Отделни кофи за биоотпадък са ключът за успешно рециклиране, смятат експерти

Отделни кофи за биоотпадък са ключът за успешно рециклиране, смятат експерти

© Associated PressРазделното изхвърляне на биологичния отпадък е от ключово значение, за да е ефективна системата за рециклиране в България. Това е една от основните цели в алтернативна визия за устойчиво управление на отпадъците на експерти по нулеви отпадъци от сдружение "За Земята", която те представиха на конференцията "Икономика на отпадъците: предизвикателства и възможности" в Дома на Европа.


Еколозите ще представят визията си пред Столична община на среща с новия заместник-кмет по екология.


Ежегодно биологичният отпадък се изхвърля най-много – между 30% и 50% от общия. В същото време той е мокър и загнива бързо, цапа и прави некачествени за рециклирани другите видове отпадъци, отделя метан в общите сметища.
Всичко това може да се избегне, ако общините започнат да събират биоотпадъците отделно – в кафяв отделен контейнер или фамилни компостери. Така голямо количество, изхвърляно в сивите кофи, ще намалее, а другите отпадъци няма да се замърсяват и ще са годни за рециклиране.


Идентично мнение изрази и Ася Добруджалиева от Асоциацията на еколозите от общините в България.


"Има много неща, които могат да помогнат системите да работят ефективно, но най-важно е да има отделяне при източника на мократа биофракция от сухата фракция. Ако няма такова отделяне, сепариращите инсталации ще продължават да бъдат неефективни, защото не може един мръсен отпадък да бъде ефективно използван като ресурс", каза Добруджалиева и заключи, че това налага общините да положат усилия за въвеждане на разделно събиране на биоотпадъците.


70% разделно събиране до 2020


Индивидуализирано разделно събиране при източника е другият акцент в алтернативната визия на "За Земята", която би довела до ефективно рециклиране според тях.


Моделът, използващ данни от Столична община и завода в Садината, изчислява, че до 2020 г. можем да постигнем 67% разделно събиране, ако веднага се промени сметосъбирането в столицата. Ще се открият много нови работни места и ще има над 30 млн. лв. приходи годишно от рециклиране (до 2020 г.) и над 38 млн. лв. до 2030 г. Визията включва модифициране на инсталацията, така че да не произвежда RDF и следователно да няма нужда от инсталация за горене в ТЕЦ-София .


Готовност за разделно събиране в домакинствата


Добруджалиева представи проучване на АСЕКОБ сред повече от 200 общини. Голям проблем за общините, най-вече малките, е транспортирането на отпадъци към регионалните депа, при някои разстоянията са над 100 км.


В сепариращите инсталации на депата се постига изключително нисък процент отделени за рециклиране отпадъци. Решението е общините да развиват разделно събиране още в самите домакинствата и да насърчават домашното компостиране. По-голяма част от анкетираните са готови да направят тези стъпки.


По-малко горене на отпадъци


По "горещата" тема за инсталацията за горене на отпадъци в Столична община експертите напомниха, че дори и Дания, която има свръх-капацитет в изгарянето постепенно затваря инсинераторите си и е подела кампания "Да рециклираме повече, да горим по-малко".


Според последните препоръки на Европейската комисия публичното финансиране трябва да е насочено към проекти в по-високите нива в йерархията за управление на отпадъците – предотвратяване, намаляване, рециклиране, компостиране, което не включва горене.Сиво срещу цветно


Няма официално публикувани данни колко общо цветни контейнери има в София в момента.
По изчисленията на сдружение "За Земята" в момента кофите за разделно събиране са около 5000 и са разположени на 1500 места из столицата. Цифрите съобщи Евгения Ташева от сдружението. Еколозите са изчислили бройката на базата на изискванията за брой цветни кофи в Наредбата за отпадъците, а не на база реални факти, предоставени от общината.


Болшинството кофи по софийските улици сега са сивите – около 20 хиляди броя, или четири пъти повече от цветните. "Съотношението на кофите трябва да се промени, сивите да бъдат намалени драстично за сметка на кафявите, които ще са за биоотпадък", обясни Ташева. "В момента, в който ги разделим и двата вида отпадъка повишават стойността си, както и рециклируемостта." Така обемът боклук от сивите кофи логично ще намалее драстично.


Отделни кофи за биоотпадък са ключът за успешно рециклиране, смятат експерти

© Галина Петкова


Според експертите разпределението на отпадъците трябва да е: в зелен контейнер –
стъкло; в син - хартия; в жълт – леки опаковки – пластмаса и метали, заедно с останалите, които не са подходящи за другите кофи, т.нар. сух отпадък. Тази система се практикува вече успешно в Габрово и Трявна и е успешна.


"В момента по-големият процент рециклиране на битови отпадъци не се дължи на системи, създадени от общините за разделно събиране, а от предаваните на пунктовете за вторични суровини." Тези данни съобщи Ася Добруджалиева от Асоциацията на еколозите от общините в България, цитирана от БТА.


В същото време в сепариращите инсталации, които са изградени в регионалните системи за управление на отпадъците, се постига много нисък процент на отделени рециклируеми отпадъци.


Според Добруджалиева нито една от компостиращите инсталации в страната не решава проблема с хранителните отпадъци. Причината е, че общините трябва да получат сертификат за произведения от биоотпадъци компост, за да могат да го продават, а изискванията към получения продукт не могат да бъдат покрити без въвеждане на разделно събиране на мократа биофракция.


Така нито една община не се наема да пробва да прави открито компостиране на хранителни отпадъци. Това налага разделянето на биоотпадъците при източника да стане приоритет, завърши експертът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 726 Неутрално

  То, за да има успех, не само трябва да има отделни контейнери, но и хората да ги ползват по предназначение. Ако те не отделят отпадъците, ефектът ще е нулев

 2. 2 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Снимката по средата на статията директно опровергава всякаква разионалност, предлагана от статията

 3. 3 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ключът не е в разделното събиране, а в изграждането на модерни инсталации за сепариране на събрания в ЕДИН КОНТЕЙНЕР боклук. техниката вече е на такова ниво, че има оптични сепаратори с възможност дори за евтино разделяне по цвят!

  трите цвята контейнери са пълна глупост ,а единственият резултат е, че заемат място и около тях става страшна свинщина.

  поредното разхищение на средства под давлението на зелените мошеници...

  Ти за мен си Мики Маус!
 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1080 Весело

  требва и кокошки да се завъдят около кофите... да кълват попадалите трохи... тъй сичко шее безукорно чисто и бляскаво

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на Nikolay Pishiev
  Nikolay Pishiev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Преди година две общините раздаваха безплатно компостери за хората живеещи в къщи -това би намалило разходите по извозване поне на половина но не би. Поради слаб информационна кампания на самите общини компостерите се лежаха по складовете.... За града си трябва контейнер.
  И не забравяйте в момента консумираме средно 2,5 планети и днешния отпадък е утрешния ресурс.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  За никакво разделно събиране не може да става въпрос...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изозващите фирми получават пари за извозването на боклука. Ако го рециклират и за това получават пари. Сега искат от нас да им го рзделяме, за да не харчат те пари за сепариране. Иначе всичко е завоалирано като еко, био, полезно, но става въпрос за пари.

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#7] от "primaxm":
  Е, то и в статията си пише, че реално работата става само там, където си плащат за разделянето - в пунктовете за вторични суровини.

 9. 9 Профил на kanche
  kanche
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#3] от "stonedridah1":

  Заводът за отпадъци на София, в Садината, има такива оптични сепаратори и един от най-модерните в Европа, а успява да раздели по-малко от 6% от отпадъците, които се карат там от сивите контейнери, смесени.
  А в страни, в които има разделни цветни контейнери и не се смесват, стигат до 65% разделно събиране.
  Технологиите не са достатъчни в този случай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK