България оспори иска на Брюксел за липсващата защитена зона "Рила буфер"

Глухарят е един от редките видове птици, обитаващ територията, която трябва да бъде защитена зона "Рила буфер"

© Стефан Аврамов, Българска фондация

Глухарят е един от редките видове птици, обитаващ територията, която трябва да бъде защитена зона "Рила буфер"България оспорва иска на Европейската комисия, която съди страната заради недостатъчна защита на важни видове птиците в Рила.


Позицията на България, одобрена днес от правителството, е, че европейският иск е "недопустим". Българската страна смята за "неоснователни и недоказани" твърденията на Европейската комисия.


Заради неприета защитена зона "Рила буфер", която се бави от години, Брюксел заведе срещу България съдебна процедура по Директивата за защита на птиците. Делото е по неизпълнение на задължението за опазване на уникални местообитания и на важни видове птици. Българските власти не разширяват зоната под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици, смятат от ЕС.
Според управляващите комисията не е взела предвид данни за видовете птици, изпратени от България през 2014 г., които са от значение за решаването на спора, тъй като дават информация за орнитологичната стойност на Рила.


Правителството ни настоява, че държавите членки не са длъжни да класифицират орнитологични важни места като защитени зони, а могат да класифицират като такава зона най-подходящите по брой и площ територии.


Преди дни в тази посока се изказа и новият министър на екологията Нено Димов, като обяви, че ще назначи ново проучване на териториите, които отдавна трябваше да бъдат обявени като защитена зона "Рила буфер". Според Димов не е логично този огромен обем територии да бъде затворен като защитен, а събираните през годините данни какви са в момента тези територии и какви видове трябва да бъдат опазвани там били стари.


Сагата с "Рила буфер"


От 2007 г. всички управляващи отлагат приемането на защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в Рила. Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС за опазването на 20 уязвими вида птици.


Списъкът на защитените зони с техния териториален обхват, предложен от екоминистерството, е приет от Министерския съвет през 2007 г. За да отговори на наказателната процедура, започнала година по-късно, през 2011 г. България допълва списъка с нова защитена зона "Рилски манастир" за опазване на дивите птици. Така 72% от територията на орнитологично важно място (ОВМ) е включена в границите на защитените зони.


ЕК продължава да настоява цялата територия на орнитологично важното място да бъде определена като защитена, но през годините страната ни защитава позиция за "достатъчност на екологичната мрежа".


В защитените зони по "Натура 2000" строителство и други стопански дейности не са забранени, но има изисквания за по-голяма прозрачност и по-строг контрол на дейностите в тези територии.


"Отлагането на защитените зони е заради едри заменки на олигарси"


"Причината за необявяването са няколко едри заменки на олигарси, които не желаят да бъдат осветявани и влияят на всяко правителство досега." Така коментира гласуваната от МС позиция, приета днес, Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие", който от години се занимава с опазването на редки видове птици и възстановяването им в страната.


Заменките, а не липсата на информация, блокират от десет години както зоната за птиците, така и предложената от Националния природонаучен музей зона за местообитанията.


"Има събрани достатъчно категорични научни доказателства за находища на приоритетни за ЕС съюз видове птици, бозайници и риби и за териториите, които трябва да бъдат обявени за защитени зони. В събирането на тази информация са участвали както неправителствени организации, така и всички компетентни институти на БАН, а данните са актуални с днешна дата, не са остарели", коментира Аврамов.


Според него МОСВ знае това, но в момента категорично лъже, за да забави за пореден път обявяването на тази зона.


Той припомня, че през 2007 г. на няколко пъти правителството на Сергей Станишев категорично отказа да я обяви въпреки направените детайлни проучвания по няколко проекта, потвърдени на два пъти и от специален одит от страна на няколко института на БАН.


Аврамов коментира още, че "Натура 2000" изисква пълна прозрачност на решенията за управлението на тези територии, а това не харесват заменкаджиите.


Така за съжаление България ще бъде осъдена по две процедури – едната за зоната за птиците, а другата за зоната за местообитанията. Втората процедура е на малко по- ранен етап, но и тя ще ни застигне в скоро време. Но глобите ще ги плаща данъкоплатецът, а не министрите на четирите редовни правителства.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  да не счупим хатъра на другарите комунисти ,обсебили земя в това райско кътче ,комунистите са по важни от Европа

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  да не счупим хатъра на другарите комунисти ,обсебили земя в това райско кътче ,комунистите са по важни от Европа

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  да не счупим хатъра на другарите комунисти ,обсебили земя в това райско кътче ,комунистите са по важни от Европа

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  Пак ни хванаха в крачка. Не сме научени да изпълняваме, дори пари да ни дават за това.

 5. 5 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Няма доброволческо движение за да бъде "съдника" в спора.Всяка страна има интерес.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  "Отлагането на защитените зони е заради едри заменки на олигарси"
  Колко години вече ни предупреждават, че с тези заменки държавата е загубила милиарди. Ама, на кой му пука.

 7. 7 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Този министър има ли за цел да направи нещо ЗА околната среда?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Печеленето на време е новият спорт на управляващите. Те го наричат "стабилност"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Те с комисията спориха и за Калиакра. Пращаха учени да защитават националните интереси. И съдът ни дрънна! Сега нещата са още по-ясни от Калиакра! И на Националния съвет по биологично разнообразие всички учени им го казаха. Но в МОСВ има един среден ешелон, който много насериозно се е взел в изпълнение на нуждите на "Похитената държава" т. е. възприема работата си, като не защита на природата, а саботиране на защитата на природата в прислуга на разни рилски курортисти в случая! Един от тях гласува "въздържал се" и след няколко месеца му намериха цаката и го уволниха. Но сега и Министърът им е много сериозен активист на Саботьорството срещу главната функция на това министерство. Заради това са се наточили такива, та чак на Министерски съвет го обсъждат. Ама те хората са казали, едно е да искаш, друго да можеш, трето да го постигнеш. Или още гладна кокошка просо сънува. Проблемът, е че това е поредното доказателство, колко е зле т. нар. ни елит. А МОСВ е Министерство за Осигуряване на Среда за Вредите върху природата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK