Граждани протестираха срещу удължаването на срока за строителство по Черноморието

Скандирания "Искаме природа, не искаме бетон" и "Оставка" огласиха протеста.

© Георги Кожухаров

Скандирания "Искаме природа, не искаме бетон" и "Оставка" огласиха протеста.Близо стотина граждани протестираха пред Народното събрание срещу спорен законопроект, който предвижда удължаване на срока за застрояване на Черноморието до 2020 г. Според действащото законодателство възможността инвеститорите да застроят плажовете, които имат статут на земеделска земя, на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли изтича след по-малко от седмица. Проектът за изменение беше внесен от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" миналата сряда и ще бъде гласуван на заседанието на Народното събрание този четвъртък.


Днес граждани изразиха недоволството си срещу законопроекта със скандирания "Искаме природа, не искаме бетон" и "Оставка", като блокираха движението по булевард "Цар Освободител" за повече от час. Поправката в Закона за опазване на земеделските земи предвижда да се удължи от 6 на 9 години срокът, след който земеделската земя с променен статут за застрояване става отново земеделска. Този срок изтича на 23 май 2017 г., но предложението предвижда това да се случи след през 2020 г.


По-рано днес, министърът на екологията Нено Димов заяви, че подкрепя законопроекта, като според него той защитава правата на собствениците, които не са могли да реализират инвестиционните си намерения. "Не виждам защото хората със земя да не развиват търговска дейност. Има много начини на застрояване, някои от тях са приятни", каза Димов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK