"Кроношпан" ще бъде спрян, ако не изпълни мерки срещу замърсяването на въздуха

"Кроношпан" ще бъде спрян, ако не изпълни мерки срещу замърсяването на въздуха

© Юлия ЛазароваДървопреработвателното предприятие "Кроношпан" в Бургас ще бъде спряно, ако до края на следващия месец не изпълни мерките срещу замърсяването на въздуха. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с ръководството на дружеството в морския град, цитиран от пресцентъра на МОСВ.


Сигнали за замърсяването на въздуха с дървесни стърготини са подавани многократно от жители на Бургас и най-вече от квартал "Славейков".


"Българските и европейските норми трябва да се спазват. Неприемливо е в България да не се съобразяват с изискванията, в Австрия никога не би било допустимо такова отношение", заяви министърът и изтъкна, че борбата със замърсяването на въздуха с цел опазването на здравето на гражданите е негов приоритет.
Изпълнителният директор на "Кроношпан" Асен Ников представи мерки за прекратяване на замърсяването на въздуха с дървесни стърготини до 30 юни 2017 г. Предвижда се доизграждане на зелен пояс около предприятието, покриване на транспортните ленти, проектиране на затворени площи за съхранение на стърготините, миене на улиците в района против запрашаване, доизграждане на оросителната система и закупуване на собствена специализирана машина за почистване. До 15 октомври 2017 г. трябва да бъдат изградени две площадки за съхранение на стърготините.


Директорът на РИОСВ – Бургас, Тонка Атанасова допълни, че досега са налагани многократно огромни санкции на "Кроношпан", но въпреки това предприятието не е взело мерки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK