Съдебни експерти ще преценят безопасно ли е горенето на отпадъци в ТЕЦ "София"

Съдебни експерти ще преценят безопасно ли е горенето на отпадъци в ТЕЦ "София"

© Надежда Чипева, КапиталАдминистративният съд в София е назначил експертиза, която да прецени дали е безопасно разстоянието между бъдещата инсталация за изгаряне на отпадъци от ТЕЦ"София" и жилищните сгради. Експертната проверка ще трябва да определи и обхвата на засегнатото население от вредните емисии, които ще изпуска инсталацията. Въпреки назначената експертиза обаче изграждането на инсталацията вече е в ход.


С това свое решение от сряда съдът е допуснал експертизата, поискана от граждани и от сдружение "За Земята". Решението е взето на третото заседание по делото за процедура по оценка за въздействие върху околната среда за инсталацията за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ София, потвърди съдът за "Дневник". За извършване на експертизата, от сдружението трябва да заплатят 300 лв.


Мотивът за завеждане на дело на гражданите и неправителствената организацие е, че въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката на ТЕЦ-София.
От гражданското сдружение смятат, че отстоянията до жилищата са представени от столична община грешни и затова изводите в доклада им са неверни. Затова те искат от местната власт да предоставят анализи, които да са публични - анализ разходи и ползи, анализ за наличие на държавна помощ.


Селата около София, които са най-близо до инсталацията също са засегната страна, е позицията на гражданите.


Според "За Земята" има повод за сериозни притеснения. Липсата на работеща система за разделно събиране в столицата предполага, че постъпващите за изгаряне отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в много по-токсични вещества.


Данита Заричинова от "За Земята" обясни пред "Дневник", че най-притеснително е, че не е конкретизирано в доклада по ОВОС къде минава Поток 3 – "транспорт на летяща пепел (опасен отпадък) от инсталацията до депо за временно съхранение (регионално депо Севлиево – 200 km или Русе 330 km) или до мина в Германия (2000 km) – 10 800 t/годишно; 35 t/дневно"
Решението за подробен устройствен план на инсталацията от 2016 г. също е обжалвано.


Делото е отложено за 28 юни 2017 г. от 15.30.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Естествено, че няма проблем - инак теца във виенската столица да го бяха затворили. А може би някой се притеснява, че ще падне консумацията на газ?

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Нашият завод няма нищо общо с виенския. Ще забраняват на колите да се движат и хората да се отопляват с дърва ,а ще горят отпадъци?

 3. 3 Профил на kanche
  kanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Няма да падне консумацията на газ, защото за изсушаването на отпадъците в завода за отпадъци се ползва също газ. А ако не се изсушат, няма да стават за горене. Всичко е измислено от Столична община и Топлофикация София..

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Нищо общо няма с инсталацията във Виена!!!

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1699 Весело

  RDF боклукът излиза и мокър та мотокара като го вземе бялата се разсипва и доколкото схванат май двете балиращи машини ще станат излишни и ще се извозва насипно.
  Има идея с ЖПвгони но няма да развалят рахатлъка на Вълка.:-)
  При затворен цикъл и фирми на един кръг от " бизнесмени " на входа и изхода още от сега се сещам колко дебело ще накажат филията и от двете страни а нас ще ни натоварят с още някоя такса.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#4] от "deymus":

  "Нищо общо няма с инсталацията във Виена!!!"

  Точно така е. Разликите с Виенската централа за изгаряне на отпадъци Шпителау са многобройни. Някои от по-важните са:

  1) Технологията е различна. В Шителау се изгарят директно отпадъци, а не RDF - и такъв е случаят в повечето такива централи в света. Въвежданата у нас технология е много по-малко разпространена (някои от по-известните подобни случаи са съответните централи във Венеция и Дрезден).

  2) За Шпителау се знае колко са били инвестициите: 180 млн. евро, от които 2/3 за системи за очистване на димните газове. Това включва очистване от прах, серни оксиди, азотни оксиди, тежки метали, диоксини и фурани и т.н. Системата за очистване прилича на голямо химическо предприятие и процесът включва няколкократно охлаждане и последващо загряване на димните газове. Цялата тази информация може лесно да се намери в Интернет, а за нашата инсталация за изгаряне на RDF лично аз не съм видял колко са съответните инвестиции. Като се има предвид практиката у нас да се правят икономии при подобни разходи, възникват естествени опасения, че очистването няма да е така добро като във Виена.

  3) Както е споменато и в статията, у нас има проблем с разделното събиране на отпадъци. Възниква въпросът: каква е гаранцията, че в състава на RDF няма да попаднат отпадъци от поливинилхлорид например? Добре е извествно, че при тяхното изгаряне се отделят отровни вещества. Съответните проблеми във Виена са решавани постепенно с годините и дълго време пластмасовите отпадъци са били депонирани, а не изгаряни - дори и след влизането в действие на Шпителау.

  4) В Шпителау се изгарят само част от твърдите битови отпадъци на Виена (капацитетът е за изгаряне на около 250 000 тона годишно). Във Виена има още 3 централи за изгаряне на отпадъци и общото количество е някъде около 600 000 тона годишно (т.е. към 60% от всичките отпадъци във Виена).

  5) В оформлението на Шпителау е участвал известният художник Хундертвасер (по негов проект е сферата при върха на комина). Това е било част от опитите на Виенските власти да направят тази централа обществено приемлива.

  6) Тъй като вече има използване на полученото от софийските отпадъци RDF (доколкото знам - в някои циментови заводи) е интересно да се види дали има проведени анализи на състава на съответните димни газове. Ако няма - провеждането на такива анализи би трябвало да се включи в съдебната експертиза. Споменатата в статията цена на експертизата (300 лв.) показва, че е в случая тя ще представлява по-скоро някакво експертно мнение, а не доказано чрез задълбочени проучвания и измервания заключение.

 7. 7 Профил на fbr02523197
  fbr02523197
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Другият важен въпрос е защо Общината позволява и прикрива депонирането на ужким произведения RDF и не само на него, но и на нетретиран отпадък. Дават се милиони пари от бюджета за преработка, а всъщност отпадъка се депонира. Достатъчно е да минете по подбалканския път за да видите и усетите депонираните отпадъци. Май е време да се разровите в боклука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK