България оспори иска на Брюксел за липсващата защитена зона "Рила буфер"

Глухарят е един от редките видове птици, обитаващ територията, която трябва да бъде защитена зона "Рила буфер"

© Стефан Аврамов, Българска фондация

Глухарят е един от редките видове птици, обитаващ територията, която трябва да бъде защитена зона "Рила буфер"България оспорва иска на Европейската комисия, която съди страната заради недостатъчна защита на важни видове птиците в Рила.


Позицията на България, одобрена днес от правителството, е, че европейският иск е "недопустим". Българската страна смята за "неоснователни и недоказани" твърденията на Европейската комисия.


Заради неприета защитена зона "Рила буфер", която се бави от години, Брюксел заведе срещу България съдебна процедура по Директивата за защита на птиците. Делото е по неизпълнение на задължението за опазване на уникални местообитания и на важни видове птици. Българските власти не разширяват зоната под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици, смятат от ЕС.
Според управляващите комисията не е взела предвид данни за видовете птици, изпратени от България през 2014 г., които са от значение за решаването на спора, тъй като дават информация за орнитологичната стойност на Рила.


Правителството ни настоява, че държавите членки не са длъжни да класифицират орнитологични важни места като защитени зони, а могат да класифицират като такава зона най-подходящите по брой и площ територии.


Преди дни в тази посока се изказа и новият министър на екологията Нено Димов, като обяви, че ще назначи ново проучване на териториите, които отдавна трябваше да бъдат обявени като защитена зона "Рила буфер". Според Димов не е логично този огромен обем територии да бъде затворен като защитен, а събираните през годините данни какви са в момента тези територии и какви видове трябва да бъдат опазвани там били стари.


Сагата с "Рила буфер"


От 2007 г. всички управляващи отлагат приемането на защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в Рила. Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС за опазването на 20 уязвими вида птици.


Списъкът на защитените зони с техния териториален обхват, предложен от екоминистерството, е приет от Министерския съвет през 2007 г. За да отговори на наказателната процедура, започнала година по-късно, през 2011 г. България допълва списъка с нова защитена зона "Рилски манастир" за опазване на дивите птици. Така 72% от територията на орнитологично важно място (ОВМ) е включена в границите на защитените зони.


ЕК продължава да настоява цялата територия на орнитологично важното място да бъде определена като защитена, но през годините страната ни защитава позиция за "достатъчност на екологичната мрежа".


В защитените зони по "Натура 2000" строителство и други стопански дейности не са забранени, но има изисквания за по-голяма прозрачност и по-строг контрол на дейностите в тези територии.


"Отлагането на защитените зони е заради едри заменки на олигарси"


"Причината за необявяването са няколко едри заменки на олигарси, които не желаят да бъдат осветявани и влияят на всяко правителство досега." Така коментира гласуваната от МС позиция, приета днес, Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие", който от години се занимава с опазването на редки видове птици и възстановяването им в страната.


Заменките, а не липсата на информация, блокират от десет години както зоната за птиците, така и предложената от Националния природонаучен музей зона за местообитанията.


"Има събрани достатъчно категорични научни доказателства за находища на приоритетни за ЕС съюз видове птици, бозайници и риби и за териториите, които трябва да бъдат обявени за защитени зони. В събирането на тази информация са участвали както неправителствени организации, така и всички компетентни институти на БАН, а данните са актуални с днешна дата, не са остарели", коментира Аврамов.


Според него МОСВ знае това, но в момента категорично лъже, за да забави за пореден път обявяването на тази зона.


Той припомня, че през 2007 г. на няколко пъти правителството на Сергей Станишев категорично отказа да я обяви въпреки направените детайлни проучвания по няколко проекта, потвърдени на два пъти и от специален одит от страна на няколко института на БАН.


Аврамов коментира още, че "Натура 2000" изисква пълна прозрачност на решенията за управлението на тези територии, а това не харесват заменкаджиите.


Така за съжаление България ще бъде осъдена по две процедури – едната за зоната за птиците, а другата за зоната за местообитанията. Втората процедура е на малко по- ранен етап, но и тя ще ни застигне в скоро време. Но глобите ще ги плаща данъкоплатецът, а не министрите на четирите редовни правителства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK