България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО

България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО

© Анелия НиколоваБългария ще впише биосферните резервати "Сребърна", "Червената стена", "Узунбуджак" и Национален парк "Централен Балкан" по изискванията на ЮНЕСКО, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Министър Нено Димов е подписал декларацията с номинациите, която се изпраща на Секретариата на ЮНЕСКО. В границите на новите биосферни резервати попадат седем от резерватите от стар тип, включени в мрежата през 1977 г.


България е уведомена, че Консултативният съвет на програмата "Човекът и биосферата" към ЮНЕСКО е разгледал българските номинации и е препоръчал да бъдат одобрени на 29-ата сесия на Междуправителствения комитет по програмата през юни 2017 г. Препоръката е биосферните резервати от старо поколение у нас, за които общините не са изразили съгласие за обявяване за резервати от съвременен тип, да бъдат заличени от световната мрежа по служебен път. Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за съответната територия, управлявана по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление, уточняват от МОСВ.


Програмата "Човекът и биосферата" към ЮНЕСКО започва рабoта през 1976 г. Целта й е да бъде създадена световна мрежа от биосферни резервати, в която да бъдат съхранени образци от неповлияни от човешката дейност природни екосистеми. България се присъединява към програмата през 1977 г., като включва в мрежата 16 стриктни резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа.
През 1995 г. са приети Севилската стратегия и Законова рамка за биосферните резервати. Съгласно нея биосферните резервати следва да стимулират и устойчивото развитие на местните общности. Затова следва да бъдат обособени освен зони за строга защита и "буферни" зони, както и "преходни" зони, в които се поощрява прилагането на устойчиви практики, гарантиращи икономическо развитие на съответните региони, и опазване на природата в тях.


На национално ниво програмата "Човекът и биосферата" се управлява от Национален комитет, в който участват представители на БАН, държавни институции, НПО и др. Съставът на националния комитет е определен с решение на управителния съвет на БАН от 2014 г.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  По този повод ще пуснат втори лифт в Банско :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Никога не е късно да станеш за резил.
  С всеки изминат ден това се потвърждава.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Любопитно

  "България ще впише биосферните резервати "Сребърна", "Червената стена", "Узунбуджак" и Национален парк "Централен Балкан" по изискванията на ЮНЕСКО, съобщиха от Министерството на околната среда и водите"

  Дами и господа журналисти - 3 резервата и 1 Национален парк (който освен другите си защитени територии включва 9 резервата) не правят общо 4 резервата.

 4. 4 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 264 Неутрално

  4 от 16. Види се не е голям приоритет опазването на околната среда в туй министерство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK