТЕ , ЛАПА МИЛЯРДА ЗА НЕСВЪРШЕНА РАБОТА И ВИ СЕ СМЕЕ ОТ ЕКРАНА, ПРИСМИВА ВИ СЕ ОТ ВСИЧКИТЕ ТЕЛИВИЗИИ ДЕТО СИ ГИ Е НАПАЗАРУВАЛ С ВАШИТЕ ПАРИ , ПО ЛОШОТО Е ЧЕ СКОРО ЩЕ ПРИСТИГНАТ ТИЕ ОТ ЕСЕТО ДА ПОИСКАТ ДА СИ ВРЪЩАТЕ МНОГОМИЛЯРДНИТЕ ЗАЕМИ ОТ КОИТО И СТОТИНКА НЕ СТЕ ПОТРЕБИЛИ,АЗ ТОГАВА ЩЕ ВИ ПИТАМ

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Тези почнаха да си решават собствените интереси и е видно, че ще имат допир с тоягите.
  До коментар [#28] от "azmatahari":

  Требе си осъвременено по Ляпчевски :" и со много кютек" >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 37. 37 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#6] от "xax":

  Снимката е правена най-малко преди 20 години, когато все още имаше остатъци от т.н. Рибарски мост на Варненския плаж. А това което се вижда на преден план е една допълнителна площадка на заведение, което се намира от другата страна на алеята. Преди години ги събориха всички такива, които бяха на пясъка и сега ги обновяват само от дърво, уж като временни.

 38. 38 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не знам доколко тази закон касае строителството по Черноморието, но разпоредбата му очевидно е малоумна. /не че настоящата промяна оправя нещата/. Става въпрос , за това , че незастроени имоти в границите на населени места за които си предприел действия за регулиране по скица и то е станало и одобрено /определяне на граници, уреждане на сметки за улици и със съседи, плащане на такса за изваждане от земеделския фонд и т.н./ , пак стават земеделски, ако не се започнал да строиш. А разрешения за строеж, довеждане на комуникации и инфраструктура до имотите са трудна и често невъзможна работа точно за дребните собственици. Така, че както правилно се изтъква , ощетени са дребните собственици на имоти в покрайнините, като пак трябва да губят разходи и време за това, което вече веднъж са направили- вкарването на имотите в регулация и плащане на разноски и такси. Цените на имотите падат, трошат се нерви и пари. Естествено, на далавера са големите акули, които могат да изкупят евтино големи площи. А разбира се най-малоумен и мотива, с който това е направено. Не е както май всички си мислят опазване на природата , а запазване на земеделските земи и използването им за селско стопанство. Сякаш ако собствениците им искат да гледат пипер или овес на земята си няма да го правят , а не да ги въвеждат в регулация. Според малоумния закон два пъти.

 39. 39 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Засирането на черноморието продължава ... баси измекярите, какви локуми за пенсии, доходи, реформи к'ви ли не, разтягаха преди изборите.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Никога не е имало по-малко строителство по Черноморието. Но винаги Сезонът е бил с приоритет. Заради почиващите. Сегашните управници ще правят революция. Само че, ако изгонят туристите ще си навлекат гнева на едни твърде солидни и опасни господа. Аз лично не бих рискувал.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Много правилно, мъдро и държавническо решение!

  Няма дюни-мюни, няма пеликани-шмеликани. Да викат бетоновозите и да бетонират. И Боко да прокара метро от Резовската река до Калиакра.

  Аз току-що получих потвърждение за резервацията си през август в ей този хотел:
  https://www.kempinski.com/en/istria/palace-portoroz/

  Там бях и преди 4 години. Тъй че ми е trans penis.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Още не влезли във парламента и започнаха лобиране !!!

 43. 43 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1206 Весело

  Започва да става ясно как Боко ще стигне 6% ръст

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Сега тези ще спечелят. За утре да се готвят със закон да спечелят хората от хазарта, банките и Делян Пеевски ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Няма да спрат докато не разрушат всичко по морето. То бива, бива алчност!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 46. 46 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Тия тръгнаха по всички фронтове срещу природата!
  https://makeyourmark.panda.org/bg/thankyou_pirin

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 47. 47 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Прощавайте! Това е линка.
  https://makeyourmark.panda.org/bg/pirin

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 48. 48 Профил на Иван Белчев
  Иван Белчев
  Рейтинг: 221 Любопитно

  За такива казуси създадох Фейсбук групата "Интернет Парламент: България", в която може да се види какво е общественото мнение на въпроса. Гласуваш така все едно си депутат. https://www.facebook.com/groups/1301388083230962/

  Иван Белчев / списание Амбиция
 49. 49 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Пишат се коментари за В.Симеонов.
  Нали никой не си мисли че ББ няма пръст в тази работа, не е знаел, не е чувал...? Или просто се изпълнява коалиционно споразумение.
  Разбира се няма отношение и не се самосезира нито един от органите съблюдаващи за опазване местата, попадащи в екологичната мрежа, Натура ХХХХ и тн..
  И този мандат няма да го бъде, почнаха пак да връщат плочата и да доунищожават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK