Да теглиш айсберги от Антарктика до Близкия изток като бизнес

Да теглиш айсберги от Антарктика до Близкия изток като бизнес

© Asociated PressМечтата на дубайска фирма да тегли айсберги от Антарктика към Арабския полуостров вероятно ще се натъкне на титанични препятствия.


И докато мнозина виждат в раздробяващите се полярни ледени шапки печален признак за глобално затопляне, то National Advisor Bureau Limited ги разглежда като източник на печалба и начин да бъдат неутрализирани последиците от климатичните промени в залива, който изнемогва от жега.


Компанията вече е изготвила план да събира айсберги в южната част на Индийския океан и да ги тегли 9 200 километра до Залива, където могат да бъдат разтопявани за сладка вода и пласирани като туристическа атракция.
"Айсбергите просто си плават в Индийския океан. И са на разположение на всеки, който може да ги вземе", заяви от офиса в Дубай управляващият директор Абдула аш Шехи. Той се надява до 2019 г. да започне да ги прибира.


Не е изненада, че идеята тръгва от Дубай, който вече е известен със закритите си ски писти, изкуствените острови и най-високата сграда в света.


Планът за събиране на айсберги обаче е изправен пред широк спектър от правни, финансови и логистични пречки. Еколозите също не са въодушевени от проекта.


Стъпките в грандиозния план


Фирмата предвижда да изпраща кораби до остров Хърд, австралийски природен резерват в южния Индийския океан, където те ще плават между масивни айсберги с големината на градове в търсене на късове с размерите на камион, известни като малки айсберги (growlers). След това работници ще ги закрепват с мрежи за корабите, които ще потеглят на едногодишен круиз към Обединените арабски емирства (ОАЕ).


Компанията е на мнение, че след като по-голямата част от масата на ледените късове е под водата, те няма да се разтопят значително при придвижването. Аш Шехи посочи, че всеки айсберг вероятно съдържа около 20 милиарда галона сладка вода, която би могла да се набавя без скъпото обезсоляване. Чрез него в момента се осигуряват близо две трети от водата в района на Залива.


Masdar, подкрепяна от държавата компания за чиста енергия в ОАЕ, проучва нови технологии за покриване на нуждите от вода в страната. Тази седмица енергийното министерство на емирствата направи изявление, опровергавайки слуховете, че е на път да бъде внесен айсберг. Ведомството не уточни откъде са дошли такива съобщения.


Цената на леда за Близкия изток


Аш Шехи обясни, че неговият проект е частна инициатива и че той ще поиска одобрение от правителството, веднага щом фирмата му завърши проучването за изпълнимост. Той отказа да оповести оценките на компанията за стойността. Шехи посочва още, че не е направено изследване за влиянието върху околната среда.


Робърт Бриърс, основателят на климатичния мозъчен тръст Mitidaption, е проучил изпълнимостта на събирането на антарктически лед и е изчислил, че проектът ще изисква начални разходи от поне 500 милиона долара.


Пречки пред арабския ледения бизнес


Предизвикателствата започват на остров Хърд, където Австралия ограничава строго достъпа, за да предпази богатата екосистема от прелетни птици, тюлени, пингвини и риби в района, която би могла да бъде нарушена от големите кораби.


Самата Антарктика е субект на глобални договори, уреждащи регулацията в областта на околната среда и забраняващи миннодобива и военните дейности.


Дори фирмата да си осигури необходимите одобрения от множество правителства, самите разправии могат да се окажат обезкуражаващи.


"Има хиляди, хиляди айсберги, носещи се наоколо, и те се движат без предупреждение", разказва Кристофър Редингър, оглавяващ антарктическия екип в Националния център за снега и леда на САЩ. "Бурите там долу могат да бъдат наистина брутални и действително няма кой да ти помогне", допълва той.


Центърът използва сателити и плаващи сензори, за да следи огромните айсберги и да предупреждава риболовните и изследователските кораби. Един от айсбергите, засечен миналия месец, е бил двойно по-голям от Манхатън.


Статистика на сладката вода в Антарктика


Антарктика държи 60 % от световната сладка вода, замръзнала в леден шелф, от който се откъсват близо 1,2 трилиона тона айсберги годишно, според данни на НАСА. Загубата на лед се ускорява с покачване на глобалните температури.


За айсберг каубоите и други бизнеси с лед


В Арктика канадски "айсберг каубои" използват пушки, за да разбиват късовете лед, които след това биват продавани на винарски изби, пивоварни и фабрики за водка.


Норвежка компания продава бутилки от 750 милилитра с разтопен айсберг за 100 долара едната.


Само че "айсберг каубоите" край Антарктика биха се натъкнали на по-беден улов. "Това е най-сухият лед на света", отбелязва Бриърс. "Бихте могли да разтопите много от този лед и да получите много малко вода от него", уточнява той.


Срещу климатичните промени в Близкия изток


Междувременно еколози насочват вниманието към по-прости мерки, които биха могли да се вземат за справяне с климатичните промени в Близкия изток, като капково напояване, отстраняване на течове и съхранение на вода.


"Този регион е сърцето на глобалната петрола индустрия, той ще бъде сред първите, които ще усетят тези масивни, ненормални топлинни вълни, и има само един начин това да бъде избегнато - намаляване на емисиите и запазване на изкопаемите горива под земята", коментира Хода Барака, говорителка на групата за защита на климата 350.org.


Малко вероятно е "зелени" инвестиционни фондове да финансират проекта за айсбергите, твърди Шарлот Стрек, директор на консултантската компания Climate Focus. Тя казва, че проектът е "изключително безполезен и скъп начин" да бъдат решени водните неволи на Залива и "изглежда противоречи на всички идеи за приспособяване към климатичните промени".


Аш Шехи е непоколебим и настоява, че проектът няма да даде отражение върху Антарктика или която и да била друга природна среда. Целият процес, заключава той, "ще бъде капка в морето".


Превод:БТА

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Весело

  Норвежка компания продава бутилки от 750 милилитра с разтопен айсберг за 100 долара едната."Доходен бизнес.

 2. 2 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Един от айсбергите, засечен миналия месец, е бил двойно по-голям от Манхатън"

  Трябва да знаем колко е голям Манхатън ли?!? Няма ли някакви стандартизирани мерки, нещо килограми, километри, метри. Махатън ли е някаква мярка?!? Аман от преведени статии.

  "проектът ще изисква начални разходи от поне 500 милиона долара."

  Тези парите ги нямат за нищо. За толкова пари, каква инсталация за обезсоляване на водата ще построят и колко годин шще я експлиатират докато свършат? А това е само наàлната сума да започнат да мъкнат лед. хахах :-)

 3. 3 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  И после се чудим,че моретата намаляват нивата си.Ето го глобалното затопляне.

  mihala
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":И после се чудим,че моретата намаляват нивата си.Ето го глобалното затопляне.
  —цитат от коментар 3 на Antoaneta Ardashes
  Да.

 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#2] от "primaxm":

  Е да, ама обезсолената вода освен за бани, тоалетни и за поливане, за нищо друго не става, за пиене пък - най-малко. Водоснабдяването на Малта е само такова, защото друга вода няма, а за пиене се внася бутилирана вода от Италия.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Това е стара идея, скоро четох за такъв проект от началото на 60-те.

 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В Канада правят Ром с вода от айсберги, ама там айсбергите им плуват под носа. Това да теглиш лед на хиляди километри ми се струва доста тъпа идея.

 8. 8 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#2] от "primaxm":

  Мдаа... обикновено ни се поднасят във не най-удобните размерни единици... Скоростта, примерно, лакти за лунен месец!

 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Ще теглят айсберг със мрежи една година до Залива
  през Индийския океан пресичайки Екватора, е ми то
  накрая ще останат само мрежите !!!

 10. 10 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1053 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":И после се чудим,че моретата намаляват нивата си.Ето го глобалното затопляне.
  —цитат от коментар 3 на Antoaneta Ardashes


  Ти може и да се чудиш,друг никой.Защото моретата увеличават нивата си...ето ти глобалното затопляне )

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Стартъп за 500 милиона :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Весело

  Прости камилари с петродолари. Като свършат петродоларите, пак ще си останат само прости камилари. Евентуално с няколко бучки лед, които ще се стопят.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Прости камилари с петродолари. Като свършат петродоларите, пак ще си останат само прости камилари. Евентуално с няколко бучки лед, които ще се стопят.
  —цитат от коментар 12 на Хриси


  Майтап няма, като до влачат айсберга, дано са останали поне няколко кубчета лед да си сложат на уискито. :)

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Това е стара идея, скоро четох за такъв проект от началото на 60-те.
  —цитат от коментар 6 на man_un

  Стара е и научно-популярните списания периодично пишат за нея. Аз поне я четох за пръв път преди 30 години.
  Но то и в статията се вижда, че не е нова: хем идеята била тръгнала от Дубай, хем норвежка компания вече била бутилирала такава вода?! Все по-често в Дневник се срещат автори, които не помнят какво са писали преди 5 минути.

 15. 15 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 381 Весело

  Все по-често в Дневник се срещат автори, които не помнят какво са писали преди 5 минути.
  —цитат от коментар 14 на tamada
  Не, все по-често в "Дневник" се срещат автори, които нямат никаква обща култура. Няма да се изненадам, ако ни поднесат "новина", чийто автор е писателят-фантаст Жул Верн. Просто за без пари - толкова: неуки, но напористи аматьори, които за нищо друго не стават, освен да дращят за без пари в някаква интернет-медия (при това я наричат медиА). Дали не трябва да бъдат насочени към магнаурската школа (полицейската академия в Симеоново) или към някой "престижен" университет (Благоевградски, библиотекарски и прочие)?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#16] от "100jan":

  Но все пак Магелан не е теглил 7 млн. тонен айсберг.

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Фърчащи идеи.
  Ако един айсберг стърчи 2 метра над водата, под водата има още 20 метра. Следователно - не може да влезе в Персийския залив. Не може да се доближи и до южната част на Арабията. Трябва да се топи навътре в океана и водата да се докарва по тръби.
  Малки тела пък не си струват масрафа.

 19. 19 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Какво означава "Това е най-сухият лед на света", отбелязва Бриърс. "Бихте могли да разтопите много от този лед и да получите много малко вода от него"?
  Някой може ли да обясни?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 20. 20 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "100jan":Но все пак Магелан не е теглил 7 млн. тонен айсберг.
  —цитат от коментар 17 на Жълтопаветник


  А колко тона е бил един параход? Или ще се хванем сега за Магелан, защото нямаме достатъчно мозък да направим една проста аналогия?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 21. 21 Профил на jk sl
  jk sl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да бе, какъв е тоя най-сух на света лед?!? С какво е пълен освен с вода, с метан сигурно, или CO2 щото е модерно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK